Είστε εδώ

Μάρτιος 2012

Η μετόπη «του Ευαγγελισμού» εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης

Σε μεγάλο γλύπτη της αρχαιότητας, που θα μπορούσε να είναι ακόμη και ο Φειδίας, ανήκει η μετόπη του Παρθενώνα, η επονομαζόμενη «του Ευαγγελισμού», η οποία αφού υπέστη καθαρισμό και συντήρηση εκτίθεται από την Κυριακή στο Μουσείο Ακρόπολης.

Μαζί της μεταφέρθηκε από τα εργαστήρια και τοποθετήθηκε επίσης σε βάθρο στην αίθουσα του Παρθενώνα ακόμη μία ακόμη μετόπη εξαιρετικής ομορφιάς στην οποία απεικονίζεται Αμαζόνα (Αντιόπη ή Ιππολύτη) που παρακινεί σε έφοδο εναντίον των εχθρών.

Η Ηρα με την Ηβη (και όχι με την Αθηνά, όπως θεωρείτο ως σήμερα) «συνομιλούν» στην μετόπη «του Ευαγγελισμού». Η πρώτη είναι καθισμένη σε βράχο και υποδέχεται τη δεύτερη, που μόλις φθάνει, όπως υποδηλώνει η στάση του σώματός της και το ιμάτιό της που κυματίζει.

Η στάση των δύο μορφών ήταν αυτή που έδωσε την εντύπωση στους Χριστιανούς γύρω στον 5ο αιώνα, ότι στη μετόπη απεικονίζονται η Παρθένος και ο Αγγελος στην τυπική παράσταση του Ευαγγελισμού και αυτό την έσωσε από την πλήρη καταστροφή.

Οσο για τα κεφάλια των μορφών, που απουσιάζουν, μπορεί και να έπεσαν θύματα «πυροβολισμών» αφού στη διάρκεια των αιώνων τα αρχαία γίνονταν συχνά στόχος για σκοποβολή.

Διαβάστε περισσότερα...

Ενας σημαντικός οικισμός της 3ης π.Χ. χιλιετίας στη Θάσο

Εναν ακμαίο οικισμό της Εποχής του Χαλκού, που είχε έντονη μεταλλουργική και νηματουργική δραστηριότητα και σχέσεις με την νότια Ελλάδα έφεραν στο φως οι ανασκαφές που έγιναν στον λόφο του Αγίου Αντωνίου στον Ποτό της Θάσου. Εννέα κτίσματα αποκαλύφθηκαν από αυτόν τον οικισμό και όλα είχαν λίθινα θεμέλια, ανωδομή από πλίνθους και πηλοκατασκευές στο εσωτερικό και στις αυλές τους. Επίσης όλα είναι μονόχωρα με ορθογώνια κάτοψη και ένα μόνο με αψιδωτό πέρα ενώ η άμεση γειτνίαση των κτιρίων και η χρήση μεσοτοιχίας μαρτυρούν τους ισχυρούς ενδοκοινοτικούς δεσμούς των κατοίκων. Η ανασκαφή έγινε την διετία 2009 – 2010 αλλά μόλις τώρα παρουσιάζονται τα ευρήματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Εικονικό «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη»

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012, με αφορμή τον εορτασμό των 14 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», πραγματοποιήθηκε η επίσημη προβολή της παραγωγής «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη», ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη προβολές την Παρασκευή 30/3 στις 16.00 και το Σάββατο 31/3 στις 10.15 π.μ.

Η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας, η εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, ζωντανεύει στη νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας του ΙΜΕ. Η διαδραστική περιήγηση στην Πριήνη του δεύτερου μισού του 2ου αι. π.Χ., εποχή της ακμής της πόλης, προσφέρει μια εποπτική εικόνα σε ένα πλήρες και ομοιογενές οικιστικό σύνολο: Tο Eκκλησιαστήριο της πόλης είναι ένα από τα διασημότερα δείγματα του συγκεκριμένου κτιριακού τύπου, ενώ ο ναός της Aθηνάς Πολιάδος θεωρείται μνημείο-κλειδί στην εξέλιξη και μετρολογική τυποποίηση της μικρασιατικής αρχιτεκτονικής. Ο ναός, έργο του Πυθέου, ακόμη και τριακόσια χρόνια αργότερα αναφέρεται ως ισάξιος του Παρθενώνα.

