Είστε εδώ

Αύγουστος 2010

Μαντινεία:Aνασκαφή έφερε στο φως xρυσά κτερίσματα και τον τάφο ενός παιδιού

Εντυπωσιακά ευρήματα έχει φέρει στο φως η ανασκαφή που διενεργείται από τη ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) σε οικόπεδο στην περιοχή Μηλιά του Δήμου Μαντινείας. Η ανασκαφή ξεκίνησε πρόσφατα, όταν κατά την εκσκαφή θεμελίων οικοδομής ήρθαν στο φως αρχαία αντικείμενα. Τα μέχρι τώρα ευρήματα, που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, διότι για πρώτη φορά αποκαλύπτονται, στην περιοχή, χρυσά κτερίσματα.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Η 11χρονη Μύρτις... εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η περιοδική έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Πρόκειται για την παρουσίαση ενός σημαντικού διεπιστημονικού επιτεύγματος. Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ.

Διαβάστε περισσότερα...

Πριν από 12.000 χρόνια το πρώτο τελετουργικό τσιμπούσι με χελώνες!

Ίχνη που ανακαλύφθηκαν σε μια προϊστορική ταφική τοποθεσία στο Ισραήλ, δείχνουν ότι τα φαγοπότια και οι γιορτές με συμβολική σημασία προς τιμή κάποιου ανθρώπου ή ενός γεγονότος, όπως ο θάνατος ενός σημαντικού προσώπου, ήσαν κατά πάσα πιθανότητα αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής των ανθρώπων τουλάχιστον πριν από 12.000 χρόνια, δηλαδή αρκετά προτού εμφανιστεί η γεωργία, περίπου πριν από
10.000 χρόνια. Η ανακάλυψη έγινε από αμερικανούς ερευνητές υπό την αρχαιολόγο Νάταλι Μάνρο του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, σε συνεργασία με επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Science» και το «New Scientist».

Διαβάστε περισσότερα...

Σολομώντεια λύση για τα αυθαίρετα που πνίγουν την Κνωσό

Την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις αυθαίρετες οικοδομέςπολυτελείς κατοικίες οι περισσότερες- που βρίσκονται διάσπαρτες γύρω από τα ανάκτορα της Κνωσού αλλά και από την... επεκτατική τάση των υπαρχόντων οικισμών, πάντα προς την κατεύθυνση των αρχαίων, έρχεται να σταματήσει η προχθεσινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για οριοθέτηση ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου. Περί τα 2.500 στρέμματα, ευκρινώς και λεπτομερώς οριοθετημένα, εντάσσονται πλέον στις Ζώνες Α΄ και Β΄ αρχαιολογικής προστασίας ενώ στις 3.000 περίπου στρέμματα ανέρχονται οι εκτάσεις που απελευθερώνονται προς οικοδόμηση καθώς δεν περιλαμβάνουν αρχαιότητες. Πρόκειται για μια σολομώντεια λύση η οποία δόθηκε έπειτα από σχεδόν τετράωρη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν και οι απόψεις, ενστάσεις αλλά και διαμαρτυρίες, πιέσεις κ.λπ. πολλών ενδιαφερομένων.

Διαβάστε περισσότερα...

Προμηθέας Δεσμώτης στην αρχαΐζουσα στον Τύμβο του Μαραθώνα, στις 13 Σεπτεμβρίου

Τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου στην αρχαΐζουσα παρουσιάζει το Ιδεο-Θέατρον του Ραδάμανθυ Αναστασάκη. Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στον ιστορικό Τύμβο του Μαραθώνα στις 13 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Ακολουθούν παραστάσεις στο Βεάκειο θέατρο (20/9), στο Ζάππειο Μέγαρο (24/9) και στο θέατρο του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Σώστη (2/10). Στη συνέχεια η παράσταση θα περιοδεύσει εκτός Ελλάδος στις μεγάλες εστίες διασποράς του ελληνισμού, σε Αμερική, Καναδά και Ευρώπη.

 

Διαβάστε περισσότερα... 

