Είστε εδώ

Μάιος 2009

Νέο στέγαστρο για το παλάτι του Νέστορα στη Μεσσηνία

Ηταν από τα πρώτα στέγαστρα που έγιναν τη δεκαετία του ’60. Ντέξιον και λαμαρίνα, τότε θεωρήθηκαν πρωτοποριακά υλικά, αλλά όπως αποδείχθηκε είχαν ημερομηνία λήξεως. Η σάπια σκουριασμένη κατασκευή του ανακτόρου στον λόφο του Επάνω Εγκλιανού στη Μεσσηνία (γνωστό ως παλάτι του Νέστορα), χρόνια τώρα, αποκάλυπτε την αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού παρά την ευαισθητοποίησή του για την ανάδειξη αυτού του σημαντικού μυκηναϊκού αρχαιολογικού χώρου. Του δεύτερου σε σπουδαιότητα μετά τις Μυκήνες.

Από την Καθημερινή

Διαβάστε επίσης


Εταξε 200.000 ευρώ και έργα πολιτισμού...


Στο ανάκτορο του Νέστορα


Πως θα γίνει μια «όαση» στο κέντρο της Αθήνας

Σε όαση στο κέντρο της Αθήνας επιχειρούν να μετατρέψουν τον Εθνικό Κήπο (φωτογραφία) η Νομαρχία Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το προσεχές εξάμηνο.

Από Το Βήμα

Στεγανοποίηση τώρα για τον ναό του Απόλλωνος Ζωστήρος

Μια στεγανή λεκάνη όπως αυτές των υδατοφραγμάτων θα σώσει το αρχαιολογικό κόσμημα του Λαιμού της Βουλιαγμένης, τον ναό και τον βωμό του Απόλλωνος Ζωστήρος, που πνίγουν τα όμβρια ύδατα και η άγρια βλάστηση και ο οποίος ταλανίζεται από την αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του. Το μνημείο αποτελεί τμήμα ενός ιερού με αποχετευτικό αγωγό και δεξαμενή του 6ου αι., ιερατική οικία, δύο ιερατικούς πύργους, αρχαίο οχυρό και δίπλα του βρίσκονται δύο οικισμοί: ένας προϊστορικός πρωτοελλαδικός και ένας των αρχαίων χρόνων.

Από Τα Νέα

Διαβάστε επίσης


Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρος «ατραξιόν» της Βουλιαγμένης


Ζητεί την επιστροφή δύο εκθεμάτων

Την επιστροφή δύο εκθεμάτων στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου που είχαν ζητηθεί το 2004 για το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, η νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη.

Από το Έθνος

Κατηγορούν για απάτη την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ του κατηγορουμένου κάθησε χθες η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας στη Γαλλία, με την απειλή της διάλυσης να κρέμεται πάνω της. Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μια καταγγελία που έκανε το 1998 μια γυναίκα, η οποία δήλωσε πως προσχώρησε στη Σαϊεντολογία όταν μέλη της την προσέγγισαν στον δρόμο και την έπεισαν να κάνει ένα τεστ προσωπικότητας· τους επόμενους μήνες, κατήγγειλε, πλήρωσε περισσότερα από 21.000 ευρώ για βιβλία, «πακέτα αποτοξίνωσης» με βιταμίνες, συνεδρίες σάουνας καθώς και έναν «ηλεκτρονικό μετρητή» για τον υπολογισμό της πνευματικής της προόδου... 

Από Τα Νέα

Έμειναν στις υποσχέσεις για το τζαμί

Σε γεφύρι της Άρτας έχει εξελιχθεί η υπόθεση της κατασκευής του τζαμιούαλλά και του μουσουλμανικού νεκροταφείου. Ο νόμος που προβλέπει την κατασκευή του έχει σκαλώσει στα συρτάρια των υπουργείων τα οποίαδιαγκωνίζονται για να αποδείξουν την αναρμοδιότητά τους για το θέμα.

Από Τα Νέα

Το μικρό μουσείο στο λιβάδι

Γιορτάζει απόψε η Χαιρώνεια με μισό χαμόγελο την επαναλειτουργία του μικρού μουσείου της. Οχι γιατί καθυστέρησαν οι επισκευές του σεισμόπληκτου από το 1981 κτιρίου, αλλά και γιατί πρόλαβε εν τω μεταξύ να χωροθετηθεί στον καταπράσινο κάμπο της ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Απειλούνται με εξαφάνιση ερπετά και αμφίβια

Το ένα πέμπτο των ερπετών της Ευρώπης και περίπου το ένα τέταρτο των αμφίβιων ζώων της απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με πρόσφατες νέες μελέτες της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN) για λογαριασμό της Κομισιόν.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Η μόλυνση των νερών βοηθά την εξάπλωση της νέας γρίπης

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΤΑΝΕ η ταχεία εξάπλωση της νέας γρίπης ανά τον πλανήτη- αυτή την εβδομάδα ο ιός έφθασε επισήμως και στην Ελλάδα-, νέα μελέτη προσθέτει μία ακόμη αναπάντεχη διάσταση στους φόβους μας.Επιστήμονες του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Βιολογίας στη Μασαχουσέτη και της Ιατρικής Σχολής Ντάρμουθ ανακάλυψαν ότι η ικανότητα αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στο στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης μειώνεται σημαντικά έπειτα από έκθεση μέσω της κατανάλωσης νερού ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα αρσενικού.

 

Διαβάστε περισσότερα...

«Ιστορική αυτοκριτική» από τον Ταγίπ Ερντογάν για τις μειονότητες

«Ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες» χαρακτηρίζουν πολλές τουρκικές εφημερίδες όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε τοπικό συνέδριο του AKP για «εκδίωξη από την Τουρκία, όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν», πράγμα που ο ίδιος κατονόμασε, ως «αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης».

 

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε καθεστώς ομηρίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα έργα ανασκαφής και ανάδειξης του Α' αρχαίου θεάτρου Λάρισας, που από το 2002 απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που όταν λήγουν, μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς δουλειά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από πολύμηνη παύση των εργασιών στο αρχαίο θέατρο, αυτές ξεκινούν πάλι, με τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων να είναι, μόλις, ενός μήνα!

Καταγγέλλοντας τις νέες κατάπτυστες συμβάσεις, οι εργαζόμενοι απαιτούν τη μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Επισημαίνουν, δε, ότι μετά την πολύμηνη παύση των εργασιών, οι φθορές στο θέατρο είναι μεγάλες (διάβρωση μαρμάρων, επικάθηση ατμοσφαιρικών ρύπων), ενώ ο χώρος έχει γεμίσει σκουπίδια, ερπετά και χόρτα.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή στον Ομπάμα για το Σκοπιανό

Επιστολή προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την οποία καλούν τον πρόεδρο Ομπάμα να ασκήσει την επιρροή του προς την ηγεσία των Σκοπίων προκειμένου να σταματήσει τη παραχάραξη της ιστορίας, συνέταξαν και απέστειλαν 220 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια επιστημονική-ακαδημαϊκή κοινότητα κινητοποιείται υπέρ των ελληνικών δίκαιων θέσεων, αντιλαμβανόμενη την ιστορική αλήθεια.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Σελίδες