Είστε εδώ

Ιούλιος 2010

Καμία εξέλιξη για το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος

Επιθυμεί ή όχι, τελικά, το υπουργείο Πολιτισμού να δημιουργήσει αρχαιολογικό χώρο για το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς; Οι ανασκαφές στα οικόπεδα, που έχουν δεσμευτεί από το 1964, σταμάτησαν για ακόμα μία φορά πριν από δύο μήνες, χωρίς να φαίνεται ορατή κάποια εξέλιξη στο άμεσο μέλλον.Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων, τα οποία λόγω θέσης έχουν μεγάλη εμπορική αξία, διαμαρτύρονται καθώς οι περιουσίες τους έχουν δεσμευθεί επί δεκαετίες, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί ή να τους έχει δοθεί δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσουν. Τα ερείπια του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1964, κατά τη διάνοιξη της οδού Αρδηττού, βρέθηκαν ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη και μετά ξεκίνησε μια επιστημονική συζήτηση στους κύκλους των αρχαιολόγων, κατά πόσο ταυτίζονται ή όχι με τον ναό και με γκραβούρες του 18ου αιώνα, στις οποίες εμφανίζεται ο ναός. Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή κηρύχθηκε υπό απαλλοτρίωση, προκειμένου να ανασκαφεί.

 

Διαβάστε περισσότερα...


Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι στις αποξηλώσεις αρχαίων από βυζαντινούς ναούς

Αναπομπή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του θέματος αφαίρεσης αρχαίων μελών από βυζαντινούς ναούς στις Αμύκλες Λακωνίας ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Θεωρεί πως η γνωμοδότηση «δεν είναι σύμφωνη ούτε με το γράμμα ούτε με το πνεύμα του Αρχαιολογικού Νόμου, των Διεθνών Συμβάσεων Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Βενετία, Γρανάδα κ.λπ.) και αντιβαίνει στη σύγχρονη αντίληψη διαχείρισης και προστασίας των μνημείων».

Διαβάστε περισσότερα...

Ίχνη του Υψίστου Δία στην Κοζάνη

Σε δημόσιο κτίριο, ίσως και σε ιερό που σχετίζεται με τη λατρεία του Υψιστου Δία, παραπέμπουν τα επιφανειακά ευρήματα ανασκαφής σε οικόπεδο στην Ακρινή Κοζάνης.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τα σκουπίδια «πνίγουν» τα αρχαία μνημεία

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχει δαπανήσει το υπουργείο Πολιτισμού για τη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Βούντενης Αχαΐας. Ωστόσο, δίπλα λειτουργεί ΧΥΤΑ που αποτρέπει τις επισκέψεις στον χώρο. «Ουδείς τουρίστας πρόκειται να πάει πίσω από τα απορριμματοφόρα και περνώντας από τα βουνά των σκουπιδιών με την έντονη δυσοσμία και τα μαύρα υγρά στον παρακείμενο χείμαρρο» λένε οι κάτοικοι.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Αρχαίοι τάφοι εντοπίστηκαν στην Ηλεία

Αρχαιότητες σημαντικής αξίας βρέθηκαν σήμερα στην διάρκεια ανασκαφής θεμελίων για την κατασκευή κατοικίας στον Σταφιδόκαμπο Ανδραβίδας. Πρόκειται για δύο τάφους ηλικίας περίπου 2.400 ετών που δεν έχουν συληθεί. Για την ανακάλυψή τους ενημερώθηκε αμέσως η Ζ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και από χθές ξεκίνησε μία μικρή  ανασκαφή στο συγκεκριμένο σημείο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

«Αθάνατα» τα σκουπίδια στις θάλασσες

Σε ένα από τα ανθεκτικότερα... «είδη» του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σε ένα από τα λίγα που δεν απειλούνται με εξαφάνιση αναδεικνύονται τα σκουπίδια, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Μεσόγειος-SOS και WWF.

 

Διαβάστε περισσότερα...