Γεύμα 150 ατόμων σε ένα ιερό του 165 π.Χ.

Ηταν έδρα αμφικτιονίας και άσυλο για τους κυνηγημένους, στο οποίο μάλιστα κατέφυγε και πέθανε ο ρήτορας Δημοσθένης τον 4ο αιώνα π. Χ. Τελετές και θυσίες γίνονταν στο ιερό αυτό αλλά και μεγάλα γεύματα ως μέρος, ενδεχομένως, κάποιων άγνωστων τελετουργιών. Οσο για τα ευρήματα ξεκινούν από τα τέλη της Εποχής του Χαλκού.

Πρόκειται για το θαλασσινό ιερό του Ποσειδώνα στην αρχαία πόλη της Καλαυρείας στον Πόρο, που διερευνάται από το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Η Πόλις, ο Θεός και η Θάλασσα», τα αποτελέσματα του οποίου για το 2011 θα παρουσιασθούν την Πέμπτη, 29 Μαρτίου στις 6.00 μ. μ. στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης από τον διευθυντή του κ. Arto Penttinen.

Διαβάστε περισσότερα...

Ενα μελτέμι ήταν η αιτία

Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε ότι όλοι ήταν έτοιμοι. Από τα μεγάλα πλοία τους οι Πέρσες κοιτούσαν αφ' υψηλού τα ολιγάριθμα ελληνικά σκάφη απέναντί τους. Μόλις είχαν εισέλθει στα στενά και, όπως λέει ο Αισχύλος, προτού καν δουν τους Ελληνες, είχαν ακούσει το πολεμικό τραγούδι τους. Η μάχη άρχιζε και ο Ξέρξης από το Αιγάλεω είχε πάρει από νωρίς θέση.

Στο τέλος της όμως οι Πέρσες θα είχαν καταλάβει ότι δεν έπρεπε ποτέ να πολεμήσουν στη Σαλαμίνα. Γιατί, παρά την αριθμητική υπεροχή τους, οι Ελληνες είχαν το τακτικό πλεονέκτημα: αντιμετώπισαν τους αντιπάλους τους σε στενό χώρο, όπου εκείνοι δεν μπορούσαν να ελιχθούν, και επιπλέον είχαν σύμμαχό τους τον καιρό.

Διαβάστε περισσότερα...

Ὑπεράνω τῶν νόμων θέλει νὰ εἶναι ἡ Ἐκκλησία!

Την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να μην κάνει δεκτή την τροπολογία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη

Με γραπτή του δήλωση στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής ο Ιερώνυμος τονίζει ότι «δεν αφήνουν την Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της προς όφελος του ελληνικού λαού» και ζητεί να αντιμετωπίζεται η Εκκλησία ως αρωγός της Πολιτείας και όχι ως αντίπαλος.

Διαβάστε περισσότερα...

Βουλευτὲς προωθοῦν τὰ συμφέροντα τῆς Ἐκκλησίας εἰς βάρος τῆς Ἑλλάδος!

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή η κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα δίνει στην Εκκλησία τη δυνατότητα να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό Όρος σε έκταση 3.500 στρεμμάτων. Την τροπολογία κατέθεσαν από κοινού ο Γ.Χαραλαμπόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και ο Μ.Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ στο νομοσχέδιο για το Πάρκο του Ελληνικού και το πρόγραμμα Ήλιος.

Ο Γ.Χαραλαμόπουλος ανέφερε ότι η τροπολογία κατατέθηκε σε συνεννόηση, όχι μόνο με τον εισηγητή της ΝΔ, αλλά και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει σήμερα να τοποθετηθεί επί του θέματος.

