Είστε εδώ

Μάιος 2010

Μετά από 2.500 χρόνια, η Μύρτις «ζωντανεύει» στο Ελ. Βενιζέλος

Την έκθεση με θέμα «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» φιλοξενεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Aπό την Καθημερινή 

Το λευκό που ξεχωρίζει

Πόσο λευκό μπορούν να αντέξουν τα μάτια; Και πόσο μάρμαρο που αστροποβολάει κάτω από τον ήλιο; Στην Ακρόπολη, όπου η πατίνα του χρόνου έχει κάμψει τη λευκότητα της πέτρας, το νέο μάρμαρο των αναστηλώσεων μοιάζει εντελώς ξένο σώμα. Αυτό είναι το ζητούμενο, θα απαντήσουν ασμένως οι υπεύθυνοι.

Ζητούν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία

Δώδεκα μέλη της πολιτειακής Εργατικής κυβέρνησης της Βικτόριας (υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και γερουσιαστές) στηρίζουν την περίληψη της ελληνικής
γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών. Με επιστολή τους προς την αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας και υπουργό Παιδείας, Τζούλια Γκίλαρντ, οι υπογράφοντες την επιστολή εκφράζουν την πίστη τους, ότι η ελληνική γλώσσα είναι "γλώσσα εθνικής προτεραιότητας" και πρέπει να περιληφθεί στις γλώσσες, που θα διδάσκονται στα κρατικά σχολεία της χώρας.
Τα μέλη του πολιτειακού κοινοβουλίου υπενθυμίζουν στην υπουργό Παιδείας, ότι η ελληνική γλώσσα ομιλείται και διδάσκεται ευρύτατα σε ολόκληρη την Αυστραλία,
σε κρατικά και εθνοτικά σχολεία.

Από Τα Νέα 

Ιερές κομπίνες με off shore και υπέρογκα δάνεια

Πόρισμα της ΥΠΕΕ αποκαλύπτει μία ακόμη ιερή κομπίνα καταλογίζοντας σε μοναχούς και τρίτα πρόσωπα, τη δημιουργία ακόμη και off shore εταιρείας στη Λιβερία, με στόχο να εκταμιεύουν υπέρογκα δάνεια στο όνομα του γυναικείου μοναστηριού «Αναστάσεως του Χριστού Εμμαούς» στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Από το tvxs.gr 

57 αρχαίοι τάφοι με μούμιες

Εντυπωσιακός αριθμός 57 αρχαίων αιγυπτιακών τάφων ήρθε στο φως στο Λαχούν στην όαση Φαγιούμ, περίπου 70 μίλια νότια του Καΐρου. Ενας εξ αυτών χρονολογείται στη 18η δυναστεία (1500-1295 π.Χ.) και περιέχει τουλάχιστον 12 ξύλινες σαρκοφάγους, τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη, μέσα στις οποίες βρίσκονται έντονα διακοσμημένες μούμιες. Ο αρχαιότερος από τους τάφους είναι άθικτος και περιέχει μια μούμια καλυμμένη με λινό ύφασμα, καθώς και κτερίσματα.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν πυραμίδα για ζωντανούς

Εξαιρετικά ασυνήθιστη χαρακτήρισαν οι αρχαιολόγοι την πυραμίδα 1.400 ετών που ανακάλυψαν στο Περού. Η ακέφαλη πυραμίδα, που κατασκευάστηκε από τη φυλή Μότσε, λειτουργούσε για τους ζωντανούς και όχι για τους νεκρούς, ενώ μέσα της έφερε έναν θησαυρό αντικειμένων, τοιχογραφιών και ανθρώπινων λειψάνων.

 

Διαβάστε περισσότερα...

«Χορός» ευρημάτων κάτω από την Ακρόπολη

Ενα αρχαίο χορηγικό μνημείο «υψώνεται» σιγά σιγά στον βράχο της Ακρόπολης πάνω από το διονυσιακό θέατρο. Πρόκειται για το μνημείο του Θρασύλλου που αναστηλώνεται στην είσοδο του σπηλαίου όπου είχε κατασκευαστεί πριν από 2.300 χρόνια. Στις πλαγιές και στις υπώρειες του βράχου και γύρω από αυτόν, δημόσια κτίρια και ιερά αποκαλύπτουν τα μυστικά τους, ενώ κάθε επέμβαση στην Πλάκα φέρνει στο φως μικρές ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις.Γιατί Αρχαία Αθήνα δεν ήταν μόνο η Ακρόπολη...

Διαβάστε περισσότερα...

Η Νίκη μπαίνει στο Νέο Μουσείο

Η Νίκη του Καλλιμάχου και θραύσματα από τις νότιες κεντρικές μετόπες του Παρθενώνα, αυτές που υπέστησαν τη μεγαλύτερη καταστροφή λόγω έκρηξης Μοροζίνι, θα λάβουν σύντομα τη θέση τους στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Η αναγγελία αυτή υπήρξε η πρώτη από μια σειρά ανάλογων αναγγελιών κατά τη χθεσινή ομιλία (απολογισμό του 2009) του εφόρου αρχαιοτήτων Ακροπόλεως Αλέξανδρου Μάντη.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Νόμο που θα καταργεί τα χρυσόβουλα των μοναστηριών ζητά η Αλέκα Παπαρήγα

«Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Πρόσθεσε ότι εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε με νόμο να καταργήσει τα χρυσόβουλα και να πάρει το Δημόσιο πίσω εκτάσεις, τις οποίες τα μοναστήρια κατέχουν «με το έτσι θέλω», το ΚΚΕ θα στήριζε μια τέτοια απόφαση.

Aπό το news.in.gr

Σκάβουν τη γη που «έκρυβε» τους Κούρους

Η διερεύνηση για την προέλευση των Κούρων ξεκίνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Eφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορίνθου ανασκάπτει χώρους από τους οποίους θεωρείται ότι ενδεχομένως προήλθαν οι δύο Κούροι. Οι διερευνήσεις έγιναν ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Αναζητούνται όχι μονάχα τα ελλείποντα τμήματα των αγαλμάτων, αλλά, κυρίως, τα αρχαιολογικά «συμφραζόμενα» (context) που θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τα έργα τέχνης, την ιστορία τους και τη σημασία τους.

Από το Έθνος 

Προηγούμενο άρθρο

Δίδυμοι και ωραίοι ως αρχαίοι κούροι

Επιχείρηση σύγκλισης για το Βατοπέδι

Παράταση των εργασιών της εξεταστικής για το Βατοπέδι, για μία εβδομάδα, αποφάσισαν οι βουλευτές-μέλη της. Ολα στο φώς, λέει η κυβέρνηση. Να καταθέσει ο Γ.Παπακωντίνου ζητά η ΝΔ. Δεν θα καταθέσει ο Κ.Καραμανλής

Από το Έθνος 

Προηγούμενο άρθρο

Θα κλητευθεί στην εξεταστική επιτροπή ο Κ. Καραμανλής; 

Σελίδες