Είστε εδώ

Νοέμβριος 2009

ΥΣΕΕ: Δελτίο Τύπου 219 / 29.11.2009, περί του νομικού προβλήματος της εθνικής θρησκείας

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

 (κείμενο προς δημοσίευση στην εφημερίδα «Ελλήνων Λόγος», μετά από αίτημά της)

 Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θεοκρατική Ελλάδα υποχρεώθηκε με τον ν. 2462/1997 να κυρώσει και μάλιστα ως υπερνομοθετικό Δίκαιο το «Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά, πολιτικά δικαιώματα, κ.λπ.», αναγνωρίζοντας έτσι το δικαίωμα της θρησκευτικής πεποίθησης  και της ελεύθερης λατρείας είτε ατομικά είτε από κοινού με άλλους «μέσω πράξεων ιεροτελεστίας, πρακτικής και διδασκαλίας», καθώς και της ελεύθερης διάδοσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθιστώντας έτσι ανίσχυρους όλους τους προηγούμενους αντίθετους νόμους (λ.χ. περί «προσηλυτισμού») που προέρχονταν είτε από το φασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, είτε από την γερμανική κατοχή. Ο νόμος 2462/1997 εξασφαλίζει λοιπόν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων Εθνικών, την ελευθερία πεποίθησης και λατρείας, σε επίπεδο όμως μόνον ατομικού δικαιώματος

Η συνέχεια στο schizas.com

Ειδήσεις στα αρχαία ελληνικά!

Όταν κάποιοι ισχυρίζονται ότι στο Ίντερνετ μπορεί κανείς να βρει σχεδόν τα πάντα, η δήλωση θεωρείται πως φλερτάρει με την υπερβολή. Όταν όμως υπάρχει ιστοσελίδα που φιλοξενεί ειδήσεις απ' όλο τον κόσμο σε άπταιστα αρχαιοελληνικά, τί να αντιτάξει κανείς;

 Στην ιστοσελίδα http://www.akwn.net (Akropolis World News) μπορεί κάποιος να διαβάσει ποικίλες ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο, μεταφρασμένες σε άπταιστη ελληνική διάλεκτο του 5ου αιώνα π.Χ.. Η διαδικτυακή σελίδα είναι δημιούργημα του Ισπανού Χουάν Κοντέρχ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκοτίας. Διαπιστώνοντας ότι υπήρχαν τρεις διαδικτυακοί τόποι με ειδήσεις στα λατινικά, αλλά κανένας στα αρχαία ελληνικά, «αποφάσισα να το κάνω εγώ αυτό», σημειώνει.

Από την Ελευθεροτυπία

Οι Ελβετοί στηρίζουν την απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων στη χώρα

 
 

Μέσα σε κλίμα διχασμού και με πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις της Βέρνης με την ΕΕ και τον μουσουλμανικό κόσμο οι Ελβετοί φαίνεται βάσει των exit poll ότι στήριξαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής την πρόταση που υποστηρίχθηκε από τη δεξιά για την απαγόρευση της ανέγερσης νέων μιναρέδων στα μουσουλμανικά τεμένη της χώρας.

Aπό το news.in.gr

Προηγούμενο άρθρο

Οι μιναρέδες διχάζουν την Ελβετία

 

Αρχίζουν οι απολογίες για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου

Ανοίγει ο κύκλος των απολογιών στην ανάκριση για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Η εφέτης ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία σε μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημόσιας Γης και Ανταλλάξιμης Περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Aπό Το Βήμα

Προηγούμενο άρθρο

Ανοίγουν οι φάκελοι για τα σκάνδαλα του Βατοπαιδίου και της Siemens

 

Διαβάστε επίσης

Διώξεις κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου

Επιμένει στο «μπλόκο» για τη δικογραφία του Βατοπαιδίου ο Γ.Σανιδάς

 

