Είστε εδώ

Οκτώβριος 2011

Ωρα αρχαίας Ελλάδος

Ο χρόνος δεν ήταν αμελητέος, παρά τη θρυλούμενη ως ράθυμη ζωή των πολιτών στην αρχαία Αθήνα. Μπορεί να μη διέθεταν ρολόγια στα χέρια αλλά ήθελαν να ξέρουν, όταν έκαναν τον περίπατό τους γύρω από την Ακρόπολη, αν ήταν ώρα για να πεταχτούν στην Αγορά ή να πάνε σπίτι για τη μεσημεριανή σιέστα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η τεχνολογία ανέστησε τη βυθισμένη πολιτεία

Μια καταποντισμένη πολιτεία με τα διώροφα σπίτια της που είχαν κήπους και αυλές με θέα προς τη θάλασσα, ξαναζωντάνεψε χάρη στην τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα...

Στο φως ο μεγαλύτερος αρχαιοελληνικός ναός στην Κρήτη

Ο μεγαλύτερος ίσως αρχαιοελληνικός ναός στην Κρήτη, αφιερωμένος στην Αρτέμιδα Σκοπελίτιδα (52 μ. x 19,60 μ.), ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Νίκο Παναγιωτάκη στην κορυφή του λόφου Κεφάλα, στην περιοχή των Γουρνών, κοντά στα χωριά Καινούργιο Χωριό, Γάλυπε και Σκόπελα της Επαρχίας Πεδιάδας του Νομού Ηρακλείου, ύστερα από επιφανειακή έρευνα.

Διαβάστε περισσότερα... 

Έργα αποκατάστασης στα αρχαία θέατρα Δελφών και Νικόπολης αποφάσισε το ΚΑΣ

Δύο σημαντικά μνημεία, το αρχαίο θέατρο των Δελφών και το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης, πρόκειται να αποκατασταθούν, μετά το πράσινο φως που έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στις σχετικές μελέτες. Και τα δύο μνημεία έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες κατά τη διάρκεια των αιώνων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συντήρηση και προστασία τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ευρώπη εξακολουθεί να θαμπώνεται από τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό

Στα χνάρια του Πυθέα… 2300 έτη μετά το περίφημο ταξίδι του μέγα Έλληνα Ναυσιπλόου από τη Μασσαλία στον Αρκτικό Κύκλο και την Βαλτική θάλασσα, υπερήφανα Ελληνικά Οπλιτικά σύμβολα εμφανίζονται ξανά στην γη της Πολωνίας και παρουσιάζουν την πραγματική Ελληνική Πολεμική τέχνη...

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011, η 12μελής Ελληνική Ομάδα Δημιουργικής Ιστορικής Αναβίωσης ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ επιστρέφοντας από την Πολωνία μόλις παραλαμβάνει τις βαριές αποσκευές της από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Σε όποιον ηχεί παράξενα το «Ομάδα Δημιουργικής Ιστορικής Αναβίωσης» έχει απόλυτα δίκιο διότι δεν είναι συνηθισμένος όρος στην νεο-Ελληνική κουλτούρα….
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή . Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ πριν λίγους μήνες δέχθηκε επίσημη πρόταση από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας με σκοπό την συμμετοχή της στα πλαίσια του καθιερωμένου ετήσιου αρχαιολογικού Φεστιβάλ που διεξάγεται αδιάκοπτα τα τελευταία 17 χρόνια σε ειδικά διαμορφωμένο αρχαιολογικό χώρο στο Μπισκούπιν της Πολωνίας (). Για το έτος 2011 ο τιμώμενος πολιτισμός επιλέχθηκε να είναι η Αρχαία Ελλάδα.

Βαλτιμόρη: Εκτίθεται σε μουσείο το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη

Το χειρόγραφο που ξεσήκωσε όλο τον επιστημονικό κόσμο πριν από μερικά χρόνια, ένα χειρόγραφο που «δένει» την ιστορία των Μαθηματικών από την αρχαιότητα ως σήμερα, του Αρχιμήδη φυσικά, παρουσιάζει το Walters Art Museum της Βαλτιμόρης σε έκθεση που εγκαινιάζεται στις 16 Οκτωβρίου.

Οδηγίες πυγμαχίας είκοσι αιώνων

«Στάσου δίπλα στον αντίπαλο και με το δεξί χέρι, κάνε κεφαλοκλείδωμα και χτύπα»! «Στάσου στην πλευρά του, κάνε επίθεση με το πόδι και χτύπα»! Πρόκειται βεβαίως για οδηγίες πάλης, μόνον που δεν είναι σημερινές αλλά προέρχονται από τον 1ο ή 2ο μ. Χ. αιώνα. Γραμμένες στα ελληνικά σε ένα κομμάτι παπύρου που διασώθηκε μέσα στους αιώνες συνιστούν το αρχαιότερο γραπτό κείμενο κανόνων ενός παιχνιδιού, το οποίο παρ΄ ότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα ότι πρόκειται για την πάλη, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο.
 

Στοπ στην παράνομη διακίνηση ελληνικών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ

Τέλος η ελεύθερη είσοδος ελληνικών αρχαιοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες! Αυστηρός έλεγχος προβλέπεται πλέον στα αμερικανικά τελωνεία όσον αφορά τον εντοπισμό αρχαίων ελληνικών έργων τέχνης, τα οποία θα κατάσχονται και θα επιστρέφουν πάραυτα στην Ελλάδα. Το ίδιο άλλωστε αφορά και κατασχέσεις έργων σε αστυνομικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς δεν έλεγαν το νερό - νεράκι στην αρχαία Αθήνα

Συστήματα δεξαμενών που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με υπόγειες σήραγγες, υδραγωγεία που μετέφεραν νερό από τα γύρω βουνά, πολύ μεγάλο αριθμό πηγαδιών, κρήνες και γενικότερα υδραυλικά έργα μάστευσης και μεταφοράς των υδάτων έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη στην πόλη της Αθήνας. Στην Αρχαϊκή και την Κλασική εποχή δεν υπήρχε ελληνική πόλη χωρίς τα στοιχειώδη: υδραγωγείο, δίκτυο διανομής και κρήνη. Ειδικοί νόμοι εξάλλου όριζαν την χρήση όλων αυτών.

Διαβάστε περισσότερα...

Γενετικές αναλύσεις αποκαλύπτουν τι εμπορεύονταν οι αρχαίοι Έλληνες

Τα αγγεία που ανασύρονται από αρχαία ελληνικά ναυάγια τελικά δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για τη μεταφορά κρασιού και ελαιόλαδου, όπως συχνά υποθέτουν οι αρχαιολόγοι. Γενετικές αναλύσεις σε αμφορείς που φυλάσσονται στην Αθήνα αποκαλύπτουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες εμπορεύονταν πολλά άλλα προϊόντα, από καρύδια και όσπρια μέχρι τζίντζερ.

Διαβάστε περισσότερα...

Σελίδες