Είστε εδώ

Δεκέμβριος 2014

Εξελληνισμός. Η επαφή Ελληνισμού – Ιουδαϊσμού από την εποχή του Αλεξάνδρου έως την Ύστερη Αρχαιότητα

Μία άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας από τον συγγραφέα και ερευνητή Βλάση Ρασσιά, ο οποίος καθήλωσε τους παρευρισκόμενους με το πλήθος των ιστορικών στοιχείων που παραθέτει στο νέο του πολυσέλιδο ιστορικό πόνημα από τις εκδόσεις Ανοιχτή Πόλη με τίτλο: «Εξελληνισμός. Η επαφή Ελληνισμού – Ιουδαϊσμού από την εποχή του Αλεξάνδρου έως την Ύστερη Αρχαιότητα». Ο κ. Ρασσιάς έκανε μία ιστορική αναδρομή στους κρισιμότερους για την ακεραιότητα και το μέλλον του Ελληνισμού αιώνες, οι οποίοι οδήγησαν σταδιακά στην έντεχνη παρακμή του, με την τελική επικράτηση των μονοθεϊστικών μορφωμάτων σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Επιχείρησε, τέλος, να αποδομήσει πολλές από τις ιστορικές ανακρίβειες που έχουν κυριεύσει την εγχώρια και διεθνή ιστοριογραφία, οι οποίες μετέτρεψαν τους πολίτες σε μία μάζα πειθήνιων όντων χωρίς ουσιαστική επαφή με το παρελθόν τους.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

ISIS: Ἀπὸ τοὺς ἄλλους, μόνον οἱ Χριστιανοὶ καὶ οἰ Ἰουδαῖοι θὰ ἐπιζήσουν!

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο RTL δύο ημέρες αφότου επέστρεψε στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, ο Γιούργκεν Τοντεντχέφερ δήλωσε ότι η ISIS έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να δημιουργήσει ένα λειτουργικό κράτος. Αναφέρει ότι υπάρχει «κοινωνική πρόνοια» και «σύστημα εκπαίδευσης», λέγοντας επίσης ότι του προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν σχέδια για την εκπαίδευση και των κοριτσιών.

Το πιο ανησυχητικό από όλα κατά τον δημοσιογράφο είναι η πεποίθηση των μαχητών της ISIS ότι «όλες οι θρησκείες που συμφωνούν με τη δημοκρατία πρέπει να πεθάνουν».

Η άποψη που διαρκώς επαναλαμβανόταν είναι ότι η ISIS «θέλει να κατακτήσει τον κόσμο» και θα σκοτώσουν όλους όσοι όσοι δεν ενστερνίζονται την ερμηνεία που δίνει η οργάνωση στο Κοράνι. Οι μόνες άλλες θρησκείες που θα γλιτώσουν, λέει ο Τοντεντχέφερ, είναι «οι λαοί της Βίβλου», εβραίοι και χριστιανοί.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία θρησκευτικής εκκαθάρισης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία» δήλωσε στο RTL.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Independent, ο Γιούργκεν Τοντεντχέφερ σκοπεύει να μεταφέρει τα όσα είδε και έζησε στο «χαλιφάτο» σε βιβλίο που γράφει για την ISIS.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Ἕνας τυπικὸς μοναχὸς τοῦ Ἄθω

«Όποια γυναίκα σκοτώσει έναν πούστη θα πάει στον Παράδεισο». Αυτό πιστεύει, αυτό νιώθει και αυτό πρεσβεύει ένας ιερομόναχος ο οποίος ζει -εδώ και 55 χρόνια- στο Άγιο Όρος.

Δείτε το video και θα καταλάβατε. Η επίμαχη ατάκα είναι στο 02:18.

Φυσικά και ένας ιερομόναχος δεν εκπροσωπεί ολόκληρη την κοινότητα του Αγίου Όρους. Δεν είναι όμως ο πρώτος που τα λέει, ούτε και ο μόνος.

Αυτό που μου κάνει περισσότερη εντύπωση είναι από πού μπορεί να πηγάζει τόσο μίσος. Ιδιαίτερα όταν ο ίδιος, στην αρχή, μας συμβουλεύει να προχωρήσουμε εν ειρήνη στον δρόμο του Χριστού. Δεν έχω διαβάσει τα Ευαγγέλια αλλά πουθενά νομίζω δεν αναφέρει πως όποια γυναίκα σκοτώσει έναν «πούστη» θα πάει στον Παράδεισο.

Προσπερνώ την κομματική προτίμηση στη Χρυσή Αυγή. Δεν είναι ο πρώτος ρασοφόρος που το δηλώνει ξεκάθαρα. Προσπερνώ επίσης το τόσο συνηθισμένο μίσος προς τους Εβραίους, οι οποίοι είχαν πατέρα τον Διάβολο, σε αντίθεση με εμάς που είχαμε για πατέρα τον ορθόδοξο Θεό.

