Είστε εδώ

Φεβρουάριος 2010

Το αρχαίο δράμα και η ικανότητά του να μπαίνει στο παρόν

Διαρκής και ογκώδης παραμένει η θεωρητική παραγωγή για το αρχαίο δράμα, σε συγχρονία με την έντονη σχετική καλλιτεχνική κινητικότητα. Συνέδρια, διαλέξεις και διατριβές. Δεν έχουν ειπωθεί όλα; Τι καινούργιο προς «ανακάλυψη»; Για τον David Wiles, καθηγητή θεάτρου στο κολέγιο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που συγκαταλέγεται στους βασικούς Βρετανούς συγκαιρινούς μας μελετητές του αρχαίου δράματος, το καινούργιο είναι: «Εμείς, ο εαυτός μας είναι κάθε φορά νέος. Κανένας ιστορικός δεν μπορεί να κοιτάξει το παρελθόν αντικειμενικά και επιστημονικά, παρά μόνο μέσα από το βλέμμα και τα εργαλεία του καιρού του. Δεν θέλω να τοποθετήσω τα ελληνικά έργα σε μουσείο. Θέλω να μας μιλούν. Οφείλουμε λοιπόν να τα ενεργοποιήσουμε. Το αρχαίο δράμα είναι ιδιαίτερα δυνατό όσον αφορά στην ικανότητά του να εμπλέκεται στο παρόν». Οταν τον ρωτούν το επάγγελμά του, συστήνεται ως «ιστορικός του θεάτρου». Σπεύδει όμως να συμπληρώσει ότι «η ιστορία δεν έχει κανένα άλλο σκοπό απ’ το να μας βοηθάει να κατανοούμε το παρόν».

Aπό την Καθημερινή 

Κάλεσμα για τζιχάντ κατά της «άπιστης» Ελβετίας από Καντάφι

 

Σε τζιχάντ κατά της Ελβετίας κάλεσε τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο ο Μουαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας με... απρόβλεπτες συνέπειες για τις σχέσεις Λιβύης - Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Τρίπολης και Βέρνης περνούν «δύσκολες ώρες» από το 2008, η κίνηση του Λίβυου ηγέτη ανεβάζει την ένταση στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να προειδοποιούν ότι η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Aπό το Έθνος 

Η (ιερή) δίκη του Παντελεήμονα

ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ ατμόσφαιρα, με απουσίες ιεραρχών και την κατάθεση αιτημάτων εξαίρεσης και αυτοεξαίρεσης, αναμένεται να συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης στη Μονή Πετράκη το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο για Αρχιερείς προκειμένου να εκδικάσει την έφεση που υπέβαλε
ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης κατά της αποφάσεως καθαίρεσής του. Στελέχη της νομικής υπηρεσίας εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο απουσίας πολλών ιεραρχών και την υποβολή αιτημάτων εξαίρεσης κατά συγκεκριμένων μητροπολιτών από την πλευρά των δικηγόρων του πρώην Μητροπολίτη Αττικής. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα
κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με προσωπική του επιστολή ως πρόεδρος του Δευτεροβαθμίου Διά τους Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου κάλεσε 45 μητροπολίτες να βρίσκονται στη Μονή Πετράκη, παρά το γεγονός ότι για τη σύγκλησή του απαιτείται η παρουσία μόνο 14 ιεραρχών και ακόμη 15 αναπληρωματικών μελών.

Από Το Βήμα 

Οι σπρίντερ της αρχαίας Μεσσήνης

Αποκαλύφθηκαν τα λίθινα ενεπίγραφα βάθρα πάνω στα οποία ήταν στημένοι χάλκινοι ανδριάντες αθλητών φωτίζοντας άγνωστες πλευρές της Ιστορίας

Aπό Το Βήμα 

Ο νεότερος Οιδίποδας στην ιστορία της Επιδαύρου

Για πρώτη φορά ο Σπύρος Ευαγγελάτος θα ανεβάσει με το Αμφι-Θέατρο την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», παράσταση με την οποία ο σκηνοθέτης θα συμμετάσχει στα εφετινά Επιδαύρια, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 9 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο του Πολυκλείτου και θα επαναληφθεί στις 10/7. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα. Τον επώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ Ιοκάστη θα είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Από Το Βήμα 

Ολα για τη Μελίνα

Το Ιδρυμα Ευγενίδου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με μια έκθεση-αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο της σημαντικής Ελληνίδας

Aπό Το Βήμα

Εκστρατεία για την διδασκαλία της ελληνικής στα δημόσια σχολεία της Αυστραλίας

Ελληνικής καταγωγής βουλευτές της Αυστραλίας ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα αυστραλιανά δημόσια σχολεία.

