Είστε εδώ

Μάρτιος 2011

«Ζωντανεύει» το θέατρο των Δελφών

Αθόρυβο, αλλά ουσιαστικό έργο πραγματοποιεί με τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κίνηση πολιτών «Διάζωμα», η οποία έχει θέσει στόχο της την αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων της ελληνικής επικράτειας.

Τα μέλη του «Διαζώματος» έχουν ανοίξει διαφορετικούς «κουμπαράδες» και συλλέγουν χρήματα για την αποκατάσταση 35 θεάτρων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το συνολικό ποσό που έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα ανέρχεται σε 201.162,01 ευρώ. Το σημαντικότερο και πιο φιλόδοξο έργο του «Διαζώματος» αποτελεί αναμφίβολα η αποκατάσταση του θεάτρου των Δελφών. Συνεχίζοντας την ομαδική του δράση και αποδεικνύοντας καθημερινά το εύρος των δυνατοτήτων που διαθέτουν οι ενεργές κινήσεις πολιτών, το «Διάζωμα» οργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Δελφών και του θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών.

 

Aπό την Καθημερινή 

"Αρχαία ανατολική Μεσόγειος: Σταυροδρόμι Μύθου & Λατρείας"

Σειρά ομιλιών με θέμα "Αρχαία ανατολική Μεσόγειος: Σταυροδρόμι  Μύθου & Λατρείας" διοργανώνει το Εθνικό Ίδυμα Ερευνών. Οι ομιλίες θα λαμβάνουν χώρα την Τρίτη, αρχής γενομένης από τις 5 Απριλίου, στις 19:30, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Στο τέλος του κύκλου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ),  βρίσκεται στη Λεωφόρο  Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (στάση μετρό Ευαγγελισμός)

 

Για πληροφορίες:
210 7273501 +516 ,  e-mail: gramma@eie.gr & mkont@eie.gr και στον δικτυακό τόπο: www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-general.html

 

Το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ

Το Μουσείο της Ακρόπολης υποψήφιο για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ

Το Μουσείο της Ακρόπολης, του αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί είναι ανάμεσα στις έξι επικρατέστερες υποψηφιότητες για το Βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ, «Mies van der Rohe», που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, ανακοίνωσε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοινώθηκε, η επιλογή έγινε μεταξύ 343 έργων που βρίσκονται σε 33 χώρες της Ευρώπης. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στη Βαρκελώνη, στο Εκθεσιακό Περίπτερο που είχε σχεδιάσει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Mies van der Rohe.

Aπό την Καθημερινή 

Το «κομπιούτερ» του... Μίνωα

 

Οι Μινωίτες ήταν άριστοι... αστρονόμοι και πρώτοι είχαν ανακαλύψει τον αρχαίο χειροκίνητο υπολογιστή. Μάλιστα η ανακάλυψη αυτή είχε γίνει 1.400 χρόνια πριν από την ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων, όπως αποκαλύπτει στο «Εθνος» ο ερευνητής Μηνάς Τσικριτζής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι... έθεσε πριν από λίγες ημέρες σε λειτουργία τον αρχαίο υπολογιστή.

Από το Έθνος 

Αγνοείται η τύχη 60 σπάνιων θησαυρών

 

Tο χρυσό αγαλματίδιο του Τουταγχαμών επάνω σε πλοίο (για την ακρίβεια, επιχρυσωμένο), ένα άλλο αγαλματίδιο του νεαρού βασιλιά στο οποίο φοράει κόκκινη κορώνα, μια χάλκινη τρομπέτα από τον τάφο του καθώς και άλλα αντικείμενα από τερακότα, πηλό ή ξύλο είναι ανάμεσα σε όσα εξακολουθούν να λείπουν από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Από το Έθνος 

Αρχαία νομίσματα γεμάτα μύθους

Μία έκθεση, δύο μουσεία, τρεις συλλογές. Η ισχύς εν τη ενώσει στη μεγάλη έκθεση για το αρχαίο ελληνικό νόμισμα για την οποία επιστρατεύονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό με τις συλλογές τους καθώς και η μεγάλη συλλογή της Alpha Bank.

Κοινός «τόπος» γι΄αυτήν τη σπονδυλωτή έκθεση που εγκαινιάζεται στις 15 Απριλίου με το γενικό τίτλο «Μύθος και Νόμισμα» είναι ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική μυθολογία και τη νομισματοκοπία της αρχαιότητας με στόχευση στην απεικόνιση, τη διαχείριση και τη χρήση του μύθου στις όψεις των νομισμάτων από τον 7ο αιώνα π. Χ. Δύο υπότιτλοι εξάλλου δηλώνουν το περιεχόμενο της έκθεσης σε κάθε Μουσείο: Στο Εθνικό Αρχαιολογικό θα παρουσιασθεί «Η εικονογράφηση του μύθου» ενώ στο Νομισματικό «Η χρήση του μύθου».

Από Το Βήμα 

Ανοικτοί οι αρχαιολογικοί χώροι την 25η Μαρτίου

Ανοικτά θα είναι τα Μουσεία, οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μνημεία του Κράτους, την 25η Μαρτίου, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Όπως τονίζεται oι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Μνημεία και τα Μουσεία του Κράτους θα παραμείνουν ανοικτά κατά την επίσημη αργία της 25ης Μαρτίου 2011 με ωράριο λειτουργίας 08.30-15.00 (μονή βάρδια) και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011.

