Είστε εδώ

Απρίλιος 2011

Και οι αρχαίοι είχαν το ΕΣΥ τους

Δημόσιοι γιατροί και δημόσια φαρμακεία, αρχίατροι, προσωπικοί γιατροί και υψηλές αμοιβές. Και από την άλλη, δημόσια αξιώματα, τιμητικά προνόμια και οικονομικές διευκολύνσεις για τους γιατρούς που διακρίνονταν για τις ικανότητες και την προσφορά τους. Ολα αυτά στο μακρινό παρελθόν. Αποδεικνύεται έτσι για μία ακόμη φορά πόσο κοντά μας είναι. Η απόδειξη βρίσκεται στο ονομαστό Ασκληπιείο της αρχαιότητας στην Κω, όπου ένα σύνολο επιγραφών μιλάει εύγλωττα για το ιατρικό επάγγελμα, τις ιδιαιτερότητες και φυσικά την απήχησή του σε κοινούςκαι μη- θνητούς. Ακριβώς στην ανάδειξή τους στοχεύει η οργάνωση επιγραφικού μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ριφιφί στην Ελευσίνα με λεία 60 αρχαία αντικείμενα

Εξήντα αρχαία αντικείμενα που φυλάσσονταν σε οίκημα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας εκλάπησαν τη νύχτα της 15ης Απριλίου αλλά δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί ούτε αυτά, ούτε οι κλέφτες. Πρόκειται για μικρά πήλινα αντικείμενα (αγγεία διαφόρων ειδών αλλά πάντα μικρού μεγέθους) και χάλκινα (κρίκοι δακτυλιδιών, δίσκοι, λυχνάρια κ.ά.), που ήταν τοποθετημένα όλα μαζί σε παλαιές προθήκες στην οικία Τραυλού, όπως λέγεται το κτίριο, το οποίο χρησιμεύει επίσης ως εργαστήριο για τους φωτογράφους. Από αυτά σημαντικότερα θεωρούνται τρία χάλκινα αντικείμενα, δύο λυχνάρια και ένας δίσκος.

Διαβάστε περισσότερα...

Αντιπαράθεση για τα Θρησκευτικά

Υποχρεωτική να παραμείνει η διδασκαλία των Θρησκευτικών στο Λύκειο ζητεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η πρόταση του υπ. Παιδείας για τη νέα δομή του Λυκείου άνοιξε διάλογο για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς μειώνονται οι ώρες του μαθήματος και στην Γ΄ Λυκείου γίνεται επιλογής, από υποχρεωτικό που είναι σήμερα. Και δεν είναι το μόνο μέτωπο, που έχει δημιουργήσει η πρόταση του υπουργείου.

Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρ της κατάχωσης του Βωμού των 12 Θεών στο Θησείο

Τη συνέχιση των έργων επιχωμάτωσης των αρχαίων ευρημάτων στο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ, Μοναστηράκι - Θησείο, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο. Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης που υπέβαλε ο ΗΣΑΠ, αποδεχόμενο την αιτιολόγηση του οργανισμού, που επικαλείται την απόλυτη ανάγκη συνέχισης των έργων για βελτίωση των γραμμών του σιδηροδρόμου ώστε να μην τίθενται θέματα ασφάλειας των μετακινήσεων, αλλά και την εξυπηρέτηση των επιβατών που κινούνται καθημερινώς στο επίμαχο τμήμα και φθάνουν τους 90 χιλιάδες.

Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένη η θρησκευτική πίστη των Ελλήνων

Μείωση της θρησκευτικότητας των Ελλήνων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τελευταία τριετία, φανερώνει η έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής. Στο ερώτημα «Πιστεύετε στην ανάσταση των νεκρών;» σημειώνεται πτώση 10 μονάδων, αφού το 2008 δήλωνε «ναι» και «μάλλον ναι» το
51,3%, ενώ εφέτος το 41,8%, με το 26,5% να δηλώνει «ναι» και το 15,3% «μάλλον ναι». Αντίθετα, το 48,1% λέει «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 10,1% απάντησε «δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ». Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πιστεύουν στα θεία;», όπου μόλις το 28,8% δηλώνει «το ίδιο με πριν», το 18,9% «περισσότερο» και το 46,1% «λιγότερο».

Διαβάστε περισσότερα...

