Είστε εδώ

Ιούλιος 2012

Κόρες γεμάτες χρώματα στο Μουσείο Ακρόπολης

Το κόκκινο στα μαλλιά της Πεπλοφόρου. Το βαθύ κυανό για τα γένια και τα μαλλιά του Τρισώματου Δαίμονα. Το πράσινο στον χιτώνα της Χιώτισσας. Χωρίς προσπάθεια οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης μπορούν να παρατηρήσουν τα χρώματα, που διατηρήθηκαν επάνω στο μάρμαρο των Αρχαϊκών γλυπτών _Κόρες κυρίως_ παίρνοντας μια ιδέα για τον χρωματισμό των αγαλμάτων στην αρχαιότητα. Ασχέτως αν με το χρόνο, το σημερινό χρώμα απέχει από το αρχικό: Η Πεπλοφόρος δηλαδή, ήταν καστανομαλλούσα και ο χιτώνας της Χιώτισσας είχε χρώμα φωτεινό γαλάζιο και όχι πράσινο, όπως φαίνεται τώρα. Αυτή την ανίχνευση του πραγματικού αρχαίου χρώματος ή καλύτερα των χρωμάτων με τα οποία ήταν ζωγραφισμένα τα γλυπτά κάνει εδώ και καιρό το Μουσείο Ακρόπολης και ήδη μπορεί να παρουσιάσει τα πρώτα του αποτελέσματα. Ενα εκμαγείο της Πεπλοφόρου με την πρόταση του Μουσείου για τον χρωματισμό των αγαλμάτων μιλάει ήδη από μόνο του, καθώς είναι στημένο δίπλα στην αληθινή Κόρη.

Διαβάστε περισσότερα...

«Φως» στο Νησί των Κούρων

Είναι ένα από τα 22 κυκλαδίτικα ιερά που είναι αφιερωμένα στον Απόλλωνα και ένα από τα ισχυρότερα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, καθώς θεωρούνταν ο σπουδαιότερος αντίπαλος της Δήλου. Και αν η Ιστορία το αγνόησε - δεν αναφέρεται σε καμία αρχαία πηγή -, η αρχαιολογία έρχεται 29 αιώνες μετά τη γέννησή του να το αποκαλύψει και να το δικαιώσει με μια έρευνα που απλώνεται σε έκταση μεγαλύτερη των 10.000 τ.μ. τόσο στη θέση Μάντρα της ακατοίκητης νησίδας Δεσποτικό της Αντιπάρου όσο και στο μικρό νησί Τσιμιντήρι που ενωνόταν με το Δεσποτικό με ισθμό.
Νέες εκπλήξεις περιμένουν κάθε χρόνο τους ανασκαφείς, οι οποίοι εδώ και 11 χρόνια σκάβουν στην περιοχή και έχουν αποκαλύψει συνολικά 17 κτίρια. Για εφέτος οι εκπλήξεις ήταν τουλάχιστον δύο.

Διαβάστε περισσότερα... 

Τι ξέχασε να πει ο Αρχιεπίσκοπος

Ο κ. Ιερώνυμος με γραπτή του ανακοίνωση υποστήριξε ότι η εκκλησία πληρώνει και με το παραπάνω τους φόρους ωστόσο ξέχασε να πει ότι οι ιεροί ναοί και τα μοναστήρια εξαιρούνται από το «χαράτσι». Το δημόσιο χάνει στην κυριολεξία εκατομμύρια ευρώ από αυτή την εξαίρεση για το ειδικό τέλος ακινήτων. Μόνο να σκεφτεί κανείς τα δεκάδες τετραγωνικά μέτρα που έχει έκταση ο κάθε ναός για να αντιληφθεί τα τεράστια ποσά που χάνονται. Παράλληλα πολλά μοναστήρια και μεγάλα προσκυνήματα σε ολόκληρη την χώρα στα οποία εισρέουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ευρώ εξαιρούνται από το χαράτσι.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Εκκλησία δεν αναλαμβάνει τμήμα της μισθοδοσίας των κληρικών

Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η Εκκλησία δεν προτίθεται να αναλάβει τμήμα της μισθοδοσίας των κληρικών εφόσον προχωρήσει η σχετική πρόταση που έχει διατυπωθεί, απηύθυνε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στην επιστολή που κοινοποιείται και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο αποτελεί συμβατική υποχρέωσή του από το 1833, όταν το 65% της περιουσίας της τότε περιήλθε σε αυτό.

