Είστε εδώ

Νοέμβριος 2011

Ακόμα αρχαιότερος «ναός του Ήλιου» κρυβόταν στο υπέδαφος του Στόουνχεντζ

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης του υπεδάφους, διεθνής ομάδα αρχαιολόγων εντόπισε κοντά στο κεντρικό μνημείο του Στόουνχεντζ ενδείξεις για ένα ακόμα παλαιότερο χώρο λατρείας, στον οποίο φαίνεται ότι εορταζόταν το θερινό ηλιοστάσιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα θαμμένα ίχνη δύο λάκκων, οι οποίοι ευθυγραμμίζονταν με τον Ήλιο την ώρα της ανατολής και της δύσης, όταν κανείς τις κοιτάζει από τη θέση ενός ογκόλιθου κοντά στην σημερινή κεντρική είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό συνέβαινε μόνο κατά το θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.

ΚΥΘΗΡΑ Τα ευρήματα από το πρώτο γνωστό εκτός Κρήτης μινωικό ιερό κορυφής

Τι δουλειά όμως έχει ένα μινωικό ιερό σε ένα νησί της Πελοποννήσου; Ο αρχαιολόγος δίνει μια ερμηνεία: «Το νησί των Κυθήρων, αποκομμένο από τον κορμό της Πελοποννήσου, αποτελούσε από τα προϊστορικά μέχρι και τα νεώτερα χρόνια, με το ασφαλές αγκυροβόλιο που διέθετε στον κόλπο του Αγ. Νικολάου (Αυλαίμονα), κομβικό σημείο στο Αιγαίο, στη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και αγαθών». Η θέση είναι μοναδικής στρατηγικής σημασίας για την εποπτεία του θαλάσσιου χώρου από την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη.

Διαβάστε περισσότερα...

Το μινωικό ιερό στα βουνά της Κρήτης

Την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής στο όρος Βρύσινας, στο Ρέθυμνο, όπου έχουν έρθει στο φως σπουδαία ευρήματα, μεταξύ των οποίων η σφραγίδα με την αρχαιότερη γραφή των Μινωιτών, την ιερογλυφική, ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα...

Φοίνικες, οι γνωστοί άγνωστοι της Μεσογείου

Για πρώτη φορά οργανώνεται στην Ελλάδα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μία έκθεση που επιχειρεί να φωτίσει την αινιγματική παρουσία των Φοινίκων και τη σχέση τους με τους αρχαίους Έλληνες. Η έκθεση έχει τίτλο «Έλληνες και Φοίνικες στα σταυροδρόμια της Μεσογείου» και θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Δεκεμβρίου ως τις 20 Ιουνίου 2012.

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση αφιερωμένη στους θεούς της Αρχαίας Ελλάδας έκλεισε χθες τις πύλες της στην Αυστρία

Ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία σημείωσε η μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στους θεούς της Αρχαίας Ελλάδας, με τίτλο «Η επιστροφή των θεών», που, έπειτα από οκτάμηνη διάρκεια, έκλεισε χθες τις πύλες της στο γνωστό Μουσείο Τέχνης «Κούνστχαλε» της αυστριακής πόλης Λεόμπεν, έχοντας προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Αυστρία και τις γύρω χώρες. Η έκθεση είχε διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι θεοί της αρχαίας Ελλάδας, όχι μεμονωμένα, αλλά σε σύνδεση με την Ελληνική Μυθολογία και τον συμβολισμό τους για τους αρχαίους Έλληνες.

Διαβάστε περισσότερα...