Είστε εδώ

Μάρτιος 2010

Τότε και τώρα

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η έρευνα έδειξε- με αδιάσειστα πλέον στοιχεία- το αυτονόητο: η ιστορία δεν είναι ούτε απόλυτα μαύρη ούτε απόλυτα άσπρη. Ο Πατριάρχης δεν «πρόδωσε» γιατί απλούστατα ήταν και ο ίδιος- εκ των πραγμάτων- αξιωματούχος της Πόρτας, η εξουσία του ήταν μέρος και προέκταση της οθωμανικής εξουσίας. Η τιμωρία του- παρά τη μακροσκελή αφοριστική εγκύκλιο- ήταν αποτέλεσμα της ανικανότητάς του να συνετίσει και να προλάβει το κακό... Το ίδιο συνέβη και με την επίσημη Εκκλησία: δεν συνέτρεξε εθελουσίως και ολοκληρωτικά τον Αγώνα, παρά την όποια μαρτυρολογική μυθολογία.

Διαβάστε περισσότερα...

Δάσκαλε που δίδασκες

Η χώρα μας διέρχεται μία απότις κρισιμότερες φάσεις της ιστορίας της και πάντως τη βαθύτερη οικονομική κρίση από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. Θα ήταν, όμως, σοβαρό λάθος, αν δεν παραδεχόμασταν ευθαρσώς ότι η οικονομική κρίση, ειδικώς στη χώρα μας, υπήρξε νομοτελειακή συνέπεια μιας προϊούσας διαλύσεως του κοινωνικού ιστού, πράγμα που από ετών είχε επισημανθεί από πολλές πλευρές, χωρίς βεβαίως κανένα αποτέλεσμα. Μέρος ευθύνης σε αυτή την εξέλιξη έχουμε όλοι και όλες. Ασφαλώς, και ο αποκαλούμενος γενικώς πνευματικός κόσμος και η επιστημονική κοινότητα, αφού αποδεχθήκαμε αδιαμαρτύρητα τη σταδιακή αποφλοίωση του κοινωνικού γίγνεσθαι από ηθικές αρχές και διαχρονικές αξίες.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα

Η στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση παραμένει, από τις αρχές του 20ού αιώνα ως σήμερα, ένα πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο ζήτημα και ταυτόχρονα ως ελκυστικό ιστοριογραφικό ζητούμενο. Η αντιπαράθεση μερικές φορές φθάνει σε μορφές παροξυσμού, όταν μάλιστα απλώνεται από τις μεταφυσικές αγωνίες για τη σωτηρία της ψυχής ως την πολύ γήινη συζήτηση για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ή τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Το ενδιαφέρον πάντως του ευρύτερου κοινού για τη συμμετοχή της Εκκλησίας στην Ελληνική Επανάσταση, πέρα από τις παραπάνω σύγχρονες συνδηλώσεις, δεν είναι ανεξήγητο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ματιές στη ζωή της αρχαίας Ερέτριας

ΕΚΘΕΣΗ. Tο παρελθόν της πόλης της Ερέτριας και της κεντρικής Εύβοιας από τις απαρχές μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αφηγείται η περιοδική έκθεση «Ερέτρια: Ματιές σε μια αρχαία πόλη» που παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 26 Απριλίου έως και τις 25 Αυγούστου και από τον Σεπτέμβριο, στη Συλλογή Ludwig της Βασιλείας.
Η παρουσίαση της ζωής μιας αρχαίας ελληνικής πόλης και των κατοίκων της γίνεται με πρωτότυπο τρόπο μέσα από 437 επιλεγμένα ευρήματα, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, μακέτες και προβολές βίντεο. Πραγματοποιείται με δαπάνες της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, η οποία αποτελεί τη μοναδική μόνιμη αρχαιολογική αποστολή εκτός των συνόρων της Ελβετίας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Το ρεμπέτικο και οι αρχαίοι Έλληνες λυρικοί ποιητές

 Δημοσίευση, την Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010, στο blog "Γιώργος Μίχος ", κειμένου του Γιώργου Μανιάτη από ομιλία στους Δελφούς, που εκφωνήθηκε σε Διεθνές Συνέδριο για την ελληνική μουσική – αρχαία βυζαντινή και σύγχρονη παραδοσιακή – του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.Το κείμενο μεταφέρθηκε σε ηλεκτρονική γραφή, από φωτοτυπία του χειρόγραφου πρωτότυπου, από τον Σταύρο Βασδέκη, την οποία του απέστειλε ο συγγραφέας "τω καιρώ εκείνω", όπως γράφει...

