Είστε εδώ

Ιανουάριος 2013

Για τη μισθοδοσία των ιερέων, φόρο στους χριστιανούς

«Προτείνουμε να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος. Είναι προφανές ότι, όταν ζητούμε τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, δεν νοείται μισθοδοσία ιερέων οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος από την Πολιτεία. Θα έλεγα ότι εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια εναλλακτική πρόταση. Η εναλλακτική πρόταση είναι να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να είναι απολύτως ενημερωμένοι ότι η δήλωσή τους ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι συνεπάγεται την επιβολή αυτού του φόρου».

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΙΕΡΕΑ ΓΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ 80ΧΡΟΝΟΥ

 Με το ζόρι δωρεά στον Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων στον πρώτο, τεσσάρων χρόνων και τεσσάρων μηνών στον εξάδελφο του θύματος, ο οποίος κατηγορείται επιπλέον και για «ψευδορκία», ενώ αθώωσε άλλα τρία μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Στους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του «πρότερου έντιμου βίου» και των «μη ταπεινών ελατηρίων». Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο δωρητής μεταβίβασε τα μετρητά που κατείχε με τη θέλησή του, και ότι όλο το χρηματικό ποσό δαπανήθηκε για την αποπεράτωση και τον εξωραϊσμό του ναού.

Διαβάστε περισσότερα...

Ὅταν ἡ βελόνα κολλᾷ ἐδῶ καὶ χρόνια...

Στη λατρεία των θεών είχαν και ανθρωποθυσίες. Με το αίμα της θυσίας των ανθρώπων ράντιζαν τους βωμούς των θεών. Θυσιάζονταν νέοι, αιχμάλωτοι και ναυαγοί. Μάλιστα ορισμένες φορές τα θύματα τεμαχίζονταν προ των θυσιών τους. Ιδού πώς λατρεύονταν οι θεοί τους οποίους και σήμερα θέλουν ορισμένοι να τους επαναφέρουν. Έτσι εξευμενίζονταν οι θεοί; Οι θεοί προκαλούν τον τρόμο και τον θάνατο; Ο Χριστός ήλθε να καταργήσει τη δωδεκαθεϊκή κακία. Ήλθε να φέρει την αλήθεια, την αγάπη, την ελευθερία και την ταπείνωση. Οι αρχαίοι θεοί δεν διδάσκουν την αρετή. Γι’ αυτό οι πρόγονοί μας τους αρνήθηκαν. Οι προ Χριστού χριστιανοί φιλόσοφοι μίλησαν για έναν μόνο και αληθινό θεό. Έτσι προετοίμασαν το έδαφος για την έλευση του χριστιανισμού.

Διαβάστε περισσότερα...

καὶ παρόμοιο ἐδῶ.

Οι δωδεκαθεϊστές ανέβηκαν στον Όλυμπο

Αψήφησαν τις πολικές θερμοκρασίες, τον δυνατό αέρα που έφερνε χιόνι από την κορυφή και ανηφόρισαν στις πλαγιές του Ολύμπου για να γιορτάσουν τα γενέθλια του Διόνυσου και την ενσάρκωση του Ηρακλή Ηλιοφόρου.

Δωδεκαθεϊστές από όλη τη χώρα τίμησαν με το αρχαιοελληνικό τελετουργικό το χειμερινό ηλιοστάσιο στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στον αρχαιολογικό χώρο της Μηλέας Ελασσόνας, κοντά στο σημείο όπου θεωρείται ότι βρισκόταν η Περραιβική Δωδώνη. Ντυμένοι με λευκούς χιτώνες οι δωδεκαθεϊστές έστησαν τα αγάλματα και τα κλαδιά του κισσού και έψαλαν ύμνους και προσευχές, ενώ μετά τη γιορτή κατέκλυσαν ταβερνάκι στο χωριό όπου γλέντησαν με αρνιά και κόκκινο κρασί. «Είναι πολύ σημαντική μέρα για μας η 21η Δεκεμβρίου. Από τότε αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα και αναδύονται οι μεγάλες δυνάμεις που φέρνουν τη δημιουργία. Τιμούμε τον Ηρακλή τον Ηλιοφόρο, μια θεότητα που ταυτίζεται με τον ήλιο και το φως», είπε στο «Έθνος» εκ μέρους των διοργανωτών ο συνταξιούχος πανεπιστημιακός, Τρύφωνας Ολύμπιος, προσθέτοντας ότι η επιλογή του χώρου, μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς από εκείνη την πλευρά του Ολύμπου -στη Λάρισα- ανατέλλει ο ήλιος, ενώ στην περιοχή του Λιτόχωρου Πιερίας γίνεται η δύση του.

