Είστε εδώ

Νοέμβριος 2008

Εξασθενές χρώμιο ρέει από τις βρύσες της Θήβας

Ασχημα μαντάτα από τις χημικές αναλύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο νερό σχολείων, του νοσοκομείου της πόλης, σε δεξαμενές και γεωτρήσεις.

Οι πιο υψηλές τιμές καταγράφονται στη δεξαμενή των Αγ. Θεοδώρων (35 μg/l), στις γεωτρήσεις Ελαιώνα (29 μg/l ) και Καλών Κυράδων (28 μg/l), καθώς και στις βρύσες των νηπιαγωγείων Φιλολάου (26 μg/l) και Χρ. Σμύρνης (21 μg/l), αλλά και του νοσοκομείου Θήβας (21 μg/l). Τις χημικές αναλύσεις έκανε το Πανεπιστήμιο Πατρών, για λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Θήβας (ΔΕΥΑΘ).

Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα διαπλοκῆς...

Πώς η υπουργική απόφαση Μπέζα ανοίγει τον δρόμο στο Βατοπέδι να κατοχυρώσει τη Βιστωνίδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Διαβάστε ἐδῶ

Τον ασκό του Αιόλου θα ανοίξει τυχόν δικαίωση της Μονής Βατοπεδίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού αυτόματα θα εγερθούν αξιώσεις για αποζημιώσεις, ίσως ακόμα και για διαφυγόντα κέρδη.

Διαβάστε περισσότερα...

 «Αφεση» στο Βατοπέδι

Το βυζαντινό παρασκήνιο για την ποινή - χάδι στον Εφραίμ

Διαβάστε περισσότερα...

 

 

Το μεγαλύτερο ελληνικό αρχαίο πλοίο

Μια τεράστια επιχείρηση που οργανώθηκε φέτος το καλοκαίρι στη θάλασσα της Σικελίας, λίγο έξω από τη θέση που στην αρχαιότητα είχε λάμψει η αρχαία ελληνική αποικία της Γέλας, έφερε στο φως του ήλιου το μεγαλύτερο αρχαίο ελληνικό πλοίο που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στους βυθούς της Μεσογείου.

Διαβάστε περισσότερα ...

Αντίδωρο 30 εκατ. ευρώ

 

«Ιερές» μπίζνες μέσω και δεύτερης κυπριακής επενδυτικής εταιρείας offshore δικών της συμφερόντων -εκτός από τη «Rassadel»- με την επωνυμία «Ματέους» (που είναι και αυτή διαχειριστής του χαρτοφυλακίου της) πραγματοποιούσε η Μονή Βατοπεδίου, όπως απεκάλυψε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο «τσάρος» (οικονομικός διαχειριστής) της Μονής, μοναχός Ευδόκιμος, ο οποίος «κάρφωσε» τον ηγούμενο Εφραίμ και το «δεξί» του χέρι, μοναχό Αρσένιο, ότι είχαν επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών για τις «ιερές» ανταλλαγές των δημοσίων εκτάσεων «φιλέτων» με τη λίμνη Βιστωνίδα.

Από το Εθνος

Αρχαία μοντέλα και φακός

Η διαλεκτική ανάμεσα στην ποιότητα των αντικειμένων, ιδίως όταν πρόκειται για αρχαιότητες, και στην ποιητική ματιά του φωτογράφου είναι το ζητούμενο στην έκθεση «Η δημιουργική φωτογραφία στην Αρχαιολογία» που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (έως τις 25 Ιανουαρίου) στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).
 

"ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Βαλαωρίτου 12, 10671, Αθήνα, τηλ. 210 3618966, φαξ. 210 3634437, e-mail: hlhr@hlhr.gr, www.hlhr.gr 
 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη διοργανώνει την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) εκδήλωση με θέμα:

"ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ"

 

H εκδήλωση των Εκδόσεων Βερέττα


Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου το βράδυ, οι Εκδόσεις Βερέττα γιορτάσαν τα δώδεκα χρόνια προσφοράς τους στα ελληνικά γράμματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο γνωστό νεοκλασικό κτίριο της οδού Ακαδημίας 50.

