Είστε εδώ

Απρίλιος 2012

Το μεθάνιο της Αρκτικής μεγαλύτερη απειλή για την κλιματική αλλαγή

Το διοξείδιο του άνθρακα έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας ως κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή, όμως η παραγνωρισμένη απειλή ενός άλλου «αερίου του θερμοκηπίου», του μεθανίου, πρέπει να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ανακάλυψε ότι μεθάνιο διαρρέει σε μεγάλες ποσότητες και από τους Αρκτικούς ωκεανούς.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Έλληνες, Κύπριοι και νεολιθικοί μεσογειακοί αγρότες εξάπλωσαν τη γεωργία μέχρι τη Σκανδιναβία

Η γεωργία εξαπλώθηκε στην Ευρώπη πριν από χιλιάδες χρόνια από το Νότο έως τον μακρινό Βορρά, με διαδοχικά μεταναστευτικά βήματα, σύμφωνα με μία νέα σουηδο-δανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ανέλυσε το DNA τεσσάρων σκανδιναβών αγροτών της νεολιθικής εποχής και διαπίστωσε ότι είχαν πολύ περισσότερα κοινά γονίδια με τους σημερινούς Νοτιοευρωπαίους, όπως οι Έλληνες, οι Κύπριοι και οι κάτοικοι της Σαρδηνίας, παρά με οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό λαό.

Διαβάστε περισσότερα...

 

Guardian: Οι αρχαίοι κατείχαν τη νανοτεχνολογία

Ο αρχαίος κόσμος είναι γνωστός για τα επιβλητικά επιτεύγματα υψηλής τεχνολογίας, με τον δικό μας Παρθενώνα, τις Πυραμίδες της Αιγύπτου και το Μάτσου Πίτσου στο Περού, να αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Ωστόσο, οι τεχνίτες της αρχαιότητας έχουν δώσει εξαιρετικά τεχνολογικά δείγματα όχι μόνο στη μεγάλη αλλά και στη μικρή κλίμακα. Αυτή που σήμερα αποκαλούμε νανοτεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα...

 

O μυκηναϊκός πολιτισμός έφτασε μέχρι τον Βόλο

Δύο πινακίδες με Γραμμική Β γραφή, που βρέθηκαν στο Κάστρο Παλαιών, στον ιστορικό πυρήνα του Βόλου, καταρρίπτουν τον μύθο που ήθελε τον μυκηναϊκό πολιτισμό να φτάνει μόνο μέχρι τη Θήβα. Η ύπαρξη των δύο θραυσμάτων δείχνει ότι ο λόφος των Παλαιών είναι ο μοναδικός μυκηναϊκός οικισμός στη Θεσσαλία και η μόνη θέση στον κόλπο του Βόλου που ήταν αδιάλειπτα κατοικημένη από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Διαβάστε περισσότερα...

Ἄγνωστος ναὸς ἀπέναντι ἀπὸ τὸν Ναὸ τοῦ Ἐπικουρίου Ἀπόλλωνος

Ενας μικρός χριστιανικός ναός σε ευθεία γραμμή από τον Επικούριο Απόλλωνα έκρυβε έναν μεγάλο αρχαιοελληνικό. Οταν οι κάτοικοι της Μέλπειας τον κατεδάφισαν για να τον ξαναχτίσουν, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε «βουνά από αρχιτεκτονικά μέλη» όπως αναφέρει η Ξένη Αραπογιάννη, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων. Το εκκλησάκι χτίστηκε με άλλο υλικό το 1995 και η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε ανασκαφές το 2010 και το 2011 υπό τη διεύθυνση της κ. Αραπογιάννη. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Διαβάστε περισσότερα...

ΜΕΓΑΡΑ: Στο φως υπόγειο υδραγωγείο του 6ου αιώνα π.Χ.

Ενα υπόγειο υδραγωγείο, που κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., και φαίνεται ότι αποτελεί πρωτόλειο έργο του περίφημου Μεγαρίτη αρχιτέκτονα Ευπαλίνου, έφεραν στο φως οι ανασκαφές της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην αγροτική περιφέρεια των Μεγάρων. Το υδραγωγείο, που εντοπίστηκε στη θέση Ορκός, αποτελείται από υδρομαστευτικές σήραγγες που συνέλεγαν και μετέφεραν το νερό στην πόλη, με τη βοήθεια της φυσικής κλίσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Ενας ναός σκορπισμένος στη Λακωνία

Είναι από τα μεγαλύτερα αινίγματα στην ιστορία της αρχαιολογίας. Μοναδικός και τόσο εντυπωσιακός ώστε ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας χρειάστηκε σελίδες για να τον περιγράψει. Η ανακάλυψή του ήταν αρκετή για να ρίξει φως σε σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας και να τις ξαναγράψει. Και όμως, το μοναδικό αυτό αρχαίο ελληνικό μνημείο - ο θρόνος του Αμυκλαίου Απόλλωνος - βρίσκεται σκορπισμένος στην κοιλάδα του Ευρώτα. Οι αρχαιολόγοι δε αναζητούν τα χαμένα κομμάτια σε μια προσπάθει να ανασυνθέσουν ένα πολύπλοκο παζλ.
Ενας κολοσσιαίος θρόνος για τον θεό Απόλλωνα αποτελούσε την καρδιά του ιερού που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας από τη Μικρά Ασία Βαθυκλής. Ορθιο στη μέση στεκόταν το ξύλινο ξόανο του θεού, ύψους 15 μ.

