Είστε εδώ

Αύγουστος 2012

Κόρινθος: Κρυμμένη ομορφιά σε έναν τάφο

Ενας τάφος της Ρωμαϊκής εποχής με εξαιρετικές τοιχογραφίες και τα χρώματά τους ανέπαφα, που βρέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης στη νέα εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών πρόκειται να μεταφερθεί «ολόσωμος» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου προκειμένου να διασωθεί και να γίνει επισκέψιμος για το κοινό. Κυρίως όμως απαιτείται η συντήρηση για τη διάσωσή του, όπως ανέφερε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο διευθυντής Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων κ. Νίκος Μίνως.

Διαβάστε περισσότερα...

Μεσσηνία: 275.000 δολάρια για ανασκαφές στην Ίκλαινα

Με επιχορήγηση ύψους 275.000 δολαρίων από το Εθνικό Κληροδότημα για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες των ΗΠΑ συνεχίζει εφέτος τις ανασκαφές του στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι-Σεντ Λιούις αρχαιολόγος Μιχάλης Κοσμόπουλος. Πριν από δύο χρόνια ο κ. Κοσμόπουλος είχε φέρει στο φως στην Ίκλαινα μία πήλινη πινακίδα με πρώιμη Γραμμική Β γραφή, ηλικίας 3.500 ετών, ένα εύρημα που αλλάζει τα δεδομένα για την εξέλιξη και τη χρήση της γραφής στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα...

Ἄθως κατὰ Ἑλλάδος

Έντονες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στη Διπλή Ιερά Σύναξη λόγω της ενέργειας του υπ. Οικονομικών να εντοπίσει τα ακίνητα των μονών και τα συμβόλαια με τους ενοικιαστές απαιτώντας την απευθείας κατακράτηση του φόρου 20%.

«Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τον νόμο, συνεπώς δεν μπορούμε να τον προσβάλουμε. Αν κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του νόμου, θα είναι σαν να τον αναγνωρίζουμε και απλώς διαφωνούμε μαζί του», είπαν και απέρριψαν την πρόταση. Με το ίδιο επιχείρημα αρνήθηκαν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, όπως πρότειναν νωρίτερα άλλοι νομικοί, τους οποίους συμβουλεύτηκαν ηγούμενοι μονών, που διαθέτουν σημαντική περιουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι μοναχοί δηλώνουν αποφασισμένοι να κοινοποιήσουν το θέμα και να ζητήσουν στήριξη έπειτα από απευθείας επαφές που θα έχουν -και μάλιστα άμεσα- με τις ηγεσίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, που άμεσα ενδιαφέρονται για το Αγιον Ορος λόγω και των μακροχρόνιων σχέσεων και δεσμών που έχουν με συγκεκριμένα μοναστήρια και με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβάστε περισσότερα...