Είστε εδώ

Ιούνιος 2010

«Νεφέλες» στο Ανοιχτό Θέατρο του Ιδρύματος Γουλανδρή - Χορν

Ο Σπύρος Κολιαβασίλης υπογράφει την απόδοση, τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της καλοκαιρινής παράστασης του Θεάτρου «Περίακτοι» με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες», η πρεμιέρα της οποίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Ιδρύματος Γουλανδρή - Χορν.

Από το Έθνος 

«Σπαρτιάτης» 4.600 ετών

Σπάνια ταφή 4.600 ετών που ανακαλύφθηκε σε μια απόμερη γωνιά στον Βόρειο Καναδά ίσως να κρατά το κλειδί για τον τρόπο ζωής των αρχαίων Καναδών.

Aπό το Έθνος 

Παραιτήθηκε η επιτροπή που ερευνούσε υποθέσεις παιδεραστίας από ιερείς

Ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Πέτερ Αντριένσενς, δήλωσε ότι οι Αρχές εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη των σχεδόν 500 θυμάτων που έχουν καταγγείλει κακοποιήσεις τους τελευταίους δύο μήνες.Πρόσθεσε ότι η επιτροπή χρησιμοποιήθηκε ως «δόλωμα» από εισαγγελείς που ήθελαν να μιλήσουν σε θύματα που δεν επιθυμούσαν να απευθυνθούν στην αστυνομία.Οι Αρχές «έδρασαν με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας της γνώμης ότι κινούμασταν σε λάθος δρόμο ή ότι προσπαθούσαμε να καλύψουμε τις υποθέσεις. Και αυτό ενώ εγώ θέλησα να εργαστώ με πλήρη διαφάνεια» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Διαβάστε περισσότερα...

Διχάζει το μορατόριουμ για το κυνήγι φαλαινών

Αρση του μορατόριουμ στο κυνήγι φαλαινών και τη θέσπιση συγκεκριμένων ορίων εξετάζει η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC), καθώς, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Επιτροπής, το μορατόριουμ δεν είναι αρκετό για να σταματήσει την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία να συνεχίσουν να κυνηγούν φάλαινες.

Διαβάστε περισσότερα...


Με οπτικές ίνες εξαφανίζουν τις παράνομες χωματερές

Οπτικές ίνες και σταθεροί μαγνήτες τερματίζουν τα προβλήματα διαχωρισμού των ανακτήσιμων υλικών που περιέχονται στα σκουπίδια, στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Λάρνακας- Αμμοχώστου,που εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, την Τρίτη στη Λάρνακα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι νεκρή γλώσσα

Πίσω από το μεγάλο Ισπανικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας βρίσκεται μια μεγάλη μορφή των ευρωπαϊκών γραμμάτων: ο 88χρονος Ισπανός καθηγητής Φρανσίσκο Ροντρίγκες Αντράντος, με την ιδιότητα του διευθυντή σύνταξης.
Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης και μέλος της Ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας, παρουσίασε, πριν από λίγες μέρες, στην Ακαδημία, ως ξένος εταίρος, τον έβδομο τόμο του Ελληνο-Ισπανικού Λεξικού. Γι' αυτή του την προσπάθεια τιμήθηκε, το 1989, με το Βραβείο Ωνάση για τον Ανθρωπο και την Κοινωνία «Αριστοτέλης».

«Τα ελληνικά δεν είναι μια νεκρή γλώσσα», αποφαίνεται ο καθηγητής. Εχει γράψει, άλλωστε, την «Ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Από τις απαρχές ώς τις μέρες μας», που κυκλοφορεί και στα ελληνικά («Δ. Ν. Παπαδήμας»). «Πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι δεν ασχολούνται με τη γλωσσολογία», εξηγεί, «ότι η ελληνική και η κινεζική είναι οι μοναδικές ομιλούσες γλώσσες, ακόμη και σήμερα, των οποίων η ύπαρξη είναι γνωστή εδώ και 3.500 χρόνια».

Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ ζωγράφοι... στη μάχη του Μαραθώνα

Τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα τιμά το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών -μετά τις προχθεσινές εκδηλώσεις της Βουλής- με διεθνές επιστημονικό συμπόσιο και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στους Δελφούς, τον Ιούλιο του 2010. Κατά την επίσημη έναρξη του αφιερώματος στις 2 Ιουλίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Μαραθών: Στο έργο οκτώ Σύγχρονων Ελλήνων Καλλιτεχνών», στην οποία περιλαμβάνονται έργα ζωγράφων και γλυπτών «από τα χέρια και τη σκέψη οκτώ νέων ανθρώπων που ζουν και λειτουργούν στον σύγχρονο κόσμο», εμπνευσμένα από την ιστορική μάχη, τονίζει η επιμελήτρια Εφη Ανδρεάδη. Στους Δελφούς θα ταξιδέψουν και θα στηθούν ένα γλυπτό της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, μια σύνθετη κατασκευή του Νίκου Αλεξίου, ένα ζωγραφικό έργο της Ευγενίας Αποστόλου, μια γλυπτική εγκατάσταση της Βένιας Δημητρακοπούλου, ένα γλυπτικό σύνολο του Νίκου Ναυρίδη, ένας συνδυασμός σχεδίου-γλυπτικής της Βάνας Ξένου, ένα γλυπτό του Νάκη Ταστσιόγλου και μια σύνθεση γλυπτού και φωτογραφίας της Δανάης Στράτου.

Από το Έθνος 

Ο Απόλλων της οργής μας...

Είναι ίσως το μοναδικό χάλκινο άγαλμα του Πραξιτέλη που έχει σωθεί. Εδώ και χρόνια, οι διαμάχες το είχαν στείλει στις αποθήκες. Τώρα όμως, το Μουσείο Τεχνών του Κλίβελαντ θεωρεί ότι «καθάρισε» την προέλευση του Απόλλωνα Σαυροκτόνου. Ετσι, από το Σάββατο, θα κοσμεί με αυτό τους νέους εκθεσιακούς χώρους του. Ο ασκός του Αιόλου για διεθνείς διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις ανοίγει.

Από το Έθνος 

Αποξηλώνουν αρχαία σε βυζαντινούς ναούς

Η απόλυτη συμφωνία να ξηλώνονται αρχαία μέλη από μεταγενέστερα μνημεία, θα επέφερε τη διάλυση του παρεκκλησίου της Μητρόπολης (Αγιος Ελευθέριος ή Γοργοεπήκοος). Η απόλυτη διαφωνία θα άφηνε γλυπτά του Φειδία εγκλωβισμένα στο μεταγενέστερο (του 18ου αιώνα) τείχος της Ακρόπολης, όπως εύστοχα παρατήρησε ο καθηγητής Μανόλης Κορρές. Κατά περίπτωση πρέπει να εξετάζεται, λοιπόν, η αποκαθήλωση δομικών υλικών.

Aπό το Έθνος 

Τα φυτά μαρτυρούν πότε έζησαν οι Φαραώ

Διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι βρήκε τις χρονολογίες που έζησαν οι Φαραώ και μπορεί να καταγράψει με ιστορική ακρίβεια τις δυναστείες τους, χρησιμοποιώντας την πλέον έγκυρη μέθοδο, η οποία είναι αυτή της ραδιοχρονολόγησης ισοτόπων του άνθρακα-14. Οι ερευνητές έκαναν τη ραδιοχρονολόγηση σε απολιθώματα φυτών της αρχαίας Αιγύπτου, όπως σπόρους, κλαριά, κοτσάνια, φρούτα που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Οι ιστορικοί έχουν καταγράψει το Παλαιό, το Μέσο και το Νέο Βασίλειο της αρχαίας Αιγύπτου, αλλά οι χρονολογίες όπου εκτείνονταν το καθένα εξ αυτών παραμένουν αβέβαιες, αφού κάθε δυναστεία που ανέτειλε, φρόντιζε να «μηδενίζει» τον χρόνο και να αρχίζει να τον μετρά από τη στιγμή που εκείνη ανέβαινε στην εξουσία.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Πόλη 3.600 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Δέλτα του Νείλου

Μία πόλη ηλικίας 3.600 ετών, που φέρεται ότι είναι τμήμα της αρχαίας πόλης Άβαρις, πρωτεύουσας των Υξώς, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη αυστριακών επιστημόνων, ανακοίνωσε  το υπουργείο Πολιτισμού.Η πόλη εντοπίστηκε με ραντάρ στη διάρκεια των ανασκαφών της αυστριακής αποστολής στην περιοχή Τελ αλ-Νταμπαά, βορειοανατολικά του Καΐρου.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Σελίδες