Είστε εδώ

Δεκέμβριος 2005

Σύστημα σχολιασμού

Εγκαταστήθηκε κι ενεργοποιήθηκε σύστημα σχολιασμού των δημοσιευμάτων. Για την ώρα, σχολιάζονται μόνο οι ειδήσεις. Επίσης, άνοιξε ξανά η εγγραφή μελών, με πιο χαλαρούς όρους εγγραφής.

Η αναβάθμιση θα συνεχιστεί!

Αναβάθμιση του ιστοτόπου

Ο ιστότοπος αναβαθμίστηκε στην τελευταία έκδοση του συστήματος Joomla! (1.0.5). Σε περίπτωση που συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την πλοήγηση, επικοινωνήστε με τη διαχείριση.

Διακοπές και ανασυγκρότηση

Γεια σας φίλοι.

Όπως προφανώς έχετε προσέξει, η ιστοσελίδα τις τελευταίες μέρες δεν ανανεώνεται. Αυτό δε σημαίνει πως την παράτησα. Το αντίθετο.

Με την ευκαιρία της περιόδου των γιορτών, το 12830.gr θα κάνει μια ακόμα ανανέωση. Συγκεκριμένα:

Χαιρετισμός στο Βασιλέα Ήλιο

Μετά από μια βασανιστική
πορεία προς το σκοτάδι, ένα βασανιστικό
μεγάλωμα της νύκτας, έναν αργό μαρασμό
της ζωής, ο Ήλιος έφτασε στο αποκορύφωμα
του. Έκατσε τρεις μέρες εκεί, αμφιταλαντευόταν
για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να πάει
προς τα βόρεια και να φεύγει από τη Γη
η να την ξαναπλησιάσει. Τρεις μέρες και
τρεις νύχτες, τις πιο μεγάλες νύχτες
του έτους. Τρεις νύχτες που το σκοτάδι
φαίνεται να τυλίγει τη Γη σαν σάβανο,
πνίγοντας κάθε ζωή. Γιατί θάνατος ήταν
η αργή πορεία του Ηλίου και οι τρεις
τελευταίες μέρες της πορείας του η ταφή
Του.

Αλλά την τρίτη μέρα ο ήλιος
αναστήθηκε, ξαναγεννημένος, από το
σκοτάδι. Το φως αρχίζει πάλι να μεγαλώνει,
αργά αλλά σταθερά η ζωή επιστρέφει στην
παγωμένη Φύση. Και άρχισε τον σταθερό
του βηματισμό προς την ερχόμενη στέψη
Του. Και έδωσε την υπόσχεση του πως όσο
δυνατό και να είναι το σκοτάδι, όσο
τρομακτικό και να είναι το κρύο, εκείνος
θα ξανάρθει. Για να φωτίσει τις καρδιές
μας, που κλείστηκαν έντρομες μέσα στο
χειμωνιάτικο σκοτάδι. Να φωτίσει τη
Φύση ώστε να ξαναζωντανέψει, ακολουθώντας
κι αυτή το χορό Του. Να ξαναρχίσει ο
αιώνιος κύκλος της ζωής

Ο Βασιλεύς
ήλιος πέθανε Ο Βασιλεύς ήλιος μόλις
γεννήθηκε.

Χαίρε ήλιε!

Κίνδυνος καταστροφής στη Βραυρώνα

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του Συνασπισμού Θανάσης Λεβέντης, με θέμα τις επανειλημμένες πλημμύρες στον Ναό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νεροποντής, ο ναός καλύφθηκε από τα νερά σχεδόν ως τα κιονόκρανα. Ο βουλευτής ρωτά τι μέτρα προτίθενται να λάβουν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος. Απορία: πώς είναι τόσο σίγουρος πως προτίθενται να λάβουν μέτρα;

Αν ήταν μόνο 10.000 ευρώ....

Απίστευτη η δήλωση του υπερασπιστή του Γιοσάκη, κ. Γ. Μαντζουράνη: τα αρχαία που υπεξαιρέθηκαν είχαν αξία μόνο 10,000 ?, οπότε πρόκειται για πλημμέλημα. Ο νόμος, σύμφωνα με τον συνήγορο, ορίζει πως η πράξη της υπεξαίρεσης είναι κακούργημα όταν η αξία των υπεξαιρεθέντων υπερβαίνει τα 150,000 ?.

Στην τύχη του το μουσείο της αρχαίας Ήλιδας

Εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2004. Σήμερα, άρχισαν κιόλας οι πρώτες φθορές, ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να φτάσει κανείς εκεί. Πρόκειται για το μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας, στην Αμαλιάδα. Ακόμα ένα έργο που έχει εγκαταλειφθεί.

