Είστε εδώ

Οκτώβριος 2008

Αναστήλωση μνημείων Ακρόπολης: ένα έργο τελειώνει, άλλο ξεκινά

To μεγαλύτερο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ποτέ στην Ακρόπολη, η αναστήλωση της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα, ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες, ενώ ένα καινούργιο μέτωπο εργασιών ανοίγει στη δυτική πλευρά του μνημείου, όπου θα μεταφερθούν οι σκαλωσιές. Εν τω μεταξύ, στα Προπύλαια ολοκληρώθηκε ήδη η αναστήλωση της δυτικής αίθουσας, σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και στην ανατολική πλευρά και όταν με το καλό απομακρυνθούν και τα τελευταία ικριώματα και η γερανογέφυρα, οι επισκέπτες θα μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία: θα περνούν ανάμεσα στους δύο κίονες με τα νέα ιωνικά κιονόκρανα, πιστά αντίγραφα των αυθεντικών, και θα νιώθουν πώς ήταν ο χώρος αυτός στεγασμένος στην αρχαιότητα.

Διαβάστε περισσότερα...

«Αργοπεθαίνει» το Δέλτα του Εβρου

Ηυποβάθμιση στο Δέλτα του Εβρου συνεχίζεται. Η κατάσταση είναι απογοητευτική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον αυτού του σημαντικού ελληνικού υγροτόπου ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, η έλλειψη διαχειριστικών δράσεων που να αντιμετωπίζουν τις απειλές, η ελλιπής φύλαξη και

η ανεπαρκής διαχείριση των υδάτινων πόρων έχουν επιφέρει σωρεία προβλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα ...

984,20€ κοστίζει η φωτογράφηση

 

Εννιακόσια ογδόντα τέσσερα ευρώ και είκοσι λεπτά (984,20€) χρειάζονται για να φωτογραφηθεί οιοσδήποτε για εμπορικούς σκοπούς στον Παρθενώνα. Ούτε καν άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Αρκεί, απλώς, μια άδεια της αρμόδιας Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στην οποία επιτρέπεται από τον υπουργό Πολιτισμού, με απόφασή του, να διαχειρίζεται ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τα δικά της κριτήρια. Αυτήν την απάντηση δίνει ο υπουργός Πολιτισμού στη Μαρία Δαμανάκη, η οποία είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ως προς τη φωτογράφηση της Τζένιφερ Λόπεζ στην Ακρόπολη.

Aπό το Εθνος 

(Εάν, αντιθέτως, ο σκοπός είναι μη κερδοσκοπικός και η εικόνα κινούμενη, "ο οιοσδήποτε" συλλαμβάνεται!)

 

Υβριδικά αυτοκίνητα προτείνει στους οδηγούς ταξί το ΥΠΕΧΩΔΕ

Πρόταση προς τους ιδιοκτήτες ταξί Ηπείρου να αντικαταστήσουν τα πετρελαιοκίνητα επαγγελματικά τους αυτοκίνητα με υβριδικά, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, απηύθυνε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης.

Με επιστολή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιδιοκτητών Ταξί Ηπείρου ο κ. Καλογιάννης σημείωσε: «όπως γνωρίζετε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών μελετών οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι εκείνες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή».

Διαβάστε περισσότερα ...

Με "χρυσόβουλα" διεκδικούν το μισό λόφο του Φιλοπάππου

Ακούγεται εξωφρενικό αλλά “χρυσόβουλα” φαίνεται πως υπάρχουν και για τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Αναφερόμαστε στο θέατρο Δόρα Στράτου, ένα από τα παλαιότερα θέατρα της χώρας το οποίο απειλείται με έξωση καθώς βρέθηκαν, ούτε ένας ούτε δύο, αλλά έξι ιδιώτες οι οποίοι με εξώδικό τους διεκδικούν την κυριότητα του θεάτρου και της γύρω περιοχής…

Από την Αυγή  

Η Ελλάδα αδυνατεί να προστατέψει τη χλωρίδα και την πανίδα

 

Μεγάλα νομοθετικά ελλείμματα και ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία εφαρμογής της υπάρχουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια για προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα.

