Είστε εδώ

Αύγουστος 2005

Στάθης περί Χριστόδουλου (εναντίον "Νεοπαγανιστών")

Συνεχίζεται και σήμερα η επίθεση Χριστόδουλου εναντίον των "Νεοπαγανιστών" μέσω της "Απογευματινής", αλλά σήμερα, η είδηση δεν είναι το τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά η καταιγιστική και "έξω απ' τα δόντια" απάντηση στα χτεσινά του λεγόμενα, από το Στάθη, από τη στήλη του "Ναυτίλος", σε σημείο μάλιστα να κάνει τη χτεσινή μας κριτική χλιαρή.

Χριστόδουλος εναντίον "Νεοπαγανιστών"

Η Απογευματινή, στο φύλλο της Δευτέρας 29/8/05, φιλοξενεί τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τον τίτλο "Ο Προσηλυτισμός των Ελλήνων". Το κείμενο μοιάζει περισσότερο με κήρυγμα, παρά με άρθρο εφημερίδας, μια και ο κύριος Χριστόδουλος εκφράζει τις απόψεις του χωρίς να νοιώθει καμμία ανάγκη να τις στηρίξει. Ποιες είναι αυτές οι απόψεις;

Η χωματερή της Βεργίνας στη Βουλή.

Σε ένα σύντομο δημοσίευμα, η Ελευθεροτυπία σήμερα πληροφορεί πως το θέμα του ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας πηγαίνει στη Βουλή καθώς α) το Τεχνικό Επιμελητήριο περιμένει τη δημοσίευση της απόφασης για να την προσβάλλει και β) τόσο ο δήμος όσο και η νομαρχία Θεσσαλονίκης (βλπ. Ψωμιάδης) κάνουν την πάπια. Σημειώνεται πως η Θεσσαλονίκη υδρεύεται από τον Αλιάκμονα, δίπλα στον οποίο έχει χωροθετηθεί η χωματερή.

Στην Ελλάδα κλεμμένες αρχαιότητες της Αιγύπτου;

Σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα των Νέων, ο "ισχυρός άνδρας της αιγυπτιακής αρχαιολογίας" Ζαχί Χαουάς πρόκειται να ζητήσει πέντε κομμάτια από το ναό του Λούξορ που βρίσκονται στην Αθήνα, τα οποία, όπως ισχυρίζεται είναι προϊόν κλοπής. Κι ο κύριος Χαουάς έχει επιτύχει να επιστραφούν στην Αίγυπτο αρχαιότητες. Ευχόμαστε να μην επικρατήσει η πολιτική "δύο μέτρων και δύο σταθμών".

(Ο σύνδεσμος προς την είδηση δεν είναι πλέον προσβάσιμος.)

Καταχώσεις ευρημάτων στο Λευκό Πύργο

Κυριαρχεί στο σημερινό τύπο η είδηση της κατάχωσης ευρημάτων που βρέθηκαν γύρω από το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. Όπως λένε (όλα) τα δημοσιεύματα, " διασώζει ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη διαμόρφωση των παράκτιων οχυρών, την πρώιμη χρήση κανονιών, όπως αποτυπώνεται με την παρουσία κανονιοθυρίδων σε κάθε πλευρά του πολυγώνου, αλλά και την ιστορική τεχνολογία των θεμελιώσεων σε παράκτιες ζώνες." Την ιστορία, η οποία μοιάζει αντίγραφο "καρμπόν" της υπόθεσης "Μουσείο Ακρόπολης" καλύπτουν με δημοσιεύματα η Καθημερινή, η Ελευθεροτυπία και το in.gr

Χωματερή στη Βεργίνα

Χωροθετήθηκε τελικά η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμάτων Νομού Ημαθίας, όχι μόνο σε απόσταση 1,5 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, αλλά και δίπλα στους ταμιευτήρες νερού του Αλιάκμονα. Λεπτομέρειες δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία.

(Ο σύνδεσμος προς την είδηση δεν είναι πλέον προσβάσιμος.)

Τα αντισεισμικά μυστικά των ναών.

Το in.gr δημοσιεύει σήμερα σε άρθρο του πως έλληνες επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τα αντισεισμικά μυστικά των αρχαίων ελληνικών ναών. «Η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής είναι το κλειδί για την αντισεισμική συμπεριφορά των αρχαίων μνημείων» επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός και ένας εκ των μελετητών των μνημείων της Ακρόπολης, Κωνσταντίνος Ζάμπας λέει το άρθρο.

Σχόλιo του 12830.gr: πόσο δυνατοί ήταν οι σεισμοί εκεί μεταξύ 400-600 μ.α.χ.χ.;

Ηλέκτρα (μέσα) στις Μυκήνες

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. αποφασίστηκε να δοθεί χώρος εκτός της Ακρόπολης, αλλά εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, για το ανέβασμα της όπερας του Richard Strauss "Ηλεκτρα" από τη Metropolitan Opera.

(Ο σύνδεσμος προς την είδηση δεν είναι πλέον προσβάσιμος.)