Είστε εδώ

Σεπτέμβριος 2010

Δεν υπάρχει σκάνδαλο, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, δηλώνει ο Κ.Καραμανλής για το Βατοπαίδι

Δεν έκρυβε εκπλήξεις το υπόμνημα που κατέθεσε ο Κώστας Καραμανλής στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπαιδίου, όπου είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας. Στην 2,5 σελίδων επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δ.Τσιρώνη, ο τέως πρωθυπουργός συνοψίζει τις θέσεις του σε έξι σημεία.

Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνει ότι την πολιτική ευθύνη την έχει ήδη αναλάβει από τον Δεκέμβριο του 2008 και πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο απ' όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν.

«Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβα ευθέως, όπως είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού» αναφέρει ο Κ.Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας «καθ' όλα νόμιμη» τη διαδικασία των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπαιδίου.

Από το in.gr

Μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ για τους ήρωες στην αρχαία Ελλάδα

«Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα» έχει τίτλο η πολύ σημαντική έκθεση που παρουσιάζεται από τις 5 Οκτωβρίου ώς τις τις 3 Ιανουαρίου 2011 στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα στο Μανχάταν. Η έκθεση συγκεντρώνει περισσότερα από ενενήντα εξαιρετικά έργα τέχνης της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου (6ος-1ος αιώνας π.Χ.), από συλλογές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στόχος της είναι να δείξει πώς οι αρχαίοι Έλληνες ήρωες γίνονταν αντιληπτοί και πώς λειτούργησαν ως πρότυπα. Επίσης, διερευνά την ανθρώπινη ανάγκη για ύπαρξη ηρώων ως προτύπων στις τέχνες ενός από τους αρχαιότερους και με τη μεγαλύτερη ιστορικά επιρροή σε άλλους πολιτισμούς.

Από το in.gr

Αυτονόητη η ζημιά του Δημοσίου από την υπόθεση Βατοπαιδίου, λέει η κυβέρνηση

Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει ζημιά του Δημοσίου στην υπόθεση Βατοπαίδι, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τους οίκους που έχουν κληθεί να αξιολογήσουν την ανταλλαγή των ακινήτων.

Ο κ. Πεταλωτής συμπλήρωσε ότι ακόμα και ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς εκτίμησε ότι υπήρξε ζημία.

Από το in.gr

Η τελευταία «σοδειά» θησαυρών της Ηλείας

Ενα όμορφο ελληνικό άγαλμα, μια γυναικεία μαρμάρινη κεφαλή, ένθετη σε ενδεδυμένο άνω κορμό από πωρόλιθο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν σε μνημειώδη ελληνιστικό τάφο στη ΝΔ Πλαγιά της Πλατιάνας στην Ηλεία. Τα ευρήματα αυτά ρίχνουν φως στον τρόπο ζωής και τα έθιμα ταφής των κατοίκων της περιοχής κατά τον 4ο και 3ο αι. π.Χ. Στις ανατολικές υπώρειες της ακρόπολης της Πλατιάνας (θέση «Αλώνι Μπολιάρη») ερευνήθηκε ναόσχημο κτίσμα, το οποίο απέδωσε λίγα ευρήματα, αλλά προφανώς εντάσσεται σε περιοχή με δημόσια ιερά κτίσματα της ακρόπολης αυτής, η οποία δεν έχει ακόμη ερευνηθεί συστηματικά.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Η Εκκλησία τον κάνει ζητιάνο

Η ιστορία που δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.» φωτίζει την σκοτεινή πλευρά της ζωής. Σε χώρο εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας, ένα κορίτσι τραυματίζεται, κινδυνεύει να μείνει ανάπηρο και αντί η Εκκλησία να σπεύσει πρώτη απ' όλους να αποζημιώσει την οικογένεια αναλαμβάνοντας το κόστος θεραπείας, παραδόξως επιλέγει ρόλο οπισθοφύλακα-θεατή μετατρέποντας μια φτωχή οικογένεια σε «επαίτες»! Εδώ και ενάμιση μήνα, από τότε δηλαδή που συνέβη το τραγικό περιστατικό, ο Σταύρος κλαίει στους διαδρόμους του ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται το παιδί του. Λέει και ξαναλέει: «Εγώ δεν υπήρξα ποτέ ζητιάνος»!

