Είστε εδώ

Ιούλιος 2014

Ανακάλυψη Θολωτού τάφου μυκηναϊκών χρόνων στὴν Ἄμφισσα

Ο θολωτός τάφος της Άμφισσας είναι ένα μοναδικό εύρημα, το πρώτο αυτού του είδους που αποκαλύπτεται στη Φωκίδα και ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα. Η επιστημονική δημοσίευσή του αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία τόσο για την εγκατάσταση στην περιοχή της Άμφισσας κατά την μυκηναϊκή περίοδο αλλά και για την ιστορική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα του ιερού των Δελφών.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η Χ.Α. ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤ1

Σε αποκατάσταση της αλήθειας προέβη ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 μέσω του βραδινού δελτίου ειδήσεων στις 25 Ιουλίου, διορθώνοντας την κραυγαλέα αστοχία την οποία είχε μεταδώσει περίπου έναν χρόνο πριν από το κανάλι του, όπου προσπάθησε να συνδέσει το ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.
ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η Χ.Α. ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤ1
Σε αποκατάσταση της αλήθειας προέβη ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 μέσω του βραδινού δελτίου ειδήσεων στις 25 Ιουλίου, διορθώνοντας την κραυγαλέα αστοχία την οποία είχε μεταδώσει περίπου έναν χρόνο πριν από το κανάλι του, όπου προσπάθησε να συνδέσει το ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Ἡ ταινία ἀπὸ τὸ δελτίο εἰδήσεων ἐδῶ.

Η ζωή επιστρέφει στην Πάρνηθα

Μπορεί να έχουν περάσει επτά χρόνια από την τεράστια καταστροφή του 2007, αλλά η εικόνα του βαριά πληγωμένου Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας προκαλεί ακόμη σφίξιμο στο στήθος.
Η ζωή επιστρέφει στα καμένα με φυσικούς και τεχνητούς τρόπους, αλλά οι απέραντες εκτάσεις που καταστράφηκαν αδυνατούν ακόμη να κρύψουν τις πληγές τους. Στις 28 Ιουνίου 2007 το περίφημο ελατόδασος της πρωτεύουσας παραδόθηκε στις φλόγες.
Τότε κάηκαν 36.338 στρέμματα στον δρυμό, εκ των οποίων τα 21.800 καλύπτονταν από έλατα (κεφαλληνιακή ελάτη) και τα 10.500 από πεύκα (χαλέπιος πεύκη). Επτά χρόνια μετά, ο αγώνας της φύσης και του ανθρώπου συνεχίζεται για την αποκατάσταση του πολύτιμου οικοσυστήματος της Αττικής, κάτι όμως που, όπως είχε προβλεφθεί, δεν θα είναι εύκολο ούτε και σύντομο.
Οι τεχνητές αναδασώσεις των ελάτων, που δεν μπορούν να αναγεννηθούν από μόνα τους, συνεχίζονται με το ποσοστό επιτυχίας να φτάνει σήμερα το 60-65%, το οποίο θεωρείται μεγάλο σε σχέση με τα διεθνή στάνταρ.
Από το 2008 έχουν φυτευτεί στα καμένα 150.000 ελατάκια, κοντά σε πόες, πουρνάρια και άλλα αυτοφυή φυτά. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη. Πείραμα με σπορά που έγινε απευθείας στο βουνό δεν είχε επιτυχία. Οπως εξηγούν οι ειδικοί του Φορέα Διαχείρισης, η ελάτη είναι ψυχρόβιο είδος, πολύ απαιτητικό σε υγρασία, και αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς κυρίως τα πρώτα 15 χρόνια.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Ναός του Διός Μειλιχίου στο Μετς

Πέρασε πάνω από ένας αιώνας από την αρχική ανασκαφή του Βαλέριου Στάη (και τέσσερα χρόνια σύγχρονου καθαρισμού) για να επιβεβαιώσουμε και τυπικά εκείνο το απόσπασμα του Θουκυδίδη που αναφέρεται στην ύπαρξη ναού του Διός Μειλιχίου, του «Δία έξω από τα τείχη».

Η ύπαρξη ναού στο λεγόμενο οικόπεδο Αγροτέρας, στις δυτικές υπώρειες του λόφου του Αρδηττού, στο Μετς, ήταν βέβαια γνωστή από πολύ παλιά χάρη στις γκραβούρες του 18ου αιώνα που τον δείχνουν μετασκευασμένο σε χριστιανική εκκλησία. Η μορφή του αυτή δεν θα κρατούσε πάντως, καθώς λίγα χρόνια αργότερα ο Χασεκή Πασάς διατάζει τη διάλυση του ναού και την ενσωμάτωση του οικοδομικού υλικού στο γνωστό τείχος που πήρε το όνομά του. Στα τέλη του 19ου αιώνα και εν μέσω των υπαρχουσών πλέον οικιών στην περιοχή, ο Βαλέριος Στάης πραγματοποιεί ανασκαφή κατά την οποία εντοπίζει θεμέλια ενός ναϊκού οικοδομήματος το οποίο και ταυτίζει με τον ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος, του οποίου η ύπαρξη παραδίδεται επίσης από τις αρχαίες πηγές.

Ὀλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Ο αετός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Ας τα βάλουμε όλα σε μια χρονολογική σειρά. Αρχικά, ο δικέφαλος αετός εμφανίζεται στα εμβλήματα του αρχαίου μεγάλου βασιλείου των Χετταίων, που καταλάμβανε ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ασιατικής Τουρκίας μεταξύ του 17ου και του 12ου αιώνα π.Χ. Η ιστορία και ο εξευγενισμός του πανάρχαιου συμβόλου συνεχίζεται στους πρώτους μετά Χριστό αιώνες, όταν ο ρωμαϊκός αετός, το ιερό σύμβολο των παντοδύναμων λεγεώνων της Αιώνιας Πόλης, προσαρμόστηκε στις ανάγκες του «κληρονόμου» της Ρώμης, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ο δικέφαλος αετός, που ήταν το έμβλημα της αυτοκρατορικής δυναστείας των Παλαιολόγων, έγινε σύντομα και το σύμβολο της ανατολικής χριστιανοσύνης. Αποτέλεσε το εμβληματικό σύμβολο της «συμφωνίας» μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της απόλυτης αυτοκρατορικής εξουσίας, και με την ιδιότητα του αυτή διαδόθηκε από την ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε όλο το χριστιανικό κόσμο. Έτσι, ο βυζαντινός δικέφαλος αετός εμφανίστηκε στα εθνόσημα και τους θυρεούς της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, έγινε το έμβλημα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους) και της Αρμενίας.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Ποιοὶ εἶναι οἱ μεσαιωνικότατοι;

Ὁ πρώην Κνίτης καὶ νῦν Ῥιζοσπάστης Σοσιαλδημοκράτης δήλωσε:

«Για το σχολικό έτος 2014-15 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο Αγιορείτικο βήμα για την απόφαση του υπουργείου -έπειτα από επιστολή της Ιεράς Συνόδου- να τροποποιήσει τον χαρακτηρισμό της εορτής των Τριών Ιεραρχών για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από αργία σε σχολική εορτή, όπως εδώ και χρόνια ισχύει για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

...

Την Τετάρτη, ο κ. Λοβέρδος συμμετείχε σε σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντιπροσωπεία του Αγίου Όρους, στην οποία συζητήθηκαν εκπαιδευτικά και οικονομικά θέματα που απασχολούν το Άγιον Όρος και στα περισσότερα από αυτά θα δοθούν λύσεις.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Τύφλα νὰ ἔχουν οἱ βασιλοχουντικοί.


Στὰ οἰκονομικὰ καὶ ἐκπαιδευτικὰ προβλήματα τῶν ὐπολοίπων θὰ δοθῇ λύσις; Ὄχι, βέβαια.

ΤΟ ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΟ 16o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Ο φορέας της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, παρέστη και στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Εθνικών Θρησκειών (European Congress of Ethnic Religions, ECER) που διεξήχθη στο Βίλνιους της Λιθουανίας από τις 8 έως τις 11 Ιουλίου «2014».

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας περιελάμβαναν χαιρετισμούς από την επικεφαλής της Λιθουανικής Εθνικής Θρησκείας («Ρόμουβα») Inija Trinkuniene και τον πρόεδρο του ECER Andras Corban, παρουσιάσεις και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, προβολές ταινιών, σύνταξη και συζήτηση της διακήρυξης του συνεδρίου, κ.ά. μέσα στο ανάκτορο Verkiai, στο πάρκο του οποίου έγινε το βράδυ η τελετή έναρξης, με συμμετοχή όλων των Θρησκειών που παρίσταντο, γύρω από τον βωμό της «Ρόμουβα» που εδώ και χρόνια στέκει στο πάρκο του ανακτόρου. Προηγήθηκε εντός του ανακτόρου μία τελετή ονοματοδοσίας μικρού παιδιού και σύντομη παρουσίαση της παραδοσιακής-θρησκευτικής μουσικής των Λιθουανών εθνικών.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας φιλοξενήθηκαν στο Λιθουανικό Κοινοβούλιο (Lietuvos Respublikos Seimas) και ξεκίνησαν με συνέντευξη τύπου και χαιρετισμούς από βουλευτές. Εν συνεχεία, οι διάφορες αντιπροσωπείες παρουσίασαν της παραδόσεις και Θρησκείες τους, παράλληλα με ομιλίες και ενδιαφέρουσες αναλύσεις, όπως εκείνη της δρ Milda Alisauskiene για την θέση της «Ρόμουβα» στην σύγχρονη λιθουανική κοινωνία, ανάμεσα στην ιστορική μνήμη και το καθεστώς θρησκευτικής μειονότητας. Ως τουλάχιστον εντυπωσιακή χαρακτηρίστηκε η βιντεοπαρουσίαση του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών και της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, ενώ καταχειροκροτήθηκε η ομιλία του Βλ. Ρασσιά με τίτλο «Επαναδιεκδικώντας την αληθινή ευρωπαϊκή ταυτότητα». Η ημέρα έκλεισε με αρχαιολογικό περίπατο στο Βίλνιους και τελετή στον βωμό του Θεού Ραγκούτις που εδώ και πολλά χρόνια στέκει στο κέντρο της πόλης, έξω από την ορθόδοξη εκκλησία όπου επί αιώνες τον είχαν εντοιχίσει.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Απίστευτοι οι αρχαίοι έλληνες μεταλλουργοί!

