Είστε εδώ

Οκτώβριος 2009

Είναι τα φημισμένα γαλλικά κρασιά ελληνικής προέλευσης;

Στο παρελθόν, ο ελληνιστής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Πολ Κάρτλετζ, έχει προκαλέσει επανειλημμένα συζητήσεις με τις αντισυμβατικές απόψεις του. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, ένας νέος κύκλος συζητήσεων αναμένεται να ανοίξει με το νέο βιβλίο του, καθώς μέσω αυτού διατυπώνει την πεποίθηση ότι τα φημισμένα γαλλικά κρασιά είναι ελληνικής… καταγωγής.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

4 πόλεις-κράτη στην Κεφαλονιά

Τρία χρόνια ζωής μετρά η ΛΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς, που έχει στην αρμοδιότητά της επίσης την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο. Και χθες το βράδυ στο Ολλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα ο προϊστάμενός της κ. Ανδρέας Σωτηρίου (ο μοναδικός μόνιμος αρχαιολόγος ολόκληρης της Εφορείας) και οι επί συμβάσει αρχαιολόγοι κ. Μελπομένη Ανδρεάτου, Αθανάσιος Δελλής και Γεράσιμος Λιβιτσάνης παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό έργο που αλλάζει σιγά σιγά τα ιστορικά δεδομένα.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Απαλλοτριώσεις λόγω αρχαίων: πολίτες και περιουσίες σε ομηρία

Σε πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων, με οικονομικές επιπτώσεις για χιλιάδες πολίτες, έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια η εκκρεμής απαλλοτρίωση για αρχαιολογικούς λόγους. Ιδιοκτήτες ακινήτων ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη, βλέποντας τις περιουσίες τους δεσμευμένες -κάποιες επί δεκαετίες- ούτε να απαλλοτριώνονται ούτε να αποδεσμεύονται.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Ἐπίσης: Σκουπιδότοποι με ολίγα αρχαία

Σουσρούτα εναντίον Ιπποκράτη

Οι Ινδοί διατείνονται ότι η χώρα τους και όχι η Ελλάδα είναι το λίκνο της επιστήμης 
Επί αιώνες η αρχαία Ελλάδα χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης ως η γενέτειρα της επιστήμης. Τώρα η Ινδία, μια χώρα διαχρονικά υπερήφανη για τον δικό της πανάρχαιο πολιτισμό, ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα εκείνη υπήρξε το λίκνο της επιστημονικής αναζήτησης, πολύ προτού εμφανιστεί η επιστημονική σκέψη στις ακτές του Αιγαίου και γενικότερα στον δυτικό πολιτισμό.

Αυτό είναι το μήνυμα έκθεσης που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Επιστήμης στο Δελχί. Υποστηρίζει ότι η Ατομική Θεωρία, τα Μαθηματικά, η Βιολογία, η Κοσμική Εξέλιξη και άλλες επιστήμες γεννήθηκαν στην ινδική υποήπειρο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αρχαία ναυάγια γεμάτα αμφορείς στον βυθό της Σάμου

Το φορτίο αρχαίων ναυαγίων αλλά και κτιριακά κατάλοιπα της βυζαντινής περιόδου καταβυθισμένα στη θάλασσα εντόπισε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων την περασμένη εβδομάδα γύρω από τη Σάμο. Συγκεκριμένα στα βορειοανατολικά του νησιού βρέθηκε φορτίο ναυαγίου με αμφορείς από την Κω που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Οπως διαπιστώθηκε, το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 25 ως 40 μέτρα σε επικλινή πυθμένα και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, παρ΄ ότι παρουσιάζει ίχνη μερικής σύλησης. Δεύτερο ναυάγιο εντοπίστηκε στα ανατολικά, αυτή τη φορά, της Σάμου: σε πολύ μικρό βάθος και στον βραχώδη πυθμένα της θάλασσας βρέθηκαν συσσωματώματα τμημάτων αμφορέων και κεράμων από το φορτίο αρχαίου ναυαγίου, η χρονολόγηση του οποίου όμως δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί.

 

Διαβάστε περισσότερα...


Οταν έκρυψαν τα αγάλματα από το μένος του Πολέμου

Με το ξέσπασμα του Πολέμου, η βύθιση του Κούρου στα έγκατα της αθηναϊκής γης ήταν ένα μέτρο διαφύλαξης και προστασίας αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Αντιμετωπίζοντας εγκαίρως το ενδεχόμενο βομβαρδισμού ή λεηλασίας της Αθήνας, η «απόκρυψη» των αριστουργημάτων του πρώτου Μουσείου της χώρας ήταν μια τιτάνια όσο και συγκινητική επιχείρηση. Είναι το θέμα της έρευνας του σκηνοθέτη Βασίλη Κοσμόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης ενός σχετικού ντοκιμαντέρ.