Aπό το Εθνος 

Μαθήματα της Αρχαιολογικής

Η αρχαιολογία της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Αττικής με τα μεγάλα της κέντρα του Μαραθώνα, της Βραυρώνας, του Αμφιαράου, του Ραμνούντα, της Ελευσίνας, το Σούνιο, το ιερό των Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα του Μαραθώνα, τον Πειραιά και την Αίγινα είναι τα θέματα των φετινών μαθημάτων της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Aπό την Καθημερινή 

Ημερολόγια Μινωιτών στην Αρχαιολογική Εταιρεία

Στοιχεία για τη μέτρηση του χρόνου στη μινωική Κρήτη θα παρουσιάσει σήμερα σε σεμινάριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας ο αρχαιολόγος, μέλος της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, κ. Τζ. Μακ Γκίλιβρι. Στο πλαίσιο των εφετινών «Μινωικών σεμιναρίων» ο βρετανός αρχαιολόγος, ο οποίος διενεργεί εδώ και χρόνια ανασκαφές στο Παλαίκαστρο, θα καταθέσει εικονιστικά στοιχεία, τα οποία υποδεικνύουν ότι οι Μινωίτες της Ανακτορικής Περιόδου ζούσαν σε έναν, χρονικά, κυκλικό κόσμο.

Από Το Βήμα 

Ενας σύγχρονος Οδυσσέας

Η ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου προσεχώς στον Μικρόκοσμο

«Το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο Ταλιμπάν και γυναίκες με τσαντόρ. Εχει ιστορία, θέατρα, πολιτισμός» τόνισε μιλώντας στα ελληνικά ο κ. Ομάρ Σουλτάν, υφυπουργός Πολιτισμού της πολύπαθης χώρας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την προβολή της ταινίας «Καντίρ, ένας αφγανός Οδυσσέας».

Από Το Βήμα

Αθήνα - Μήλος

Το έργο «Αθήνα-Μήλος π.Χ» ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14 Πλάκα, τηλ. 210-3222.464) στις 21.15. Ορμώμενος από τη θουκυδίδεια αναφορά στην ανεπιτυχή προσπάθεια των Αθηναίων το 426 π.Χ. να καταλάβουν τη Μήλο, ο Αυγερινός Φραγκούλης γράφει για τον παραλογισμό κάθε πολέμου. Την κωμική ατμόσφαιρα της περιόδου πριν από την εισβολή διαδέχεται η κωμικοτραγική συνάντηση των εμπλεκομένων δυνάμεων. Σκηνοθετεί ο Κωστής Καπελώνης. Παίζουν οι Θοδωρής Αντωνιάδης, Κώστας Βελέντζας, Μαργαρίτα Γερογιάννη.

Aπό Τα Νέα  

Αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2090

Ο κόσμος θα μπορούσε να απαλλαγεί από τη χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2090 επενδύοντας μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμης Ενέργειας (EREC) και την Greenpeace.

Διαβάστε περισσότερα ...

Μονή Τοπλού, ακόμη ένα Βατοπέδι

Στις 7 Νοεμβρίου θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα οριστικά η υπόθεση της επένδυσης της βρετανικής Minoan Group σε έκταση 25 χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκουν στη Μονή Τοπλού στην Κρήτη. Την ημέρα εκείνη θα διαβαστεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η εισήγηση και εκτιμάται ότι μέχρι τον Μάρτιο θα εκδοθεί και η απόφαση. Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης δίνεται το πράσινο φως στους Βρετανούς να προχωρήσουν στην ανάπτυξη 5 παραθεριστικών χωρών και 7.000 κλινών μαζί με γήπεδο γκολφ και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια στου Ροΐδη 

Προηγούμενο άρθρο

Ξεκίνησε έλεγχος στη Μονή Τοπλού

 

Σελίδες