Είστε εδώ

Οκτώβριος 2015

Δυόμισι φορές πάνω το ενιαίο εισιτηριο για τις Αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας: Από 12 σε 30 ευρώ

Το θέμα του καθορισμού ενιαίων εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας, που θα λειτουργήσουν πιλοτικά από 1ης Απριλίου 2016, με σκοπό στο μέλλον οι χώροι αυτοί να αυξηθούν, απασχόλησε χτες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Mέσα σε αυτά τα νεα ενίαια εισιτήρια, αποφασιστηκε απ' ότι φαίνεται και η αυξηση στο ήδη υπάρχον ενιαίο εισιτήριο των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας

«Η Αρχαιολόγος» - Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ προβάλλει το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) προβάλλει, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου (17:30), το βραβευμένο*  ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη, «Η Αρχαιολόγος» (2015), στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Σεμινάρια διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών

Συχνότητα: κάθε Τετάρτη 18:00-20:00
Διάρκεια: 11 εβδομάδες
Διδάσκουσα: Διονυσία Φουσιάνη

Οι άξονες του μαθήματος είναι, συνοπτικά:
Α) οι λέξεις.  “Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις”, κατά τον Αντισθένη, θα επισκεφθούμε και θα εγκύψουμε, λοιπόν,  στο απέραντα πλούσιο λεξιλόγιο της αρχαίας για να ανακαλύψουμε  λέξεις που έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας αυτούσιες, π.χ. επίνειο, ή , κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον, λέξεις που νομίζουμε πως δεν ανήκουν καν στη γλώσσα μας, π.χ. μπάνιο, λέξη η οποία λανθασμένα από πολλούς θεωρείται ιταλική, ενώ προέρχεται απ’ τα αρχαία: βαλανείον!
Β) γραμματική και συντακτικό. Θα μάθουμε και θα θυμηθούμε βασικές αρχές τους, όχι μόνο για να αποφύγουμε εσφαλμένες επιλογές στον προφορικό και γραπτό λόγο μας , αλλά   γιατί να μπορέσουμε να   προσεγγίσουμε εύκολα και να εμβαθύνουμε στα νοημάτων  των σπουδαίων κειμένων της γραμματείας μας.
Γ) Θα  «αποκρυπτογραφήσουμε» λέξεις και νοήματα του Ομήρου και θα εκπλαγούμε απ’ την διαχρονικότητά τους, όταν, για παράδειγμα, στην ραψωδία Κ΄ 173  της Ιλιάδας, ο Νέστορας, απαντώντας στο Διομήδη, λέει: «ἀλλὰ μάλα μεγάλη χρειὼ    βεβίηκεν Ἀχαιούς.νῦν γὰρ δὴ πάντεσσιν  ἐπὶ ξυροῦ ἵσταται ἀκμῆς»
Δ) Θα μεταφράσουμε κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Αισχύλου, του Ευριπίδη, όχι απλώς μεταφέροντας λέξεις και σχήματα  στην νέα ελληνική, αλλά έχοντας σαν στόχο την ανακάλυψη της ουσίας και της φιλοσοφίας που η γλώσσα των μεγάλων αυτών δημιουργών παραδίδει σε εμάς,
Ε) Θα αναφερθούμε σε φράσεις που  χρησιμοποιούμε και δεν γνωρίζουμε ότι προέρχονται από την αρχική μας γλώσσα.
Με λίγα λόγια, το ταξίδι μας  θα μας προσφέρει όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να γνωρίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό που διαπλέει πλησίστιος τους αιώνες.

Ανιχνευτές θα λύσουν το μυστήριο των πυραμίδων της Αιγύπτου

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Scan Pyramids», αφορά τέσσερις διάσημες πυραμίδες και φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις για τις κατασκευαστικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση τους.

Ιερώνυμος: Ο Τσίπρας μου είπε ότι δεν κατανοεί όσους βιάζονται να καταργηθούν τα θρησκευτικά

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απο κοινού, συναινετικές,  αποφάσεις στα εκκλησιαστικά - με την ευρεία έννοια - θέματα.

Ασύλητος τάφος με σπάνια ευρήματα στην Πύλο

Ένας ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, φέρνοντας στο φως σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα. Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια.

Φεστιβάλ της Θεάς στην Αθήνα

Η ενέργεια του Ιερού Θηλυκού αναδύεται σε μία από τις πολλές ιερές του πατρίδες. Μέσα από διαφορετικές κουλτούρες, το Ιερό Θηλυκό αναζωπυρώνεται και γιορτάζεται με κάθε πιθανό τρόπο, σε ένα Φεστιβάλ που ενώνει μέσα από την Αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Γη, την ίδια τη Ζωή. 

Μουσική, χορός, τραγούδι, διαλογισμός, ύμνοι– όλα συνδέονται στο Φεστιβάλ της Θεάς, για να αναδείξουν το μέγεθος της ομορφιάς της μέσα στην καθημερινή μας ζωή.

Οι διαμελισμένοι Κούροι μπαίνουν στο... χειρουργείο

Σε λεπτότατες επεμβάσεις αποκαταστασης θα υποβληθούν οι δύο Κούροι είχαν τεμαχιστει από αρχαιοκαπηλους πριν κατασχεθούν το 2010. Το ρεπορτάζ έχει το Έθνος:

Στο φως νέα ευρήματα στο Ασκληπιείο Αρχαίας Φενεού

Νέα ευρήματα στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Φενεού αποκαλύπτονται με την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου του ανασκαφικού προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας στον χώρο. Την ανασκαφική έρευνα του ιερού, που βρίσκεται μέσα στο επιβλητικό ορεινό περιβάλλον της κοιλάδας Φενεού, είχε ξεκινήσει το 1958 η αρχαιολόγος Ε. Πρωτονοταρίου-Δεϊλάκη η οποία είχε φέρει στο φως μεγάλο τμήμα του. Από το 2007 έως το 2014 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας πραγματοποίησε σταδιακά στο Ασκληπιείο εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.

Η πανούκλα θερίζει από την Εποχή του Χαλκού

Ουάσινγκτον
Η θεωρία ότι η επιδημία που έπληξε την Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. ήταν πανώλη δείχνει να ενισχύεται από την ανακάλυψη ότι το βακτήριο της ασθένειας καταδιώκει την ανθρωπότητα εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια.

Μέχρι σήμερα, οι αρχαιότερες ενδείξεις πανώλης χρονολογούνταν στο 540 μ.Χ. στη Γερμανία, επισημαίνει διεθνής ομάδα ερευνητών στην έγκριτη επιθεώρηση Cell.

Nεοζηλανδοί φοιτητές έφτιαξαν την αρχαιοελληνική διασκευή του Mamma Mia

 

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ που ανήκουν στην κοινότητα Classoc, η οποία μεταξύ άλλων διοργανώνει εκδηλώσεις εμπνευσμένες από τα αρχαιοελληνικά συμπόσια, δημοσίευσαν βίντεο με την αρχαιοελληνική διασκευή του «Mamma Mia».

Σελίδες