Είστε εδώ

Νοέμβριος 2015

Αίγυπτος: Κρυφό θάλαμο στον τάφο του Τουταγχαμών έδειξε το σκάνερ

Κάιρο, Αίγυπτος

Την ύπαρξη μυστικού θαλάμου αποκάλυψαν οι έρευνες με ραντάρ υψηλής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών στο Λούξορ.

Η είδηση προήλθε διά στόματος του υπουργού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μαχμούντ αλ-Νταμάτι και δίνει συνέχεια στη θεωρία του βρετανού αρχαιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Αρχαία πόλη - μυστήριο στην Πίνδο

Ανήκε στο Μακεδονικό Βασίλειο

Τα λείψανα ενός αξιόλογου οικοδομικού συγκροτήματος, καθώς και έναν πετρόχτιστο άστυλο ναό έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Καστρί Γρεβενών, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στην Ανατολική Πίνδο.

Το Καστρί ήταν η οχυρωμένη ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης της χώρας των Τυμφαίων στο μακεδονικό βασίλειο, ακόμη ωστόσο οι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν το όνομα της πόλης και τη θεότητα που λατρευόταν εκεί.

«Σίγουρα ήταν μια σπουδαία πόλη, όπως δείχνουν τα αρχιτεκτονικά μέλη, κυρίως αυτά της εντυπωσιακής δωρικής στοάς, που μαζί με το μεγάλο κτίριο και τον ναό σχηματίζουν ένα μεγάλο Π στο οικοδομικό συγκρότημα», λέει στο «Εθνος» η διευθύντρια της ανασκαφής, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ., Στέλλα Δρούγου.

Απάντηση σε άρθρο του defencenet για δήθεν "πόλεμο" έναντι των χριστιανών.

Το παρακάτω εστάλη στους υπευθύνους της σελίδας defencenet η οποία προ ολίγων ημερών αποφάσισε να βάλει μια φωτογραφία από τελετή της κοινότητας στο αναφερόμενο άρθρο της. Το αναρτώ και εδώ για να υπάρχει μια έστω σύντομη αναφορά καθώς πολλές άλλες ιστοσελίδες ακρίτως αναπαράγουν το ίδιο απαράδεκτο κείμενο. 
 

Σχετικά με το απαράδεκτο και ποινικά κολάσιμο άρθρο που δημοσιεύσατε με τίτλο: "Ρωσικός Τύπος: Οι Νεοπαγανιστές σχεδιάζουν «πόλεμο» εναντίον των Χριστιανών στην Ελλάδα"

Προ ολίγων ημερών ενημερωθήκαμε πως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, αναδημοσιευμένο από αρκετές ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας, άρθρο με τον παραπάνω τίτλο, το οποίο φέρει φωτογραφία από ελληνική ιεροπραξία της Λατρευτικής Κοινότητας “Λάβρυς” (http://www.labrys.gr/) κατά την διάρκεια της γνωστής πανδήμου εορτής των "Προμηθείων" στον Όλυμπο, και στην οποία απεικονίζονται μέλη της κοινότητας και εγώ προσωπικά. Τελών πρόεδρος της εν λόγω κοινότητος οφείλω να διαμαρτυρηθώ γιατί, ο δημιουργός του απαράδεκτου - από δημοσιογραφική άποψη και όχι μόνο- κειμένου προσπαθεί να μας ταυτίσει με παράνομες ενέργειες οι οποίες υπονοούνται από τον τίτλο επικαλούμενος δήθεν δημοσίευμα Ρωσικού τύπου. Και επεξηγώ αναλυτικότερα:

Ορθόδοξη φαντασιόπληκτη συκοφαντία

Το συκοφαντικό δημοσίευμα (screenshot)

Σε συκοφαντική επίθεση εναντίον των Ελλήνων θρησκευτών επιδίδεται τις τελευταίες μέρες το ορθόδοξο ίντερνετ. Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Καλαμάτα από μια ομάδα παρανοϊκών, έδωσε αφορμή για ένα όργιο παραπληροφόρησης στο οποίο οι Έλληνες θρησκευτές παρουσιάζονται περίπου σαν πάνοπλοι ετοιμοπόλεμοι τρομοκράτες.

