Είστε εδώ

Απρίλιος 2010

Ο Χρήστος Λεοντής και το αρχαίο δράμα

Η ενασχόληση του Χρήστου Λεοντή με τη μουσική για το αρχαίο δράμα καταγράφεται λεπτομερώς μέσα από τη νέα έκδοση του «Μετρονόμου», με τίτλο «Χελιδών ηδομένη...».

Από το Έθνος 

«Κέντρο για ξέπλυμα αρχαίων»

«Φοβάμαι ότι δεν πωλήθηκε». Αυτή ήταν η απάντηση του Τζούλιαν Ρουπ από τον οίκο δημοπρασιών Μπόναμς, όταν ερωτήθηκε τηλεφωνικά αν το χρυσό μακεδονικό στεφάνι έμεινε χωρίς αγοραστή, κατά τη χθεσινή δημοπρασία του οίκου στο Λονδίνο.

Από το Έθνος 

Μαχαίρι στη Λυρική Σκηνή, κλείνει το «Ακροπόλ»

Μαχαίρι στην Εθνική Λυρική και στα ελλείμματά της σκοπεύει να βάλει ο νεόκοπος πρόεδρός της, οικονομολόγος Νίκος Μουρκογιάννης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής σκηνής.

Ετσι, εξήγγειλε σειρά μέτρων και περικοπών που, όπως αναφέρεται, προβλέπονται άμεσα: η μη ανανέωση της σύμβασης με το θέατρο «Ακροπόλ», από την οποία θα εξοικονομηθούν 533.000 ευρώ (οι παραστάσεις οπερέτας και όπερας για παιδιά θα παρουσιάζονται εφεξής στο θέατρο «Ολύμπια»).

Από Τα Νέα 

Αρχαίοι δρόµοι

Παρουσίαση της έκδοσης «Αττικής Οδοί. Αρχαίοι δρόµοι της Αττικής» - φωτογραφία - (εκδ. Μέλισσα), σε επιµέλεια Μ. Κορρέ, πραγµατοποιείται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15) στις 18.45. Οµιλητές οι Γ. Σταϊνχάουερ, Λ. Κωστάκη, Μ. Κορρές. Συντονίζει ο Δηµήτριος Παντερµαλής.

Από Τα Νέα 

Ελληνίδες θεές και αθλητές θα ταξιδέψουν στη Σαγκάη

Η Ακρόπολη και η Αθήνα μετακομίζουν... στη Σαγκάη. Δεν μεταναστεύουν λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά ταξιδεύουν μέσω μιας σπονδυλωτής έκθεσης που φέρει τον τίτλο «Η Ακρόπολη της Αθηνάς και η πόλη της Αθήνας: Από την Αρχαιότητα στον 21ο αιώνα» για να διαφημίσουν τον ελληνικό πολιτισμό επί 184 ημέρες, στη σημαντικότερη φετινή διεθνή έκθεση, τη Shanghai World Εxpo 2010.

Aπό Τα Νέα 

Αρχίζει η ανέγερση του Τεμένους Αθηνών στον Βοτανικό

Την άμεση οικοδόμηση του Τεμένους Αθηνών, χωρητικότητας περίπου 500 ατόμων, σε τμήμα του οικοπέδου όπου βρίσκεται το Ναυτικό Οχυρό στον Βοτανικό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το έργο θα εκτελεστεί αποκλειστικά με ελληνικά κρατικά κονδύλια, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ «προσφορές από ξένους φορείς, κρατικούς ή μη, δεν θα γίνουν δεκτές».

Aπό το news.in.gr

Με... απαιτήσεις εμφανίστηκε ο Εφραίμ στην Εξεταστική γιατο Βατοπέδι

Αδιαπραγμάτευτη είναι η απαίτηση της Μονής για τη λίμνη Βιστωνίδα, σημείωσε ο μοναχός Εφραίμ, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση.