Διαβάστε περισσότερα...

Καλαντζής: Οικονομικά ασύμφορη η πρόταση για την από κοινού πληρωμή των κληρικών

Οικονομικά ασύμφορη για το κράτος θεωρεί την πρόταση του ΚΕΠΕ για την από κοινού πληρωμή των κληρικών από την Εκκλησία και την Πολιτεία ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής. Διερωτάται, επίσης, ποιον συμφέρει η διάλυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού δικτύου της Εκκλησίας.

...

Ταυτόχρονα θα πρέπει το Κράτος να καλύψει το κενό που θα προκύψει και, φυσικά, θα πρέπει να καταβάλλει το αντίστοιχο κόστος. Όμως το πραγματικό κόστος που θα καταβάλλει το Κράτος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από 100 εκατομμύρια ευρώ, ίσως να φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, γιατί θα πρέπει να πληρώσει υπαλλήλους για να κάνουν όλα αυτά που σήμερα κάνουν δωρεάν οι Κληρικοί και οι εθελοντές, εγκαταστάσεις που σήμερα παραχωρούνται δωρεάν από την Εκκλησία καθώς και υλικά που διάφοροι συμπολίτες μας δωρίζουν στην Εκκλησία.

Διαβάστε περισσότερα...

Tο «νανο-χώμα» των αρχαίων Ελλήνων

Οι αρχαίοι κεραμείς της Αθήνας πήραν το κοινό χώμα της Αττικής στα χέρια τους και το μετέτρεψαν σε πραγματικό χρυσάφι αφού τα αγγεία τους μονοπώλησαν τις διεθνείς αγορές της εποχής τους. Το μετέτρεψαν επίσης σε ένα σπάνιο υλικό. Το περίφημο μελανό υάλωμα των αττικών αγγείων, αυτό που πολλοί προσπάθησαν αλλά κανένας δεν κατόρθωσε να μιμηθεί, είναι στην ουσία ένα νανοϋλικό με ιδιαίτερες χημικές και μηχανικές ιδιότητες. Τέτοιες ώστε πρόσφατα προσείλκυσε το ενδιαφέρον της NASA η οποία αναζητεί στη σύστασή του μυστικά για να βελτιώσει τη μόνωση των διαστημοπλοίων της.

Διαβάστε περισσότερα...

Ἡ Ἐκκλησία ἀρνεῖται νὰ δείξῃ ἀλληλεγγύη

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχωρήθηκε, λίγο πριν από τη σύσκεψη των θρησκευτικών ηγετών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θέμα την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και τις δημογραφικές προκλήσεις στην Ευρώπη, ο μητροπολίτης Αθανάσιος ρωτήθηκε αν η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία σκοπεύει να φανεί αλληλέγγυα προς τον ελληνικό λαό, πληρώνοντας περισσότερους φόρους. Ο μητροπολίτης απάντησε ότι η ελληνική εκκλησία, ως θεσμός, πληρώνει τους φόρους, σημειώνοντας ότι οι τόποι λατρείας (εκκλησίες) πουθενά στον κόσμο δεν πληρώνουν φόρους.

Διαβάστε περισσότερα...

Κυβέρνηση προς Εκκλησία: Πληρώστε το 50% του μισθού των ιερέων

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Εκκλησία για 90 οικόπεδα

 

Ναός της θεάς Δήμητρας ανακαλύφθηκε στον Σελινούντα

Ναό της θεάς Δήμητρας έφερε στο φως στον Σελινούντα, την αρχαία ελληνική αποικία της Σικελίας ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Κλεμέντε Μαρκόνι του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με την ιταλική αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής. Τα ευρήματα στο εσωτερικό του ναού, ένας μικρός οστέινος αυλός, που χρονολογήθηκε στα 570 π. Χ., ένα αφιέρωμα στη θεά Δήμητρα και ένα μικρό κορινθιακό αγγείο βοήθησαν μάλιστα στην απόδοσή του στη θεά.

