Είστε εδώ

Ιανουάριος 2009

Πρώτη νίκη για το πάρκο

Την πρώτη τους νίκη πέτυχαν οι κάτοικοι της Κυψέλης για το παρκάκι στη συμβολή Κύπρου και Πατησίων, που αφάνισαν οι μπουλντόζες του δήμου. Το διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε χθες δεκτή την προσφυγή 7 πολιτών, ανάμεσά τους η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και δημοτική σύμβουλος Ελένη Πορτάλιου, επιβάλλοντας τη διακοπή κάθε εργασίας στον χώρο, όπου η δημοτική αρχή, κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και της δασικής νομοθεσίας, δημοπράτησε την κατασκευή ιδιωτικού γκαράζ.

Το δικαστήριο θα συζητήσει επί της ουσίας την υπόθεση την Πέμπτη.

Aπό την Ελευθεροτυπία

Πεντέλη - Ακρόπολη, ο δρόμος του μαρμάρου

Την αρχαία οδό της «λιθαγωγίας», τον δρόμο δηλαδή που οδηγούσε από τα λατομεία μαρμάρου της Πεντέλης στην Αθήνα, έφεραν στο φως στο Χαλάνδρι- και μάλιστα στη σύγχρονη λεωφόρο Πεντέλης- οι αρχαιολόγοι της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της οποίας προΐσταται η κυρία Ιωάννα Δρακωτού . Πρόκειται για ιδιαιτέρως σημαντική οδό καθώς μέσω αυτής μεταφέρονταν από το Πεντελικόν όρος (ή Βριλησσόν) στο άστυ οι όγκοι του μαρμάρου με τους οποίους χτίστηκαν τα μνημεία της Ακρόπολης.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα

ΘΕΑΤΡΟ : Τι είδαν οι αρχαίοι στην Ελλάδα και… έπαθαν

 Η ομάδα AbOvo παρουσιάζει τη «Μαμά Ελλάδα 2» στο Θέατρο του Hλιου από τις 11 Φεβρουαρίου

Φανταστείτε: η κυβέρνηση διαπραγματεύεται να πουλήσει την Ακρόπολη για να την κάνει καζίνο. Κάτι τέτοιο θα έβγαζε τους αρχαίους Ελληνες από τους τάφους τους. Εκεί ποντάρει η ομάδα. Ετσι ξεκινάει και η ιστορία τους. «Τα ζόμπι αυτά έρχονται να ρίξουν μια ματιά στον πάνω κόσμο και αποφασίζουν να πάρουν τη μαμά Ελλάδα μαζί τους, στον κάτω. Η παράσταση είναι ένα φλας μπακ. Τι είδαν οι αρχαίοι και τι έπαθαν όσο καρό ήρθαν αντιμέτωποι με την ξεχαρβαλωμένη Ελλάδα».

Aπό την Καθημερινή

Νοσοκομείο προσέλαβε ιερέα εξορκιστή!

 

Οι υπεύθυνοι ενός νοσοκομείου, στην Μεγάλη Βρετανία, κάλεσαν σε βοήθεια έναν εξορκιστή όταν οι υπάλληλοι διαμαρτυρήθηκαν ότι τους τρομοκρατεί ένα φάντασμα!  Oι υπάλληλοι του Royal Hospital στην περιοχή του Derby υποστηρίζουν πως μια μυστηριώδης μαύρη φιγούρα τους έχει κυριολεκτικά τρομοκρατήσει! Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να καλέσουν ένα ιερέα εξορκιστή ώστε να μπορέσει να εκδιώξει το «πνεύμα».

Aπό το Εθνος

Αγγελος Χανιώτης: μελετώντας τα συναισθήματα των αρχαίων Ελλήνων

«Η ευρωπαϊκή λογοτεχνία αρχίζει οργισμένα,με την Ιλιάδα,ενώ η αρχαία ιστορία τελειώνει με την εγκαθίδρυση μιας θρησκείας,του χριστιανισμού,ο οποίος έχει τα συναισθήματα στον πυρήνα της διδασκαλίας του » παρατηρεί ο Αγγελος Χανιώτης. Αρχές του 2009 ο περίφημος καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας κέρδισε από την Ευρωπαϊκή Ενωση μια άνευ προηγουμένου επιχορήγηση ύψους 1,59 εκατ. ευρώ για να γεμίσει το ιστορικό κενό σε ένα πεδίο ανεξερεύνητο όσο και γοητευτικό: την ιστορία των ανθρώπινων συναισθημάτων. «Εγγύηση» αποτέλεσε όχι μόνο η καινοτομία του θέματός του, αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας: ο Αγγελος Χανιώτης διετέλεσε αντιπρύτανης του κορυφαίου Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης προτού γίνει εταίρος του Αll Souls College και καθηγητής στην Οξφόρδη το 2006. Τον περασμένο Απρίλιο εξελέγη καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών του Πρίνστον (εκεί όπου μελέτησε και ο Αϊνστάιν), θέση την οποία θα αναλάβει το 2010.

Aπό Το Βήμα

Μικελάντζελο, όπως λέμε BigMac!