Ο συγγραφέας και εκδότης Μάριος Βερέττας μίλησε για την απόφασή του να ιδρύσει εκδοτικό οίκο πριν από δώδεκα χρόνια, για τον εμπρησμό του πρώτου βιβλιοπωλείου του, για την σκόπιμη παραγνώριση του έργου του από τον καθημερινό αθηναϊκό τύπο, για τα 150 και πλέον βιβλία που κατάφερε να εκδώσει στο διάστημα αυτό και για την θερμή ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού, χάρη στην οποία τελικά επιβπιωσε. Μίλησε ακόμη για τις πρόσφατες εκδόσεις του, για το νέο βιβλιοπωλείο του και για το περιοδικό Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ .

Οταν η γυναικεία χειραφέτηση περνούσε από τη θρησκεία

Η λυγερή Αρτεμη, που βρέθηκε στη λεγόμενη οικία του Διαδούμενου στη Δήλο, ένα αγαλματάκι της Αφροδίτης που ήταν το τάμα γυναίκας στο θεραπευτήριο-Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα στην Επίδαυρο, το γλυπτό κεφαλάκι μιας μικρούλας που υπηρέτησε ως άρκτος (αρκουδάκι), στο Ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα και ο ζωγραφιστός πίνακας, που πρόσφερε στο Ιερό της Δήμητρας και της κόρης της στην Ελευσίνα η πάμπλουτη Νάνιον, η διάσημη ιερόδουλος από το Μαρκόπουλο Αττικής, βρίσκονται εδώ και μέρες στη Νέα Υόρκη. Πού να ήξεραν οι ανώνυμες γυναίκες της κλασικής εποχής πως ένα ταπεινό αφιέρωμά τους στις γυναικείες θεότητες, προστάτιδες της γονιμότητας, του έρωτα, του γάμου κ.λπ. θα ερχόταν η μέρα που θα γίνονταν έκθεμα στη μακρινή Αμερική.

Διαβάστε περισσότερα ...

Η έκθεση τον προσεχή Ιούνιο θα μεταφερθεί αυτούσια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Ο σταυρός δεν είναι ουδέτερος

Κι ενώ ο Έλληνας Συνήγορος ζητά το αυτονόητο- να μπορεί να απαλλάσσεται ένας μαθητής από τα θρησκευτικά χωρίς να δηλώνει τις πεποιθήσεις του- στην Ισπανία έλαβαν μια ιστορική απόφαση.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου του Βαγιαδολίδ έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο σταυρός- τονίζεται - έχει, μεταξύ άλλων, και θρησκευτική χροιά, που συνδέεται με μια συγκεκριμένη θρησκεία. Κατά συνέπεια, η παρουσία ενός τέτοιου συμβόλου σ΄ ένα δημόσιο εκπαιδευτικό κέντρο όπου διδάσκονται ανήλικοι, των οποίων το μυαλό και η βούληση βρίσκονται σε φάση πλήρους ανάπτυξης, μπορεί να προκαλέσει την εντύπωση ότι το Κράτος βρίσκεται πιο κοντά στο δόγμα που σχετίζεται με το συγκεκριμένο θρησκευτικό σύμβολο απ΄ ό,τι στα υπόλοιπα. Με άλλα λόγια, ο σταυρός δεν είναι θρησκευτικά «ουδέτερος». Κατά συνέπεια, όλοι οι σταυροί και τα άλλα θρησκευτικά σύμβολα πρέπει να αφαιρεθούν από τις αίθουσες του σχολείου Μαθίας Πικαβέα.

Διαβάστε περισσότερα ...

