Είστε εδώ

Δεκέμβριος 2010

«Πατέρες» του ηλιακού ημερολογίου οι Μινωΐτες

Δεκαεννέα αιώνες πριν από τους Βαβυλώνιους είχαν ανακαλύψει το ηλιακό ημερολόγιο οι Μινωίτες, όπως αποκαλύπτει στο «Εθνος» ο καθηγητής Μηνάς Τσικριτζής.

Από το Έθνος 

Στο τραπέζι με τον Δία και τον Αριστοτέλη...

Τι έτρωγαν; Είχαν γλυκά; Διέφεραν τα φαγητά ανάλογα με τις κοινωνικές τάξεις; Απαντήσεις από τον σεφ Ηλία Μαμαλάκη στο Κυκλαδικής Τέχνης

Από το Έθνος

Μύκητες με... καλλιτεχνικές ανησυχίες

Δεν είναι μόνο όμορφα τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα των πρωτόγονων κατοίκων της δυτικής Αυστραλίας. Είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξαιρετικά ζωντανές απεικονίσεις, όχι τόσο λόγω της θεματολογίας τους όσο επειδή πραγματικά... αναπνέουν. Αυτές οι τοιχογραφίες διατηρούν τα λαμπερά τους χρώματα παρά το πέρασμα 40 χιλιάδων ετών επειδή, όπως παρατηρεί ο Τζακ Πέτιγκρου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, έχουν εποικισθεί από βακτήρια και μύκητες.

Aπό την Καθημερινή 

Ανοίγει την άνοιξη η Σαντορίνη

Τον Μάιο του 2011 υπόσχονται οι εργολάβοι να έχουν ολοκληρώσει πλήρως το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, που παραμένει κλειστός από τις 3/9/2005, όταν τμήμα του κατέρρευσε σκοτώνοντας ένα Βρετανό τουρίστα.

Aπό την Ελευθεροτυπία 

Απελευθερώνεται από τις Φαιδριάδες Πέτρες η Κασταλία κρήνη στους Δελφούς

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επιχείρηση «απελευθέρωσης» της Κασταλίας κρήνης από τους απειλητικούς βράχους -τις Φαιδριάδες Πέτρες- στους Δελφούς. Ένα ικρίωµα ύψους 80 µ. υποδέχεται πλέον τους επισκέπτες του μνημείου, που παραμένει απρόσιτο για το κοινό τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ οι αναρριχητές που επιστράτευσε η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνηµείων αδειάζουν τις βραχοπαγίδες που προστατεύουν την κρήνη.

Aπό το in.gr

Ο Πλακιάς στην κορυφή

Η ανασκαφή στα νότια παράλια της Κρήτης έβαλε τη χώρα μας στη λίστα με τις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις για το 2010

Από το Έθνος 

ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Στα 200 χρόνια από την εισβολή του Ξέρξη ένας γαστρονομικός πολιτισμός εκπληκτικής περιπλοκότητας αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του πολιτισμού ήταν και η παράδοση των τοπικών τροφών και κρασιών. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός πως, καθώς η Ελλάδα αποκτούσε συνείδηση και γνώση των φαγητών της, οι τοπικές σπεσιαλιτέ και τα τοπικά επιτεύγματα ήρθαν στην επιφάνεια της συλλογικής γαστρονομικής συνείδησης.

Διαβάστε περισσότερα...

Γηροκομεῖο Ἀθηνῶν: Ἄλλο ἕνα δεῖγμα τοῦ φιλανθρωπικοῦ ἔργου τῆς Ἐκκλησίας

Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που περιέργως δεν αγγίζει κανείς.

Ο σημερινός πρόεδρος του γηροκομείου Αθηνών, αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, συνεχίζει να «σφυρίζει» αδιάφορα με την κάλυψη κυρίως πολιτικών προσώπων για την αδιαφάνεια της διαχείρισης περίπου 750 ακινήτων.

Καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς είναι χαρακτηριστικές για τα έργα και τις ημέρες του κ. Μπούμπα. Σκανδαλώδεις μισθοί σε συγγενείς που προσέλαβε στο γηροκομείο, αναφορές εργαζομένων που μιλούν για μασάζ σε κυρίες εφοπλιστών και μια σειρά οικονομικών και νομικών ελέγχων που έδειχναν τέρατα και σημεία αλλά έμειναν στα συρτάρια συνθέτουν το πάζλ της αδιαφάνειας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για τους Εβραίους, τον παγκόσμιο Σιωνισμό και τον...Χίτλερ

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για τους Εβραίους, τον παγκόσμιο Σιωνισμό και τον...Χίτλερ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ 

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς είπε σε ένα σημείο της συνέντευξής του: "Εσείς αρνείστε πως υπάρχει μια παγκόσμια προοπτική για την καταστροφή της οικογένειας που είναι το πρωταρχικό κύτταρο της κοινωνίας, με τις μονογονικές οικογένειες με τα ομόφυλα ζευγάρια δηλαδή μια προσπάθεια καταστροφής των εθνικών κρατών..."

Οικονομέας: "Ποιος την ενορχηστρώνει ποιος τη χαράζει τη πολιτική αυτή;"
Σεραφείμ: " Ποιος διεθνιστικός παράγων; Ο διεθνής Σιωνισμός είναι πίσω από όλη αυτή την ιστορία. Δεν το γνωρίζεται αυτό; Δεν ενθυμίστε την περίπτωση όταν επισκέφθηκε το Εβραϊκό λόμπι τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με ένα και μοναδικό αίτημα να διαγραφεί το θρήσκευμα από τις ταυτότητες με την αιτιολογία ότι οι ομόπιστοί τους εν Ελλάδι υφίστανται διακρίσεις; Μην ξεχνάμε λοιπόν τα αυτονόητα. Υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια απομειώσεως της θρησκευτικής ιδιοπροσωπείας των Χριστιανών".

Διαβάστε περισσότερα...

 

Γκράφιτι στην Eποχή του Σιδήρου

H πανάρχαια ιστορία που είναι χαραγμένη στους βράχους της Mακεδονίας αναδύεται στην επιφάνεια του επιστημονικού ενδιαφέροντος και περιμένει εκείνους που θα έχουν την υπομονή να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της. Ψηλά σε έναν λόφο στην περιοχή των Φιλίππων της Kαβάλας, μια σειρά βραχογραφίες αποτυπώνουν τη ζωή και το πνεύμα των ανθρώπων της Eποχής του Xαλκού και του Σιδήρου. Για δεκαετίες οι ντόπιοι ήξεραν τη θέση ως «Γραμμένες Πέτρες», καθώς το νήμα της σχετικής γνώσης είχε χαθεί στην αχλύ του χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα...

 

«Ο ναός είναι σήμερα κομπάρσος»

Ο Απόλλων Ζωστήρ στη Βουλιαγμένη έχει την ατυχία να είναι «ζωσμένος» από περιφράξεις: βρίσκεται μέσα στην πλαζ ξενοδοχείου και γειτνιάζει με ομπρέλες θαλάσσης και πλαστικές καρέκλες. Αυτή η εικόνα θα αλλάξει σύντομα, ευτυχώς. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε προχθές τη μελέτη για την αποστράγγιση του ναού και για τις ήπιες διαμορφώσεις που θα γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο ώστε το μνημείο να αναδειχθεί.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Διπλωματική οργή για τη γυμνή Αφροδίτη

Μπορεί να είναι η αρχαία Θεά του Έρωτα, όμως η εικόνα της γυμνής Αφροδίτης στα νέα κυπριακά διαβατήρια προκαλεί κάτι παραπάνω από καρδιοχτύπια.

Οι κύπριοι διπλωμάτες εμφανίζονται οργισμένοι με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επειδή δεν ζητήθηκε η γνώμη του υπουργείου Εξωτερικών πριν εκδοθούν τα νέα διαβατήρια.

Aπό το Έθνος 

Σελίδες