Είστε εδώ

Σεπτέμβριος 2009

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Όλυμπο

Ευρισκόμενος λοιπόν στο μυθικό βουνό, ο κ. Βαρθολομαίος είπε: «Εδώ είμαστε μεταξύ ουρανού και γης, αισθανόμαστε πιο κοντά στο θεό. Στον ένα και μοναδικό θεό μας και φυσικά όχι στον Δία.Έχει περάσει πιά στην ψυχή του λαού μας το οριστικό τέλος της θλιβεράς παρενθέσεως της ειδωλολατρίας, παρά τας κωμικάς οψίμους προσπαθείας ορισμένων να εγείρουν εσχάτως θέμα αναβιώσεως –όπως την αποκαλούν- θρησκείας των Ελλήνων. Οι Έλληνες έχουν θρησκεία. Όχι το ουδέποτε υπάρξαν δωδεκάθεο αλλά θρησκεία αληθινή, μεμαρτημένην, ζώσαν, σφριγώσαν, σώζουσα…»

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αστεγες μένουν οι ξένες προσευχές

Σε πλήρως συνειδητή επιλογή της πολιτείας, και όχι στη συνήθη γραφειοκρατία, αποδίδει ο Συνήγορος του Πολίτη την καθυστέρηση ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης ναών για ετερόδοξες θρησκευτικές κοινότητες. Η Αρχή του Συνηγόρου υπογραμμίζει ότι πρόκειται για επιλογή της διοίκησης, και μάλιστα έπειτα από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ τονίζει ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο καταπατούνται νομικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παραβιάζονται διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Για το θέμα ο Συνήγορος έχει έλθει σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο έχει οξυνθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

Από Το Βήμα

«Πράσινες ταράτσες» αλλάζουν το κλίμα

Ερευνα αμερικανών επιστημόνων αναφέρει ότι οι λεγόμενες «πράσινες ταράτσες», η επιφάνεια των οποίων δηλαδή καλύπτεται από φυτά, μπορούν να βοηθήσουν και μάλιστα με σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τη χρησιμότητα των πράσινων ταρατσών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν φυτεύονταν όλες οι ταράτσες των κτιρίων μιας αστικής περιοχής ανάλογης με αυτή του Ντιτρόιτ και με πληθυσμό περίπου ένα εκατομμύριο, οι ταράτσες θα απορροφούσαν ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ίση με αυτή που εκπέμπουν δέκα χιλιάδες τζιπ και φορτηγά σε διάστημα ενός έτους!

Από Το Βήμα

Οταν η κλασική Ελλάδα κατέκτησε το Παρίσι

Μεγάλη έκθεση έργων του γαλλικού νεοκλασικισμού εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη

Aπό Το Βήμα

Ο Μέγας Αλέξανδρος εκστρατεύει στη Γερμανία

Αφιερωμένη στον Μέγα Αλέξανδρο και στη συμβολή του στο άνοιγμα των οριζόντων της εποχής του προς την Ανατολή είναι η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 2 Οκτωβρίου στο Μανχάιμ της Γερμανίας, στο Reiss- ΕngelhornΜuseum. «Ο Μέγας Αλέξανδρος και η διεύρυνση του κόσμου» είναι ο τίτλος της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 400 αρχαία αντικείμενα που προέρχονται από μουσεία της Γερμανίας αλλά και από το Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων του Τατζικιστάν, το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο, το Ερμιτάζ και από το Πρωσικό Ιδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βερολίνου. Μάλιστα ορισμένα από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Από Το Βήμα

Χωρίς δουλειά, παρά τις υποσχέσεις, παραμένουν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι

Λίστες οικοπέδων που πρέπει να ανασκαφούν υπάρχουν σε πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων, λείπουν όμως οι αρχαιολόγοι. Ενδεικτικά, μόνο στη Σπάρτη παραμένουν σε εκκρεμότητα εργασίες σε 120 οικόπεδα!

Aπό Το Βήμα

Ο «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009, ο «Ελληνικός Κόσμος» θα προβάλλει δωρεάν στο κοινό την ταινία μικρού μήκους για την αστρονομία και τις προεκτάσεις της στο χώρο της μεταφυσικής, η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών».

Από την Καθημερινή

Στις 7 Οκτωβρίου η παρουσίαση του αγάλματος που βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Αιγύπτου Δρ Ζάκι Χαουάς και με κάθε επισημότητα από τις αιγυπτιακές αρχές, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια η παρουσίαση του πρώτου ελληνιστικού αγάλματος που ανακαλύφθηκε στις 4 Μαΐου κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διεξάγει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αλεξανδρινού Πολιτισμού υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου κας Καλλιόπης Λιμναίου - Παπακώστα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους κήπους του Εθνικού Μουσείου Αλεξάνδρειας.

Από την Καθημερινή

Ευρήματα από την εποχή του Ομήρου στην πόλη της Τροίας

Στην αρχαία πόλη της Τροίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τους σκελετούς ενός άνδρα και μίας γυναίκας που πιστεύεται ότι πέθαναν το 1.200 π.Χ., την εποχή δηλαδή, που περιγράφεται μέσα από τα Ομηρικά έπη.

Από το tvxs

Η θεά Αρτεμις αναπαύεται στο νέο της σπίτι

Oι μικρές άρκτοι (κορίτσια) που είναι τοποθετημένες επάνω σε χαμηλό βάθρο βαδίζοντας εν πομπή προς τη θεά Αρτεμη, το μοναδικό χάλκινο, σφυρήλατο αγαλμάτιο Αρτέμιδος που φυλάσσεται σε ειδική προθήκη, ο βωμός του 400 π.Χ. που κάποτε έφερε δεκαπέντε ανάγλυφες μορφές απεικονίζοντας την υποδοχή του Διονύσου στο ιερό, η μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από τη Μερέντα, της οποίας το άνω τμήμα είχε πέσει θύμα αρχαιοκαπηλίας, αλλά τώρα «ενωμένη» πλέον παρουσιάζεται ολόκληρη, εκατοντάδες ακόμη αρχαία ευρήματα κάθε είδους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ακόμη και ξύλινα(!), αναδεικνύονται στο ανακαινισμένο, επιτέλους, Μουσείο της Βραυρώνας, που άνοιξε ανεπισήμως μεν- αλλά αληθώς- από τις 11 Αυγούστου τις πύλες του.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Σελίδες