Η υπόθεση, πήρε δημοσιότητα μετά το δημοσίευμα γνωστής ορθόδοξης ιστοσελίδας με αδυναμία στις θεωρίες συνωμοσίας (βλπ. ένθετη φωτογραφία). Η ιστοσελίδα αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Πειραιώς την οποία όμως δε βρήκε απευθείας αλλά από... ρωσική ιστοσελίδα! Το δε κείμενο της υποτιθέμενης ανακοίνωσης, δεν παρατίθεται πουθενά. Δίνονται μόνο φράσεις σε εισαγωγικά -και κακοποιώντας τα... τριγενές τριτόκλητα (sic)- χωρίς πουθενά να διευκρινίζεται τι προέρχεται από την ανακοίνωση και τι από τη φαντασιοπληξία και την άγνοια του συντάκτη.

Mägo de Oz - Fiesta Pagana v2.0

Οι ισπανοί Mägo de Oz ηχογράφησαν μια νέα εκδοχή του κλασικού τους τραγουδιού Fiesta Pagana. Στην νέα αυτή ηχογράφηση συμμετέχει πλειάδα καλλιτεχνών από τη μουσική σκηνή της Ισπανίας. Απολαύστε το:

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χαμένο ελληνικό νησί, που ανήκει πλέον στην Τουρκία

Διεθνής ομάδα επιστημόνων, μετά από μελέτη των πετρωμάτων και της αρχιτεκτονικής, σε μια μικρή χερσόνησο κοντά στα παράλια της Σμύρνης, αποφάνθηκε ότι ανακάλυψε το χαμένο νησί, που αναφέρουν τα αρχαία ελληνικά κείμενα και πάνω στο οποίο έγινε η ναυμαχία των Αργινουσών νήσων, στα τέλη του Πελοποννησιακού πολέμου

Μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη βρέθηκαν επιστήμονες, που ερευνούν τα παράλια της Σμύρνης, στη Μικρά Ασία. Η διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία ενεργεί υπό την εποπτεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας, μελέτησε τα πετρώματα και την αρχιτεκτονική στην περιοχή Ντικιλί της Σμύρνης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μικρή χερσόνησος που υπάρχει σε αυτό το σημείο της δυτικής Τουρκίας, είναι το χαμένο νησί του Αιγαίου, το οποίο αναφέρεται σε αρχαία κείμενα

Ο Μύθος του Σισύφου (κινούμενο σχέδιο)

Ο Ούγγρος καλλιτέχνης Marcell Jankovics εμπνεύστηκε από το μύθο του Σισύφου και, το 1974, δημιούργησε αυτό το μικρού μήκους κινούμενο σχέδιο, το οποίο προτάθηκε για Όσκαρ την ίδια χρονια.

Παρακάτω, μπορείτε να το παρακολουθήσετε.

Ναός Νεοπυθαγορείων έρχεται στο φως μετά από 2.000 χρόνια

Αψίδα με ανάγλυφα - Photo: Chris Warde-Jones/The Telegraph Κρυφή παγανιστική βασιλική της Ρώμης βγαίνει στο φως μετά από 2.000 χρόνια.
Η υπόγεια αίθουσα, που ήταν τόπος τελετών για μια μυστηριακή λατρεία πριν από 2.000 χρόνια, άνοιξε για το κοινό για πρώτη φορά.

Μια μυστηριώδης ρωμαϊκή βασιλική που εξυπηρετούσε τις ανάγκες μιας εσωτεριστικής παγανιστικής λατρείας και που τώρα βρίσκεται κρυμμένο περισσότερο από 13 μέτρα κάτω από το επίπεδο του δρόμου άνοιξε για το κοινό για πρώτη φορά.

Η βασιλική, η μοναδική στο είδος της στον κόσμο, είναι υπόσκαφη σε μασίφ ηφαιστειακό βράχο, στις παρυφές της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ..

