Είστε εδώ

Φεβρουάριος 2011

Ιδαίο Άντρο - Τα άγνωστα τάματα της σπηλιάς του Δία

Ενα βιβλίο γεμάτο θησαυρούς. Αγνωστα αρχαία ευρήματα από το Ιδαίο Άντρο, τη σπηλιά όπου γεννήθηκε ο Δίας στον Ψηλορείτη. Χρυσά, αργυρά και χάλκινα αντικείμενα, από φαγεντιανή, ελεφαντόδοντο και ορεία κρύσταλλο, όλα αναθήματα των ανθρώπων προς τον θεό. Κοσμήματα, ειδώλια, σκεύη, αγγεία, σφραγίδες, σκαραβαίοι, ελεφάντινα διακοσμητικά επίπλων. Αλλά επίσης κύμβαλα, τύμπανα και ασπίδες, αντικείμενα που είχαν άμεση σχέση με τον μύθο της γέννησης του Δία και της προστασίας του από τον Κρόνο. Επιπλέον, μια σφαιρική προσέγγιση του επί χιλιετίες ιερού τόπου με όλα τα μυθολογικά στοιχεία που κράτησαν στη μνήμη των ανθρώπων τη λατρεία προς τον πατέρα των θεών Δία- «διάδοχο» του νεαρού προϊστορικού θεού της Κρήτης-, τη φιλολογική παράδοση, την τέχνη, την ιστορία, ακόμη και την εκτεταμένη αρχαιοκαπηλία που αποστέρησε το Ιδαίο Αντρο από σημαντικότατο μέρος του πλούτου του, αφού το διέσπειραν σε όλον τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Τα αρχαία στο φως, ο Ηλεκτρικός πού;

Είναι γνωστό. Η γραμμή του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από τον σταθμό στο Μοναστηράκι μέχρι το Θησείο κρύβει μεγαλύτερους ή μικρότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Σημαντικά μνημεία της Αρχαίας Αγοράς συνεχίζονται προς τα δυτικά, προς την οδό Αδριανού και τα πυκνοκατοικημένα σοκάκια στο Μοναστηράκι. Αν υπήρχε η δυνατότητα συστηματικής ανασκαφής και ανάδειξης των ευρημάτων, που σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να θάψουμε, ο αρχαιολογικός χώρος θα εισέβαλε ορμητικά στην καρδιά της σύγχρονης πόλης.

H ιστορία του βωμού των 12 θεών επανέφερε ένα παλιό θέμα: την «παράκαμψη» της σημερινής γραμμής των ΗΣΑΠ, επιλογή που μας πηγαίνει πίσω στον 19ο αιώνα, και τη «φαντασίωση» για το πώς θα διαμορφωνόταν η ευρύτερη περιοχή αν αποφασίζαμε να αναδείξουμε την αρχαία πόλη, που έχουμε καταδικάσει στο σκοτάδι, κάτω από τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Μες στην παρούσα οικονομική συγκυρία πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός. Ο,τι βρεθεί κατά τη διάρκεια της ανασκαφής και της γραμμής της καθόδου (αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο) θα προστατευθεί διά της καταχώσεως.

Aπό την Καθημερινή 

Υπέρ της ενοποίησης Κεραμεικού- Ακαδημίας Πλάτωνος

Τη σύνδεση του Κεραμεικού με την Ακαδημίας Πλάτωνος μέσω του ήπιου ανασχεδιασμού της οδού Σαλαμίνος και την ανάδειξη του Δημοσίου Σήματος, προτείνει η Πρότυπη Γειτονιά (Κεραμεικός-Μεταξουργείο) σε μια πρόταση 13 κινήσεων προτεραιότητας" που κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών , Γ. Ραγκούση, τον περιφερειάρχη , Γ. Σγουρό και το Δ. Αθηναίων, Γ. Καμίνη.

 

Στο δελτίο καταγράφεται το πλέγμα των προτάσεων της Πρότυπης Γειτονιάς

Από το ιστολόγιο της Ακαδημίας Πλάτωνος 

Ποδηλατόδρομοι θα γίνουν οι (καταργούμενες) σιδηροδρομικές γραμμές

Με την αξιοποίηση των μεγάλων εμπορευματικών και σιδηροδρομικών σταθμών, την εκμετάλλευση αστικών ακινήτων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών γεννητριών και την – αμφιλεγόμενη κατά πολλούς – μετατροπή καταργούμενων σιδηροδρομικών γραμμών σε ποδηλατοδρόμους φιλοδοξεί να συγκεντρώσει έσοδα η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Παράταση έως τον Ιούνιο για τους ημιυπαίθριους

Παράταση έως τον Ιούνιο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, μετά το αδιέξοδο που έχει σημειωθεί στις Πολεοδομίες με την αδυναμία υποδοχής του όγκου των αιτήσεων πολιτών.

