Είστε εδώ

Οκτώβριος 2010

Γυναικείος σκελετός 2.500 χρόνων αποκαλύφθηκε στη Λάρνακα

Ασύλητος τάφος, ηλικίας 2.500 ετών, στον οποίο βρέθηκαν ο σκελετός μίας γυναίκας και έξι αγγεία, ανακαλύφθηκε στην κοινότητα Ορμήδεια της Λάρνακας, κατά τη διάρκεια εργασιών διαπλάτυνσης δρόμου. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ο τάφος είναι λαξευτός, θαλαμοειδής και ανάγεται στο τέλος της αρχαϊκής περιόδου, περίπου στο 500 π.Χ. Τα ευρήματα θεωρούνται τεράστιας σημασίας για τους επιστήμονες, καθώς είναι από τα λίγα που έχουν βρεθεί στην περιοχή.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Το Μαυσωλείο ενέπνευσε τον Πήλινο Στρατό

Το σχέδιο για τη δημιουργία του μαυσωλείου του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, ήταν εμπνευσμένο από την Αρχαία Αλικαρνασσό στη Μικρά Ασία. Η δομή του τάφου του αυτοκράτορα, εμφανίζει ομοιότητες με το Μαυσωλείο. Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη και τις ανασκαφές στον χώρο που βρέθηκαν τα χιλιάδες αγαλματίδια του «Πήλινου Στρατού», στο μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για ένα κοσμοπολίτικο μέρος και ότι η πολιτιστική ανταλλαγή ή η επιρροή από τον δυτικό κόσμο ξεκινά την εποχή του πρώτου αυτοκράτορα.

Περισσότερα, στο «Έθνος»

Εφτιαχναν «ψωμί» πριν 30.000 χρόνια

Οι πρόγονοί μας δεν ήταν αποκλειστικά κυνηγοί που έτρωγαν μόνο κρέας, αλλά η διατροφή τους περιελάμβανε «ψωμί» και δημητριακά, αποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ, και η οποία τοποθετεί τη βρώση δημητριακών 30.000 χρόνια πριν, δηλαδή 20.000 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα. Λίθινα γουδιά με ίχνη σπόρων που ανακαλύφθηκαν σε τρεις τοποθεσίες, στο Μπιλαντσίνο της Ιταλίας, στο Κοστένκι της Ρωσίας και στο Παβλόφ της Δημοκρατίας της Τσεχίας, δείχνουν ότι η μετατροπή δημητριακών σε τρόφιμα και ίσως στην παραγωγή αλεύρου και σε ένα υποτυπώδη τύπο ψωμιού, είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε όλη την Ευρώπη, που ξεκίνησε πριν ακόμα ο Homo Sapiens μάθει να καλλιεργεί φυτά, γράφουν οι συντάκτες των εργασιών που δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, στο χθεσινό τους τεύχος.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Βρήκε στέγη η ιστορία της δυτικής Μακεδονίας

Οι αρχαίοι Ορεστές, οι κάτοικοι του οροπεδίου που σχηματίζεται ανάμεσα στο Βόιο και τις Πρέσπες, τον Γράμμο και το Βίτσι, κατάφεραν να διατηρήσουν για περισσότερα από 1.000 χρόνια σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό την πολιτική τους αυτονομία, αλλά και την πολιτιστική τους ταυτότητα, παρά τις κοσμογονικές αλλαγές της ιστορικής τους μοίρας. Αυτή την ιστορία με αποκαλυπτικές λεπτομέρειες διηγούνται τα εκθέματα του ολοκαίνουργιου Αρχαιολογικού Μουσείου Αργους Ορεστικού, το οποίο αποτελεί κόσμημα για όλη τη δυτική Μακεδονία. Ξεχωριστό εύρημα-έκθεμα του μουσείου αποτελεί μία ασπίδα που αναγράφει τη γενική πτώση «Αυδωλέοντος» και αποτελεί τη μοναδική απόδειξη ότι και οι Παίονες, οι αρχαίοι κάτοικοι του νότιου τμήματος της ΠΓΔΜ, είχαν σχηματίσει σώμα φάλαγγας στις αρχές του 3ο αιώνα π.Χ.

  

Διαβάστε περισσότερα...

Πόρτα 5.000 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Ελβετία

Μία από τις αρχαιότερες πόρτες που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, ηλικίας 5.,000 ετών, ανέφεραν ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Ζυρίχη, επισημαίνοντας ακόμη τη καλή κατάσταση στην οποία διατηρήθηκε. Η πόρτα είναι φτιαγμένη από ξύλο λεύκας, ενώ οι σανίδες είναι σταθερές στις θέσεις τους και οι μεντεσέδες. Ανήκε σε σπίτι ενός λιμναίου οικισμού, μίας συνηθισμένης κατασκευής τα προϊστορικά χρόνια: πρόκειται για χωριά με σπίτια χτισμένα σε πασσάλους στις όχθες λιμνών. Χάρη στους δακτυλίους του ξύλου οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να υπολογίσουν το χρόνο κατασκευής, γύρω στο 3.063 π.Χ.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς το γάλα μπήκε στο μενού των νεολιθικών Ευρωπαίων

