Είστε εδώ

Αύγουστος 2008

Η ιταλική έκθεση "Νόστοι" στην Αθήνα


Μία από τις πιο πολύκροτες εκθέσεις των τελευταίων χρόνων, η ιταλική «Νόστοι: Τα αριστουργήματα που ξαναβρέθηκαν», έρχεται το φθινόπωρο από τη Ρώμη στην Αθήνα έχοντας για οικοδεσπότη το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί όπου μια μέρα ελπίζουμε να επιστρέψουν τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα, από τις 23 Σεπτεμβρίου ώς και τις 31 Δεκεμβρίου θα φιλοξενούνται δεκάδες έργα της αρχαιότητας, τα οποία είχαν διακινηθεί παράνομα στη διεθνή αγορά κι είχαν γίνει κτήμα μεγάλων αμερικανικών μουσείων, αλλά χάρη στις επίμονες και συστηματικές προσπάθειες των Ιταλών πρόσφατα επαναπατρίστηκαν.

Περισσότερα στην Κ. Ελευθεροτυπία

Καραμπινάτες επιτυχίες

Ετσι βρέθηκαν τα αρχαία

 

Το μοναστήρι να είναι καλά

Δεκατέσσερις μήνες από σήμερα η «Ε» και η «Κ.Ε.» ανέδειξαν σε όλες της τις πτυχές την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου. Δεκατέσσερις μήνες μετά η υπόθεση ξανάρχεται στην επιφάνεια με κυρίαρχο ζήτημα την τελευταία ανταλλαγή: το κτίριο στους Θρακομακεδόνες που προοριζόταν για την μετεγκατάσταση του υπουργείου Απασχόλησης και το οποίο ανήκει στην κυριότητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Αναδεικνύεται έτσι η ανταλλαγή παράκτιων εκτάσεων σε Καβάλα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και στη λίμνη Πλαστήρα που είχαν παραχωρηθεί στη Μονή για τη Βιστονίδα λίμνη, με το συγκεκριμένο ακίνητο επί υπουργού Β. Μαγγίνα.
Περισσότερα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Αρχαιότητες στην έκταση - φιλέτο της Ουρανούπολης

Παρά την έντονη αντίδραση της 10ης Eφορίας Bυζαντινών Aρχαιοτήτων Aγίου Oρους και Xαλκιδικής έγινε η παραχώρηση των 8.801 στρεμμάτων στην Oυρανούπολη Xαλκιδικής. έναντι μάλιστα του ευτελούς ποσού του 1,2 εκατ. ευρώ. στη Mονή Bατοπεδίου. Στην έκταση αυτή υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες και σήμερα εκτελείται ένα σημαντικό αρχαιολογικό έργο ανάδειξης και αποκατάστασης των αρχαίων, για το οποίο μάλιστα μέχρι τώρα έχουν ξοδευτεί πολλαπλάσια ποσά. 

Περισσότερα στο Έθνος.

Νέες σημαντικές ανακαλύψεις φέρνουν στο φως οι ανασκαφές στη Βεργίνα

Τριάντα ένα χρόνια μετά τις ανακαλύψεις του καθηγητή Ανδρόνικου, ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας εξακολουθεί να φέρνει στο φως σημαντικά ευρήματα. Στις αρχές της εβδομάδας οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα ολόχρυσο αγγείο και ένα στεφάνι στο ιερό της Εύκλειας, στην Αγορά.

Περισσότερα στο BHMA Newsroom

και στην Καθημερινή

Επανακτήσαμε σχεδόν μισή συλλογή αρχαίων κρητικών νομισμάτων

Ηταν 500 νομίσματα από 28 πόλεις της αρχαίας Κρήτης. Αλλά τελικώς η Ελλάδα κατόρθωσε να αποκτήσει- να επανακτήσει επί το ορθότερον- μόνον τα 207. Και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά χάρις σε ιδιωτική χορηγία. Τα υπόλοιπα έχουν περιέλθει σε διάφορους κατόχους ανά τον κόσμο, αφού το σύνολο αποτελούσε τη γνωστή συλλογή αρχαίων κρητικών νομισμάτων Β. Τraeger, η οποία δημοπρατήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην πόλη Οσναμπρικ της Γερμανίας από τον οίκο Κunker. Χάθηκε δηλαδή μια μοναδική ευκαιρία για να επιστρέψει στην Ελλάδα ολόκληρη η συλλογή, δεδομένου άλλωστε ότι η δημοπράτηση τέτοιων συνόλων συμβαίνει σπάνια.

