Είστε εδώ

Δεκέμβριος 2008

Νέος αρχαιολογικός χώρος διαμορφώνεται στον Κεραμεικό

Με την ανάδειξη ταφικών μνημείων του 5ου αι. π.Χ., τα οποία αποκαλύφθηκαν πριν από λίγα χρόνια σε οικόπεδο της οδού Σαλαμίνος 35, δημιουργείται ένας νέος αρχαιολογικός χώρος στον Κεραμεικό.

Πρόκειται για πολυάνδρια πεσόντων στον Πελοποννησιακό πόλεμο και ως εκ τούτου για ένα πολύ σημαντικό εύρημα της αρχαίας Ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα ...

Στα μυστήρια του γυναικωνίτη

 

Τι έκαναν οι γυναίκες όταν βρίσκονταν μόνες; Στο ερώτημα που είχε απασχολήσει εκτενώς την ανδρική φαντασία στην αρχαία Ελλάδα επιχειρούν να απαντήσουν σύγχρονοι ερευνητές

«Τους άνδρες ανάμεσά σας θα σας έχει απασχολήσει σίγουρα αυτό το πρόβλημα (της θηλυκότητας).Δεν περιμένει κανείς το ίδιο και από τις γυναίκες,αυτές είναι οι ίδιες ένα αίνιγμα» . Οι λέξεις αυτές, οι οποίες θα μπορούσαν να ανήκουν σε αρχαίο σοφό, ειπώθηκαν από μια μεγάλη μορφή της νεότερης επιστήμης που έθεσε τις βάσεις της ψυχανάλυσης: τον Φρόιντ, φυσικά. Διότι το αίνιγμα, το οποίο και ο ίδιος προσπάθησε να λύσει, ζητεί απάντηση εδώ και μερικές χιλιετίες. Από τότε ακόμη που σε καθεστώς ολοκληρωτικής ανδροκρατίας οι γυναίκες βρίσκονταν απομονωμένες στον οίκο του συζύγου σε έναν γυναικωνίτη.

Aπό Το Βήμα

Χάλκινοι θησαυροί βρίσκουν στέγη στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Ο Λιάπης απολύει την... Ακρόπολη

Απολύονται ώς το τέλος του έτους από το υπουργείο Πολιτισμού 3.000 συμβασιούχοι. Ανάμεσά τους 4 πολιτικοί μηχανικοί, 2 αρχαιολόγοι και μερικοί μαρμαροτεχνίτες από τα έργα της Ακρόπολης, για τα οποία από την άλλη εβδομάδα δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ ώστε να συνεχιστούν.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι δέκα σημαντικές ειδήσεις που πέρασαν στα ψιλά

Σύγχρονοι σκλάβοι

Καθαρή ενέργεια που... μολύνει

Μια εξέγερση στην Αίγυπτο

Παρακολουθήσεις Α.Ε.

Μια έκρηξη-σοκ

Οι Ινδιάνοι επιστρέφουν

Ο συνδικαλισμός στο απόσπασμα

Διαβάστε περισσότερα...

Συνέντευξι τοῦ Ἀρχιεπισκόπου

Στη συνέντευξή του, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υποστηρίζει ότι έχει ήδη επέλθει ο διοικητικός διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος και πως κάποιοι «ιδεολογικοί κύκλοι» θέτουν το ζήτημα στοχεύοντας στην «εξουδετέρωση της πνευματικής επιρροής της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία». Πάντως, προσθέτει, αν η Πολιτεία επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, τότε δεν έχει παρά να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και να θέσει το ζήτημα στην κρίση του ελληνικού λαού.

Αναφορικά με τις οικονομικές δραστηριότητες της μονής Βατοπεδίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δηλώνει ότι «τραυμάτισαν το κύρος των ποιμένων της Εκκλησίας». Επαναλαμβάνει, τέλος, πως η Εκκλησία της Ελλάδος επιθυμεί να αξιοποιήσει την περιουσία της για την ανακούφιση του ταλαιπωρημένου ανθρώπου.

Ποια όμως μπορεί να είναι η συμβολή της Εκκλησία στην κρίση που διέρχεται σήμερα η ελληνική κοινωνία; «Να πείσει, κατά την άποψή μου, κάθε καλοπροαίρετο ότι καμία αλλαγή δεν επιτυγχάνεται γύρω μας αν δεν προηγηθεί η εσωτερική αλλαγή του καθένας μας, η αγαθή αλλοίωση. Και ακόμη ότι όραμα και ελπίδα ανατέλλουν εκεί που υπάρχει παράδειγμα και αυτοθυσία».