 

Διαβάστε περισσότερα...

Κλήτευση Καραμανλή για την υπόθεση Βατοπαιδίου αποφάσισε η Προανακριτική

Να κληθεί ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην Προανακριτική για την υπόθεση του Βατοπαιδίου αποφάσισαν οι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή.

Η επιστολή, που πρόκειται να αποσταλεί στον τέως πρωθυπουργό τον ενημερώνει πως
η Επιτροπή, «έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλετε και με τη δική σας μαρτυρία στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο, είμαστε στην διάθεσή σας, να προσδιορίσουμε από κοινού, τον προσφορότερο τρόπο για την συμβολή σας αυτή.»

Αν η απόφαση για κλήτευση του Κώστα Καραμανλή, υπήρξε ομόφωνη, δεν συνέβη το ίδιο και με τη διατύπωση της επιστολής.

Aπό το in.gr

Στο φως το Κονώνειο Τείχος

Ενα τεράστιο μνημείο θαμμένο κάτω από τόνους χώματος που εναποτέθηκαν επάνω του επί δημαρχίας Σκυλίτση, το Κονώνειο Τείχος του Πειραιά, πρόκειται να ξαναδεί το φως. Οι εργασίες αποχωμάτωσης, που ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους, αποσκοπούν στον καθαρισμό και στην αποκάλυψη του τείχους σε μήκος 700 μέτρων της Πειραϊκής Ακτής. Μαζί θα αποκαλυφθεί και ένας από τους πύργους του, που βρίσκεται επίσης κάτω από μπάζα. Το τείχος σώζεται σήμερα σε μήκος περίπου 2,5 χλμ. και σε ανώτερο ύψος 2,5 μέτρωνδηλαδή, οκτώ δόμων- και είναι αυτό που χτίστηκε το 394 π.Χ. από τον Κόνωνα έπειτα από την καταστροφή του παλαιότερου Θεμιστόκλειου τείχους.

Διαβάστε περισσότερα...

Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια

Τέσσερα νέα µουσεία και τρεις νέους αρχαιολογικούς χώρους ετοιµάζεται να αποκτήσει ο Πειραιάς με στόχο να αξιοποιήσει τους χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι φτάνουν στο λιµάνι του. Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, Μουσείο Μετανάστευσης και σηµαντικά σκαριά που άντεξαν στον χρόνο και έχουν κηρυχθεί µνηµεία «συναντώνται» στη Δραπετσώνα, στον λόφο Καστράκι, δίπλα στην Ηετιώνεια Πύλη.

Διαβάστε περισσότερα...

Στο φως η βυθισμένη ιστορία

Η ανάγνωση του βυθού των Βορείων Σποράδων και του Παγασητικού γενικότερα δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τον μύθο του Αργοναύτη Ιάσονα και τις εμπορικές σχέσεις που διατηρούσε η περιοχή με την Κολχίδα.

Από την Ελευθεροτυπία 

Νέα ευρήματα στο ναό του Ακτίου Απόλλωνα

Νέα σπουδαία ευρήματα αποκαλύφθηκαν στην ανασκαφή της Καθηγήτριας Αρχαιολογίας Ισμήνης Τριάντη στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα.

Από την Ελευθεροτυπία

Πλάθει τον Ομηρο με γύψο

Στα μεγάλα, εντυπωσιακά, έργα του σμιλεύει λέξεις βγαλμένες από τον Ομηρο: δέος, όναρ, έρις, ρώμη, γυία, ψύθος. Οι λευκοί, μνημειακοί πίνακές του αναπαριστούν ανάγλυφες ανθρώπινες μορφές (από γύψο), προπλάσματα ενός νέου Αδάμ, η υπόσταση του οποίου πρέπει να παραμείνει στο σκοτάδι, αφού το πρόσωπό του δεν έχει ακόμη σχηματιστεί...

Aπό την Ελευθεροτυπία

Σελίδες