Διπλή ανάπλαση, πολλά τα αγκάθια

Διπλή ανάπλαση, πολλαπλές πιέσεις, δύσκολες αποφάσεις στην πλατεία Κοτζιά. Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος πετά το μπαλάκι στο Δήμο Αθηναίων για τη διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό. Μετά τον αναπληρωτή υπουργό κ. Ν. Σηφουνάκη, και η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη απέδωσε την καθυστέρηση που υπάρχει ως προς την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, στο ότι η νέα δημοτική Αρχή του κ. Γ. Καμίνη δεν έχει ακόμα διατυπώσει τις θέσεις του.

Οι µουσικές του Αριστοφάνη

Τρεις σύγχρονοι έλληνες συνθέτες παρουσιάζουν τις µουσικές που έγραψαν για παραστάσεις κωµωδιών του Αριστοφάνη. Η αρχή γίνεται µε τη µουσική του Γιώργου Κουρουπού για τη «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ (1983) σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά και το πρόγραµµα συνεχίζεται µε τη σύνθεση του Θόδωρου Αντωνίου για τους «Βατράχους» (Φεστιβάλ Επιδαύρου και Ανοιχτό Θέατρο, 1990) σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη. Στο τέλος ακούγονται οι συνθέσεις µε τις οποίες ο ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου «έντυσε» τους «Ορνιθες» που ανέβηκαν από το Εθνικό Θέατρο το 1999 (φωτογραφία) σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. ∆ιεύθυνση Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης.

> Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, αύριο Κυριακή, στις 20.30

Από Τα Νέα 

Η «Αντιγόνη» στα θρανία

Μία τραγωδία, τέσσερις ηθοποιοί, λιτά σκηνικά και σχεδόν ανύπαρκτα θεατρικά κοστούµια. Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, περιοδεύει στα Λύκεια της Αθήνας και προκαλεί τους θεατές - µαθητές να µην τη δουν µόνο ως µάθηµα Γενικής Παιδείας. Οι Πανελλαδικές, άλλωστε, αργούν ακόµα.

Aπό Τα Νέα 

Αδιαφορία και ασυδοσία πληγώνουν το Δίκτυο Natura

Ανεπεξέργαστα λύματα και βιομηχανικά απόβλητα που εκρέουν από τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης των Ιωαννίνων ρυπαίνουν τον ποταμό Καλαμά και τις Παρακαλάμιες περιοχές. Το βαρύ ρυπαντικό φορτίο εμπλουτίζουν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τις καλλιέργειες, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης παράνομα ως "φόλες" και ενοχοποιούνται για μαζικές θανατώσεις άγριων πουλιών. Την ίδια ώρα η αποθνήσκουσα λίμνη Λιμνοπούλα Παραμυθίας εξακολουθεί να μπαζώνεται από τα "αρδευτικά" έργα, ενώ παράνομο κυνήγι, αλλά και η άναρχη δόμηση, συμπληρώνουν τη σημερινή εικόνα της υπαίθρου στους Νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Η Μακεδονία στην Οξφόρδη

Μυρίζει ακόµη χώµα. Βγήκε από τη βασιλική γη των Αιγών µόλις πριν από τρία χρόνια και δεν το έχει δει κανείς πέρα από τους αρχαιολόγους που το έφεραν στο φως. Το περίτεχνο ολόχρυσο στεφάνι όµως από τον τάφο του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου – του Ηρακλή –, που δολοφονήθηκε σε ηλικία µόλις 17 ετών, είναι έτοιµο να «πετάξει». Και να αποτελέσει ένα από τα 551 αριστουργήµατα της µακεδονικής τέχνης που θα ταξιδέψουν στο Ashmolean Μuseum στην Οξφόρδη µε αφορµή την έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Αρχαιότητες ταξιδεύουν στη Ρώμη

Γλυπτά της Ρωμαϊκής εποχής ταξιδεύουν από τα ελληνικά μουσεία στην Ιταλία προκειμένου να συμπεριληφθούν στην έκθεση «Το πρόσωπο της δύναμης: Τα ρωμαϊκά πορτρέτα μεταξύ Δημοκρατίας και Αυτοκρατορίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Μουσεία Καπιτωλίου της Ρώμης από 10 Μαρτίου ως 25 Σεπτεμβρίου.

Σελίδες