Βλέπεις σε Αρχαιολογικό Μουσείο όπως αυτό του Πειραιά το τεράστιο απομεινάρι από το έμβολο ενός αρχαίου πλοίου και το προσπερνάς μάλλον γρήγορα, γιατί προτιμάς ίσως να θαυμάσεις τα αγάλματα με τις υπέροχες σωματικές λεπτομέρειες που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ίδιο χώρο. Δύσκολο να τα συνδέσεις αυτά τα δύο πράγματα. Και εγώ δεν είχα ιδέα για αυτό ώσπου παρακολούθησα μια διάλεξη του κ. Γιώργου Βαρουφάκη για την τεχνολογική εξέλιξη των εμβόλων στα πολεμικά πλοία της κλασικής εποχής και άνοιξαν κάπως τα μάτια μου. Και όποιος άλλος παρακολούθησε τις διαλέξεις που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας αυτή τη χρονιά είχε άλλη μία ευκαιρία για να θαυμάσει όχι μόνο την επινοητικότητα των Αρχαίων Ελλήνων αλλά και το πώς οι ανακαλύψεις τους ενσωματώνονταν σε περισσότερες από μία πτυχές της ζωής τους. Δηλαδή ο προσεκτικός και υποψιασμένος αναγνώστης των αρχαίων κειμένων θα βρει τον απόηχο από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας της αντίστοιχης εποχής και στους μύθους και στα έπη και στην καθημερινή ζωή, στο εμπόριο αλλά και στα πολεμικά πλοία. Ενώ ο επισκέπτης των μουσείων θα τα δει αυτά να έχουν εφαρμοστεί στα όσα έχουν σώσει ως σήμερα οι ανασκαφές.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ!

Τα αρχαιότερα ερωτικά «γκράφιτι» ανακαλύφθηκαν στην Αστυπάλαια

«Πικάντικες» αρχαίες επιγραφές ανακάλυψε στην Αστυπάλαια αρχαιολόγος, οι οποίες ρίχνουν φως στην ερωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

Όπως δηλώνει στον Guardian ο καθηγητής Ανδρέας Βλαχόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε την έρευνα στο νησιού του Αιγαίου πριν από τέσσερα χρόνια, οι επιγραφές χρονολογούνται από τον 5ο και τον 6ο αιώνα π.Χ.

Οι βραχογραφίες ανακαλύφθηκαν στον όρμο Βαθύ, στη βορειοδυτική άκρη του νησιού και η επιγραφή έχει κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι κάποτε στρατοπέδευαν εκεί στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον ειδικό επιγραφολόγο, Άγγελο Ματθαίου, «όποιος έγραψε αυτή την ερωτική επιγραφή που αναφέρεται στον Τιμίονα είχε εκπαιδευτεί στη γραφή». Ο ίδιος δηλώνει ότι οι επιγραφές μαρτυρούν μορφωμένους ανθρώπους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν εκπαιδεύονταν στην τέχνη της γραφής μόνο οι φιλόσοφοι και οι ιστορικοί, αλλά και οι απλοί άνθρωποι που ζούσαν στα νησιά.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Επιστρέφουν 10.600 αρχαία αντικείμενα από τη Γερμανία Τον επαναπατρισμό τουλάχιστον 10.600 αρχαίων

Τον επαναπατρισμό τουλάχιστον 10.600 αρχαίων αντικειμένων, οστράκων και εργαλείων, της νεολιθικής εποχής στην Ελλάδα από τη Γερμανία, που εξήχθησαν παρανόμως από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, «υποδέχτηκε» σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη λιτή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ (Αγίων Ασωμάτων 33), παραβρέθηκαν επίσης ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου Pfahbaumuseum, Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, καθώς και η «πρωταγωνίστρια» της υπόθεσης, Αγγέλικα Ντούζουγλη, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, από τη διατριβή της οποίας ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια η όλη η περιπέτεια της επιστροφής.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.