Από Το Βήμα 

Πλαστό άγαλμα τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων

Ενα εντυπωσιακό δείγμα της προ-κολομβιανής τέχνης, ένα μοναδικό γλυπτό της περιόδου 550 έως 950 μ.Χ. Ενα εξαιρετικό, πέτρινο αγαλματίδιο πολεμιστή των Μάγια.

Ετσι τουλάχιστον το είδαν οι επίδοξοι αγοραστές που το είδαν σε οίκο δημοπρασιών στη Γαλλία. Θα το αποκτούσε, μόνο ένας. Εκείνος που θα έδινε το αστρονομικό ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νέος ιδιοκτήτης του πολύτιμου πέτρινου μασκοφόρου, φαίνεται ότι μπορεί να είχε χρήματα, αλλά όχι και γνώσεις. Γιατί σύντομα θα ανακάλυπτε ότι το παμπάλαιο αριστούργημά που απέκτησε, κατασκευάστηκε μόλις... πρόσφατα.

 

Από Το Βήμα 

Εκκληση για την προστασία των μνημείων της Λιβύης

Την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λιβύης ζητεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές η Ουνέσκο ανησυχώντας   για τις καταστροφές που μπορεί να υποστούν από τις ένοπλες συγκρούσεις, τα μνημεία της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της αρχαίας ελληνικής αποικίας της Κυρήνης όπου  βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα. «Η  πολιτιστική κληρονομιά της Λιβύης  έχει μεγάλη σημασία για την ανθρωπότητα στο σύνολό της», δήλωσε η Ιρίνα Μπόκοβα, επικεφαλής της UNESCO, που εδρεύει στο Παρίσι. Aπευθυνόμενη μάλιστα στους Λίβυους και τις διεθνείς δυνάμεις που επιχειρούν   από  αέρος εναντίον του Καντάφι, τους κάλεσε  να σεβαστούν  τη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την εν καιρώ πολέμου προστασία των πολιτιστικών μνημείων. (Η Λιβύη παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας).

Aπό Το Βήμα 

Προς κατάχωση τείνει το ΚΑΣ, ώρα για νομικές ενέργειες

Σε κατάχωση  φέρεται να προσανατολίζεται το Κ.Α.Σ., το οποίο συνεδρίασε απόψε παρουσία μελών της "Πρωτοβουλίας για την ανάδειξη του βωμού των 12 Θεών και του Ελέους". Εκπρόσωποι του Η.Σ.Α.Π., που επίσης παρέστησαν στη συνεδρίαση, πρότειναν  την  περιστροφή ή μετατόπιση του βωμού, "λύση" που δεν προκρίνουν οι αρχαιολόγοι καθώς η χωροταξία του μνημείου ήταν σημαντικότατη για την αρχαία πόλη. Ενώ, λοιπόν, η κατάχωση εμφανίζεται σαν τετελεσμένη  "λύση προστασίας"  του μνημείου η "Πρωτοβουλία" προετοιμάζεται για μια σειρά νομικών ενεργειών που πρωταρχικό στόχο έχουν να παρεμποδίσουν το θάψιμο του βωμού. 

Στην Ισπανία ψάχνουν την Χαμένη Ατλαντίδα

Ο μύθος της Χαμένης Ατλαντίδας συνεχίζει να απασχολεί τους ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για το πού μπορεί να βρισκόταν.

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο καθηγητή Ρίτσαρντ Φρόϊντ του πανεπιστημίου του Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι πιθανότατα εντόπισε την χαμένη πόλη της Ατλαντίδας σε μια βαλτώδη περιοχή στη νότια Ισπανία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα γιγάντιο τσουνάμι «κατάπιε» την μυθική μητρόπολη, για την οποία έγραψε ο Πλάτωνας πριν περίπου 2.400 χρόνια, αλλά πολλοί επιστήμονες σήμερα θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με την ιστορική πραγματικότητα.

«Αυτή είναι η δύναμη των τσουνάμι. Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι μπορεί να σαρώσουν την ενδοχώρα σε βάθος 100 χιλιομέτρων και γι' αυτό ακριβώς μιλάμε (σ.σ. στην περίπτωση της Ατλαντίδας)», δήλωσε ο Φρόϊντ στο πρακτορείο Reuters.

Οι ερευνητές αρχαιολόγοι και γεωλόγοι (Αμερικανοί, Καναδοί και Ισπανοί) χρησιμοποίησαν μια δορυφορική φωτογραφία που εμφανίζει τα ίχνη μιας βυθισμένης πόλης βόρεια του ισπανικού λιμανιού του Κάδιθ (τα Γάδαρα των αρχαίων Ελλήνων).

Από το Έθνος 

Παραλίες - φιλέτα προς αξιοποίηση

«Ελλάδα δεν είναι μόνο το... Ελληνικό»! Με αυτό το σύνθημα οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ζήτησαν από την ΚΕΔ και την ΕΤΑ να ορίσουν τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και θεωρούν ότι μπορεί να αξιοποιηθούν.

Στον πόλεμο κατά του χρέους θα πρωτοστατήσουν οι... παραλίες, καθώς, όπως έχει πει ο Ντ. Στ. Καν, «είναι ατελείωτες και αναξιοποίητες».

Aπό το Έθνος 

Σελίδες