Είστε εδώ

Ιανουάριος 2011

Το ποτάμι είναι ο αρχαίος ιππόδρομος

Το ενδιαφέρον του κ. Μίλερ έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στο προγενέστερο στάδιο. Οχι αυτό που βλέπουμε σήμερα, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά σε εκείνο που περιέγραψε ο Πίνδαρος (522-443 π.Χ.), «ίχνη του οποίου έχουμε βρει δίπλα στον ναό του Διός. Δεν το σκάψαμε, γιατί είπαμε να αφήσουμε κάτι και για τους επόμενους ερευνητές» λέει.

Aπό την Ελευθεροτυπία 

Η Νεμέα του Ιντιάνα Μίλερ

Ο «Ιντιάνα Μίλερ» δεν έχει σχέση με τον Σπίλμπεργκ ούτε με τον Χάρισον Φορντ, που ερμήνευσε εκείνο τον γοητευτικό καθηγητή Αρχαιολογίας, τον Ιντιάνα Τζόουνς, στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία.

Aπό την Ελευθεροτυπία 

«Φως» στην αρχαία διαδρομή

Αγνωστη μέχρι πρότινος μεταναστευτική οδό του Homo Sapiens από την Αφρική προς την Αραβική Χερσόνησο, η οποία τοποθετεί τη μετακίνηση των πληθυσμών του σύγχρονου ανθρώπου στις 125.000 χρόνια από σήμερα, δηλαδή τουλάχιστον 50.000 πιο πριν απ' ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος, εντοπίστηκε σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Aπό το Έθνος 

Απόπειρα δολοφονίας της Προμηθέας στην Αμερική

Με έξι σφαίρες προσπάθησε να σκοτώσει την Προμηθέα (το παιδί-θαύμα της Βόρειας Αμερικής),  ο Θωμάς Κύρος 81 ετών από την Φλώριδα, αλλά μπήκε στη μέση η μητέρα της Γεωργία 56 ετών που τώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Ουσιαστικά είναι κατά το ήμισυ νεκρή από σφαίρες στην κοιλιά και στο λαιμό και οι ελπίδες της να ζήσει δυστυχώς είναι λίγες.

Διαβάστε περισσότερα 

Με το ιστίο του Αίαντα

Ενα μικρό καράβι, σαν εκείνα του μυκηναϊκού στόλου που άνοιξαν τα πανιά τους από το αρχαίο λιμάνι της Κύνου στη Λοκρίδα για τον Τρωικό Πόλεμο, θα θυμίζει το στέγαστρο που θα κατασκευαστεί πάνω από τα αρχαία οικιστικά κατάλοιπα της παραλίας Λιβανατών στη Φθιώτιδα.

Από την Ελευθεροτυπία 

Πολυτεχνείο: «Το Ελληνικό να γίνει πράσινο. Λεφτά υπάρχουν»

Το πραγματικό κόστος κατασκευής ενός «πράσινου» Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό ανέρχεται σε 47 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζοντας τα έργα πρασίνου στο τμήμα που είναι σήμερα διαθέσιμο για φυτεύσεις και διαμορφώσεις. Για όλη την έκταση το αντίστοιχο κόστος φτάνει τα 101 εκατομμύρια ευρω. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την τελική φάση της μελέτης για το χώρο τού πρώην αεροδρομίου, την οποία πραγματοποίησε το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για λογαριασμό των δήμων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού -Αργυρούπολης.

«Οπως μας έβλεπαν ο Φρόιντ και ο Φλομπέρ» στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Σεμινάριο με θέμα «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ξένων: ταξιδιωτικές αναμνήσεις λογοτεχνών, περιηγητών και επιστημόνων τον 19ο και 20ό αιώνα» διοργανώνει o Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Τo σεμινάριo αρχίζει στις 4 Φεβρουαρίου 2011, διαρκεί 8 εβδομάδες και θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 18:30-20: 30 στον «Ελληνικό Κόσμο».