Διαβάστε ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Σημ. Ἀναρτ.: Οἱ ἄρχοντες διὰ τῆς ψήφου δὲν ἐκλέγονται ἀπὸ τὸν θεό τους, πιστεύει ὀ μοναχός. Δὲν τὸν ἐρώτησαν, γιὰ τοὺς βασιλεῖς καὶ πραξικοπηματίες, ἐὰν ἔχουν τὴν χάριν του. 

Καλάς, οι Έλληνες των Ιμαλαΐων

Κι ενώ τους τελευταίους μήνες στα chart των δημοφιλέστερων θεμάτων, ο τάφος της Αμφίπολης καταλαμβάνει κατά διαστήματα την πρώτη θέση, έχοντας αναστήσει τον θρύλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παγκόσμια ενθύμηση, σε κάποια από τα μέρη που εκστράτευσε ο μεγάλος στρατηλάτης, υπάρχουν πολιτισμοί που θεωρούν πως κατάγονται από τον Σικάντα Ραζάν - τον Μέγα Αλέξανδρο - και τους στρατιώτες του. Ένας εξ' αυτών είναι η φυλή των Καλάς που ζει στο Πακιστάν, οι θρύλοι της οποίας σχετίζονται με τον μέγαλο ηγεμόνα και τους στρατιώτες του, ενώ όλα τα μέλη της θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονούς του. Οι Καλάς, είναι φυλή του ορεινού Πακιστάν και μέρους του Αφγανιστάν, η οποία ομιλεί δική της γλώσσα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στις 5.000 και παραδόξως, διαφέρει από τις γειτονικές φυλές, τόσο εθνολογικά, όσο και κοινωνιολογικά, αφού οι Καλάς είναι πολυθεϊστές εν μέσω τεραστίου μουσουλμανικού πληθυσμού. Την διαφοροποίηση αυτή οι ίδιοι οι Καλάς την αποδίδουν στο γεγονός ότι έχουν ελληνική καταγωγή, όπως υποστηρίζουν, αφού θεωρούν τη φυλή τους μακρινή απόγονο των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η γλώσσα τους, ινδοευρωπαϊκής προελεύσεως, παρουσιάζει στοιχεία από τα Περσικά, τα Σανσκριτικά και τα Ελληνικά, με λέξεις στις οποίες κάποιοι γλωσσολόγοι εντοπίζουν κοινές ρίζες με τις ελληνικές. ΝΟΜ είναι το όνομα. ΠΑΡΕΙΜ, από το αρχαίο πάρειμι σημαίνει πορεύομαι, διαβαίνω. ΧΕΜΑΝ είναι ο χειμώνας. ΙΛΑ σημαίνει έλα. ΔΟΝΤΟΥΓΙΑ αποκαλούν τα δόντια, ΝΤΙ το ρήμα δίδω, ενώ ο χαιρετισμός που σου απευθύνουν όταν σε βλέπουν είναι ΙΣΠΑΤΑ, που για μερικούς θυμίζει το ασπάζομαι. Στους χαιρετισμούς τους συναντά κανείς και τις λέξεις «χάιρε, χαϊρέτα, γιάμασις». 

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Καλάς, οι Έλληνες των Ιμαλαΐων Οι κάτοικοι της λευκής αυτής φυλής του Πακιστάν ισχυρίζονται πως είνα