Aπό την Καθημερινή

Ανακαινίζεται η είσοδος για τον Κάτω Κόσμο

Oταν ο Ομηρος αφηγείται τη συναρπαστική κάθοδο του πολυμήχανου Οδυσσέα στον Αδη προκειμένου να συναντήσει τον τυφλό μάντη Τειρεσία, οι περιγραφές του για τον τόπο όπου βρίσκονταν οι πύλες του Κάτω Κόσμου ταιριάζουν απόλυτα με το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Μπορεί να το φανταστεί κανείς και μέσα από τις περιγραφές του Παυσανία, πολλούς αιώνες αργότερα, ο οποίος μιλάει για έναν τόπο εφιαλτικό, γεμάτο έλη, υγρασία και ομίχλη.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Κράτος και Εκκλησία .....Επικίνδυνες σχέσεις

Όλες  οι σχέσεις εξελίσσονται με το χρόνο. Ακόμα και οι πιο στενές, όπως της μητέρας με το παιδί της, με τον καιρό οδεύουν προς την αμοιβαία ανεξαρτητοποίηση. Αλλιώς, η μητέρα αποδεικνύεται τυραννική και το παιδί καταλήγει ένας μπούλης και μισός. Στις σχέσεις Εκκλησίας - κράτους, η μητέρα (αν και δεν συνεισέφερε ιδιαίτερα στη γέννηση του κράτους) είναι σίγουρα η Εκκλησία. Το παιδί μένει να δούμε αν θα συνεχίσει να είναι μαμόθρεφτο...

    Πιστεύοντας, όπως κι εσείς, ότι η θρησκεία είναι  ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τον κάθε άνθρωπο και το θεό  του, ότι κανείς δεν χρωστάει λογαριασμό σε κανέναν για την πίστη ή τη θρησκεία του, ότι οι νομοθετικές εξουσίες της κυβέρνησης μπορούν να αφορούν πράξεις μόνο και όχι απόψεις, σέβομαι απόλυτα την απόφαση ολόκληρου του αμερικανικού λαού, που όρισε ότι οι νομοθέτες του δεν θα φτιάξουν κανέναν νόμο που θα στηρίζει την εγκαθίδρυση κάποιας θρησκείας ή θα απαγορεύει την ελεύθερη άσκησή της, χτίζοντας έτσι ένα τείχος διαχωρισμού ανάμεσα σε Εκκλησία και κράτος».

    Μ' αυτήν τη φράση από μια επιστολή του προς την Ένωση Βαπτιστών  του Ντάνμπουρι, ο πρόεδρος των  ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον προσδιόρισε την έννοια του «χωρισμού Εκκλησίας και κράτους». Αυτά στην Αμερική του 1802. Στην Ελλάδα του 2010 ακόμα το συζητάμε.

«Οχι» άνοιγμα λογαριασμών για Βατοπέδι

 

Εμπόδια στην έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος που διακινήθηκε στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου βάζει η Δικαιοσύνη, η οποία απάντησε κατ’ αρχάς αρνητικά στο αίτημα να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι δανειακές συμβάσεις και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές της περιόδου 1998-2008.

Από το 'Εθνος

Το αντρικό κάστρο άντεξε 400 χρόνια

 

Ενώ οι γυναίκες κατάφεραν να ανέβουν στη θεατρική σκηνή εδώ και μερικούς αιώνες, χρειάστηκαν πάνω από 400 χρόνια για να παρουσιαστεί θεατρικό έργο γυναίκας συγγραφέως στο αγγλικό θέατρο «Γκλόουμπ» - εκεί όπου ανέβαζε τα έργα του ο Σαίξπηρ. Ανακοινώθηκε ότι η θεατρική συγγραφέας Νελ Λέισον θα παρουσιάσει το έργο της «Bedlam».

Aπό το Έθνος 

Σελίδες