Η αλεπού «ο καλύτερος φίλος» του ανθρώπου

Οι πρόγονοί μας είναι πιθανό ότι αρχικά προτιμούσαν την αλεπού παρά τον σκύλο ως κατοικίδιο ζώο, σύμφωνα με νέα ευρήματα Βρετανών επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι το πανέξυπνο ζώο είχε εξημερωθεί χιλιάδες χρόνια πριν τους σκύλους και είχε αγαπηθεί από τους προϊστορικούς ανθρώπους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, υπό τη δρα Λίζα Μάχερ του Κέντρου Ανθρώπινων Εξελικτικών Μελετών Λέβερχαλμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν ευρήματα από ένα προϊστορικό χώρο ταφής στην βόρεια Ιορδανία, στην τοποθεσία Ουγιούν-αλ-Χαμάμ, όπου ανακαλύφθηκε μια αλεπού θαμμένη μαζί με ένα άνθρωπο, μια ανακάλυψη που γίνεται για πρώτη φορά.

Από την Καθημερινή 

SOS για να μη χαθεί το φοινικόδασος του Λαυρίου μπροστά στα μάτια μας...

H δημοσιογραφική πείρα έχει διδάξει πως εάν το πρόβλημα δεν φθάσει στην αυλή μας, μπροστά στα παράθυρά μας, εάν δεν μας αγγίζει, δηλαδή, προσωπικά, ουδείς κινητοποιείται για να καταγγείλει ή να προειδοποιήσει για την επερχόμενη βλάβη. Oταν, όμως, το πρόβλημα αφορά όλους μας, από τους κατοίκους του διατηρητέου οικισμού «Kυπριανός», τους δημότες στο σύνολό τους της Λαυρεωτικής, αλλά και της Aνατολικής Aττικής και όλους όσοι επισκεπτόμαστε συχνά το Λαύριο, το Σούνιο και τον Nαό του Ποσειδώνος, τότε συσπειρωνόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε. Aπαραίτητη η μικρή αυτή εισαγωγή για να ευαισθητοποιηθούν όχι μόνον οι αναγνώστες του «Σημειωματαρίου», αλλά και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της Nομαρχίας, της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και του αρμόδιου υπουργείου της κυβέρνησης, που ήδη έχουν ογκώδη φάκελο στα γραφεία τους, μπορεί να έχουν μελετήσει ή όχι, το θέμα-πρόβλημα, αλλά δεν έχουν πάρει τις πρέπουσες αποφάσεις και δεν έχουν γίνει οι κινητοποιήσεις, που υποδεικνύουν με τον χαρακτηρισμό τού KATEΠEIΓONTOΣ οι γεωπόνοι και λοιποί επιστήμονες

Aπό την Καθημερινή 

Βρήκαν σκελετό Αφρικανού 1.700 ετών

Ενας σκελετός Αφρικανού 1.700 ετών που ήρθε στο φως χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι του, σε ρωμαϊκό νεκροταφείο στο Γουόργουικσαϊρ της Αγγλίας, μεταθέτει αρκετά νωρίτερα τη χρονολόγηση της αφρικανικής μετανάστευσης σε μεγάλους οικισμούς, όπως το Λονδίνο και το Γιορκ, σύμφωνα με Αγγλους αρχαιολόγους.

Από το Έθνος 

Παρουσίαση της σημαντικής αρχαιολογικής ανασκαφής στο Λιθοχώρι

Μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές σωστικές ανασκαφές των τελευταίων ετών στον ελλαδικό χώρο, που έφεραν στην επιφάνεια ευρήματα μοναδικής αξίας, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Καβάλα στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης. Πρόκειται για τη σωστική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε στο Λιθοχώρι του σημερινού Δήμου Νέστου την περίοδο 2006 - 2010 με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.

Aπό την Καθημερινή 

Πλάτη με πλάτη Δίας και Αθηνά στον «Αρχαίο Ναό»

Εψαξαν ανάμεσα σε 20.000 θραύσματα αρχαίου λίθου για πολλές αιτίες και κατάφεραν πολλά χάρη σε αυτές τις έρευνες. Ανάμεσά τους ήταν και η λύση ενός αινίγματος που απασχολούσε τους ειδικούς σχεδόν έναν αιώνα: ποιος ήταν στο κέντρο του αετώματος του αρχαίου ναού ανάμεσα στο Ερέχθειο και τον σημερινό Παρθενώνα στην Ακρόπολη;

Aπό το Έθνος

Σελίδες