Aπό την Καθημερινή

Οι χώροι λατρείας θρησκευτικών μειονοτήτων στο επίκεντρο έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε γραφειοκρατικά κυρίως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα αναφέρεται η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η λειτουργία χώρων λατρείας των θρησκευτικών μειονοτήτων, με έμφαση στο τέμενος στην Αθήνα.

 

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται σε προβλήματα που παρουσιάζονται σχετικά με αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ναός του Διός ξαναβρήκε τις κολόνες του

Υστερα από είκοσι τέσσερις αιώνες ανακτά την παλιά αίγλη του ο ναός του Διός στη Νεμέα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η αναστήλωση της κιονοστοιχίας του, που ξεκίνησε το 2004 με χορηγίες που εξασφάλισε ο σύλλογος των Φίλων της Νεμέας «Οφέλτης». Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου βλέπουν και τους εννέα κίονες να ορθώνονται στην αρχική θέση τους επί του μνημείου, δίνοντας έτσι μια πληρέστερη εικόνα του όγκου και των διαστάσεων ενός ιερού που κυριαρχούσε τον 4ο αιώνα π.Χ. πλάι στο Στάδιο, όπου γίνονταν κάθε δύο χρόνια (μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου) οι πανελλήνιοι αγώνες προς τιμήν του Νεμείου Διός.

Διαβάστε περισσότερα... 

Πρόσφυγες γιατί βουλιάζουν

Το Τουβαλού, ένα από τα μικρότερα νησιωτικά κράτη του πλανήτη, με έκταση 750.000 τ. χλμ. και μόνο 26 τ. χλμ. στεριάς σε ύψος μόλις πέντε μέτρων από τη θάλασσα, έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο για τη μετανάστευση ολόκληρου του πληθυσμού των εννέα βραχονησίδων του στη Νέα Ζηλανδία και άλλες γειτονικές χώρες λόγω της ανόδου των υδάτων που έχει βυθίσει πολλές περιοχές του.

Aπό την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Διαβάστε επίσης

Εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες ίσως φέρουν οι κλιματολογικές αλλαγές

 

Οι δώδεκα Εχθροί Των Ινκας

Δώδεκα ανθρωπόμορφα ξύλινα αγάλματα 500 ετών ανακάλυψαν οι Περουβιανοί αρχαιολόγοι στην τοποθεσία Καν Καν του Περού, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Προκολομβιανής Εποχής, 570 βόρεια της Λίμα. Ο Κρίστομπαλ Καμπάνα, επικεφαλής μίας εκ των ομάδων, πιστεύει ότι οι γλυπτές μορφές, μήκους περίπου 60 με 70 εκατοστών, «καλωσορίζουν τη ζωή» και χρονολογούνται την εποχή της φυλής των Τσιμού. Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί και άλλα αγάλματα από το 1997 έως το 2006, τα οποία όμως διαφέρουν, γιατί κρατούσαν όλα δόρατα, που σημαίνει ότι η συμβολική λειτουργία τους ήταν η προστασία. Ο Καμπάνα παρατήρησε επίσης ότι οι μύτες όλων των γλυπτών είναι κατεστραμμένες, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με «αλλαγή κυβέρνησης ή καθεστώτος», πιθανότατα με την κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Τσιμού από τους Ινκας. «Κάποιος έδωσε εντολή να καταστραφούν», εξηγεί ο αρχαιολόγος.

Από το Έθνος

Τα κοπάδια πληγή για τα καμένα στο νομό Αττικής

Η φράση «όπου ήταν δάσος θα γίνει δάσος» μαρτυρά καλές προθέσεις, στην πράξη όμως αποδεικνύεται αδύνατον -όπως το παρελθόν δείχνει- να γίνει πραγματικότητα. Μια περιήγηση στις εκτάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής, που κάηκαν τον περασμένο Αύγουστο, φέρνει στο φως την αδυναμία φύλαξης και ανασύστασης των δασών που καταστράφηκαν.

Aπό την Καθημερινή

Προηγούμενο άρθρο

Τα κόλπα για τον αποχαρακτηρισμό δασών

 

Εισαγγελέας για τα χαμένα εκατομμύρια του Φορέα Δασών

Τρεις υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή, τους κκ. Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Σωτήρη Χατζηγάκη , οι οποίοι πέρασαν διαδοχικά από τον θώκο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «φωτογραφίζει» πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαπιστώνει κατασπατάληση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον λογαριασμό του Ειδικού Φορέα Δασών, σε δαπάνες οι οποίες δεν αφορούν τη δασοπροστασία, παρά τη ρητά αντίθετη αναφορά του νόμου.

Aπό Το Βήμα

Προηγούμενο άρθρο

  Αφαντα 200 εκατ. ευρώ για τα δάση

Σελίδες