Γερμανία: Η Εκκλησία τερματίζει έρευνα για την κακοποίηση πιστών από κληρικούς

Στον τερματισμό μίας ανεξάρτητης έρευνας, την οποία η ίδια είχε ζητήσει, αναφορικά με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς, προχώρησε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Γερμανίας, επικαλούμενη την κατάρρευση της εμπιστοσύνης μεταξύ της ίδιας και των ερευνητικών Αρχών. Η έρευνα είχε ανατεθεί στην καθηγητή Κρίστιαν Πφάιφερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εγκληματολογικής Έρευνας της Κάτω Σαξονίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την Εκκλησία, «η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των επισκόπων και του [κ. Πφάιφερ] έχει πλέον καταστραφεί». «Η εμπιστοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για ένα τόσο εκτενές πρόγραμμα που αφορά ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα». Τα αίτια της εν λόγω εξέλιξης δεν έχουν εξηγηθεί. Η Εκκλησία έχει διευκρινίσει πως θα αναθέσει την έρευνα σε κάποιον άλλον εταίρο. Από την πλευρά του, ο κ. Πφάιφερ κατηγόρησε την Εκκλησία πως παρεμπόδισε το έργο του προσπαθώντας να ελέγξει την έρευνα, και σημειώνοντας πως η ομάδα του «έπρεπε να υποβάλλει τα πάντα προς έγκριση».

Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως μία Ἐθνικὴ Λατρεία θὰ ἦταν καλύτερη λύσι;

Την περασμένη Κυριακή, η πρώτη εκκλησία για άθεους στη Βρετανία έκανε την πρώτη …λειτουργία της, σε έναν χώρο στο Ίσλινγκτον, στο Βόρειο Λονδίνο. Ιδρυτές της είναι δύο κωμικοί, ο Σάντερσον Τζόουνς και η Πίπα Έβανς που ήθελαν να φτιάξουν έναν χώρο και μια κοινότητα που θα έφερνε κοντά κάποιους άθεους. Στην πραγματικότητα, η εκκλησία των άθεων είναι μια ευκαιρία «να συναντηθούν απογοητευμένοι πιστοί, νοσταλγικοί άθεοι και οποιοσδήποτε ψάχνει την αίσθηση της κοινότητας».

Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο με θέμα Εκκλησία και Αριστερά στο ΑΠΘ

Διήμερο συνέδριο με θέμα: Εκκλησία και Αριστερά, διοργανώνει το τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής σχολής και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Με την παρουσία τους θα τιμήσουν την εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυµος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και εκπρόσωποι πολιτικών και κρατικών οργανισμών.

Διαβάστε περισσότερα...

Για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία καταδικάστηκε η Ελλάδα

Ανακοινώνοντας προειλημμένη του απόφαση, στην υπόθεση «Δημητράς και άλλοι κατά Ελλάδος», το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση των άρθρων 9 (θρησκευτική ελευθερία) και 13 (αποτελεσματικό ένδικο μέσο) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λόγω της διαδικασίας καταγραφής προσωπικών στοιχείων και υποχρέωσης θρησκευτικού όρκου, κατά τα έτη 2009-2010, που καθιστούσαν υποχρεωτική για τους μάρτυρες των ελληνικών δικαστηρίων, τη δήλωση του θρησκεύματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Ήταν ο Πλάτων παλαιστής;

Οι πηγές θέλουν τον Πλάτωνα να δοκίμασε τις δυνάμεις του στα Ισθμια και στους Δελφούς ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και Ολυμπιονίκης στους αγώνες του 408 π.Χ., παρά το γεγονός ότι το όνομά του δεν διασώζεται στις πηγές (πράγμα σύνηθες κατά τον ερευνητή), καθώς φέρεται ως παιδί να είχε εκφράσει ανάλογη επιθυμία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να είχε ταξιδέψει με τον πατέρα του σε τουλάχιστον δύο διοργανώσεις. Ωστόσο ο Στίβεν Μίλερ δεν αποκλείει την πιθανότητα οι νικητήριες κορδέλες στο γλυπτό του Πλάτωνα να συνδέονται με την ευρύτερη φιλοσοφική σκέψη του Πλάτωνα.
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα στιγμή του συνεδρίου θα είναι όταν η Ντανιέλα Μαρκιάντι από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο θα παρουσιάσει πως γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος είχε αναπτυχθεί η λατρεία πλειάδας θεοτήτων. Από τον Δία και την Αθηνά - που είχε επιλέξει την περιοχή για να μεταφυτευθούν ελιές από την πρώτη που χάρισε στην Αθήνα και βρίσκεται στην Ακρόπολη ώστε να παράγεται το λάδι για τους νικητές των Παναθηναϊκών Αγώνων. Και από τον Ερωτα και τον Προμηθέα έως τις Μούσες, τον Ερμή και τον Ηρακλή.

Διαβάστε περισσότερα...

Αὐτοὶ ἔχουν τὸ πρόβλημα!