Κι ενώ τους τελευταίους μήνες στα chart των δημοφιλέστερων θεμάτων, ο τάφος της Αμφίπολης καταλαμβάνει κατά διαστήματα την πρώτη θέση, έχοντας αναστήσει τον θρύλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παγκόσμια ενθύμηση, σε κάποια από τα μέρη που εκστράτευσε ο μεγάλος στρατηλάτης, υπάρχουν πολιτισμοί που θεωρούν πως κατάγονται από τον Σικάντα Ραζάν - τον Μέγα Αλέξανδρο - και τους στρατιώτες του. Ένας εξ' αυτών είναι η φυλή των Καλάς που ζει στο Πακιστάν, οι θρύλοι της οποίας σχετίζονται με τον μέγαλο ηγεμόνα και τους στρατιώτες του, ενώ όλα τα μέλη της  θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονούς του.Οι Καλάς, είναι φυλή του ορεινού Πακιστάν και μέρους του Αφγανιστάν, η οποία ομιλεί δική της γλώσσα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στις 5.000 και παραδόξως, διαφέρει από τις γειτονικές φυλές, τόσο εθνολογικά, όσο και κοινωνιολογικά, αφού οι Καλάς είναι πολυθεϊστές εν μέσω τεραστίου μουσουλμανικού πληθυσμού. Την διαφοροποίηση αυτή οι ίδιοι οι Καλάς την αποδίδουν στο γεγονός ότι έχουν ελληνική καταγωγή, όπως υποστηρίζουν, αφού θεωρούν τη φυλή τους μακρινή απόγονο των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η γλώσσα τους, ινδοευρωπαϊκής προελεύσεως, παρουσιάζει στοιχεία από τα Περσικά, τα Σανσκριτικά και τα Ελληνικά, με λέξεις στις οποίες κάποιοι γλωσσολόγοι εντοπίζουν κοινές ρίζες με τις ελληνικές. ΝΟΜ είναι το όνομα. ΠΑΡΕΙΜ, από το αρχαίο πάρειμι σημαίνει πορεύομαι, διαβαίνω. ΧΕΜΑΝ είναι ο χειμώνας. ΙΛΑ σημαίνει έλα. ΔΟΝΤΟΥΓΙΑ αποκαλούν τα δόντια, ΝΤΙ το ρήμα δίδω, ενώ ο χαιρετισμός που σου απευθύνουν όταν σε βλέπουν είναι ΙΣΠΑΤΑ, που για μερικούς θυμίζει το ασπάζομαι. Στους χαιρετισμούς τους συναντά κανείς και τις λέξεις «χάιρε, χαϊρέτα, γιάμασις».

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Ένα νέο οικονομικό σκάνδαλο σε μοναστήρι αποκαλύφθηκε στη δυτική Κρήτη

Ένα νέο οικονομικό σκάνδαλο σε μοναστήρι αποκαλύφθηκε στη δυτική Κρήτη. Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ Κρήτης, ερευνά την υπόθεση καλόγριας με υπέρογκες καταθέσεις.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, έξι άτομα παραπέμφθηκαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενων για «κομπίνα» εκατομμυρίων που στήθηκε στο γυναικείο μοναστήρι «Αναστάσεως του Χριστού - Εμμαούς» στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης, προτείνει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο αντεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Μητρουλιάς.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Απίστευτες εικόνες στη Βραυρώνα: Βουτηγμένος στη λάσπη ο Ναός της Αρτέμιδας

Απίστευτες εικόνες στη Βραυρώνα: Βουτηγμένος στη λάσπη ο Ναός της Αρτέμιδας
Η συνεχόμενη καταρρακτώδης βροχή που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες την Αθήνα προκάλεσε πολλά προβλήματα σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου. Ενα ακόμη σημείο που επλήγη από την κακοκαιρία ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας στην Ανατολική Αττική.
Απίστευτες εικόνες στη Βραυρώνα: Βουτηγμένος στη λάσπη ο Ναός της Αρτέμιδας
Οπως δείχνουν οι εικόνες από την περιοχή, χώρος μετατράπηκε κυριολεκτικά σε λίμνη με το ναό της Αρτέμιδας να έχει «βουλιάξει στα λασπόνερα».

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Οἱ πολιτικοὶ ὐπακούουν τὴν Ἐκκλησία καὶ ὄχι τὴν Δημοκρατία

«Φωτιές» στο νησί της Τήνου έχει ανάψει η τροπολογία που φέρει αλλαγές στο καθεστώς του Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας (ΠΙΕΤ). Κάτοικοι και δημοτική αρχή αντιδρούν, καθώς -όπως λένε- το Ιδρυμα περνά στα χέρια της Εκκλησίας μαζί με τη διαχείριση του μυθικού πλούτου που κατέχει.

Παρά τις διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας και την Εκκλησία ότι το ΠΙΕΤ συνεχίζει να αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με διοικητική και διαχειριστική αυτοτέλεια, οι ντόπιοι ασκούν πιέσεις για την ακύρωση της τροπολογίας (πέρασε με νόμο τον περασμένο Οκτώβρη), δηλώνοντας έτοιμοι («εάν χρειαστεί») να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «είμαστε οργισμένοι για τις ‘‘αντισυνταγματικές’’ νομοθετικές αλλαγές που έγιναν ‘‘υπογείως’’. Στην ουσία, το Ιδρυμα καθίσταται σε εκκλησιαστικό, παρά τη θέληση των κτητόρων να ασκείται η διοίκηση από λαϊκούς».