Στην Ιταλία το όνομα του Μάριο Ρέσκα προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Κανείς δεν αρνείται ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ιταλίας υστερούν τραγικά σε υποδομές και υπηρεσίες, κάνοντας τους Ιταλούς «φτωχούς συγγενείς» δίπλα στην Ισπανία, που έχει ξεφύγει σε αυτούς τους τομείς. Αλλά, λίγοι νιώθουν άνετα να έχουν στο πηδάλιο της αρμόδιας διεύθυνσης για τα μουσεία τον πρώην διευθυντή της MacDonald’s Italia.

Aπό την Καθημερινή

Αποκαλύψεις για την αετίσια μύτη του Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) είχε πράγματι αετίσια μύτη. Το επιβεβαιώνει το εικοστό σωζόμενο αρχαίο μαρμάρινο πορτρέτο του, που βρέθηκε στην ανασκαφή για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, δίπλα σ΄ ένα μεγάλο εργαστήριο γλυπτικής. Η κεφαλή χρονολογείται στα τέλη του 1ου αι. μ.Χ. και αποτελεί εξαίρετο δείγμα ακμής της εικονιστικής γλυπτικής κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Aπό Τα Νέα 

Πεντέλη - Ακρόπολη, ο δρόμος του μαρμάρου

Την αρχαία οδό της «λιθαγωγίας», τον δρόμο δηλαδή που οδηγούσε από τα λατομεία μαρμάρου της Πεντέλης στην Αθήνα, έφεραν στο φως στο Χαλάνδρι- και μάλιστα στη σύγχρονη λεωφόρο Πεντέλης- οι αρχαιολόγοι της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της οποίας προΐσταται η κυρία Ιωάννα Δρακωτού . Πρόκειται για ιδιαιτέρως σημαντική οδό καθώς μέσω αυτής μεταφέρονταν από το Πεντελικόν όρος (ή Βριλησσόν) στο άστυ οι όγκοι του μαρμάρου με τους οποίους χτίστηκαν τα μνημεία της Ακρόπολης. Για πρώτη φορά λοιπόν τώρα ανασκάπτεται τμήμα της, αυτό που εντοπίστηκε από σωστική ανασκαφή σε ιδιωτικό οικόπεδο που βρίσκεται στη λεωφόρο Πεντέλης 133 (μεταξύ των οδών Πάρνηθος, Μεσσηνίας και Λακωνίας) και σε απόσταση περίπου 80 μέτρων νοτίως της ρεματιάς Χαλανδρίου.

Διαβάστε περισσότερα ...

Αναστηλωτικές επεμβάσεις στη Δυτική Στοά του Ιερού της Δωδώνης

Αναστηλωτικές επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στη Δυτική Στοά του Ιερού της Δωδώνης και σε κάποια βάθρα πίσω απ αυτήν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υφίστανται τα λείψανα, προβλήματα ίδια με αυτά που αντιμετωπίζει το αρχαίο θέατρο.

Διαβάστε περισσότερα ...

Κατάρρευση λόγω αναστήλωσης

Δεκάδες γνωστά μνημεία σε όλη την Ελλάδα απειλούνται με κατάρρευση ή έχουν παραμορφωθεί εξαιτίας εσφαλμένων αναστηλώσεων και επεμβάσεων, κυρίως με τσιμέντο
Την ώρα που τα μνημεία της Ακρόπολης αναστηλώνονται με συνδέσμους τιτανίου- ένα πολύτιμο νέο υλικό της διαστημικής τεχνολογίας που αντικαθιστά τον οξειδωμένο χάλυβα της προηγούμενης αναστήλωσης- λίγο πιο πέρα, κοντά στο Ερέχθειο, αποφασίστηκε για την προστασία ενός σημαντικού αρχαίου ιερού της Ακρόπολης, του Αρρηφορίου, να ταφούν τα λείψανά του.

Διαβάστε περισσότερα ...

 

Μια λάρνακα περιμένει αίτημα επιστροφής της

Ενα ακόμη πρόβλημα που ακούει στο όνομα μινωική λάρνακα (και Σέλμπι Γουάιτ) έχει να λύσει η Ελλάδα.
Πρόκειται για τη λάρνακα που η Αμερικανίδα συλλέκτρια δώρισε στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον και αυτό την παρουσίασε στα αποκτήματα των ετών 2006-2007. Χωρίς φωτογραφία. Χωρίς (φυσικά) προέλευση. Η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει πως αν περάσουν τρία χρόνια από τότε που ένα αρχαίο παρουσιάζεται στο κοινό, τότε ουδείς έχει δικαίωμα να εγείρει αξιώσεις επιστροφής του.
Διαβάστε περισσότερα ...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Πρόγραμμα Αγώνων 2009

MARATHON CLUB  OF  MAKEDONIA


 

Πρόγραμμα Αγώνων 2009


 

15 Μαρτίου 2009
52ος Αριστοτέλειος Μαραθώνιος Μακεδονίας: Φίλιπποι - Δράμα.

α) Μαραθώνιος
β) Λαϊκός δρόμος 10,4 χιλιομέτρων

Δίδεται προς τιμήν του Φιλίππου και του Αριστοτέλους. Ο φετινός αγώνας αφιερώνεται επίσης στο Ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων.

Περισσότερα στον  Θέσπι

Σελίδες