Είστε εδώ

Ιούλιος 2009

«Ούτε κατά διάνοια δεν ήταν ελληνικό το Βυζάντιο»

Ο 52χρονος Πάολο Τσεζαρέτι είναι ένας από τους σπουδαιότερους βυζαντινολόγους της Ιταλίας. Διδάσκει Βυζαντινή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Cabriele D' Annunzio στο Κιέτι και Βυζαντινό Πολιτισμό στη Fondazione Cardinale Giovanni Colombo στο Μιλάνο.

Ανάμεσα στα βυζαντινά κείμενα τα οποία έχει μεταφράσει, συγκαταλέγονται η «Ιστορία των Βαρλαάμ και Ιωάσαφ», οι «Βίοι των Συμεών και Ανδρέα», η «Απόκρυφη ιστορία» του Προκόπιου. Στα ελληνικά κυκλοφορούν στη σειρά «Κυκεών» της «Ωκεανίδας», που διευθύνει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, τα βιβλία του «Η χαμένη αυτοκρατορία: η ζωή της Αννας του Βυζαντίου, μιας βασίλισσας μεταξύ Ανατολής και Δύσης» και «Θεοδώρα: η άνοδος μιας αυτοκράτειρας».

 

Διαβάστε περισσότερα...

Το Λύκαιο και οι αγώνες του

«Μεγάλη Πόλις και Λύκαιο όρος στην Αρκαδία» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που μεταδίδει αυτή την Κυριακή (18.15) η ΕΤ-1.
 Πρόκειται για μια παραγωγή που συνδέει την Αρκαδική Μεγάλη Πόλη (Μεγαλόπολη) -πατρίδα του ιστορικού Πολύβιου και του Φιλοποίμενα, «του εσχάτου των Ελλήνων»- με το θαυμαστό Λύκαιο όρος, το βουνό του φωτός. Το ντοκιμαντέρ, τη σκηνοθεσία του οποίου υπογράφει ο Πάνος Ζανέλης, εστιάζει ιδιαίτερα στην αναβίωση των Λυκαίων, που τελούνται ανά τετραετία για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στο Αρχαίο Στάδιο του Λυκαίου όρους.

Διαβάστε περισσότερα...

Αναστηλωτικό «θαύμα» στην αρχαία Επίδαυρο

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΠΡΟΠΥΛO
   
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια αναστήλωσής του, το μνημειώδες Πρόπυλο της αρχαίας Επιδαύρου «αναγεννήθηκε» από τα θραύσματά του και αποκαλύφθηκε χτες στα μάτια των επισκεπτών
Ύστερα από αιώνες δεσπόζει επιβλητικό στην Επίδαυρο το μνημειώδες Πρόπυλο, που αποτελούσε την κύρια είσοδο του τελετουργικού εστιατορίου στο αρχαιότερο θεραπευτικό κέντρο του κόσμου, το Ασκληπιείο. Το Πρόπυλο φέτος απέκτησε και πάλι σ΄ ένα τμήμα του την τρίτη του διάσταση προσφέροντας στους χιλιάδες επισκέπτες που καταφθάνουν ώς το ιερό για τις παραστάσεις στο φημισμένο αργολικό θέατρο μιαν ιδέα από την αίγλη του μοναδικού αυτού χώρου της αρχαιότητας.

 

Διαβάστε περισσότερα...


Με αφορισμούς απαντά το Βατικανό στο χάπι των αμβλώσεων

Ο ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων «Agenzia del Farmaco» ενέκρινε τη χορήγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος «Ru 486», το οποίο προκαλεί τη διακοπή της κύησης, τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τη σύλληψη.
Με την απόφασή του, ο ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων, κάνει γνωστό ότι το «Ru 486» θα μπορεί να χορηγείται μόνο εντός νοσοκομείου και, σε κάθε περίπτωση, το πολύ μέχρι την 49 ημέρα μετά τη σύλληψη. Στην επίσημη απόφαση, αναφέρεται επίσης ότι «τυχαίνει σεβασμού η ανάγκη προστασίας της υγείας του πολίτη, η οποία πρέπει να τεθεί πάνω από τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός, έστω και αν, φυσικά, αξίζουν όλες τους σεβασμού».

 

Διαβάστε περισσότερα...


Η Γη θα «φλέγεται» μετά το 2011

Ανησυχία προκαλεί έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες της ΝΑSΑ σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ΄ όσο πιστεύαμε ως σήμερα. Το 1998 θεωρείται έτος-ορόσημο για το παγκόσμιο κλίμα, αφού τότε ο πλανήτης βίωσε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του 20ού αιώνα. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 1998 άγγιξε τους 15 βαθμούς Κελσίου.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Σεληνιαστείτε με τους αρχαίους

Oγδόντα ένας αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα παραμείνουν ανοιχτά την Πέμπτη 6 Αυγούστου προκειμένου το κοινό να απολαύσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Στους περισσότερους από αυτούς θα διοργανωθούν μουσικές ή θεατρικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Σπάνια επιγραφή ανακαλύφθηκε σε πέτρινο κύπελλο στην Ιερουσαλήμ

Μια μυστηριώδης επιγραφή, χαραγμένη σε ένα πέτρινο κύπελλο, που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα του Χριστιανισμού, ανακαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες στην Ιερουσαλήμ.