Το Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου είναι ένας ιδιότυπος οργανισμός που συστάθηκε το 1825 με τη διαθήκη των κτητόρων του: Σταματέλου Καγκάδη, Γεώργιου Περίδη, Χατζή-Γεώργιου Σιώτου και Αντώνιου Καλέριου. Η δημιουργία και η ύπαρξή του στηρίζονται στο θαυματουργό εικόνισμα της Ευαγγελιστρίας που ανακαλύφθηκε στην Τήνο το 1823. Οι ντόπιοι στέκονται ιδιαιτέρα στο σημείο εκείνο της διαθήκης: «Οι εφημέριοι, οι διάκονοι, οι ψάλται, οι κανδηλανάπται να εκτελούν τα χρέη τους και να μην ανακατώνονται διόλου εις τας υποθέσεις της Εκκλησίας».

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Ἀντιδράσεις κατοίκων κατὰ τοῦ Μητροπολίτου Σύρου ἐδῶ.

Στοχοποίησις τοῦ δημάρχου σὺν Διαβόλῳ ἀπὸ τὸν Μητροπολίτη καὶ τὴν Παπαδικὴ Σύνοδο ἐδῶ.

Ἡ κοσμοθέασις τοῦ Γενοκτόνου

Ένας Γερμανός αξιωματικός των Ες-Ες που υπήρξε ένας από τους τελευταίους –κι ίσως ο υπ' αριθμόν ένα- καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου είναι «κατά 99%» νεκρός.

Ο Άλοϊς Μπρούνερ, διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης και βασικός υπεύθυνος για τις μεταγωγές και τη θανάτωση περίπου 130.000 Εβραίων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σλοβακία και την Αυστρία, φέρεται να απεβίωσε πριν λίγα χρόνια στη Συρία και να θάφτηκε κάπου έξω από τη Δαμασκό.

Σε συνέντευξή του το 1985 στο γερμανικό περιοδικό Bunte, είχε δηλώσει με θράσος πως «η μόνη του λύπη ήταν ότι δεν δολοφόνησε περισσότερους Εβραίους», ενώ δυο χρόνια μετά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sun Times του Σικάγο δήλωσε πως «οι Εβραίοι άξιζαν το θάνατο, διότι οι Εβραίοι είναι οι εκπρόσωποι του Διαβόλου και ο απόπατος της κοινωνίας. Δεν μετανοώ για τίποτε και ευχαρίστως θα επαναλάμβανα τις πράξεις μου».

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Σημ. Ἀναρτ.: Νὰ ψάχνουν στὸν Χριστιανισμὸ τὶς καταβολὲς τοῦ Ναζισμοῦ.

Ο Εμπεδότιμος αποκαλύπτει στο gazzetta.gr τα μυστικά της Αμφίπολης!

Η Αμφίπολη παραμένει στην επικαιρότητα εδώ σχεδόν τρεις μήνες, με το μυστήριο που την καλύπτει να μην έχει αποκαλυφθεί ακόμη. Το gazzetta.gr ρώτησε όμως και πήρε απαντήσεις από ένα πρόσωπο που κανείς δεν έχει δει, που δεν θέλει (και εξηγεί παρακάτω) να αποκαλύψει την ταυτότητά του ωστόσο δέχθηκε να μοιραστεί μαζί μας (και μαζί σας) τις σκέψεις του.
 
Ποιος είναι; Ο Εμπεδότιμος, blogger του ιστολογίου empedotimos.blogspot.gr ο οποίος ως τώρα έχει πέσει αρκετά... μέσα στις εκτιμήσεις του αναφορικά με την ανασκαφή στον τύμβο Καστά. Ήταν άλλωστε ο πρώτος που έγραψε ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν έχει συληθεί, ενώ από τις 10 Σεπτεμβρίου προέβλεψε ότι ο τάφος θα ήταν κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Και, όπως ο ίδιος αναφέρει, δύναμή του είναι οι αναγνώστες του blog.
 
Κυρίως όμως ο Εμπεδότιμος δεν μένει στην απλή καταγραφή αλλά αναλύει τα δεδομένα... πίσω από τα δεδομένα! Ως εδώ η εισαγωγή αρκεί, για τα υπόλοιπα διαβάστε την πρώτη του, αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr και στον Νίκο Μποζιονέλο.

Διάβασε περισσότερα στο: Ο Εμπεδότιμος αποκαλύπτει στο gazzetta.gr τα μυστικά της Αμφίπολης! | 

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Σημ. Ἀναρτ.: Ἡ ποιότητα ἐπιβραβεύθηκε καὶ ἡ συστηματικὴ καὶ οὐσιαστικὴ μελέτη μὲ τὴν Ἑλληνικὴ Φιλοσοφία τὸν ἔκανε νὰ καταλάβῃ τὴν ἀρχαία ψυχή. Ἀπέδειξε τὴν συνέχεια τῆς Ἑλληνικῆς Σκέψεως ἀπὸ τὰ ἀρχαιότατα χρόνια μέχρι τὸν λεγόμενο ἀπὸ τοὺς σημερινοὺς Νεοπλατωνισμό.