Είστε εδώ

Μάιος 2011

Αποκαλύπτεται η «άγνωστη» Αντίπαρος

Κεραμικό εργαστήριο που παρήγε τρεις τουλάχιστον διαφορετικούς τύπους αμφορέων για κρασί και προμήθευε τις οινοπαραγωγικές μονάδες της περιοχής κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Αγίας Κυριακής στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ορισμένες λαβές αγγείων μάλιστα φέρουν σφραγίδες με διακριτικά όπως ΠΑΡΙΩΝ -αποδεικνύει την οικονομική, πιθανότατα και πολιτική, εξάρτηση της Αντιπάρου από την γειτονική Πάρο - ΓΟΡΓΟΥ και ΚΛΕΩΝΟ - ονόματα που ενδέχεται να συνδέονται είτε με τον ιδιοκτήτη του κεραμικού εργαστηρίου είτε με τον οινοπαραγωγό.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Ζωντανεύει η Αρχαία Αγορά του Δίου

Η Αρχαία Αγορά του Δίου, που αποτελούσε τον πυρήνα της ιερής πόλης των Μακεδόνων πρόκειται να αποκατασταθεί ώστε να αναδειχθούν τα μνημεία της και να γίνει επισκέψιμη για το κοινό. Το Σεβαστείο, οι πολυτελείς οικίες Ευθυβούλου και Επιγένους, η Νότια Στοά, ένας κεραμικός κλίβανος αλλά και η λεγόμενη κρυπτή αποθήκη θα δεχθούν επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης, πρώτα - πρώτα για την προστασία τους, δεδομένου ότι η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται ως κακή. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται μάλιστα στην στερέωση του ψηφιδωτού δαπέδου και των τοιχογραφιών του Σεβαστείου.

Διαβάστε περισσότερα...

Και ένα και δύο και τρία... πράσινα νησιά

Αη-Στράτης, Λειψοί, Τήλος, Παξοί, Σύμη. Νησιά με πολλές φυσικές ομορφιές, λίγους μόνιμους κατοίκους και μεγάλη επιθυμία να γίνουν… «πράσινα». Την περασμένη Δευτέρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε πρόγραμμα που προβλέπει τη δημιουργία νησιών και ορεινών χωριών που θα έχουν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση αφού θα καλύπτουν τις ανάγκες τους εξ ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα...

Αναδεικνύεται η αρχαία Ιερά Οδός

Τμήμα του αρχαίου δρόμου που οδηγούσε στην αρχαιότητα από την Αθήνα στην Ελευσίνα και αποκαλύφθηκε το 2005 κοντά στο ιερό της Αφροδίτης στον Σκαραμαγκά πρόκειται να αναδειχθεί κατάλληλα ώστε να προστατευθεί αλλά να είναι και επισκέψιμο από το κοινό. Το συνολικό μήκος του δρόμου, που βαίνει δίπλα στον σύγχρονο είναι 260 μέτρα και έχει πλάτος 4,6 μέτρα, ενώ ορατά είναι και τα ίχνη από τους τροχούς των αμαξιών, με ενδιάμεσο κενό 1,4 μέτρα. Σε καλύτερη κατάσταση όμως διατηρείται κάτι περισσότερο από το μισό του μήκους τους και αυτό θα αναδειχθεί ενώ το υπόλοιπο σύμφωνα με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρόκειται να καταχωθεί (με επιστημονικό τρόπο) προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή του.

Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντές καθάρισαν τη δασική περιοχή της Πάρνηθας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα ο καθαρισμός του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και ειδικότερα, της περιοχής Τατοΐου, καθώς η ανταπόκριση των εθελοντών ήταν θετική. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την πρώτη σειράς αντίστοιχων δράσεων, που έχει προγραμματίσει η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας και έγινε σε συνεργασία με τους δήμους Διονύσου και Αχαρνών, τα δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, με τη συμμετοχή εθελοντών.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Γαλλία: Πωλήθηκαν ανέκδοτα χειρόγραφα του Ροβεσπιέρου

Το γαλλικό κράτος άσκησε σήμερα το δικαίωμα προτίμησης του δημοσίου στον πλειστηριασμό του οίκου Sotheby's στο Παρίσι ανέκδοτων χειρογράφων του Ροβεσπιέρου, που πωλήθηκαν για περισσότερα από 900.000 ευρώ και θα πρέπει επομένως να παραμείνουν στην εθνική πολιτιστική κληρονομιά, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα χειρόγραφα εργασίας του Ροβεσπιέρου, που γράφτηκαν από τον ηγέτη των Ιακωβίνων στην πιο σκληρή περίοδο της Τρομοκρατίας (1792-1794) και παρέμεναν άγνωστα μέχρι σήμερα, είχαν εκτιμηθεί από 200.000 με 300.000 ευρώ. Θα αποκτηθούν τώρα στο συνολικό ποσό των 979. 400 ευρώ από το γαλλικό κράτος για λογαριασμό των Εθνικών Αρχείων.

Διαβάστε περισσότερα...