«Ανακαλύψαμε μια επιγραφή δέκα γραμμών στα αρχαία εβραϊκά ή στα αραμαϊκά πάνω σε ένα κύπελλο που προφανώς το χρησιμοποιούσαν σε τελετή εξαγνισμού» διευκρίνισε ο Βρετανός Σάιμον Γκίμπσον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, που συμμετέχει στις ανασκαφές.

«Τα γράμματα μπορούν να διαβαστούν, αλλά το κείμενο είναι πολύ δύσκολο να το αποκρυπτογραφήσουμε» τόνισε ο ίδιος.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Αρχαίο ιερό ηλικίας 4.400 ετών βρέθηκε στη Βουλγαρία

Θρακικό ιερό, που χρονολογείται μεταξύ 2.200 και 1.900 π.Χ. έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε περιοχή κοντά στο χωριό Κρουν της επαρχίας Καζανλούκ, στην κεντρική Βουλγαρία.
 Το ιερό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από ορεινό οικισμό, σύμφωνα με τον καθηγητή Βασίλ Νικόλοφ, ο οποίος είναι και επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής.

 

Διαβάστε περισσότερα...


Η περικοπή Γαβρά έγινε μπούμερανγκ για την Εκκλησία

Μπούμερανγκ για την Εκκλησία αποδεικνύεται η περικοπή ύστερα από παρέμβασή της στο φιλμ του Κώστα Γαβρά στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, καθώς η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και πέφτει φως στις καταστροφές του Παρθενώνα από ορθοδόξους που θέλησαν να αποσιωπήσουν
«Απαιτώ η ταινία να προβάλλεται ολοκληρωμένη. Δεν επιθυμώ να ασκήσω αγωγή εναντίον του Μουσείου της Ακρόπολης προσφεύγοντας σε ένα γαλλικό ή σε ένα ελληνικό δικαστήριο καταφέρνοντας έτσι- άθελα και με μεγάλη μου θλίψη- ένα διεθνούς εμβέλειας πλήγμα στη φήμη της Ελλάδας». Τα λόγια ανήκουν στον διεθνώς καταξιωμένο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και αφορούν στη λογοκρισία σκηνών σε βίντεο animation, που προβάλλεται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, από το χρονικό των καταστροφών του Παρθενώνα και απεικονίζουν μαύρες φιγούρες- τις οποίες η Ιερά Σύνοδος εξέλαβε ως «ρασοφόρους ορθόδοξους ιερείς»- να καταστρέφουν τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για τη χειροτονία γυναικών

Εντονες αντιδράσεις στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και οργή στους πιο συντηρητικούς της κύκλους προκάλεσαν οι απόψεις του Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου στην Εκκλησία για τη χειροτονία των γυναικών. Πολλοί κληρικοί αλλά και λαϊκοί θεολόγοι, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν και στο παρελθόν σε ζητήματα«αγκάθια», όπως οι σχέσεις Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τις τελευταίες ώρες έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τον ιεράρχη. Ο κ. Σεραφείμ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην Κύπρο και προσπαθεί να δώσει τις εξηγήσεις του για το ζήτημα που προέκυψε, μιλώντας κυρίως με τους κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο οποίο υπάγεται.

 

Διαβάστε περισσότερα...

ὅπως ἐπίσης...

 

Ένα «υποθαλάσσιο μουσείο» στη Μεσόγειο

Ενάλιοι Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε ναυαγισμένα πλοία στη Μεσόγειο,ηλικίας τουλάχιστον 16 αιώνων, με το φορτίο τους καλά διατηρημένο.
 Τα πλοία βρίσκονταν 150 μέτρα κάτω από τη θάλασσα κοντά στο μικρό νησί Βεντοτένε, ανάμεσα στη Ρώμη και τη Νάπολη. Εκτιμάται έχουν ηλικία μεταξύ 1.600 και 1.900 χρονών. Στο φορτίο τους βρέθηκαν δοχεία που μετέφεραν κρασί, ελιές και σάλτσα ψαριού. Στα πλοία βρέθηκαν ακόμη κουζινικά εργαλεία και αρκετά μεταλλικά και γυάλινα αντικείμενα που δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί.

"Είναι σαν ένα υποθαλάσσιο μουσείο", δήλωσε ειδικός του θέματος.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία ενάντια στη λογοκρισία πραγματοποιεί η Ν.Υ.Σ.Ε.Ε

Με σύνθημα τη φράση « Η Μνήμη ενάντια στον φανατισμό», τα μέλη της Νεολαίας του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών ( Ν.Υ.Σ.Ε.Ε) Ακάματον Πυρ εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στη λογοκρισία, με αφορμή την αφαίρεση σκηνών από τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά.

Η Ν.Υ.Σ.Ε.Ε επειδή πιστεύει ότι «η Ιστορία δεν αλλάζει», αρνείται να σιωπήσει μπροστά στην απόπειρα λογοκρισίας της Ιστορία μας και στη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων.

Καλεί λοιπόν, όσους συμμερίζονται την ίδια οπτική, να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 2 Αυγούστου, στις 10:30 το πρωί, έξω από το Μουσείο Ακροπόλεως.

 

Διαβάστε περισσότερα...


Σελίδες