  Στέλνουν ξανά στη Βουλή τη δικογραφία για το Βατοπέδι

Ο Εφραίμ έβγαζε υπουργικές αποφάσεις

Τα τέσσερα αγκάθια της Κοπεγχάγης

Διανύουμε τις τελευταίες 168 ώρες μέχρι την παγκόσμια διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου αρχίζει στην Κοπεγχάγη η «μάχη» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία οφείλει να είναι πιο αποδοτική από το Πρωτόκολλο του Κιότο, καθώς οι επιπτώσεις είναι πιο έντονες σήμερα και οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων σε σχέση με το 1990 αυξήθηκαν κατά 25%. Τα περισσότερα μηνύματα που έρχονται μέχρι στιγμής πάντως είναι απογοητευτικά, καθώς η κάθε πλευρά προσπαθεί να προωθήσει τη δική της ατζέντα χωρίς να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα εάν, μετά το τέλος των εργασιών της διάσκεψης στις 18 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει δεσμευτική συμφωνία.

Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Διαβάστε επίσης

Σενάρια τρόμου για την υπερθέρμανση

 

Πρόσφυγες γιατί βουλιάζουν

 

Σε δυσθεώρητα ύψη φθάνει το διοξείδιο του άνθρακα

 

Και εγένοντο επιτροπαί

Δύο βασικές επιτροπές και πολλές υποεπιτροπές, στις οποίες θα συζητηθούν όλα τα θέματα όπου εμπλέκονται Εκκλησία και Πολιτεία, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται.

Aπό την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Προηγούμενο άρθρο

Επιτροπή θα αποφασίσει για την εκκλησιαστική περιουσία

 

Στην αντεπίθεση πέρασε η Εκκλησία

«Δοκιμαστικές βολές» λίγο πριν από την τελική ευθεία των συζητήσεων για τον χωρισμό Πολιτείας-Εκκλησίας, χαρακτηρίζουν πολλοί ιεράρχες τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης και την εξαγγελία προθέσεων περιορισμού εκκλησιαστικών «προνομίων». Και έτσι ερμηνεύεται το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Εκκλησία εγκατέλειψε το «συγκαταβατικό και χαμηλών τόνων προφίλ» που υιοθέτησε μετά την ανάρρηση του κ. Ιερωνύμου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών, περνώντας στην αντεπίθεση με όχημα όχι μόνον την... υποβάθμιση των μητροπολιτικών αυτοκινήτων όσον αφορά τον κυβισμό τους. «Το κλίμα έχει βαρύνει σε μεγάλο βαθμό», λένε χαρακτηριστικά ιεράρχες και μάλιστα από τους μετριοπαθείς, και στο κλίμα αυτό συγκαλείται την προσεχή Τρίτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος «για το ζήτημα των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και του ΕΤΑΚ».

Aπό την Καθημερινή

Προηγούμενο άρθρο

  Ολο πιο κοντά στο διαζύγιο

Ο έρωτας χωρίς παρωπίδες

Το αγγείο, «πυξίδα» στη γλώσσα των αρχαιολόγων, έκρυβε όλα τα καλλυντικά και τα μυστικά ομορφιάς τριών γυναικών. Το καπάκι είναι κομψοτέχνημα λιτότητας. Και η παράσταση με τα τρία αιδοία και τον φτερωτό φαλλό που τοξεύει προς το μεσαίο, προκαλεί τον θαυμασμό για τη φαντασία του καλλιτέχνη που το έφτιαξε.

Μοιάζει με μικρό μυθιστόρημα. Ο Φιλονίδης, ερωτευμένος με την αυλητρίδα Ανεμώνη, από τις γνωστές εταίρες της αρχαιότητας που έπαιζε και αυλό, παραγγέλνει σε αγγειογράφο της εποχής (γύρω στο 420 π.Χ.) την πυξίδα με το κομψό καπάκι. Το όνομά του, άλλωστε, είναι χαραγμένο διακριτικά στον φαλλό που κλίνει προς το μεσαίο αιδοίο, δείχνοντας την προτίμησή του στην Ανεμώνη που τον συντροφεύει στα συμπόσια. Είναι φανερό ποια διαλέγει ανάμεσα σε τρεις.

