Είστε εδώ

Δεκέμβριος 2009

L.A Times: «Θρησκεία» ο συντηρητισμός στις ΗΠΑ

Η βαθύτερη αλλαγή που έχει γνωρίσει η αμερικανική πολιτική κουλτούρα τα τριάντα τελευταία χρόνια ίσως να είναι η μετατροπή του συντηρητισμού από ένα πολιτικό κίνημα σε ένα είδος θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Η μετατροπή αυτή δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της συμμαχίας ανάμεσα στους ευαγγελικούς προτεστάντες και τη Δεξιά (αν και η συμμαχία αυτή έπαιξε ασφαλώς ρόλο), όσο προϊόν μιας βεβαιότητας τόσο ακλόνητης που δεν συναντά πλέον καμιά πολιτική αντίδραση.                                                                                                             

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τα κιβώτια του έρωτα

Τι συμβαίνει όταν ανοίγεις ένα κουτί και το «δώρο» είναι μια σπάνια αρχαιότητα; Και όταν ακόμη περισσότερο αυτή έχει να κάνει με τον έρωτα και την αρχέγονη επιρροή του στην τέχνη και στην καθημερινότητα των ανθρώπων; Παρακολουθήσαμε από κοντά ένα ιδιότυπο «ξεπακετάρισμα». Αυτό των θησαυρών της πολυαναμενόμενης έκθεσης «Ερως: Από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Διαβάστε περισσότερα...

Εικαστική περιήγηση στους μύθους της Αρκαδίας

Στο Λεβίδι της Αρκαδίας, στο Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας, το οποίο στεγάζεται στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Δρυάδες, παρουσιάζεται η έκθεση της Ειρήνης Γκόνου και του Μίλτου Παντελιά με τίτλο «Αrcadia, in situ».

Διαβάστε περισσότερα...

Αρχαιολογικά ευρήματα στη Ζάκυνθο

Στην περιοχή του Τραγακίου βρέθηκε ανοιγμένη ακάλυπτη τάφρος σε απόσταση 10 μέτρων από την παραλία και δίπλα σε νεοαναγειρόμενη ξενοδοχειακή μονάδα. Μέσα στην τάφρο βρέθηκαν δέκα τμήματα οστών και δύο τμήματα από πήλινα αγγεία.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Oι ιέρειες από την Oρθή Πέτρα

Tέσσερις ιέρειες ή πριγκίπισσες, ένα κορίτσι επτά, δύο 16 και 17 και μία ηλικιωμένη 65-70 χρόνων, στολισμένες με εξαιρετικής τέχνης χρυσά κοσμήματα, βρέθηκαν θαμμένες, σχεδόν αγκαλιά, σε μεγαλοπρεπή κτιστό τάφο στην Aρχαία Eλεύθερνα. Hταν άραγε ιέρειες του νεαρού Δία, ο οποίος απεικονίζεται στα κοσμήματά τους να περιβάλλεται από λιοντάρια; Eίχαν κάποια σχέση με το Iδαίον Aντρον, τη σπηλιά στην οποία, σύμφωνα με τον μύθο, γεννήθηκε ο Δίας στη βουνοκορφή Iδη του Ψηλορείτη; Kαι γιατί ετάφησαν μαζί, η μία πάνω από την άλλη, πριν από περίπου 2.750 χρόνια;

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Αγωγή των παιδιών στην προϊστορική Θήρα

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντλήσει κανείς πληροφορίες για ένα θέμα, όπως είναι η αγωγή των παιδιών σε μια κοινωνία, χωρίς να διαθέτει γραπτά κείμενα. Ωστόσο, η συνδρομή της κοινωνικής ανθρωπολογίας μπορεί να φανεί χρήσιμη στην ερμηνεία ορισμένων ευρημάτων που δεν θεωρούνται χρηστικά, όπως είναι τα παιδικά παιχνίδια. Ανέκαθεν δε τα παιχνίδια διακρίνονται ανάλογα με το φύλο των παιδιών, αποβλέποντας να μεταδώσουν γνώσεις και εμπειρίες που θα βοηθήσουν ένα άτομο να αντιμετωπίσει τη ζωή ως ώριμος άνδρας ή γυναίκα. Ωστόσο, στη Θήρα της Εποχής του Χαλκού, πέρα από τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως παιχνίδια, η προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου μας έχει δώσει έναν αμύθητο πλούτο από τα πλέον φλύαρα αρχαιολογικά ευρήματα, τις αφηγηματικές σκηνές στις τοιχογραφίες. Είναι δε αρκετές οι σκηνές που φαίνεται να σχετίζονται με τη μύηση, την αγωγή των παιδιών.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Αρχαία θέατρα αναζητούν επειγόντως σωτήρα

