Είστε εδώ

Ιούνιος 2009

Ρεπορτάζ για την ελληνική θρησκεία στη Γαλλική Τηλεόραση

 Στις 21 Ιουνίου του 2009, και με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου της Ακροπόλεως, το γαλλικό κανάλι France 2 παρουσίασε το παρακάτω αφιέρωμα για την αναβίωση της ελληνικής θρησκείας. Περιέχει ως επί το πλείστον αρχειακό υλικό, όπως η παρεμπόδιση τελετών του Ελληναΐς στην αρχαία Αγορά, αλλά και αποσπάσματα από τα Προμήθεια 2008.

Πώς στήθηκε το νέο Βατοπαίδι

Με χρυσόβουλλο του Νικηφόρου Φωκά η Μονή Μεγίστης Λαύρας κατέχει 37.000 στρέμματα στη Σκύρο
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι δικαστικές αποφάσεις, οι απαλλοτριώσεις, το αιολικό πάρκο και η έρευνα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για μια υπόθεση με οσμή σκανδάλου

Το αίνιγμα της Σκύρου καλείται να λύσει η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Και αυτό διότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς ζήτησε την άσκηση ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να διακριβωθεί αν τελέστηκε κακουργηματική απάτη κατά του Δημοσίου από δικαστικές αποφάσεις που αφενός αναγνώρισαν την κυριότητα 37.000 στρεμμάτων στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο και αφετέρου όρισαν τιμή 7,5 δισ. δραχμών για την απαλλοτρίωση 1.935 στρεμμάτων, ιδιοκτήτης των οποίων φέρεται να είναι η πρώτη τη τάξει μονή του Αγίου Ορους.

Ο κ. Σανιδάς χαρακτηρίζει τις αποφάσεις που έδωσαν τη μισή Σκύρο στους μοναχούς «απότοκες παραπλανήσεως των δικαστηρίων διά της προσαγωγής ψευδών και εικονικών στοιχείων» και θεωρεί ότι «τα ποσά που κατέβαλε το Δημόσιο στη Μονή Μεγίστης Λαύρας είναι εξωφρενικά». Και αυτό διότι οι τιμές που ορίστηκαν από το δικαστήριο κυμαίνονται από τρεις ως επτά φορές υψηλότερα από τις αγοραίες!

Διαβάστε περισσότερα...

Στὴν Λῆμνο ὁ ἀρχαιότατος στὸ Αἰγαῖο οἰκισμός

Αρχαιολογική ανασκαφή ομάδας Ελλήνων, Ιταλών και Αμερικανών αρχαιολόγων στη Λήμνο με επικεφαλής τον καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Νίκο Ευστράτιου φέρνουν στο φως τα απομεινάρια του παλιότερου ως τα τώρα ανθρώπινου οικισμού στο Αιγαίο.
Η ανασκαφή ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου τα δε ευρήματα, κυρίως λίθινα εργαλεία και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας, είναι της επιπαλαιολιθικής εποχής, πριν δηλαδή περίπου 14.000 χρόνια. Τα στοιχεία της ανασκαφής κάνουν λόγω για μια εγκατάσταση κυνηγών, τροφοσυλλεκτών και ψαράδων του 12.000 π. Χ. Ως τώρα πιστεύονταν ότι οι παλιότερες ανθρώπινες παρουσίες έχουν εντοπισθεί στο Αρχιπέλαγος στη λεγόμενη Σπηλιά του Κύκλωπα στα Γιούρα βόρεια της Αλονήσου και στο Μαρουλά της Κίθνου, προσδιοριζόταν δε στο 8.000 π. Χ.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Ιερώνυμος: «Σε αιχμαλωσία η εκκλησιαστική περιουσία»

«Ποια περιουσία;» διερωτάται στη συνέντευξη ο Αρχιεπίσκοπος και προσθέτει: «Η περιουσία στην Ελλάδα, η περισσότερη που είναι αξιοποιήσιμη, είναι εν αιχμαλωσία και εν ομηρεία». Και στη συνέχεια καλεί την πολιτεία σε διάλογο. «Να καθίσουμε κάτω- είναι η προτροπή που απευθύνει- και να κουβεντιάσουμε πώς μπορούμε αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί όχι για να μπορέσει το κράτος να κερδίσει κάτι από αυτά, αλλά πώς θα μπορέσει αυτή η περιουσία να γίνει τρόπος εξυπηρετήσεως των προβλημάτων της Εκκλησίας. (...) Να επενδυθεί με ένα τρόπο που θα γίνεται αμέσως εξυπηρέτηση των ανθρώπων».