Διαβάστε περισσότερα...

Η αρχαία Χαιρώνεια ηλεκτρίζεται προσεχώς

Σημαντικές αρχαιότητες όπως ακροπόλεις, οχυρώσεις, πόλεις, θέατρα και άλλα μνημεία («Λέων της Χαιρώνειας»), ακόμη και πεδία ιστορικών μαχών, θα περιβάλλουν στο μέλλον τον νέο θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή της Χαιρώνειας στη Βοιωτία. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης ανέπεμψε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ένα θέμα για το οποίο είχε ήδη ληφθεί αρνητική απόφαση (Ιούλιος 2008) προκειμένου τώρα να εξασφαλίσει τη συναίνεσή του. Και έτσι έγινε καθώς η εισήγηση του ΚΑΣ υπήρξε θετική κατά πλειοψηφία, με μόνο τον αρχαιολόγο καθηγητή κ. Βαλαβάνη να μειοψηφεί. Στο κενό έπεσαν έτσι οι ενστάσεις των δήμων της περιοχής, καθώς και περιβαλλοντικών συλλόγων για τη χωροθέτηση του εργοστασίου, η διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και οι αντίθετες εισηγήσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Η Αγια Νύχτα μέσα από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια

Από ανώνυμα ή ψευδεπίγραφα κείμενα, γραμμένα από τον 2ο αιώνα και μετά, ενεπνεύστησαν οι αγιογράφοι για να εικονίσουν τη γέννηση του Χριστού

Διαβάστε περισσότερα ...

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ 1.200 ΣΤΡ.-«ΦΙΛΕΤΟ»

Μεθοδεύουν κλείσιμο σταθμού έρευνας
Το κλείσιμο του Σταθμού Γεωργικής Ερευνας Ασωμάτων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) μεθοδεύει η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων προκειμένου να περάσει στην ιδιοκτησία της η έκταση-«φιλέτο» 1.200 στρεμμάτων της Σχολής Ασωμάτων (στην οποία στεγάζεται ο σταθμός) στο Αμάρι Ρεθύμνου! Αυτό καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή του το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ, η Εκκλησία εγείρει αξιώσεις επί του συνόλου της έκτασης, που είναι 1.200 στρέμματα, ενώ στην πραγματικότητα της έχουν παραχωρηθεί από το 1929 471 στρέμματα.

Το παραμύθι των Χριστουγέννων

Μάριος Βερέττας

Tο παραμύθι των Χριστουγέννων

 

  Το κείμενο που ακολουθεί, πρωτοδημοσιεύτηκε το 1978, σε μια εποχή όπου ελάχιστοι έγραφαν από αθεϊστική και ελληνική σκοπιά για τα θέματα αυτά. Εδώ αναδημοσιεύεται επεξεργασμένο και βελτιωμένο προκειμένου να προσφέρει στους φίλους Επικούρειους, και προπάντων στους νεότερους, άφθονα «αντι-χριστουγεννιάτικα» επιχειρήματα, ώστε να διασκεδάσουν πειράζοντας γνωστούς και φίλους, κατά τις δύσκολες τούτες ημέρες της «χριστουγεννιάτικης» υστερίας.

 

 

(Από το τεύχος Στ του περιοδικού Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ που μόλις κυκλοφόρησε)

 

Πάπας: Να σωθεί η ανθρωπότητα από την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά

Ο ΠΑΠΑΣ Βενέδικτος δήλωσε χθες ότι το να σωθεί η ανθρωπότητα από την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι περίπου τόσο σημαντικό όσο το να σωθούν τα τροπικά δάση από τον αφανισμό. «Η εκκλησία θα πρέπει να προστατέψει τον άνθρωπο από το να καταστρέψει τον εαυτό του. Χρειάζεται ένα είδος οικολογίας του ανθρώπου», είπε ο ποντίφικας στην εορταστική ομιλία του προς τους επισκόπους.

Aπό Τα Νέα

 

Ανακάλυψη δύο νέων αρχαίων ταφών κοντά στο Κάιρο

Τους τάφους δύο αξιωματούχων που χρονολογούνται στο 4.000 π.Χ. ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν την πρώτη απόδειξη για την ύπαρξη ενός αρχαίου κοιμητηρίου από την εποχή του Φαραώ Ούνας.

Aπό την Καθημερινή

Διαβάστε επίσης

Πυραμίδα, 4.300 ετών, ανακαλύφθηκε στην νεκρόπολη της Σακάρα, στην Αίγυπτο

Τεράστιο γρανιτένιο κεφάλι του Ραμσή ΙΙ ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Σελίδες