 

Η σάλπιγγα του Τουταγχαμών ηχεί και πάλι

Όταν ήχησε για πρώτη φορά, έσπασε. Την επόμενη, το 1939 συγκεκριμένα, ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ακολούθησε ο πρώτος Πόλεμος του Κόλπου και τέλος η αιγυπτική εξέγερση τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτή η σάλπιγγα που έρχεται κατ΄ευθείαν από τον τάφο του Τουταγχαμών ίσως είναι καλύτερα... να μην παίζεται ποτέ. Δεδομένης όμως της σημασίας της, αφού πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα αρχαία μουσικά όργανα, που όχι απλώς σώζεται αλλά μπορεί ακόμη να βγάλει ήχο, η κατάρα του Τουταγχαμών μπορεί να περιμένει. Έτσι η 3000 ετών σάλπιγγα θα ηχήσει και πάλι στις 23 Απριλίου από το πρόγραμμα του BBC «Ghost Music».

Διαβάστε περισσότερα...

Σκαπάνη 50 χρόνια μετά στον Φενεό

Υστερα από πενήντα χρόνια αδράνειας η αρχαιολογική σκαπάνη γεωργώνει και πάλι, υπό την επίβλεψη της ΛΖ' Εφορείας Αρχαιοτήτων και τη συνεργασία του αυστριακού αρχαιολογικού ινστιτούτου, τον τόπο της αρχαίας Φενεού του Δήμου Σικυωνίων στον Νομό Κορινθίας.
Οι πρώτες ανασκαφές (1958-1961 από την έφορο Ε. Δεϊλάκη) είχαν φέρει στο φως ναό αφιερωμένο στον Ασκληπιό και ορθογώνιο βάθρο με δύο πελώρια μαρμάρινα πόδια με σανδάλια, ενώ πίσω από το βάθρο αποκαλύφθηκε γυναικείο μαρμάρινο κεφάλι ύψους 80 εκ. με οφθαλμό από αλάβαστρο που παριστάνει τον Ασκληπιό και την Υγεία (χρονολογούνται στο 150 π.Χ.).

Διαβάστε περισσότερα...

Δικαστική μάχη απειλεί τα έργα στον Ηλεκτρικό

Στο έλεος δικαστικής διαμάχης φαίνεται ότι θα βρεθούν τα έργα αναβάθμισης του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, καθώς μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους πολυθεϊστές, που οδήγησαν σε πάγωμα των έργων, η εταιρεία αντεπιτίθεται και αυτή διά της δικαστικής οδού. Την περασμένη Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε διαταγή για προσωρινή παύση των εργασιών κατάχωσης του Βωμού των 12 Θεών μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων.
Σήμερα προσφεύγουν οι ΗΣΑΠ στα δικαστήρια ζητώντας την ανάκληση της παραπάνω απόφασης με στόχο να συνεχιστούν τα έργα, τα οποία έχουν ήδη τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο κυκλαδικός πολιτισμός στην Κωνσταντινούπολη

Κυκλαδικά ειδώλια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πρόκειται να ταξιδέψουν στην Πόλη προκειμένου να παρουσιαστούν από τις 23 Μαΐου σε μία μεγάλη έκθεση, που θέλει να διερευνήσει τις σχέσεις ανάμεσα στις Κυκλάδες και στη δυτική Μικρά Ασία κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, δηλαδή την 3η π. Χ. χιλιετία.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Ενας Απόλλωνας για τη Θήβα

Εναν χώρο με μεγάλη αρχαιολογική σημασία, ο οποίος έχει ανασκαφεί ελάχιστα ως σήμερα, τον λόφο του Ισμηνίου στη Θήβα πρόκειται να ερευνήσει ομάδα ελλήνων και αμερικανών επιστημόνων με έναρξη από φέτος τον Ιούνιο. Το έργο θα ξεκινήσει με μία σειρά μη - επεμβατικών γεωφυσικών δοκιμών πάνω και δίπλα στο λόφο, που πήρε το όνομα του από τον Ισμήνιο Απόλλωνα, την έκφανση του Ολυμπίου Απόλλωνα, που λατρευόταν στη Θήβα.

Διαβάστε περισσότερα...Ακούστηκε ξανά η τρομπέτα του Τουταγχαμών

Η 3.000 ετών τρομπέτα που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών, και η οποία εκλάπη κατά την πρόσφατη επανάσταση από το Μουσείο της Αιγύπτου και ξαναβρέθηκε πρόσφατα μέσα σε μια τσάντα στο μετρό του Καΐρου, ήχησε χθες ξανά σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, η οποία είχε ηχογραφηθεί το 1939.

Ο κ. Ιερώνυμος θα πάει στο Μαξίμου για την περιουσία

Tα προβλήματα που προκαλούνται, ελέω μνημονίου, στην ένταξη των νεοχειροτονημένων κληρικών στο μισθολόγιο του Δημοσίου αλλά και το «αγκάθι» της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας που διεκδικούν οι Αρχιερείς για να προωθήσουν – όπως δηλώνουν – το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχουν μετά το Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Σελίδες