Πριν από περίπου 7.500 χρόνια, οι Homo sapiens που κατοικούσαν στην Ευρώπη ήταν πρωτόγονοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που δεν μπορούσαν καν να χωνέψουν το φρέσκο γάλα. Λιγότερο από δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι πληθυσμοί τους φαίνεται ότι είχαν αντικατασταθεί από τους γεωργούς της Μέσης Ανατολής, που εισέβαλαν στην Ευρώπη με τα κοπάδια τους. Οι παλαιοανθρωπολόγοι γνώριζαν ότι η κτηνοτροφία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμφανίστηκαν στην Κεντρική Ευρώπη όταν άκμασε ο πολιτισμός της λεγόμενης Γραμμικής Ταινιωτής Κεραμικής (παίρνει το όνομά του από τα χαρακτηριστικά σχέδια των αγγείων). Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν νομάδες, όπως οι  προηγούμενοι κυνηγοί-τροοφυσυλλέκτες, αλλά συγκεντρώνονταν σε μικρά χωριά, όπου ζούσαν από τα δημητριακά και τα βοοειδή τους. Γύρω στο 5300 π.Χ, ολόκληρη η Κεντρική Ευρώπη είχε αρχίσει να πίνει γάλα και να καλλιεργεί δημητριακά. Λιγότερο από 300 χρόνια αργότερα, ο νέος, πιο καθιστικός τρόπος ζωής είχε φτάσει μέχρι την περιοχή του Παρισιού.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Νεάντερταλ στη Θεσσαλία

Ανθρωπος του Νeanderthal ή Ηomo Sapiens ήταν ο πρώτος κάτοικος του σπηλαίου της Θεόπετρας; Η απάντηση αναζητείται στα ιζήματα του σπηλαίου, που έχουν χρονολογηθεί στα 130.000 με 140.000 πριν από σήμερα και στα ευρήματα των ερευνών, ανάμεσά τους και αποτυπώματα ανθρωπίνων πελμάτων και εργαλεία. «Τα ευρήματα αυτά είναι μοναδικά στον ελλαδικό χώρο και εξαιρετικά σπάνια σε παγκόσμια κλίμακα, αφού είναι τα δεύτερα σε αρχαιότητα αποτυπώματα ποδιών στην Ευρώπη, έπειτα από εκείνα της Τerra Αmata της Γαλλίας (380.000 πριν από σήμερα )» λέει στο «Βήμα» η προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας κυρία Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Νόσος του πολιτισμού ο καρκίνος

Για πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα διατείνεται ότι ο καρκίνος είναι ανθρωπογενής νόσος της σύγχρονης εποχής που προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση και η κακή διατροφή. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ μελέτησαν ανθρώπινα λείψανα και αρχαία έγγραφα από την Αίγυπτο και γραπτά αρχεία από την αρχαία Ελλάδα.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Δίωξη και για τους πέντε «Βατοπεδινούς» προτείνει το ΠΑΣΟΚ

«Πασοκικό Βατο-γκεϊτ», καταγγέλλουν βουλευτές της Ν.Δ.

Tην παραπομπή τριών στο δικαστικό συμβούλιο προτείνουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ - Τα αδικήματα έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το ΛΑΟΣ

Από την  Ελευθεροτυπία

 

«Πλαστό» το χρυσόβουλλο της Βιστωνίδας;

Δύο έγγραφα που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη δικογραφία του Βατοπαιδίου θέτουν ερωτήματα περί χάλκευσης του χρυσόβουλλου του Ιωάννη Ούγκλεση, από το 1371, το οποίο απέκτησε χαρακτήρα τίτλου ιδιοκτησίας της λίμνης Βιστωνίδος για τη Μονή! Είναι δε ένα από τα νομικά επιχειρήματα με βάση τα οποία δεν εκδόθηκε ποτέ απόφαση στην «αμαρτωλή» δίκη στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής, μετά την οποία παραδόθηκε η λίμνη στη Μονή και ακολούθησαν οι ανταλλαγές! Τα έγγραφα, τα οποία αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής», δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση, εγείροντας ταυτόχρονα σοβαρά ερωτήματα για το ποιοι έκαναν τη χάλκευση (πλαστογραφία), εάν υπήρξε, αλλά και για το εάν όσοι επικαλέστηκαν το χρυσόβουλλο γνώριζαν τις αμφιβολίες για τη γνησιότητά του. Αποτελούν επίσης κόλαφο για τις γνωματεύσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στις οποίες στηρίχθηκαν οι πρώην υπουργοί της ΝΔ.

Διαβάστε περισσότερα

«Ιερή» οργή για τα Θρησκευτικά

Oργή στην Ιεραρχία και αναστάτωση στους φοιτητές των θεολογικών σχολών και στους θεολόγους όλης της χώρας προκαλούν οι προτάσεις που επεξεργάζεται ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στο λύκειο. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο από ιεράρχες, κληρικούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές αλλά και τις ενώσεις των θεολόγων σε όλη τη χώρα. «Από δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε το σχέδιο για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Β Δ και της Γ Δ λυκείου, όπου με λύπη διαπιστώσαμε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών εντάσσεται στην κατηγορία των επιλεγομένων μαθημάτων και μάλιστα τελευταίο στην ομάδα των κοινωνικών επιστημών. Αυτό εκτιμούμε ότι σημαίνει πλήρη περιφρόνηση του μαθήματος και ουσιαστική κατάργησή του»

Διαβάστε περισσότερα...

Χρειαζόμαστε άμεσα άλλη μία Γη για να επιβιώσουμε

Ακρως ανησυχητική είναι η έκθεση Living Ρlanet Report την οποία συντάσσουν κάθε δύο χρόνια μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF και η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου. Σύμφωνα με την εφετινή έκθεση, αν ο άνθρωπος δεν σταματήσει την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης, σε 20 χρόνια θα τους έχει εξαντλήσει και για να επιβιώσει η ανθρωπότητα θα χρειάζεται πλέον μια... δεύτερη Γη.

Διαβάστε περισσότερα...

Σελίδες