Οι ανθελληνικοί κανόνες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού‏

Πριν αρχίσω την παράθεση των συγκεκριμένων κανόνων, οφείλω να απαντήσω στην εύλογη απορία, πώς εγώ ένας απλός πολίτης, απεφάσισα να παραθέσω αυτούς τους κανόνες, ενώ αφενός σπούδασα ιστορικός και όχι θεολόγος, καί αφετέρου αν καί στην ταυτότητα ανεγράφη από τις αρχές λίγο πριν κλείσω τα 18 το Χ.Ο., ωστόσο έχω πολλά έτη να εκκλησιαστώ, έχω αποκοπεί συνειδητώς από αυτήν την θρησκεία στον απόλυτο βαθμό καί ακόμα έχω στραφεί στην Ελληνική Θρησκεία των Προγόνων μου.

Η απάντησή μου σε αυτό το εύλογο ερώτημα, είναι ότι όποιος έχει διαβάσει στοιχειωδώς το ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα του 1.975/1.986/2.001μ.α.χ.χ., θα πρόσεξε ότι στο άρθρο 3 αυτού του Συντάγματος, ορίζεται με απόλυτο τρόπο ότι η εκκλησία «τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς καί συνοδικούς κανόνες καί τις ιερές παραδόσεις». Αυτό το «όπως εκείνες», αναφέρεται στις άλλες υπάρχουσες ορθόδοξες εκκλησίες.

Θέλοντας λοιπόν να δείξω τί σημαίνει αυτή η φράση στο ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά καί να καταδείξω σε ποιόν βαθμό επηρεάζει την Ελληνική κοινωνία η παραμονή του άρθρου για την «επικρατούσα θρησκεία», παραθέτω όλους αυτούς τους κανόνες, ώστε να τους πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι. Απλώς επειδή δεν διαθέτω πολυτονιστή, τους παραθέτω στο μονοτονικό, ενώ η μετάφραση είναι δική μου.

Ενέργεια από ...νεκροταφείο

«Ζωή» απέκτησε ένα... νεκροταφείο σε μια εργατούπολη κοντά στη Βαρκελόνη της Ισπανίας, από τη στιγμή που μια θάλασσα από ηλιακές κυψέλες εγκαταστάθηκαν πάνω στους... οικογενειακούς τάφους, μετατρέποντας έναν τόπο αιώνιας «ανάπαυσης» σε ένα βουερό κέντρο ανανεώσιμης ενέργειας. Επίπεδη, ανοιχτή και ηλιόλουστη έκταση είναι τόσο δυσεύρετη στην περιοχή της Σάντα Κολόμα ντε Γραμένετ και το νεκροταφείο της περιοχής ήταν το μοναδικό σημείο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή του προγράμματος ηλιακής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα για τους κουτόφραγκους και πώς βλέπουν τις ΑΠΕ οι ρωμιοί καλόγεροι.

Μάχη για τον Απόλλωνα

«Δεν εκτίθεται». Με τη σημείωση αυτή, το Μουσείο Καλών Τεχνών του Κλίβελαντ προσπαθεί να μην εξηγήσει τα ανεξήγητα: πώς βρέθηκε στα χέρια του το άγαλμα του Απόλλωνος Σαυροκτόνου, ένα χάλκινο γλυπτό, το οποίο αποδίδεται στον Πραξιτέλη. Πώς απέκτησε ένα αμερικανικό μουσείο το μοναδικό πρωτότυπο έργο του γλύπτη που σώζεται σε φυσικό μέγεθος;

Η Ελλάδα είχε «διεθνοποιήσει» το ζήτημα πρόσφατα, όταν αρνήθηκε να στείλει έργα στη μεγάλη έκθεση του Λούβρου για τον Πραξιτέλη αν συμπεριλαμβανόταν και ο Σαυροκτόνος, επειδή αυτός θα πρέπει να επιστραφεί στην Ιταλία. Η σθεναρή στάση μας είχε αποτέλεσμα και συνέβαλε, οπωσδήποτε, και στην επιστροφή των 14 εκθεμάτων - από 42 που είχαν ζητηθεί συνολικά.

Διαβάστε περισσότερα ...

Σελίδες