Είστε εδώ

Αύγουστος 2009

Στὴν Ἑλλάδα ἔχουμε ἀκόμη Μεσαίωνα

Ερώτημα τίθεται για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με το πνεύμα διοίκησης, δράσης, εκπαιδευτικής και κοινωνικής παρέμβασης των Δημόσιων Βιβλιοθηκών της χώρας μετά την τοποθέτηση ιερωμένων στις Εφορείες τους (σχεδόν σε όλες), κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί και ως αλλαγή της «κοσμικής» φιλοσοφίας που μέχρι τώρα διείπε τη λειτουργία τους. Κι αν σε άλλες Εφορείες ανά τη χώρα, ο Υπουργός κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος περιορίστηκε να διορίσει απλούς ιερείς, στις Σέρρες με απόφασή του αναθέτει την Προεδρεία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης μας, στον ίδιο τον Μητροπολίτη κ.κ. Θεολόγο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Υποδέχεται τον Περικλή ύστερα από 530.000 επισκέπτες

Κάτω από τον Ιερό Βράχο επιστρέφει ύστερα από 2.500 χρόνια ο πολιτικός που οδήγησε στο απόγειο την Αθηναϊκή Δημοκρατία και εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Παρθενώνα. Ο Περικλής- διά της μαρμάρινης κεφαλής του που βρίσκεται στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο- ετοιμάζεται να εγκατασταθεί για έξι μήνες στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης για να «συστηθεί» στους επισκέπτες όχι μόνο ως πολιτικός, αλλά και ως ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το οικοδομικό πρόγραμμα το οποίο άλλαξε την εικόνα της κλασικής Αθήνας. «Πρόκειται για ένα νέο είδος μονοθεματικών εκθέσεων που καθιερώνει το μουσείο σχετικά με τα εκθέματά του και θα φιλοξενούνται στο ισόγειο», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νέου Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής για την έκθεση «Περικλής Ξανθίππου».

Ανθηρά τα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος

Εν μέσω της παγκόσμιας -και ελληνικής- κρίσης ο απολογισμός δείχνει έσοδα 20 εκατομμυρίων ευρώ για το 2008

Μπορεί η παγκόσμια οικονομία -και η ελληνική φυσικά- να διέρχεται κρίση αλλά τα «ιερά» οικονομικά εξακολουθούν να είναι ανθηρά. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τον απολογισμό των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το έτος 2008, σύμφωνα με τον οποίο τα καθαρά έσοδα της Εκκλησίας την περασμένη χρονιά ανήλθαν περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ξεχωριστά ΝΠΔΔ

Και αυτά αποτελούν τα έσοδα μόνον της κεντρικής εκκλησιαστικής διοίκησης αφού οι μητροπόλεις, οι μονές ακόμα και οι ιεροί ναοί αποτελούν ξεχωριστά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ευρήματα στη Βεργίνα

Δύο νέα ευρήματα στη Βεργίνα εντείνουν τον προβληματισμό και προσθέτουν νέα εντυπωσιακά στοιχεία στα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της εποχής του βασιλιά Φιλίππου, του γιού του, Μεγάλου Αλεξάνδρου και των επιγόνων τους.

Δύο μεγάλων διαστάσεων μετάλλινα αγγεία, μια μοναδική για το υλικό της ασημένια, όπως φαίνεται, λήκυθος με πώμα και μια ασημένια, επίσης, υδρία, πολύ συγγενική, ως προς το σχήμα και την ποιότητά της με την εντυπωσιακή ασημένια υδρία από τον τάφο του Πρίγκιπα της Μεγάλης Τούμπας αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της φετινής ανασκαφής .

Τα νέα ευρήματα αποκαλύφθηκαν λίγα μόλις μέτρα κοντά στη θέση όπου είχε εντοπιστεί πέρσι το πολύτιμο σύνολο (χάλκινο αγγείο με πολύτιμο χρυσό στεφάνι, τοποθετημένο πάνω στα καμένα οστά νεκρού) κάτω από την ίδια επίχωση που γέμιζε το ίδιο όρυγμα.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Σκελετοί με χρυσά κοσμήματα

Επιστήθια κοσμήματα με πολύτιμους λίθους και προτομές λιονταριών που αλλάζουν την ιστορία της κοσμηματοτεχνίας στη χώρα μας βρέθηκαν σε τάφο του 8ου αι. π.Χ.

Ποιες ήταν αυτές οι γυναίκες που θάφτηκαν με ό,τι ωραιότερο από χρυσά κοσμήματα είχε η εποχή τους; Ισως ήταν ιέρειες, λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης. Τα σπουδαία όσο και εντυπωσιακά ευρήματα των φετινών ανασκαφών του πρέπει να μελετηθούν, βεβαίως, πριν εξαχθούν τα ασφαλή συμπεράσματα.