Ο Ότζι τάφηκε στις Άλπεις, δεν βρέθηκε εκεί τυχαία

Ο Ότζι, ο 5.000 ετών «Άνθρωπος των Πάγων», δεν βρέθηκε τυχαία στις ιταλικές Άλπεις, αλλά, όπως ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι, ετάφη σύμφωνα με τους τελετουργικούς κανόνες της εποχής. Από την εξέταση του σώματός του, είχε προκύψει, και μάλιστα, είχε γίνει και από όλους αποδεκτό, πως ο Ότζι είχε υπάρξει θύμα δολοφονίας. Επίσης, έως σήμερα, είχε επικρατήσει η άποψη πως ο χώρος όπου ανακαλύφθηκε το σώμα του ήταν και το σημείο όπου δολοφονήθηκε. Σήμερα, σύμφωνα με νέες έρευνες των αρχαιολόγων, αποδεικνύεται πως ναι μεν ο Ότζι χτυπήθηκε θανάσιμα, αλλά μεταφέρθηκε αρκετούς μήηνες ύστερα από το θάνατο του στις Άλπεις για να ταφεί.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για τα «άρρωστα» νερά της Βοιωτίας

Την άμεση δημοπράτηση όλων των έργων για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου Οινοφύτων και την υδροδότηση όλων των κοινοτήτων της περιοχής με νερό από το Μόρνο ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Προηγήθηκε η αποκάλυψη ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο έχουν αυξηθεί σημαντικά στην περιοχή.

 

Διαβάστε περισσότερα...


3.000 στρέμματα στην Κνωσό ελεύθερα για χτίσιμο

Η απόφαση δεν πάρθηκε «αναίμακτα». Τρεις και πλέον ώρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζητούσε το θέμα καθορισμού αρχαιολογικών ζωνών στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού. Οι τοπικοί άρχοντες πότε δήλωναν τα ευγενή αισθήματά τους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και πότε απειλούσαν με κατάληψη του μινωικού ανακτόρου. Ενώ οι αρχαιολόγοι της περιοχής αντιστέκονταν σθεναρά στην αποδέσμευση των γαιών, που προστατεύονταν ώς τώρα όχι από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά από ένα Π.Δ. του ΥΠΕΧΩΔΕ (1976). Η προστασία αυτή, όμως, δεν εμπόδισε τους πολίτες να γεμίσουν την περιοχή με αυθαίρετα. Υπολογίζονται σε 700 με 800, μερικά από αυτά είναι τεράστιες βίλες.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Θάβουν μία αρχαία πόλη

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η νέα έγκριση που έλαβε η υπηρεσία της Κρατικής Διαχείρισης Υδάτων της χώρας, ώστε να θάψει κάτω από τόνους άμμου την αρχαία πόλη των Αλλιανών, κοντά στην Πέργαμο, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός φράγματος στην περιοχή. Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να χαθεί για πάντα από προσώπου γης ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, παρά τις αντιδράσεις που χρόνια τώρα προβάλλουν κυρίως οργανώσεις οικολογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

 

 

Ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού για τις ανασκαφές στην Ιθάκη


«Οι αρχαιολόγοι υποβάλλουν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής τους έρευνας στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ, η οποία στη συνέχεια γνωμοδοτεί στον υπουργό για τη συνέχιση ή μη των ερευνών, με βάση τα αποτελέσματα κάθε αρχαιολογικής έρευνας».

 

Σε εξέλιξη αρχαιολογική έρευνα στη Μηλιά Μαντινείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ανασκαφική αρχαιολογική έρευνα από αρχαιολόγους της ΛΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Τρίπολης, σε οικόπεδο στην περιοχή Μηλιά του Δήμου Μαντινείας.

Διαβάστε περισσότερα...

Επέστρεψαν οι κουκουβάγιες στην Ακρόπολη

Περίπου δέκα χρόνια πέρασαν από την πρώτη προσπάθεια ενοποίησης του ιστορικού και αρχαιολογικού κέντρου της Αθήνας, που υποσχόταν και την ενότητα του φυσικού τοπίου της περιοχής. Οι παρεμβάσεις της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ) ανέδειξαν τα μνημεία, μεταμόρφωσαν το κέντρο σε ένα ανοικτό μουσείο, προσιτό στο ευρύ κοινό, που μια δεκαετία πριν, όχι περισότερο, σπανίως επισκεπτόταν τους μείζονες αυτούς αρχαιολογικούς χώρους.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Σελίδες