Είστε εδώ

Απρίλιος 2014

«Μερικοί νομίζουν πως πιστεύουμε ακόμα στο δωδεκάθεο!». Αἶσχος, ἔτσι;

Καθώς περπατάμε προς τον Παρθενώνα, μου λέει πως θα μείνει τρεις μέρες στην πόλη, αλλά επειδή το ξενοδοχείο που διάλεξαν εκείνος και η γυναίκα του, η Στέφανι, είναι «σε ύποπτη περιοχή», ο Τζέικ θεωρεί πως όλη η Αθήνα είναι μια παραλλαγή της Ομόνοιας. «Ποτό στο Γκάζι; Φαγητό στην παραλία; Εστω μια βόλτα στο Ζάππειο;» Η Στέφανι με κοιτάζει με απορία. Δεν θέλει να προσβάλει τη χώρα μας, οπότε «μόνο κάτω απ’ την Ακρόπολη μας προστατεύουν οι θεοί!», μου λέει γελώντας. Για την υπόλοιπη Αθήνα, εκείνη και ο άνδρας της έχουν την εικόνα των δελτίων ειδήσεων. «Κρίση, διαδηλώσεις...» Μου λέει πως με μεγάλη προσοχή εκείνη και ο Τζέικ πήγαν την Τρίτη ώς το Σύνταγμα, να δουν την αλλαγή φρουράς. Και θεώρησαν πως είναι πολύ τυχεροί που δεν βρέθηκαν κυκλωμένοι από διαδηλωτές, δακρυγόνα και ΜΑΤ.

....

«Ερχονται στην Ελλάδα κι έχουν συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό τους», λέει η Ελλη. «Οι Ρώσοι ας πούμε, βλέπουν εκκλησίες. Ενώ στους υπόλοιπους έχουν πολλή πέραση ο Ζορμπάς και οι αρχαίοι θεοί. Κι αυτό όσο καλό ήταν παλιότερα, τώρα μας κάνει ζημιά». Τη ρωτάω τι εννοεί. «Από μας ξέρουν μόνο την κρίση, τα νησιά και τη μυθολογία», απαντάει η γυναίκα. «Μερικοί νομίζουν πως πιστεύουμε ακόμα στο δωδεκάθεο!».

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Μὰ νὰ εἶναι τόσο ἄσχετοι οἰ ξένοι-ποιοὶ εἶναι οἰ ξένοι ἀλήθεια;- καὶ νὰ μὴν ἐκτιμοῦν τὰ σκυλάδικα, τὴν ὀθωμανοευρωπαϊκὴ κουζίνα καὶ τὴν Ὀρθοδοξία; Αἶσχος. Νὰ μὴν εἶναι σοβαροὶ νὰ θέλουν νὰ τὰ ἀκουμπήσουν σὲ κάτι τριτοκοσμικὲς ταβέρνες, ὅπου μόνον ἡ ποσότητα μετρᾷ; Νὰ μὴν θέλουν νὰ συντηροῦν ἀπὸ τὰ χρήματά τους τὶς ἀμέτρητες ἐκκλησίες καὶ μοναστήρια; Νὰ μὴν τὰ ἀκουμπᾶνε σὲ ἄμουσους σκυλάδες; Θὰ πρέπει νὰ εἶναι πάρα πολὺ κακοὶ ἄνθρωποι νὰ μὴν ἐκτιμοῦν τὴν ῥωμέικη ψευτοκουλτούρα.

Βρέθηκε το μοναδικό αρχαίο στάδιο της δυτικής (;) Ελλάδας

Ενα τεράστιο αρχαίο στάδιο, μήκους 184,60 μέτρων (αττικού τύπου), με τις λίθινες κερκίδες του και την αφετηρία εκκίνησής του, αποκαλύφθηκε πλάι σε ένα κτήριο με λουτρό που ενδεχομένως χρησιμοποιούσαν οι αθλητές στο Ιερό του αρχαίου Μολυκρείου ή της Μολυκρείας της Αιτωλίας.

Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο γνωστό ήδη από τους περιηγητές του 19ου αιώνα, καθώς υπήρχαν κάποια ορατά λείψανα. Βρίσκεται στο οροπέδιο πάνω στην κορυφή ενός χαμηλού βουνού ύψους 510 μ. (15 χλμ. από τη Ναύπακτο και σε ευθεία σχεδόν γραμμή με το στενό πέρασμα Ρίου-Αντιρρίου). Την έρευνα διεξάγει εκεί από το 2006 με πολλές δυσκολίες, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και με μια χορηγία του Ιδρύματος Ψύχα, ο επ. διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς, σε συνεργασία με την καθηγήτρια στο ΑΠΘ Αλίκη Μουστάκα. Αρχιτέκτονας της ανασκαφής είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ Μανώλης Κορρές.

Το χώρο, που σήμερα ονομάζεται Ελληνικά, επισκέφθηκε το 1915 ο Κ. Ρωμαίος, αναφέροντας ότι σώζεται η δίβαθμη κρηπίδα ενός μεγάλου ναού.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Ἄλλη μία σύγκρουσι τοῦ Ἐξουσιαστικοῦ Χριστιανισμοῦ καὶ τῆς Χριστιανικῆς Λαϊκῆς Πίστης!

Η γυναίκα είναι διαζευγμένη, του εξιστόρησε την προσωπική ερωτική ιστορία της με επίσης διαζευγμένο Πατρινό, αναφέροντάς του τους τσακωμούς και τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επειδή ακόμα η σχέση τους δεν έχει καταλήξει σε γάμο. Ξεδιπλώνοντας την ιστορία της λοιπόν άρχισε να του αποκαλύπτει διάφορα τεχνάσματά της που έθεσε σε εφαρμογή για να κάνει τον σύντροφό της να ζηλέψει ή να πιστέψει ότι την χάνει, προκειμένου να το πάρει απόφαση και να της ζητήσει να παντρευτούν. Και στη συνέχεια, του αποκάλυψε την προσπάθειά της να τον πείσει να κάνουν έστω και... έναν πολιτικό γάμο! Τι ήταν να το πει κι αυτό το τελευταίο;
Ο ιερέας έγινε κυριολεκτικά έξω φρενών ειδικά με την αναφορά της σε πολιτικό γάμο. Και όσοι κάθονταν υπομονετικά λίγες σειρές καρεκλών πιο πίσω, περιμένοντας τη δική τους σειρά για εξομολόγηση και ακούγοντας άθελά τους τα όσα έλεγε η γυναίκα, είδαν τον παπά κυριολεκτικά να... πετάγεται όρθιος και να μιλά φανερά εκνευρισμένος στην πιστή! «Μα δε ντρέπεσαι κορίτσι μου; Μου λες ότι μιλάς με άλλους άντρες για να κάνεις τον σύντροφό σου να ζηλέψει και σαν να μην φθάνουν όλα αυτά θες και να τον παντρευτείς και με πολιτικό γάμο; Και μετά από όλα αυτά ήρθες εδώ για να εξομολογηθείς; Εσύ είσαι άπιστη και αμετανόητη...», έλεγε με δυνατή πλέον φωνή ο ιερέας τον οποίο δεν θα μπορούσε κανείς να συγκρατήσει από τα νεύρα του.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.