Παραίτηση του Αρχιεπισκόπου ζήτησε ο Αλαβάνος

Το πλήρες θρησκευτικού φανατισμού κείμενο της Ιεράς Συνόδου που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, προκάλεσε την οργή του προέδρου του Συνασπισμού κ. Αλαβάνου, αλλά συγκέντρωσε και τα πυρά του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ καταγγέλλει τον αρχιεπίσκοπο για χρησιμοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος για να διχάσει το λαό. Ο δε πρόεδρος του Συνασπισμού, κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να παραιτηθεί.

Η καταγγελία του ΚΚΕ δε μας λέει φυσικά κάτι καινούργιο. Αλλά ο κ. Αλαβάνος μας φαίνεται μάλλον... εκτός πραγματικότητας. Αν ήταν να παραιτείται ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος όποτε η Εκκλησία της Ελλάδος δημοσιεύει τέτοιο κείμενο, θα είχαμε καινούργιο αρχιεπίσκοπο... κάθε μήνα (τουλάχιστον). Και, στο κάτω κάτω, από ποιον ζητά παραίτηση; Από εκείνον που ισχυρίζεται πως πραγματοποίησε την κάθαρση στην Εκκλησία;

(Σχετικά δημοσιεύματα: in.gr, Έθνος, Ελευθεροτυπία 1, Ελευθεροτυπία 2, Ελευθεροτυπία 3, Καθημερινή)

Εν τω μεταξύ, οι ιεράρχες δείχνουν να προχωρούν πολύ μελετημένα. Από τη μια μεριά, ετοιμάζονται  να ζητήσουν δημοψήφισμα, όπως στο θέμα των ταυτοτήτων - το οποίο δεν το θεωρούν λήξαν -, από την άλλη εγκρίνουν το παλαιό αίτημα των μουσουλμάνων για δημιουργία νεκροταφείου στο Σχιστό. Θεωρούμε βέβαιο πως η απόφαση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να αναδείξει το «ανεκτικό» προφίλ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος - κι ελάχιστοι θα θίξουν το αυτονόητο: πώς γίνεται δηλαδή η χωροθέτηση ενός νεκροταφείου να είναι αρμοδιότητα των εκπροσώπων ενός θρησκευτικού δόγματος;

Ο «Βούλγαρος Ορφέας» στον Τύπο

Να το θεωρήσουμε ως μια μικρή επιτυχία του ιστοτόπου μας; Ενδεχομένως ο ανώνυμος αποστολέας του e-mail στη στήλη των "Νέων" να είναι αναγνώστης μας, οπότε αξίζει ένα εύγε για την πρωτοβουλία του να προωθήσει το θέμα στον Τύπο. Βεβαίως, η πραγματική επιτυχία θα είναι να  ευαισθητοποιηθεί ο υφυπουργός κ. Τατούλ-ης για τον «τάφο του Ορφέα» στην Τατούλ της Βουλγαρίας και να κάνει κάτι. Αλλά, όπως και να έχει, έγινε μια αρχή.

Επέκταση του μουσείου Σαμοθράκης ζητά η αρμόδια Εφορεία

Η ΙΘ' Εφορεία αρχαιοτήτων προχώρησε σε προτάσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να επεκταθεί το υπάρχον μουσείο της Σαμοθράκης. Το κτήριο, κατασκευασμένο με τα λεφτά αμερικανού δωρητή, χτίστηκε το 1948. Οι ελλείψεις του είναι κραυγαλέες: το ηλεκτρικό του σύστημα μπορεί να υποστηρίξει μόνο το φωτισμό - όχι κλιματισμό, η δε έκθεση θεωρείται ξεπερασμένη για την εποχή μας.

Βεβαίως, μέσα στις προτάσεις, ζητείται και η επέκταση του χαρακτήρα του μουσείου τόσο γεωγραφικά, ώστε να καλύπτει όλη τη Σαμοθράκη, όσο και χρονικά, ώστε να καλύπτει από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου, μέχρι τα μεσαιωνικά (βλπ. βυζαντινά) χρόνια. Σαφώς δεν υπάρχει αντίρρηση να εκτεθεί όλη η ιστορία της Σαμοθράκης αλλά επειδή είμαστε σίγουροι πως τα "πώς" και τα "γιατί" της καταστροφής του Ιερού θα αποσιωπηθούν, όπως αποσιωπώνται πάντα. Για ποιο λόγο πρέπει το μουσείο που βρίσκεται δίπλα στο ιερό των Μεγάλων Θεών να προβάλλει και τα έργα αυτών που το καταστρέψανε; Γιατί πρέπει να επισκιαστεί με τέτοιο τρόπο ο αρχαιολογικός χώρος; Έχουν μήπως σχέση οι προτάσεις της Εφορείας με την απόφαση της αρμόδιας μητρόπολης για ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου;

