Είστε εδώ

Απρίλιος 2013

Το βυθισμένο Ηράκλειον της Αιγύπτου αποκαλύπτει τα μυστικά του

Σημαντικά ευρύματα για το πώς ήταν η ζωή στο θρυλικό λιμάνι του Ηρακλείου στην αρχαία Αίγυπτο έρχονται σιγά σιγά στην επιφάνεια, 1.200 χρόνια μετά την βύθισή του, ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που έγινε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η παράκτια πόλη που ονομαζόταν Ηράκλειον από τους Έλληνες και Θώμις από τους Αιγύπτιους, εξαφανίστηκε στη θάλασσα πριν από 1.200 χρόνια και βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις ακτές της Αιγύπτου στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας.

Πηγή 

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Αίσχιστος παιδεραστής ο Δίας

Ο μητροπολίτης «τα βάζει» μάλιστα και με τον αρχαίο θεό, χαρακτηρίζοντας τον Δία «αίσχιστο κακούργο παιδεραστή που μεταμορφώνεται σε αετό για να αρπάξει τον νεανία Γανυμήδη και να ασελγήσει μαζί του»! Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σεραφείμ τονίζει ότι το «φαινόμενο του νεοπαγανισμού κατασκευάστηκε από τους σκοτεινούς ηγήτορες της νέας εποχής και της νέας τάξεως πραγμάτων για να αποτελέσει εκ παραλλήλου με το Ισλάμ τους προωθητικούς κριούς για την εκπόρθηση του χριστιανισμού».

Διαβάστε περισσότερα... 

Διαδήλωση υπέρ της τυνήσιας Αμίνα από τις Femen

Στους δρόμους βγήκαν την Πέμπτη χιλιάδες ακτιβίστριες της Femen, διαδηλώνοντας γυμνόστηθες υπέρ της πρώτης ακτιβίστριας της οργάνωσης στην Τυνησία, της 19χρονης Αμίνα, η οποία έχει εξαφανιστεί εδώ και μέρες. Διαδηλώσεις των Femen υπέρ της Αμίνα οργανώθηκαν στο Σάο Πάολο, στο Κεμπέκ, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Μιλάνο, στο Παρίσι. Χιλιάδες γυναίκες φώναξαν υπέρ του δικαιώματος της Αμίνα να ορίζει το σώμα της όπως επιθυμεί: «Είναι μια πράξη υποστήριξης προς την Αμίνα, που είναι κλειδωμένη στο σπίτι με φάρμακα, επειδή είχε το θάρρος να εμφανιστεί γυμνή, να διεκδικήσει το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί το σώμα της όπως επιθυμεί» ανέφερε ακτιβίστρια στις Βρυξέλλες.

Πηγή 

Πωλείται ο Αστέρας Βουλιαγμένης, χωρίς τα αρχαία του

Δεν πρόλαβε να συσταθεί η επιτροπή αυτοψίας από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ώστε να επισκεφθεί τον ναό του Απόλλωνος Ζωστήρος στην πλαζ του Αστέρα της Βουλιαγμένης (χθες το βράδυ) και σήμερα κιόλας έσπευσε να προβεί σε αυτοψία. Η άμεση λειτουργία της επιτροπής, που ορίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, οφείλεται στο γεγονός ότι ο ναός του 6ου αι. π.Χ. που ήταν το σημείο εκκίνησης των Αθηναίων για το προσκύνημά τους στη γενέτειρα του Απόλλωνα, το ιερό νησί της Δήλου, ανήκει στον χώρο που πρόκειται να πωληθεί. Το θέμα που έχει προκύψει, ωστόσο, είναι ότι ο ναός δεν είναι το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα στο συγκρότημα του Αστέρα. Δίπλα στις καμπάνες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα της 3ης χιλιετίας π.Χ., αλλά και κτίρια του 5ου και 4ου αι. π.Χ. Ομως για αυτά δεν ελήφθη ανάλογη πρόνοια για την προστασία τους και πρόκειται η όποια μέριμνα να ληφθεί μελλοντικά, χωρίς να διευκρινιστεί ακριβώς το πότε.

Πηγή

Ανακάλυψαν πού βρίσκεται η Πύλη του Άδη

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ANSA, Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Ιεράπολη της Φρυγίας στη νοτιοδυτική Τουρκία, την Πύλη που οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι οδηγεί στον Άδη.
Πρόκειται για μία μικρή σπηλιά κοντά στο ναό του Απόλλωνα που για τους αρχαίους είχε ιδιαίτερη σημασία όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.
Την ανακάλυψη ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Τουρκία ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Salento, Francesco D'Andria.
Στο σημείο βρέθηκαν απομεινάρια ναού, μία αρχαία... πισίνα και πολλά σκαλοπάτια.
Οπως αναφέρει ο καθηγητής: «Οι κοινοί θνητοί μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις ιερές τελετές από τα σκαλιά, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν κοντά στο άνοιγμα. Μόνο οι ιερείς λογικά θα μπορούσε να σταθούν μπροστά από την πύλη».

Διαβάστε περισσότερα...