Διαβάστε περισσότερα...

Στὴν χώρα τῆς φαιδρᾶς πορτοκαλέας

Τη συγκρότηση μόνιμης επιτροπής κατά της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Νικολόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος. Η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί με τη σύμπραξη εκπροσώπων του υπουργείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος και με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, θα αντλεί από το υπουργείο Εργασίας πληροφόρηση για τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, τα οποία θα υλοποιούνται από τις δομές της Εκκλησίας.

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η απόφαση της Μητρόπολης Σάμου-Ικαρίας, στις αρχές του χρόνου, να κλείσει το γηροκομείο της Ικαρίας
και να απολύσει τους εργαζόμενούς του, έχει δημιουργήσει ένταση στην τοπική κοινωνία η οποία με συνεχείς
εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και άσκηση πιέσεων στον Δήμο προσπαθεί να εμποδίσει την υλοποίηση της απόφασης. Tον περασμένο Μάρτιο η Ιερά μονή Σάμου, ύστερα από αίτηση του Δήμου Ικαρίας, του παραχώρησε την κυριότητα του Γηροκομείου. «Η φιλόστοργη μητέρα» στις 21 Μαΐου, όμως, ανακάλεσε την απόφασή της, κατόπιν μεσολάβησης της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος. Η Ιερά Σύνοδος, όπως αναφέρει σε επιστολή της προς την Μητρόπολη, ύστερα από γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Θεόδωρου Παπαγεωργίου και λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις στη συνταξιοδοτική νομοθεσία και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, αποφάσισε να ακολουθήσει «ασφαλεστέραν τακτικήν» σχετικά με το ακίνητο, να άρει την παράδοση της κυριότητας και να παραχωρήσει εκ νέου στον Δήμο τη χρήση μόνο του κτιρίου με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Μονής Σάμου, του Δήμου και της Μητρόπολης. Η σύμβαση θα δεσμεύει τον Δήμο να ανακατασκευάσει το κτίριο, να εκδώσει άδεια λειτουργίας για το γηροκομείο και να αναλάβει την λειτουργία του. Επιπλέον θα ορίζει τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του γηροκομείου εκπροσώπου από την οικεία Ιερά Μητρόπολη. Οι παλινωδίες της Εκκλησίας δεν υπολογίζουν το πού θα διαμένουν αυτοί που έχουν ανάγκη να γηροκομηθούν και δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να το αντιμετωπίσουν.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ξοδεύει κάτι ἐν τέλει ἡ Ἐκκλησία γιὰ φιλανθρωπίες;

Νηστικοί κινδυνεύουν να μείνουν καλοκαιριάτικα οι νεόπτωχοι του Λεκανοπεδίου Αττικής και οι οικονομικά εξαθλιωμένοι κάτοικοι της περιφέρειας καθώς σε πολλές ενορίες η Εκκλησία σταματά να μοιράζει συσσίτια από αρχές Ιουλίου. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η έλλειψη εθελοντών, λόγω καλοκαιρινών διακοπών, οδηγεί 6 από τις 10 Μητροπόλεις της Αττικής στην απόφαση να διακόψουν τα συσσίτια.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ιερή κομπίνα με τις μαϊμού δωρεές

Εικονικές «ιερές» δωρεές ύψους 1,21 εκατ. ευρώ σε εκκλησίες των Φαρσάλων αποκαλύπτει έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ. Η «μηχανή» είχε στηθεί από λογιστές της περιοχής, οι οποίοι σε συνεργασία με ιερείς έπαιρναν το μπλοκ των δωρεών και τη σφραγίδα των ιερέων. Στη συνέχεια έκοβαν κατά το δοκούν αποδείξεις είσπραξης δωρεών-«μαϊμού» προς τις ενορίες προκειμένου πελάτες τους να τις συμπεριλάβουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος εξασφαλίζοντας μεγάλες εκπτώσεις και επιστροφές φόρου.

Διαβάστε περισσότερα...

Σελίδες