«Ο αρχιεπίσκοπος προτείνει την αναδάσωση μεγάλης έκτασης και στη συνέχεια τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, το όφελος της οποίας θα διοχετεύσει στο αποστολικό έργο της Εκκλησίας» είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος και υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με την τροπολογία, για να προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Κράτος για τους όρους και προϋποθέσεις αυτής της επένδυσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Γρίφος που αναζητεί λύση η συντήρηση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Γρίφος, που ωστόσο επιβάλλεται να λυθεί, παραμένει η συντήρηση του αρχαίου θεάτρου τη Δωδώνης παρά τις προσπάθειες ετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και από ειδικούς επιστήμονες να αναστρέψουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Ο λόγος είναι «φυσικός» και έχει σχέση με τον εύθριπτο λίθο από τον οποίο κατασκευάσθηκε και ο οποίος μετατρέπεται, με γοργό ρυθμό πλέον, σε χαλίκι.

Διαβάστε περισσότερα...

Δήλωσε ὑποταγὴ στὸν Ἀρχιεπίσκοπο ὁ νέος ὑπουργὸς Ἐκκλησιαστικῆς Παιδείας!

Ουσιαστική» χαρακτήρισε ο νέος υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή, όπου συναντήθηκε με τον κ. Ιερώνυμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την εκκλησιαστική εκπαίδευση, ενώ ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε επάξια την επιλογή του κ. Μπαμπινιώτη για το υπουργείο.

Ο υπουργός εξέφρασε τη βαθιά του πίστη, αλλά και την προσήλωσή του στην Ορθοδοξία και την παράδοσή της.

Διαβάστε περισσότερα...

Φως στο... χαμένο μακιγιάζ της Αφροδίτης των Μεδίκων

Η Αφροδίτη των Μεδίκων, ένα από τα διασημότερα κλασικά αγάλματα της συλλογής Ουφίτσι της Φλωρεντίας, υπήρξε όπως προκύπτει πολύ πιο… σέξι όταν πρωτοκατασκευάστηκε, πριν περίπου δύο χιλιετηρίδες.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την χημική ανάλυση του αγάλματος της ελληνιστικής εποχής, το οποίο - όπως και τα περισσότερα αρχαία αγάλματα - φαίνεται πως ήταν περίτεχνα «μακιγιαρισμένο» και στολισμένο με χρυσά κοσμήματα, σαν πραγματική γυναίκα. Η ενδελεχής εξέταση του αγάλματος έδειξε ότι τα χείλη της μαρμάρινης θεάς του έρωτα ήταν βαμμένα με κατακόκκινη μπογιά, ενώ τα μαλλιά της ήταν στολισμένα με λεπτά φυλλα χρυσού και χρυσομπογιά κι από τα αυτιά της κρέμονταν μεγάλα χρυσά σκουλαρίκια.

Η ανάλυση έδειξε μάλιστα πως το αρχαίο «μακιγιάζ» της θεάς δεν σβήστηκε από τον πανδαμάτορα χρόνο, αλλά από τους Ιταλούς αρχαιολόγους που «επενέβησαν» για την αποκατάσταση του αγάλματος, μετά την επιστροφή του στην Ιταλία το 1815, και φρόντισαν να το λευκάνουν με βάση τα κλασικά πρότυπα της εποχής.

Διαβάστε περισσότερα...

Τί παραπάνω χρειάζονται οἱ Μητροπολῖτες;

«Οι Ιεράρχες αυτοί προσέφεραν πολλά στις περιοχές τους και η Σύνοδος αναγνωρίζει την προσφορά αυτή. Δεν μπορεί επειδή βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή να τους ζητήσει να αποχωρήσουν», δηλώνουν συνοδικοί μητροπολίτες και όπως προσθέτουν: «οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να ζήσουν. Με την σύνταξη που θα πάρουν δεν θα μπορούν ούτε να διαβιώσουν με μια σχετική αξιοπρέπεια».

Διαβάστε περισσότερα...