Είστε εδώ

Μάιος 2014

Γνώστες της τεχνολογίας από τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Κρήτες και οι Αιγαιοπελαγίτες

Προηγμένη γνώση της τεχνολογίας ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. φαίνεται πως είχαν οι κάτοικοι του Αιγαίου και της Κρήτης. Αυτό διαπίστωσαν ο ερευνητής αιγαιακών γραφών Μηνάς Τσικριτσής και ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς, μελετώντας τα προϊστορικά κυκλαδικά τηγανόσχημα σκεύη που εμφανίζονται στον αιγαιακό πολιτισμό.
Γνώστες της τεχνολογίας από τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Κρήτες και οι Αιγαιοπελαγίτες
Ήδη κατά την Πρωτοκυκλαδική Ι και ΙΙ περίοδο, οι κάτοικοι του Αιγαίου και της Κρήτης χρησιμοποιούσαν πολύπλοκα και ακριβή ημερολόγια βασισμένα όχι μόνο στις περιοδικότητες του Ήλιου και της Σελήνης, όπως οι υπόλοιποι λαοί, αλλά και σε προηγμένες γνώσεις των κινήσεων των πλανητών, στις περιοδικότητές τους σε σχέση με τη Γη, ακόμη και στις φάσεις της Αφροδίτης, που φαίνεται ότι χρησίμευαν ως ημερολόγιο κύησης και πρόβλεψης της ημερομηνίας γέννησης του ατόμου.
Τα κυκλαδικά τηγανόσχημα σκεύη, που εμφανίζονται στον αιγαιακό πολιτισμό έχουν διχαλωτή ή τετράπλευρη λαβή, ενώ ο πυθμένας τους στην πίσω πλευρά φέρει συνήθως εγχάρακτη διακόσμηση με ομόκεντρους κύκλους, απλές ή τρέχουσες σπείρες, ακτινωτά μοτίβα, ενίοτε δε και απεικονίσεις κωπήλατων πλοίων.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Τα τείχη της Ακρόπολης καταρρέουν από την ανεξέλεγκτη ροή των ομβρίων

Τα τείχη της Ακρόπολης καταρρέουν από την ανεξέλεγκτη ροή των νερών της βροχής. Η διάβρωση που προκαλούν τα όμβρια στο υπέδαφος του Ιερού Βράχου είναι γνωστή από χρόνια στους επιστήμονες που εργάζονται στα έργα της Ακρόπολης, αλλά χρειάστηκε να αρχίσουν να πέφτουν τα Τείχη -εξ ου έκλεισε προ καιρού η άνοδος στην Ακρόπολη από το θέατρο Διονύσου και το Ασκληπιείο- προκειμένου να εισαχθεί την περασμένη Τρίτη στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο η προμελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ετσι, μάθαμε κι εμείς το παράδοξο πως δεν υπάρχει σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα απορροής των ομβρίων (πού;) στην Ακρόπολη. Εχουν φράξει οι πέντε από τις έξι αρχαίες υδρορρόες μετά από διόμισι χιλιάδες χρόνια και ύστερα από κάθε καταιγίδα παρουσιάζεται ανεξέλεγκτη απορροή των υδάτων. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία σύνδεση του βράχου με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Συνεπώς, η ζωή κυλά στην Ακρόπολη όπως περίπου τον 5ο αι. π.Χ. αν εξαιρέσει κανείς τις επεμβάσεις από τις παλιές ανασκαφές, δηλαδή κάποιες τρύπες που έχουν κι αυτές ξεχαστεί ανοικτές και κάποτε πρέπει να κλείσουν.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.