Είστε εδώ

Νοέμβριος 2010

Η Βιέννη επέστρεψε ευρήματα από το αρχαίο Τσέπι

Tριάντα έξι κιβώτια με ανθρωπολογικό - οστεολογικό υλικό, προερχόμενο από το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο του Τσέπι Μαραθώνος, καθώς και άλλες προϊστορικές θέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδος (π.χ. Βολιμίδια Μεσσηνίας) επαναπατρίστηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ναυάγιο γεμάτο αμφορείς

Το ξύλο είναι οργανικό υλικό και δεν διατηρείται επ’ άπειρον. Πολλά έχουμε ακούσει για τα αρχαία σκαριά, τα εμπορικά πλοία, ακόμα και τις τριήρεις της αθηναϊκής δημοκρατίας, αλλά ψήγματα μόνο έχουμε δει. Η παραμονή των καραβιών στη θάλασσα επί αιώνες μετά τη βύθισή τους καθιστά αδύνατη την έρευνα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Μια από αυτές τις εξαιρέσεις έτυχε κατά την προκαταρκτική ανασκαφική έρευνα σε ναυάγιο ύστερων ελληνιστικών χρόνων στη νήσο Στύρα, Ν. Ευβοίας. Η έρευνα, που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, αποκάλυψε, ανάμεσα σε άλλα, λείψανα του ξύλινου σκαριού (νομείς και πέτσωμα) σε καλή κατάσταση, μέσα στις αποθέσεις της άμμου.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορικό «ναι» στο προφυλακτικό

Σεισμική αλλαγή στην πάγια αντίθεση του Βατικανού φέρνει η πρωτοφανής παραδοχή του Πάπα ότι η χρήση προφυλακτικών «είναι μερικές φορές ηθικώς δικαιολογημένη» προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ΑΙDS, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα θα αποτρέψει έτσι μια πιθανή εγκυμοσύνη. «Είναι μικρότερη αμαρτία από το να μεταδώσει κανείς τον ιό απειλώντας τη ζωή άλλων ανθρώπων» εξήγησε εκπρόσωπος του Βατικανού.

Διαβάστε περισσότερα

Αθηνά μικρόσωμη και με φινέτσα Ιταλίδας

Το χάλκινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, έργο του 3ου αιώνα π.Χ., που βρέθηκε στο Αρέτσο της Ιταλίας προερχόμενο από ελληνικό εργαστήριο Κομψή, θηλυκή, χαριτωμένη... Μια άλλη Αθηνά, από τις γνωστές μας της Κλασικής εποχής, είναι αυτή η μικρόσωμη (1,51 μ.) θεά που κοσμεί με την ομορφιά της εδώ και λίγες ημέρες το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η Αθηνά, που ήρθε στην Αθήνα από τη Φλωρεντία- αν και βρέθηκε στο Αρέτσο της Ιταλίας πριν από τέσσερις αιώνες (1541)- είναι μια «αναπάντεχη επισκέπτρια», όπως τη χαρακτήρισε χθες ο διευθυντής του μουσείου κ. Νίκος Σταμπολίδη ς παρουσιάζοντας το χάλκινο άγαλμα του 3ου αιώνα π.Χ.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Το «Facebook» των Αρχαίων

Τα σκουπίδια μέσα στα μπάζα της αρχαίας Οξυρρύγχου αποδείχθηκαν θησαυρός. Με τη βοήθεια διαστημικής τεχνολογίας οι ερευνητές αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της αρχαίας ζωής, από τον μουσικό κώδικα του Πλάτωνα και ποιήματα της Σαπφούς ως τα κόλπα των εμπόρων της εποχής

Διαβάστε περισσότερα 

Κέντρο Αριστοτελικών Σπουδών από το ΑΠΘ

Τη σύσταση ενός σύγχρονου Κέντρου Αριστοτελικών Σπουδών διεθνούς εμβέλειας ανακοίνωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Τη σύσταση ενός σύγχρονου Κέντρου Αριστοτελικών Σπουδών, διεθνούς εμβέλειας, στο ομώνυμο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο πρύτανής του, Γιάννης Μυλόπουλος, στη διάρκεια της ημερίδας «Η Φιλοσοφία σήμερα: παιδεία και κοινωνία», που διοργανώνει ο τομέας Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας. Το Κέντρο Αριστοτελικών Σπουδών θα συσταθεί άμεσα (πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων), υπό το συντονισμό της καθηγήτριας Φιλοσοφίας, Δήμητρας Σφενδόνη - Μέντζου, και θα είναι, σύμφωνα με τον πρύτανη, το πρώτο στον κόσμο που θα μελετά το έργο, τις φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές αναζητήσεις του μεγάλου Έλληνα διαλεκτικού της αρχαιότητας, αλλά και θα εκπαιδεύει, προσελκύοντας επιστήμονες, μελετητές, φιλοσόφους και φοιτητές από όλο τον κόσμο.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Και εγένετο... Ενωση Αθέων