Ποτάμι τα απόβλητα στον Πηνειό

Τυροκομεία, ελαιοτριβεία, βιομηχανίες, μικρές βιοτεχνίες, σφαγεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι μετέτρεψαν τον Πηνειό σε μια απέραντη... χαβούζα. Η ρύπανση του μεγαλύτερου ποταμού της Θεσσαλίας, ο οποίος πηγάζει από την Πίνδο και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι ανυπολόγιστη, και το θέμα έφτασε πριν από μία εβδομάδα στην Ευρωβουλή, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Στο φως τέσσερα αρχαία ναυάγια

Τέσσερα αρχαία ναυάγια µε φορτίο άθικτα δοχεία κρασιού και λαδιού ανακάλυψε οµάδα αρχαιολόγων, χρησιµοποιώντας βυθοµετρικά σκάνερ, λίγο έξω από το µικρό ιταλικό νησάκι Ζανόνε. Τα αποµεινάρια από τα εµπορικά πλοία χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα π.Χ έως τον 5ο -7ο αιώνα µ.Χ. και βρέθηκαν σε βάθος 165 µέτρων, βάθος που τα προφύλαξε από το να εντοπιστούν και να αλιευθούν από ψαράδες µέσα στους αιώνες.

Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνες 30 ετών απέφεραν χρυσό και Ιστορία στην Άνω Μακεδονία

Η άγνωστη, πλούσια, εντυπωσιακή, αρχαία δυτική Βόρεια Ελλάδα «αποκαλύπτεται» µέσα από πολλά χρυσά, ασηµένια και πήλινα ευρήµατα που εκτιµώνται σε συνέδριο για την περιοχή. Πολυετείς ανασκαφικές έρευνες, εκατοντάδες εντυπωσιακά ευρήµατα, χιλιάδες στρέµµατα ανασκαφής (πολλά από τα οποία κάτω από τα πλούσια σε λιγνίτη εδάφη της Δυτικής Μακεδονίας) αναδεικνύουν τη σχέση κατοίκησης και οικονοµικής ανάπτυξης της περιοχής που οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί ονοµάζουν Ανω Μακεδονία.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Χάλκινοι και πήλινοι θησαυροί στα Γρεβενά

Τέσσερα δυσερμήνευτα σωληνωτά αντικείμενα από ωμό πηλό με ανώμαλη επιφάνεια και μικρή οπή είναι μεταξύ των ευρημάτων της ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο Κτιο Διπόρου, στα Γρεβενά, κοντά στον Αλιάκμονα. Μαζί τους οστά ζώων, λεπίδες πυριτόλιθου, ένας πέλεκυς, αλλά και φυσικοί αστράγαλοι, ενώ μεγάλος αριθμών χάλκινων αντικειμένων αποκαλύφθηκαν στην Παναγιά Διπόρου στην ίδια περιοχή.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αισχύλεια 2010

H γιορτή της Ελευσίνας, τα Αισχύλεια, που φέτος κλείνουν 35 χρόνια στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας θα ανοίξουν τις πύλες τους στις 24 Αυγούστου και θα μας γεμίσουν για 35 μέρες φως, μελωδίες και χρώμα καλοκαιριού.

Περισσότερα στο in.gr 

Απόκρυψη σημαντικών στοιχείων για το Βατοπαίδι καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ

Tον εισαγγελέα του ΑΠ επισκέφθηκαν την Τρίτη δύο βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να καταθέσουν 4 πορίσματα για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, τα οποία -όπως υποστηρίζουν- αποδεικνύουν ότι το Δημόσιο δεν υπέστη ζημιά από την ανταλλαγή των ακινήτων.

Οι βουλευτές Ανδρέας Λυκουρέτζος και Ευρ.Στυλιανίδης κατήγγειλαν «την πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μεθόδευσε τη σπίλωση της Νέας Δημοκρατίας και στηρίχθηκε στην απόκρυψη σημαντικών και αδιάσειστων στοιχείων».

Παράλληλα, κάλεσαν την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί αποκρύπτει τα πορίσματα.

Aπό το news.in.gr 

Σελίδες