Ρητά επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος χωρίς την άδεια του συγγραφέα αλλά και του αντιγράψαντος.

Τα 7 μυστικά του Παναθηναϊκού Σταδίου

Μια μνημειώδης κλίμακα άρχιζε από το Παναθηναϊκό Στάδιο και ανέβαινε στον Αρδηττό, όπου βρισκόταν ο ναός της θεάς Τύχης, που κυβερνούσε τους πάντες στην πόλη. Στην απέναντι πλευρά μια δεύτερη κλίμακα έφθανε στην κορυφή του λόφου της Αγρας. Εκεί φυλασσόταν το ιερό πλοίο των Παναθηναίων. Στη ρίζα τους το ίδιο το Στάδιο αποτελούσε θαύμα τελειότητας. Τότε όπωςκαι τώρα. Ελάχιστοι όμως σήμερα γνωρίζουν τι κρύβεται κάτω από τα κατάλευκα μάρμαρα, γύρω από το Στάδιο και στους διπλανούς λόφους. Τα μυστικά του είναι καλά κρυμμένα: το νεκροταφείο, ο λεγόμενος τάφος του Ηρώδη, η σαρκοφάγος που βρέθηκε δίπλα του, η αφετηρία των αγώνων δρόμου, η κρυπτή (στοά) εισόδου στο στάδιο, τα αρχαία αποδυτήρια...

Ιδέα γης Μελίνας...

 

Η ιδέα και η πρωτοβουλία για τον θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης ανήκε στη Μελίνα Μερκούρη, λέει το Ιδρυμα που φέρει το όνομά της.

Aπό το Έθνος 

Παραμύθι η αμύθητη περιουσία της Εκκλησίας, δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Σταθερός στη θέση που έχει διατυπώσει τις τελευταίες ημέρες, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνει ότι δέχεται να φορολογηθεί η Εκκλησία, αλλά όπως όλοι, όχι άδικα. Προσθέτει ότι είναι «παραμύθι» τα περί αμύθητου θησαυρού που κατέχει η Εκκλησία, ενώ προτείνει να αποδεσμευθούν τα κτήματα της Εκκλησίας και ένα από αυτά, όσο κάνει, να δοθεί στο Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας.

Ένα νέο είδος προγόνου του ανθρώπου ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία

Το ανθρώπινο «οικογενειακό δέντρο» δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ξανασχεδιαστεί, καθώς η ανάλυση δείγματος μιτοχονδριακού DΝΑ από ένα απολιθωμένο οστό δαχτύλου που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία, δείχνει ότι ανήκε σε ένα μυστηριώδες, άγνωστο μέχρι σήμερα, αρχαίο ανθρωποειδές, πιθανότατα σε ένα νέο είδος προγόνου του ανθρώπου.

Σώθηκε το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Κing΄s College του Λονδίνου

Ο διαμελισμός του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Κing΄s College του Λονδίνου τελικώς απεφεύχθη. Οπως αναφέρεται σε δήλωση στην ιστοσελίδα του κολεγίου στις 25 Μαρτίου με τίτλο «Κέντρο Ελληνικών Σπουδών:

ένα νέο μέλλον», «αποφασίστηκε να διευρυνθούν οι δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (που ιδρύθηκε το 1989) ώστε να συμπεριλάβει, εκτός από την έρευνα, και τη διδασκαλία».

Ανθρώπινη βοήθεια στους Μεγάλους Θεούς της Σαμοθράκης

Oι τεράστιες καταστροφές, ήδη από την αρχαιότητα λόγω μεγάλων σεισμών και εχθρικών επελάσεων, στα μεσαιωνικά χρόνια εξαιτίας της λιθολόγησης του μαρμάρου, της αφαίρεσης του σιδήρου από τα μνημεία και της χρήσης του χαλκού των αγαλμάτων, και στα νεότερα λόγω των βίαιων «ανασκαφών» και φυσικά των καιρικών συνθηκών, έχουν αφήσει το Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης βαθιά τραυματισμένο. Ετσι σήμερα ακόμη και τα πόδια των επισκεπτών που περιηγούνται ανεξέλεγκτα τον χώρο προκαλούν καταστροφές.

Χωρίς μπαρ η Πανόρμου

 

Την απομάκρυνση όλων των μπαρ από τα προσφυγικά της Πανόρμου προτείνει ο Δήμος Αθηναίων, ώστε να μετατραπεί σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.

Aπό το Έθνος  

Σελίδες