Ωστόσο, ο κ. Σταμπολίδης δεν κρύβει τη συγκίνησή του, που η πρώτη σημαντική επέτειος των ανασκαφών του στην Ελεύθερνα, η 25η χρονιά, επιστέφεται με τέτοιον τρόπο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

SΟS για μόλυνση του νερού

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μόλυνση της λίμνης του Μαραθώνα και κατά συνέπεια του νερού που καταλήγει στις βρύσες του Λεκανοπεδίου κρούουν οι επιστήμονες, ύστερα από την εκτεταμένη πυρκαγιά που σάρωσε τη Βορειανατολική Αττική.

Τοξικές ουσίες που μεταφέρονται μέσω της τέφρας είναι δυνατό να αποτεθούν στο νερό της λίμνης μέσω επιφανειακών ρεμάτων, ενώ επικίνδυνη αλλοίωση της σύστασης του νερού ενδέχεται να παρουσιαστεί και στις γεωτρήσεις από τις οποίες υδροδοτείται σειρά οικισμών στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, οι επιστήμονες τονίζουν πως έλεγχος απαιτείται και στην ποιότητα του εδάφους, καθώς τα υπόγεια ύδατα είναι πιθανό να μολύνουν καλλιέργειες που προορίζονται για το πιάτο μας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

 

«Πράσινο φως» για την αντικατάσταση του στεγάστρου στο Ακρωτήρι Θήρας

 
 

Εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων και Πολιτισμού για το έργο της αντικατάστασης του στεγάστρου του Ακρωτηρίου της Θήρας, στην ουσία δηλαδή της συνέχισης των εργασιών προκειμένου να αποκατασταθεί το τμήμα που είχε καταρρεύσει τον Σεπτέμβριο του 2005.

Aπό το news.in.gr

Προηγούμενο άρθρο

  Το στέγαστρο στο Ακρωτήρι της Θήρας χαμένο στην ελληνική αλληλογραφία

 

Σε 30 χρόνια θα κλείσουν οι πληγές

Μέχρι και 30 χρόνια θα χρειαστούν οι περιοχές που κάηκαν για να επουλώσουν τις «πληγές» τους. Η ολοκληρωτική καταστροφή του πρασίνου στη βορειοανατολική Αττική θα επηρεάσει δραματικά όχι μόνο όσους ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και το σύνολο των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως η καταστροφή της χλωρίδας θα «οδηγήσει» σε άνοδο της θερμοκρασίας και θα αυξήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρωτεύουσα. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, οι οποίοι τον χειμώνα αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι και με τις πλημμύρες.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

ΣΥΡΙΖΑ: Σκουριάζει το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης στον Σχινιά

Σάπιοι αγωγοί νερού, σκουριασμένοι πυλώνες, αισθητήρες και κάμερες σε αχρηστία και «κανόνια» απο τα οποία έχουν αφαιρεθεί οι εκτοξευτήρες αποτελούν τη σημερινή εικόνα του συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης στο εθνικό πάρκο Σχινιά, όπως την περιγράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Ψαριανός και Θανάσης Λεβέντης.
 Σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, οι βουλευτές σημειώνουν ότι το σύστημα, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν λειτούργησε ποτέ.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Λαμία: Παρουσία του Καρόλου Παπούλια τα «Θερμοπύλεια 2009» »

Ο Δήμος Λαμιέων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Θερμοπύλεια» και τον Τεχνοχώρο Πολιτισμού «Λαμιακή Πολιτεία», με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης διοργανώνει την Δευτέρα 31 Αυγούστου και ώρα 19:00 μ.μ. τα «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ 2009» στον ιστορικό χώρο του μνημείου του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο Υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς.

Aπό τη Ναυτεμπορική

Σε Μαραθώνα και Ραμνούντα δεν έγινε της Αρχαίας Ολυμπίας

Τα τρία τελευταία 24ωρα η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με αρχαιολόγους, αρχαιοφύλακες και την Πυροσβεστική αγωνίστηκε να μην επαναληφθεί στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της Ανατολικής Αττικής η τραγωδία της Αρχαίας Ολυμπίας, που είχε τεράστιες επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Την Κυριακή το βράδυ κινδύνευσε το Μουσείο του Μαραθώνα, όπως και το καινούργιο στέγαστρο, που έγινε το 2004 στον περίβολό του για να στεγάσει και να αναδείξει τους μυκηναϊκούς τάφους της περιοχής Βρανά.

Παρ' όλο που από την άνοιξη είχε μεριμνήσει η έφορος Αρχαιοτήτων της περιοχής (Β' ΕΠΚΑ) Γιάννα Δρακωτού να καθαρίσει χιλιάδες στρέμματα γύρω από το μουσείο και έσπευσε και την τελευταία στιγμή να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες, η φωτιά έφτασε σχεδόν σε επαφή με το μουσείο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Σελίδες