 

Διαβάστε περισσότερα...

ὅπως ἐπίσης...

Του Μουσείου τα παράξενα

Ένα καινούργιο κεφάλαιο που ανοίγει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στην έκθεση των ευρημάτων από τον Ιερό Βράχο είναι τα εκατοντάδες κεραμικά έργα από τα αφιερώματα, τα μικρότερα ιερά και τα σπίτια, τα οποία συμπληρώνουν τη γνώση της Ακρόπολης των θεών με κάτι που έλειπε, τα τεκμήρια της Ακρόπολης των ανθρώπων.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ίβνινγκ Στάνταρντ: «να επιστραφούν τα Ελγίνεια»

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές, ακόμη και στο εσωτερικό της Βρετανίας, που ζητούν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Σειρά είχε αυτή τη φορά ο κριτικός τέχνης και αρχιτεκτονικής, Ρόουαν Μουρ, ο οποίος φαίνεται ότι πείστηκε από το νέο μουσείο της Ακρόπολης.
Σε άρθρο του στην απογευματινή εφημερίδα του Λονδίνου Ιβνινγκ Στανταρντ με τον τίτλο "Ας επιστρέψουμε τώρα τα Ελγίνεια μάρμαρα", τονίζει:

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τα γλυπτά του Παρθενώνα είχαν χρώμα

Χρωματισμένα με λαμπερά χρώματα ήταν αρχικά τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπως επιβεβαίωσαν ερευνητές του Βρετανικού Μουσείου.

Μια ομάδα επιστημόνων συντηρητών, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, αποκάλυψε αόρατα ίχνη μιας αρχαίας χρωστικής ουσίας, γνωστής ως "Αιγυπτιακό μπλε", πάνω στα γλυπτά.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

 

Η ζέστη επιταχύνει τις μεταλλάξεις

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το DNA ενός θηλαστικού που ζει σε θερμό κλίμα εξελίσσεται 1,5 φορά ταχύτερα σε σύγκριση με το ίδιο είδος σε ψυχρό κλίμα. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η επίδραση του κλίματος στο DΝΑ.

 

Διαβάστε περισσότερα... 

Το ΚΑΣ έκοψε Μητροπάνο, Πάριο, Βίσση

Αννα Βίσση, Γιάννης Πάριος, Δημήτρης Μητροπάνος και Κώστας Χατζής θα πάνε με τον «κηδεμόνα» τους στο υπουργείο Πολιτισμού, για να εξηγήσουν οι ίδιοι ή οι οργανωτές των συναυλιών τους γιατί πρέπει να εμφανιστούν στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο (μετά το πέρας των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ) και δεν επιλέγουν ένα στάδιο, ένα γήπεδο, ή οποιοδήποτε άλλο ...νταμάρι.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ανθρωποφάγοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι

Στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη μελέτη των απομειναρίων των «πρώτων Ευρωπαίων», που βρέθηκαν σε ανασκαφή στη βόρεια Ισπανία, αποκάλυψαν πως οι προπάτορες των σύγχρονων Ευρωπαίων είχαν ανθρωποφαγικές συνήθειες.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Είδος ψαριού εξελίχθηκε μέσα σε 8 χρόνια

Πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί ένα είδος; Μη φανταστείτε πως θα πρέπει να περάσουν πολλές χιλιάδες χρόνια για να υπάρξει εξέλιξη. Για ορισμένα είδη, όπως το τροπικό ψαράκι του γλυκού νερού γκάπι (guppy), η απάντηση ίσως να εντυπωσίαζε ακόμη και τον Δαρβίνο: Στα ψάρια αυτά παρατηρήθηκε εξέλιξη σε διάστημα μόλις 8 ετών, που ισοδυναμούν με λιγότερες από 30 γενιές του συγκεκριμένου είδους.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν αρχαία πηγάδια 10.500 ετών

Μερικά από τα αρχαιότερα πηγάδια νερού στον κόσμο βρήκαν οι αρχαιολόγοι στην Κύπρο. Χρονολογούνται στην Εποχή του Λίθου, έχουν κατασκευασθεί εδώ και 10.500 χρόνια και ένα εκ των οποίων περείχε έναν σκελετό νεαρής γυναίκας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Σελίδες