Oι άθεοι αποτελούν πλέον μια απτή πραγματικότητα και στην Ελλάδα. Από τον περασμένο Μάιο δημιουργήθηκε στην Αθήνα η πρώτη Ενωση Αθέων, η οποία αριθμεί 85 μέλη και 85 φίλους. Το επόμενο χρονικό διάστημα μάλιστα αναμένεται να αποκτήσει και νομική υπόσταση. Σκοπός της, όπως επισημαίνεται στο καταστατικό της, είναι «η προώθηση της εκκοσμίκευσης της Πολιτείας, της θρησκευτικής ελευθερίας, του ανθρωπισμού». Οπως δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Τατιάννα Ραπακούλια, ένα από τα επτά ιδρυτικά μέλη της Ενωσης, «οι έλληνες άθεοι δεν είμαστε ούτε περιθωριακοί ούτε εξτρεμιστές. Είμαστε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οικογενειάρχες, μισθωτοί, επαγγελματίες, εργαζόμενοι». Αυτό που επιδιώκουμε, προσθέτει χαρακτηριστικά, είναι «η υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων των αθρήσκων, των αθέων και των αγνωστικιστών».

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Αρχιμανδρίτης από την Πάτρα βεβήλωσε τη μνήμη του Χριστόδουλου

Αυτή τη φορά ο αρχιμανδρίτης της Πάτρας Κύριλλος Κωστόπουλος, γνωστός για τη μαχητικότητά του σε ζητήματα Ορθοδοξίας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει όσα διαδίδονται για εκείνον τις τελευταίες ημέρες! Γιατί τουλάχιστον είκοσι άτομα (κυρίως γυναίκες) ήταν παρόντα το πρωί της περασμένης Κυριακής στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μπάλα και λένε πως τον άκουσαν να αναφέρεται με τόσο αρνητικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που η εφημερίδα μας (Kόσμος της Πάτρας) πραγματικά δεν μπορεί να γράψει! Σεβόμενη το έργο του ιεράρχη που άλλαξε τον ρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και έφερε τη νεολαία κοντά στην εκκλησία! Σύμφωνα με όσα διαδίδονται, ο π. Κύριλλος άρχισε να μιλά στους παρευρισκόμενους και η συζήτηση έφθασε στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο! Για τον οποίον είπε ξεκάθαρα ο Κύριλλος πως είχε το «κουσούρι»!

 

Διαβάστε περισσότερα... 

 

Από κοινούς τάφους έπαιρνε τα οστά ο διάκος!

Από... κοιμητήρια (!) και όχι από ναούς και μοναστήρια προέρχονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα οστά και τα κρανία που βρήκε η Αστυνομία τον περασμένο Μάιο στο διαμέρισμα του διακόνου της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου - ο οποίος βρίσκεται και λειτουργεί τις τελευταίες μέρες σε διάφορες ενορίες του Ηρακλείου προκαλώντας την αντίδραση των πιστών. Αυτό προκύπτει από μια σημαντική μαρτυρία που αποκαλύπτει η "Ν. Κρήτη" σήμερα. Οι χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας μας προκάλεσαν άμεσα την έκδοση ειδικής εγκυκλίου του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, που απευθύνεται προς τους εφημέριους όλων των ενοριών του Ηρακλείου και η οποία αναφέρει ότι ο φιλοξενούμενος διάκος μπορεί μεν να λειτουργεί στις εκκλησίες τους, αφού όμως προηγουμένως οι αρμόδιοι ιερείς ενημερώσουν τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.  
 

Διαβάστε περισσότερα...

Σαλαμίνα - Σκουπίδια και σκουριά εναντίον Σαλαμινομάχων

Ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων με μισοβυθισμένα και σκουριασμένα σκάφη που ρυπαίνουν τη θάλασσα, σκουπίδια κάθε λογής- βιομηχανικά και αστικά- αλλά και παράνομες εκσκαφές. Κάπου εκεί... και τα αρχαία: ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων και η θαλάσσια περιοχή όπου έγινε το 480 π.Χ. η ναυμαχία κατά την οποία οι Ελληνες κατατρόπωσαν τους Πέρσες εκδιώκοντάς τους οριστικώς από την Ελλάδα. Πόσο συμβατή είναι η συνύπαρξη αρχαιοτήτων με όλες αυτές τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ως σήμερα. Αντιθέτως, η θλιβερή κατάσταση στη Σαλαμίνα διαιωνίζεται, αφού απόφαση για την απομάκρυνση των ναυπηγείων δεν έχει ληφθεί, παρ΄ ότι λειτουργούν εντός της κηρυγμένης από το 2001 Αρχαιολογικής Ζώνης Α, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμία δόμηση, εγκατάσταση ή άλλη δραστηριότητα.

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

Παραπομπή Μπασιάκου, Κοντού και Δούκα για το Βατοπαίδι ψήφισε η Βουλή

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον καταλογισμό ή όχι ποινικών ευθυνών σε πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ για την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου.

Βάσει του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται οι κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας.

Η κατηγορία αφορά αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα, μόνο συναυτουργία στην περίπτωση του κ. Κοντού.  

Από το in.gr 

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ανέγερση του τεμένους στον Βοτανικό

Εντός των επομένων ημερών παραδίδεται στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου από το Πολεμικό Ναυτικό, η έκταση των 16 στρεμμάτων που έχει προβλεφθεί για να κτισθεί το τέμενος, αφού καταβλήθηκε το ποσό του περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ για να μετακομίσουν οι υπηρεσίες του και να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Aπό το in.gr

 

Σελίδες