Διαβάστε περισσότερα...

Βαμμένα κόκκινα αυγά... εδώ και 2.500 χρόνια

Οι πρώτες ιστορικές μαρτυρίες συμβολισμού του αυγού στη θρησκεία χρονολογούνται το 500 π.Χ. Στην περίοδο των Αχαιμενιδών το περσικό ημερολόγιο ήταν επηρεασμένο από τον ζωροαστρισμό και η εαρινή ισημερία, η πρώτη ημέρα του ημερολογιακού τους έτους, ήταν γιορτή, όπως βλέπουμε και σε ανάγλυφο από την Περσέπολη (500 π.Χ.), όπου ευγενείς παριστάνονται να κρατούν στα χέρια αυγά. Η εαρινή ισημερία γιορτάζεται, μάλιστα, ακόμη και σήμερα με το βάψιμο αυγών και την κατανάλωσή τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Μινωικές αποικίες στην Αμερική;

Ενώ το παρόν αυτού του τόπου μαστίζει η απογοήτευση, το παρελθόν του δεν παύει να μας εκπλήσσει γοητευτικά. Και είναι τόσο πολλές οι εκπλήξεις ώστε να δυσπιστεί κανείς για οτιδήποτε, ακόμη κι αν είναι σκαλισμένο σε γρανίτη. Κάτι τέτοιο, το ασύλληπτο, διηγούνται τα βράχια Σκανδιναβίας και Β. Αμερικής: ότι οι πρόγονοι των Κρητών «έκοβαν βόλτες» στον Ατλαντικό, αρμέγοντας τα πλούτη Βαλτικής και Αμερικής, 40 ολόκληρους αιώνες προτού ο Κολόμβος φιλήσει το χώμα των «Δυτικών Ινδιών»! Το πώς και υπό ποιους όρους θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι κάτι που η κοινή λογική εύκολα θα κατέτασσε στην παραεπιστημονική φιλολογία και στην εθνικιστική μυθοπλασία. Ομως, προτού υποκύψετε στο εύκολο της απόρριψης, ρίξτε μια ματιά στα συσσωρευόμενα αποδεικτικά στοιχεία. «Το Βήμα» τα ιχνηλάτησε για εσάς.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρόικα: η Ελληνική Θρησκεία, πηγή εσόδων για το κράτος

Την εκτίμηση πως η αναγνώριση της Ελληνικής Θρησκείας, μπορεί να αποφέρει αύξηση των εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων, διατύπωσαν στελέχη της τρόικας στην Ελληνική Κυβέρνηση. Η αύξηση των εσόδων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, μπορεί να προέλθει από το ρεύμα θρησκευτικού τουρισμού που μπορεί να προκύψει. Συγκεκριμένα, στέλεχος της τρόικας, διαπίστωσε πως υπάρχει μια αναδυόμενη αγορά από Αμερικανούς και Ευρωπαίους οι οποίοι, έχοντας στραφεί προς θρησκείες αρχαίων λαών ή προς τη Wicca, έχουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον να έρθουν στην Ελλάδα για να βιώσουν τελετές της Ελληνικής Θρησκείας στο φυσικό της χώρο. Δραστηριότητες όπως απλές προσφορές έξω από ελληνικά ιερά, καθαρμοί σε ποταμούς ή γάμοι σε ελληνικό τυπικό, μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα αγορά στον τουρισμό στην οποία, μάλιστα, η Ελλάδα θα είναι ασυναγώνιστη από το εξωτερικό.  Εκτιμήθηκε πως ο Ελληνικός θρησκευτικός τουρισμός, μπορεί να προσελκύσει άμεσα περί τους 650.000 επιπλέον επισκέπτες στην Ελλάδα αυξάνοντας τα έσοδα του τομέα κατά 700 εκ. ευρώ.

«Αγκάθι» στην υλοποίηση των παραπάνω ιδεών, είναι οι αντιδράσεις που θα μπορούσε να προκαλέσουν τέτοιες εξελίξεις στους κύκλους της εκκλησίας, δεδομένου πως, το πρώτο βήμα θα ήταν η αναγνώριση της Ελληνικής Θρησκείας επισήμως από την πολιτεία. Σε μία προσπάθεια αποδοχής της πρότασης μεν, χωρίς να ενοχλήσει την Αρχιεπισκοπή δε, κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν αποθρησκειοποίηση αυτών των τελετών, μέσω της εντάξεώς τους σε κύκλους «πολιτιστικών δρώμενων», όπου αρχαίες ελληνικές τελετές θα διεξάγονται από πιστοποιημένους από το Υπουργείο Πολιτισμού θιάσους, με την αρωγή των ελληνικών πανεπιστημίων στον προσδιορισμό του τυπικού.  Επίσημη δικαιολογία, η «προστασία της εικόνας των αρχαίων Ελλήνων», από τις «υπερβολές των σύγχρονων δωδεκαθεϊστών» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.