Το Λούβρο επιστρέφει στην Τουρκία πλάκα από τον τάφο του Σουλτάνου Σελίμ Β΄

Το Λούβρο επιστρέφει στην Τουρκία την κεραμική πλάκα, που βρισκόταν στον τάφο του σουλτάνου Σελίμ Β΄, στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας. Στην Τουρκία επιστρέφει το Μουσείο του Λούβρου την κεραμική πλάκα 17ου αιώνα, που βρισκόταν στον τάφο του σουλτάνου Σελίμ Β΄, στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας και η οποία είχε κλαπεί το 1895. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ ανακοίνωσε τα περί επιστροφής. Μια μέρα νωρίτερα ο κ. Γκιουνάϊ είχε ανακοινώσει ότι θα επιστραφεί στην Τουρκία και η «σφίγγα του Μπογάζκιοϊ» που εκτίθεται στο Μουσείο του Βερολίνου. Η «σφίγγα» είναι από τα σημαντικά δείγματα του αρχαίου πολιτισμού των Χετταίων. Ο κ. Γκιουνάϊ δήλωσε πως κατά την περίοδο 2008-2011 επιστράφηκαν στην Τουρκία συνολικά 3.260 ιστορικά έργα και μνημεία.

Διαβάστε περισσότερα...

Σε διεθνή διαδικτυακή εκστρατεία υπογραφών για τα πυρηνικά καλούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ξεκινούν εκστρατεία υπογραφών στο διαδίκτυο, με την οποία καλούν τους πολίτες όλων των χωρών να εναντιωθούν στις δοκιμές αντοχών (stress tests) όπως έχουν σχεδιαστεί από την Κομισιόν για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ ζητούν να κλείσουν άμεσα οι πιο επικίνδυνοι. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τις δοκιμές προσχηματικών προδιαγραφών, δηλώνοντας την ανησυχία τους, ότι αν θα προχωρήσουν όπως έχει σχεδιαστεί, θα αποτελέσουν άλλοθι για τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία των σταθμών πυρηνικής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Γερμανία επιστρέφει στην Τουρκία τη σφίγγα της Χαττούσα

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει στην Τουρκία το ανεκτίμητο άγαλμα της Σφίγγας που σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο της Περγάμου, στο Βερολίνο, επισημαίνοντας όμως ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί προηγούμενο προκειμένου και άλλες χώρες να ζητήσουν την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών τους. Η Σφίγγα, με σώμα λιονταριού και ανθρώπινο κεφάλι, είναι ηλικίας 3.300 ετών και πρόκειται για μία από τις δύο που βρέθηκαν το 1915 στα ερείπια της Χαττούσα, της αρχαίας πρωτεύουσας των Χετταίων, ενός λαού που άκμασε στις πεδιάδες της Μικράς Ασίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Χύτρα ταχύτητας 2.700 ετών

Κάποια αρχαία νοικοκυρά πήρε μαζί της στον άλλο κόσμο την αγαπημένη της χύτρα και έτσι έφτασε μέχρι τις μέρες μας η πρώτη πλήρως σωζόμενη «χύτρα ταχύτητας» ηλικίας 2.700 χρόνων, που βρέθηκε σε νεκροταφείο της περιοχής Αξιούπολη Κιλκίς και πρόκειται να παρουσιαστεί σε συνέδριο για την Κεραμική της Αρχαϊκής Εποχής που αρχίζει την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Ο αρχαίος πύραυνος -όπως είναι η ονομασία του αρχαίου σκεύους, προδρομική μορφή της χύτρας ταχύτητας της εποχής μας- εντοπίστηκε σε νεκροταφείο που ανέσκαψε και τα ευρήματά του θα παρουσιάσει η αρχαιολόγος της 16ης Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Θ. Σαββοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα...

Αρχαία ψηφιδωτά στα λουτρά της «Αράπισσας» στη Σπάρτη

Εξαιρετικά ψηφιδωτά δάπεδα με παραστάσεις νέων ανδρών σε σκηνές πάλης έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα έξω από την Σπάρτη, συγκεκριμένα στο χωριό Μαγούλα. Τα λουτρά της «Αράπισσας» είναι σήμερα η ονομασία της περιοχής όπου ήρθαν στο φως τα ψηφιδωτά και πράγματι λουτρά, όπως φαίνεται, υπήρχαν εκεί ήδη από την αρχαιότητα.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Αθήνα, «θερμικό νησί»

Η Αθήνα εκπέμπει περισσότερους ρύπους από το Πεκίνο και διπλάσιους από το Παρίσι! Πώς φθάσαμε ως εδώ και τί τρόπους αντίδρασης μας προσφέρει η τεχνολογία;
Οι παλαιοί Αθηναίοι είχαν μια ιστορία να διηγούνται από τα χρόνια του Οθωνα: Εφερε - λέει - τους καλύτερους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους για να του σχεδιάσουν τη νέα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Αυτοί είδαν περιχαρείς το άνοιγμα του Λεκανοπεδίου προς τη θάλασσα και σχεδίασαν πλατιές λεωφόρους, μεγάλα τετράγωνα και μπόλικες πλατείες, που όλα κατηφόριζαν ομαλά από την Ακρόπολη προς το Φάληρο. Οι εγχώριοι όμως αυλικοί του ηγεμόνα φρύαξαν· άδικα είχαν «καθαρίσει» με Καραϊσκάκη, Ανδρούτσο, Κολοκοτρώνη και όλους τους μπαρουτοκαπνισμένους; Είχαν κάνει «επενδύσεις» αυτοί και είχαν γραπώσει όλα τα οικόπεδα, από την Πλάκα μέχρι τα Τουρκοβούνια. Τώρα θα τους χαλούσαν τη δουλειά αυτοί οι «κουτόφραγκοι»;

Διαβάστε περισσότερα...

Σελίδες