Είχε, βέβαια, ο Απ. Παύλος και συγγενείς, τους οποίους και αγαπούσε. Όταν όμως εκείνος έγινε χριστιανός, και οι συγγενείς του δέν δέχτηκαν να τον ακολουθήσουν, τότε δεν εδίστασε να αποχωρισθεί απ’ αυτούς. Οι δρόμοι τους δεν συμφωνούσαν και γι’ αυτό, χωρίς να παύσει να τους αγαπά, έπαυσε να έχει σχέσεις μαζί τους. Είναι ενδεχόμενο, πολλοί από το οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον ενός σημερινού χριστιανού, να ζουν μία ζωή κοσμική, αμαρτωλή, χωρίς Θεό, σύμφωνα με το πνεύμα του κόσμου, που είναι επηρεασμένο από τα κηρύγματα της απιστίας και του υλισμού. Χωρίς να παύσει να τους αγαπά και να προσεύχεται γι’ αυτούς, δεν θα πρέπει να τους συναναστρέφεται και να τους ακολουθεί στο δρόμο τους. Αυτοί έχουν άλλη γραμμή. Η αγάπη του προς τους συγγενείς του δεν πρέπει να νικήσει την αγάπη του προς τον Χριστό. Το είπε, άλλως τε ο Χριστός, ότι θα είναι «εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού» (Ματθ.ια΄, 36). «Όποιος αγαπά, είπε πάλι ο Ίδιος, τον πατέρα του, την μητέρα του, το γυιό του ή την θυγατέρα του περισσότερον από Εμέ, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου» (Ματθ. ια΄, 37). Έτσι είναι, αγαπητοί χριστιανοί, ο Χριστός είναι απαιτητικός.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι δέκα αρχαιολογικές αποκαλύψεις του 2012

Ένας χρόνος έντονος και στην Αρχαιολογία, με επεισόδια όχι πάντα θετικά, υπήρξε το 2012. Η μεγάλη κλοπή στην 
Ολυμπία σημαδεύει τη χρονιά που πέρασε, όσο κι αν τα αρχαία βρέθηκαν τελικώς και επέστρεψαν στη θέση τους. 
Υπήρξαν πάντως ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα. Η επαναλειτουργία του Ακρωτηρίου με το νέο 
στέγαστρο, μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που βεβαίως συνεχίζονται, συνέδρια χάρη 
στα οποία δημοσιοποιήθηκαν νέες ανασκαφές και σπουδαία ευρήματα, η καλή πορεία των αναστηλωτικών έργων 
στην Ακρόπολη και η άριστη πορεία των έργων του ΕΣΠΑ, η εν εξελίξει είσοδος της ψηφιακής τεχνολογίας στην 
ξενάγηση μουσείων συνιστούν βήματα προς τα εμπρός, παρά τη δεινή θέση στην οποία έχει περιπέσει και ο τομέας
της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2012, έτος μνημονίου - ας μην ξεχνάμε -, καταγράφεται επίσης ως το έτος που το
υπουργείο Πολιτισμού υποβιβάστηκε σε Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας, κάτι που ως αυτή τη στιγμή μόνο 
αρνητικά πιστώνεται. Η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας, η περικοπή του προϋπολογισμού, η αναμενόμενη πώληση της 
έδρας του (προκειμένου να καταβάλλει μίσθωμα εν συνεχεία!), ακόμη και η αλλοπρόσαλλη πολιτική μερίδας
αρχαιολόγων στην κατάδειξη προβλημάτων προκάλεσαν σύγχυση και απαισιοδοξία. 
Σωστικές είναι στην πλειονότητά τους οι μεγάλες ανασκαφές που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα - ας είναι καλά τα
μεγάλα έργα, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα -, και ανάλογα είναι τα ευρήματα. 
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη «θρησκεία» στον κόσμο ο αθεϊσμός!

Αν πράγματι η θρησκεία αποτελεί το όπιο των λαών, τότε ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας 
πρέπει να το έχει ήδη εξαντλήσει, καθώς η «πίστη» που παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση είναι ο... 
αθεϊσμός. Ενας στους έξι ανθρώπους σήμερα δεν πιστεύουν σε κανέναν θεό, ή έστω δεν πιστεύουν 
στον θεό κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας. Στο σύνολό τους οι άθεοι όλου του κόσμου έρχονται
τρίτοι, μετά τους πρώτους χριστιανούς και τους δεύτερους μουσουλμάνους, ενώ στην τέταρτη θέση 
βρίσκονται οι ινδουιστές. Σύμφωνα με ενδελεχή έρευνα - The Global Religious Landscape - που 
πραγματοποίησε το έγκριτο αμερικανικό ίδρυμα ερευνών Pew Forum, οι χριστιανοί όλου του κόσμου 
ανέρχονται σε 2,2 δισεκατομμύρια, οι μουσουλμάνοι σε 1,6 δισεκατομμύριο ενώ οι άθεοι ξεπερνούν
το 1 δισεκατομμύριο. Ομως η χρήση του όρου «άθεος» γίνεται με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο,
καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία συγκαταλέγονται επίσης οι αγνωστικιστές και όλοι όσοι 
πιστεύουν στην ύπαρξη μιας ανώτερης - αλλά ακαθόριστης και μη ενταγμένης στο δόγμα κάποιας 
από τις επίσημες θρησκείες του κόσμου - δύναμης.
Διαβάστε περισσότερα...