Από την Ελευθεροτυπία 

Τα Μάρμαρα ξαναπαίζουν στις βρετανικές κάλπες

Αγωνίζονται με όλα τους τα όπλα, τις τελευταίες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου στη Βρετανία, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Οσο και να μας ξαφνιάζει, ένα από τα όπλα τους είναι και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Θα θυμάστε πως οι Εργατικοί, πριν από την άνοδο του Τόνι Μπλερ, είχαν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, άλλο αν στη συνέχεια την αρνήθηκε κατηγορηματικά το Βρετανικό Μουσείο.

Aπό την Ελευθεροτυπία

Στο σφυρί ελληνικοί θησαυροί, χωρίς ελπίδες διεκδίκησης

Περισσότερες από 400 αρχαιότητες βγαίνουν σήµερα στο σφυ ρί από τον οίκο Βohnams του Λον δίνου µε τα ελληνικής προέλευσης αντικείµενα, χωρίς η Ελλάδα να µπορεί να διεκδικήσει ούτε ένα, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις πως έχουν εξαχθεί παράνοµα από τη χώρα.

Aπό Τα Νέα 

Οι αρχαίοι διάβαζαν βιβλία δίπλα στον Ιλισό

Βιβλιοθήκη διέθετε το Λύκειο του Αριστοτέλη για τους σπουδαστές του, έναν ειδικό χώρο όπου φυλάσσονταν τα «βιβλία» στα οποία μπορούσε να καταφύγει ο ενδιαφερόμενος. Δύο στενοί διάδρομοι, που βρίσκονται εκατέρωθεν μιας μεγάλης αίθουσας θεωρείται τώρα ότι ήταν βιβλιοθήκη. Πόσω μάλλον που η ίδια διάταξη έχει παρατηρηθεί σε ένα ακόμη Λύκειο, αυτό της Ακαδημίας Πλάτωνος. Σήμερα, στον χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη με τα ταπεινά αρχαιολογικά κατάλοιπα μπορεί η βιβλιοθήκη να μη διακρίνεται εύκολα από όσους δεν είναι ειδήμονες. Η αρχαιολόγος όμως που έφερε στο φως το Λύκειο το 1996 κυρία Εφη Λυγκούρη - προϊσταμένη πλέον της ΚΣτ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων- είναι βέβαιη:

Η δύναμη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ήταν η ενδοχώρα της

Επανάσταση στις γνώσεις μας για τον αρχαίο Πειραιά έφερε η αρχαιολογική έρευνα την περασμένη δεκαετία ή καλύτερα δεκαπενταετία, σύμφωνα με τον επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων Γ. Σταϊνχάουερ. «Η ανασκαφή μιας σειράς μεγάλων οικοπέδων, όπως του Δικαστικού Μεγάρου, της Βιομηχανικής Σχολής, της Ραλλείου Σχολής και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, έδωσαν νέα στοιχεία για τη μορφή και τη λειτουργία της ιπποδάμειας πόλης, αλλά και για τις διαστάσεις του εμπορικού λιμένα στην αρχαιότητα.

Διαβάστε περισσότερα...

Στ. Μπένος: 'Το αναστηλωτικό πρόγραμμα του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης θα συνεχιστεί..

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένας ξεσηκωμός για το αρχαιότερο Μνημείο της Ηπείρου το θέατρο Δωδώνης. Μάλιστα όταν πρόσφατα επισκέφτηκε το χώρο η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη έγινε μάρτυρας έντονων αντιδράσεων και διαμαρτυριών.

Η καταγγελία είναι, ότι το αρχαίο θέατρο Δωδώνης παραμένει ‘κλειστό’ για τους λάτρεις του Παγκόσμιου Πολιτισμού και καμία αρχαιολογική έρευνα δεν βρίσκεται σε εξέλιξη.

Aπό το  Hpeiros.gr 

Άλλη οπτική της είδησης από το Έθνος 

Σελίδες