Εξι εντοπισμένες αρχαιολογικές θέσεις στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας είτε δεν έχουν ποτέ ανασκαφεί είτε εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα να βρεθούν ξανά θαμμένα στο χώμα 
        
Η Αιτωλοακαρνανία δεν έχει ευτυχήσει ως προς το ενδιαφέρον τής πολιτείας για το αρχαίο της παρελθόν, καθώς πλήθος είναι οι αρχαιολογικές θέσεις οι οποίες, παρότι έχουν εντοπιστεί, ουδέποτε ανασκάφηκαν ή αν έγινε αυτό τις περισσότερες φορές εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα τα ερείπια να επιχωσθούν εκ νέου. Να τώρα όμως που έρχεται το «Διάζωμα», αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία του κ. Σταύρου Μπένου για τη σωτηρία των αρχαίων θεάτρων, προκειμένου να θυμίσει πόσο σπουδαίο υπήρξε το παρελθόν της Αιτωλοακαρνανίας - και ας βρίσκεται ακόμη θαμμένο στο χώμα. Εξι αρχαία θέατρα καταμετρώνται στον νομό, από τα οποία το ένα έχει απλώς εντοπιστεί- βρίσκεται μάλιστα σε ιδιωτικό χώρο-, ενώ οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι υπάρχει και έβδομο. Φυσικά, κανένα δεν έχει αναστηλωθεί...

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ἐπίσης...

 

Ῥωμέῃκη Θεοκρατία

Σε νέα βάση τίθενται οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας μετά τη χθεσινή παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την επισήμανση του ιδίου του Πρωθυπουργού, γυρίζει «μια καινούργια σελίδα διαλόγου και συνεργασίας στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας», ενώ χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του κ. Γ. Παπανδρέου στην έναρξη της συνεδρίασης, όταν τόνισε ότι δεν είναι σήμερα ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για να συζητηθούν οι διακριτές σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος υπερασπίστηκε την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να το λάβει υπόψη του και σημείωσε ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα που το παρεμποδίζουν.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Στο μικροσκόπιο του Λούβρου τα μυκηναϊκά ευρήματα του Βόλου

«Φως» στην προέλευση της πρώτης ύλης των χρυσών της μυκηναϊκής περιόδου που έχουν ανασκαφεί στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, δίνουν οι εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Μουσείο του Λούβρου το περασμένο Οκτώβριο. Οι αναλύσεις αφορούσαν την εξέταση τεσσάρων δειγμάτων χρυσού από τη Γεωργία σε σχέση με μερικές ψηφίδες από το αρχαίο περιδέραιο που βρέθηκε σε τάφο στο Καζανάκι Βόλου, και διαπιστώθηκε κοινή προέλευση από έναν ποταμό της Κολχίδας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Ιχνη της πρώτης κατοικίας στη Ναζαρέτ

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ίχνη της πρώτης κατοικίας στη Ναζαρέτ που θεωρούν ότι χρονολογείται την εποχή του Ιησού Χριστού. Η αποκάλυψη του σπιτιού φωτίζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζούσαν πριν από 2.000 χρόνια, τότε που οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς μεγάλωνε εκεί.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Μια βαλανιδιά-μαθουσάλας ηλικίας 13.000 ετών, ο πιο ηλικιωμένος ζωντανός οργανισμός πάνω στη Γη

Όταν το δέντρο αυτό άρχισε τη ζωή του, στον πλανήτη μας επικρατούσε ακόμα η τελευταία εποχή των παγετώνων και οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει τη γεωργία, ούτε είχαν χτίσει τις πρώτες πόλεις στη Μεσοποταμία. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα κτίζονταν μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, έπειτα από 13.000 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη βαλανιδιά ατενίζει αγέρωχα το πέρασμα του χρόνου και οι
επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο γηραιότερος γνωστός οργανισμός που ζει πάνω στη Γη.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα δημητριακά είναι πολύ παλαιότερα από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες

Το ξεκίνημα της μέρας με ένα μπολ δημητριακών είναι τελικά πολύ παλαιότερη ανθρώπινη συνήθεια, από ό,τι θεωρούσαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, έχοντας παρελθόν άνω των 100.000 ετών, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Τζούλιο Μερκάντερ του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει ότι η κατανάλωση άγριων δημητριακών από τους προϊστορικούς κυνηγούς και συλλέκτες είναι πολύ πιο αρχαία σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις των επιστημόνων.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Σελίδες