Περισσότερα στο Βήμα.

Το νερό νεράκι στην Αρχαία Ολυμπία

Αυξάνονται οι ανάγκες με τη μεγάλη επέκταση των μέσων πυροπροστασίας, παραμένει όμως ίδια η τροφοδοσία τους  Εκτός του νέου συστήματος πυρόσβεσης μένουν ο Κρόνιος λόφος και οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις
Περισσότερα στο Βήμα.

Λονδίνο- Αθήνα «καίγοντας» μόνο τηγανόλαδο

Oλοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα η πορεία «Grease to Greece», μια μακρά και ιδιότυπη διαδρομή οκτώ ομάδων οι οποίες διήνυσαν 4.000 χιλιόμετρα σε δέκα ημέρες «καίγοντας» μόνο τηγανόλαδο.

Περισσότερα στο Βήμα.

Νεάντερταλ, ο... ευφυής!

Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ ήταν το ίδιο, αν όχι πιο, ευφυής από τον Χόμο Σάπιενς, αποδεικνύει έρευνα του βρετανικού Πανεπιστήμιου του Εξετερ και του Πανεπιστήμιου του Τέξας, αφήνοντας άναυδους τους επιστήμονες που μέχρι σήμερα πίστευαν ότι ο δεύτερος είχε υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τον πρώτο.

Περισσότερα στο Έθνος.

Ο κρατήρας και η στήλη είναι εδώ

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται πλέον τα δύο αρχαία έργα που επεστράφησαν στην Ελλάδα από τη συλλογή της αμερικανίδας συλλέκτριας αρχαιοτήτων κυρίας Σέλμπι Γουάιτ: ο χάλκινος καλυκωτός κρατήρας από την Πιερία και το άνω τμήμα της μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης της Βραυρώνας, το κάτω μέρος της οποίας φυλάσσεται στο μουσείο.

Περισσότερα στο Βήμα.

Βρήκαν νέα σημάδια της Τροίας

Υπήρξε η Ομηρική Τροία; Ο Ερρίκος Σλήμαν πίστευε πως ναι, οι διάδοχοί του όμως ματαίως αναζητούσαν επί τόσα χρόνια μια ένδειξη. Και να που βρέθηκε: η αμυντική τάφρος της Υστερης Εποχής του Χαλκού, ένας καμένος πίθος και ένα λιθόστρωτο της ίδιας περιόδου ίσως δώσουν απαντήσεις περί του αν έγινε πράγματι ο Τρωικός πόλεμος ή τον έπλασε η φαντασία του ποιητή - των ποιητών.

Περισσότερα στο Έθνος.

Οχι στην εκτροπή

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πέραν της μερικής εκτροπής του Αχελώου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο θεσσαλικό κάμπο; Περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστήμονες και πολιτικοί φοβούνται ότι (εφόσον δεν προηγηθεί άμεση αλλαγή του τρόπου άρδευσης του κάμπου και μια ολοκληρωμένη πολιτική για τις καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο) η εκτροπή δεν θα πετύχει τίποτε περισσότερο από το να μετατρέψει τη Θεσσαλία σε ένα «τεράστιο σουρωτήρι», που θα εξαντλήσει και το νερό του ποταμού.

Περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο.

Οι Ολυμπιακοί της υποβρύχιας Αρχαιολογίας...

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες... της Υποβρύχιας Αρχαιολογίας διεξάγονται στην Υδρα. Στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού 200 σύνεδροι, αρχαιολόγοι, ερευνητές και πανεπιστημιακοί από 20 χώρες έρχονται για να παρουσιάσουν τα πλέον πρόσφατα ευρήματά τους.

Το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίας Ναυπηγικής ξεκινά στις 26 Αυγούστου, θα διαρκέσει μία εβδομάδα και κατά τη διάρκειά του χαρτογραφούνται όλες οι νεότερες εξελίξεις των εναλίων ερευνών. Ανάμεσα στις σημαντικές ανακοινώσεις θα παρουσιαστούν τα βυζαντινά πλοία που εντοπίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τα φαραωνικά πλοία του Νείλου και βέβαια πολλές πτυχές από την ελληνική ναυπηγική της αρχαιότητας απόρροια πρόσφατων ερευνών.

Περισσότερα στο Έθνος.

Σελίδες