Βρέθηκε ή όχι ο θρόνος του βασιλιά Αγαμέμνονα;

Ρεπορτάζ: zougla.gr

Ένα τμήμα από τον βασιλικό θρόνο που βρισκόταν πριν από τρεις χιλιετίες στο ανάκτορο της Ακρόπολης των Μυκηνών ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν Έλληνες και Αμερικανοί αρχαιολόγοι.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Νέα στοιχεία. Οι πρόγονοι μας έφτιαξαν τον πρώτο υπολογιστή της ιστορίας

Δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, οι πρόγονόι μας είχαν τις γνώσεις και έφτιαξαν τον πρώτο υπολογιστή της αρχαιότητας.

Θεωρίες συνωμοσίας και ... "πράσσειν άλογα" στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ορθολογιστές και επιστήμονες, με την αυθεντική έννοια του όρου. Σε αυτό το συμπέρασμα, τουλάχιστον, καταλήγουν μελέτες δεκαετιών, πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια όλων των εποχών, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ.

"Δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας. Όλη η έρευνά μας έχει δείξει, ότι οι πρόγονοί μας διέθεταν όλη την αστρονομική γνώση, όπως και την τεχνολογική γνώση, να κατασκευάσουν τέτοιους μηχανισμούς και από αυτή τη διαπίστωση και μόνο η ιστορία της τεχνολογίας πρέπει να ξαναγραφεί, καθώς μετατίθεται πολλούς αιώνες προς τα πίσω" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κυριάκος Ευσταθίου, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της Ομάδας Διερεύνησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων του ΑΠΘ.

Πρώτο Πανελλαδικό Μυθικιστικό Συνέδριο

Τον Νοέμβριο του 2013 μια ομάδα Ελλήνων ανεξάρτητων ερευνητών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από την ιστοσελίδα mythikismos.gr, κάνοντας μια απόπειρα να προσφέρουν μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα του θεματικού πεδίου που ονομάζεται Μυθικισμός.

Δυόμιση περίπου χρόνια αργότερα και το ερευνητικό αυτό πεδίο έχει ξεκινήσει να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στην ελληνική κοινωνία, προκαλώντας το ενδιαφέρον των απανταχού ερευνητών, ανεξαρτήτως κοσμοθεωρητικών πεποιθήσεων, αποφασίσαμε να πάμε τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα διοργανώνοντας εντός του 2016, στην πόλη των Αθηνών, το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο του είδους, με ελεύθερη είσοδο στον κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι λύκοι επέστρεψαν στην Πάρνηθα

Οι πρώτες φωτογραφίες λύκων στην Πάρνηθα ύστερα από 50 χρόνια, οι οποίες απέδειξαν την ύπαρξή τους στο βουνό. Credit photo: Γιώργος Ηλιόπουλος/ΚΑΛΛΙΣΤΩ Ζώο περήφανο, σύμβολο της άγριας ζωής, αλλά και παρεξηγημένος κομιστής του φόβου, ο λύκος, αν και κυνηγήθηκε ανά τους αιώνες, φαίνεται να επανακάμπτει σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, από τις τελευταίες έρευνες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, οι λύκοι έχουν επιστρέψει ύστερα από πενήντα χρόνια στα βόρεια της Αττικής.

Πριν από έναν χρόνο το Δασαρχείο Πάρνηθας ζήτησε τη συνδρομή της Καλλιστώς για τη διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με την πιθανή επανεμφάνιση του λύκου στην περιοχή, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρχαν παρατηρήσεις ζώων που έμοιαζαν με λύκους, μαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και η εύρεση ενός νεκρού ζώου που έμοιαζε με λύκο.

Ο βιολόγος της Καλλιστώς κ. Γιώργος Ηλιόπουλος έστησε έναν μικρό αριθμό από κάμερες, σε διαφορετικές περιοχές του Εθνικού Δρυμού, θέσεις επιστημονικά επιλεγμένες με βάση την εκτίμηση της πιθανότερης θέσης για την παρουσία των λύκων.

Σελίδες