Τα περισσότερα εκθέματα που αποκαλύπτονται από τις συσκευασίες τους αυτές τις ημέρες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχουν να «διηγηθούν» ιστορίες αγάπης, πάθους και έρωτα. Ετοιμάζονται να πουν τις ιστορίες τους στην έκθεση «Ερως: από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα», που εγκαινιάζεται στις 10 Δεκεμβρίου.

Aπό την Καθημερινή

Προηγούμενο άρθρο

Αρχαίο σεξ αθάνατο

 

 

Ο Απόλλων αναζητεί τον θρόνο του

Ενας κολοσσιαίος ναός του 6ου αιώνα π.Χ., που όμοιός του δεν υπήρξε στην ελληνική αρχαιότητα, βρίσκεται σήμερα «σπαρμένος» σε όλα τα εκκλησάκια της κοιλάδας του Ευρώτα. Οι αρχαιολόγοι μαζεύουν τα κομμάτια ένα ένα...

Από Το Βήμα

Διαβάστε επίσης

Προφήτης Ηλίας κατά... Απόλλωνα

 

Οι μιναρέδες διχάζουντην Ελβετία

Η Ελβετία έχει παράδοση στο να διενεργεί δημοψηφίσματα ακόμη και για το πιο ασήμαντο ή περιορισμένου ενδιαφέροντος ζήτημα- από τη μείωση του θορύβου που προκαλούν τα μαχητικά αεροσκάφη σε τουριστικές περιοχές ως την αύξηση της επιχορήγησης για τα συμπληρωματικά φάρμακα. Το δημοψήφισμα που πραγματοποιείται σήμερα όμως αφορά ένα θέμα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα της Ελβετίας και αγγίζει μια ευαίσθητη «χορδή» της Ευρώπης: οι ελβετοί ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν θα επιτρέπεται ή όχι η κατασκευή μιναρέδων στα μουσουλμανικά τεμένη της χώρας. Μπορεί στην Ελβετία να υπάρχουν λίγα τεμένη και ακόμη λιγότεροι μιναρέδες και μόνο ένα μικρό ποσοστό των 300.000- 400.000 μουσουλμάνων να εξασκεί την πίστη του επισκεπτόμενο συχνά τους χώρους λατρείας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος δεν θα επηρεάσει την Ελβετία, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου τα ζητήματα της μετανάστευσης, της ενσωμάτωσης και της εθνικής ταυτότητας έχουν απασχολήσει κυβερνήσεις και πολίτες.

Aπό Το Βήμα

Διαβάστε επίσης

Η δημοκρατία της Αθήνας και η εφαρμογή της δημοκρατίας στην Ελβετία

Πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου μουσουλμανικού τεμένους στη Γαλλία

 

 

Αγγεία πολύχρωμα, ποτισμένα στην αρμύρα

Την πλούσια κεραμική εικονογραφία με θέματα εμπνευσμένα από τον κόσμο της θάλασσας εξετάζει το βιβλίο «Η θάλασσα θεών και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική τέχνη» παρουσιάζοντας 42 χαρακτηριστικά δείγματα του είδους

Aπό Το Βήμα

«Χρυσό» λάδι με ιστορία

Απαλή φρουτώδη γεύση που γίνεται ελαφρώς πιπεράτη καθώς σβήνει στο στόμα. Μοιάζει με ένα γευστικό ταξίδι, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ταξίδι στο παρελθόν. Τα αδέλφια Καμαριανάκη παράγουν στην Ελλάδα και εξάγουν στην Αμερική ένα βραβευμένο ελαιόλαδο, βασισμένο σε αρχαιοελληνικές συνταγές και στις διηγήσεις των γερόντων του χωριού.

Από Τα Νέα

Σελίδες