Ποιος χαρίζει τον Ορφέα στους Βουλγάρους;

«Βουλγαρία, η πατρίδα του Ορφέα» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσίευσε βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων το 2004. Η εικόνα συμπληρώνεται από την πρόσφατη (Ιούλιος 2005) ανακάλυψη του τάφου του Ορφέα (;) , στην οροσειρά της Ροδόπης, αλλά και... «αναβίωση των Ορφικών Μυστηρίων» η οποία διαφημίζεται ανάλογα από ταξιδιωτικά πρακτορεία. Η λογική που προβάλλουν οι Βούλγαροι, δε διαφέρει από τη λογική των Νεοελλήνων. Όπως οι Νεοέλληνες καυχώνται πως είναι απόγονοι και συνεχιστές των αρχαίων Ελλήνων, αντίστοιχα οι Βούλγαροι ισχυρίζονται πως είναι απόγονοι των αρχαίων Θρακών. Ο Ορφέας ήταν Θραξ, άρα...

Και, φυσικά, όσο για τους Νεοέλληνες, η αρχαία θρησκεία είναι "νεκρή", νομιμοποιείται ο κάθε θίασος (βουλγαρικός, τουρκικός κλπ.) να κάνει οποιουδήποτε είδους «αναπαράσταση» των Ορφικών Μυστηρίων. Όσο η θρησκευτική παράδοση των Ελλήνων αποσυνδέεται τεχνηέντως από την πολιτισμική ταυτότητα του Έλληνα (διότι «Ελλάδα ίσον Ορθοδοξία»!) μένει έρμαιο σε οποιονδήποτε θέλει να την οικειοποιηθεί.

Αλλά, ξέρετε κάτι; Αν ήμουν Βούλγαρος και ήθελα να οικειοποιηθώ τον Ορφέα, δε θα πήγαινα καν εκεί. Θα έδειχνα ένα απλό ντοκουμέντο από καταστροφές αρχαιοτήτων και θα σχολίαζα απλά: «ούτε οι ίδιοι οι Νεοέλληνες δε θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους των αρχαίων Ελλήνων. Είναι δυνατόν να μη σέβονται τα μνημεία αυτών που λένε πως είναι παππούδες τους;»

Ανεβάζει τους τόνους η Ιερά Σύνοδος

Τη συνηθισμένη οδό της οξείας αντιπαράθεσης επέλεξε για μια ακόμη φορά η Ιερά Σύνοδος. Σε τετρασέλιδο έντυπο που φέρει προς τίτλο "Προς το Λαό", οι ιεράρχες καταφεύγουν στη γνωστή κινδυνολογία. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα: «Οι προτάσεις-απαιτήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν αποβλέπουν στον "χωρισμό", αλλά στην ετσιθελική και βάναυση μετατροπή της Ελλάδος σε άθρησκη πολιτεία χωρίς βέβαια την έγκριση του ελληνικού λαού.... (υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει) νέο κύμα διασυρμού ... (το οποίο) κατασκευάζεται σε βάρος του κλήρου και της Ορθοδοξίας από τους νέους Διοκλητιανούς».

Το παραπάνω δεν είναι καινούργιο. Αλλά μας δίνει την αφορμή να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως εμφανιζόταν ένα έντυπο, γραμμένο από έλληνες εθνικούς και χρησιμοποιούσε την ίδια ακριβώς γλώσσα, π.χ. μιλούσε για μισέλληνες που αρνούνται τους θεούς, ζητούσε να γίνει υποχρεωτική η ελληνική θρησκεία αντίστοιχα κ.ο.κ.

Από κει και πέρα, οι όποιες ομοιότητες σταματάνε στο θέμα του φανατισμού. Διότι, από τη μια πλευρά έχουμε έναν τεράστιο οργανισμό με χρηματοδότηση από τους πάντες, πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στη δημοσιότητα αλλά και δικά του μέσα προβολής, ενώ από την άλλη θα είχαμε, το πολύ, μια χούφτα ανθρώπων. Στην περίπτωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα είχαμε μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, η οποία θα αδιαφορούσε θεωρώντας το φαινόμενο "φυσιολογικό", αλλά θα είχαμε και μια σημαντική της μερίδα, η οποία θα συντασσόταν με τους φανατισμένους ρασοφόρους. Στην άλλη περίπτωση, σύσσωμη η κοινή γνώμη θα καταδίκαζε το «γραφικό φανατισμένο».

Αυτά, ως προβληματισμός γύρω από το φανατισμό και τη βαρύτητά του.

Σελίδες