Είστε εδώ

Δεκέμβριος 2015

Αρχαιολογικά ευρήματα που σημάδεψαν το 2015 την Ελλάδα

Μια πλούσια από αρχαιολογική άποψη χρονιά ήταν το 2015, γεμάτη από εξαιρετικής σημασίας ευρήματα (όπως η ταφή πολεμιστή στην Πύλο), αποφάσεις που άλλαξαν τα δεδομένα (όπως η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης).

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην βάρβαρη δολοφονία του σύρου αρχαιολόγου Χαλέντ Αλ Aσάαντ και την καταστροφή των μνημείων της Παλμύρας και άλλων περιοχών από τους τζιχαντιστές.

Δίσκος της Φαιστού: Λύνεται το μυστήριο - είναι ύμνος στην Αστάρτη

Στη μινωική θεά του έρωτα, η μινωική Αστάρτη, αναφέρεται ο Δίσκος της Φαιστού, σύμφωνα με τον γλωσσολόγο - αρχαιολόγο και συντονιστή του προγράμματος Erasmus + του ΤΕΙ Κρήτης, Γκάρεθ Όουενς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αποκαλύπτει ότι ύστερα από νεότερα δεδομένα στην έρευνά του, η θεωρία του έχει αλλάξει, κατά τι, σε σχέση με την άποψη που είχε διατυπώσει πριν από έναν περίπου χρόνο και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν βρίσκεται πια η «έγκυος μητέρα», όπως είχε αρχικά εκτιμήσει, αλλά η «έγκυος θεότητα» που παίρνει μορφή στο πρόσωπο της Αστάρτης, της θεότητας του έρωτα.

Οι Αμαζόνες ξεσαλώνουν τώρα

Του Περικλή Κοροβέση από την Εφημεριδα των Συντακτών

Αυτά που ξέραμε για τις Αμαζόνες τα οφείλουμε στον Ηρόδοτο, που είχε ταξιδέψει στις παρυφές της Σκυθίας, μιας αχανούς στέπας με απροσδιόριστα σύνορα, βορειοανατολικά της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί άκουσε για τον θρύλο των αήττητων γυναικών-πολεμιστριών, που αγνοούσαν οποιαδήποτε γυναικεία δουλειά αλλά ήξεραν τα πάντα για τον πόλεμο.

Η αξιοσημείωτη αναγέννηση του Ζωροαστρισμού στο ιρακινό Κουρδιστάν

Αντιμέτωποι με τις βάρβαρες ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) στο κατώφλι τους, ένας αυξανόμενος αριθμός Κούρδων, και ιδιαίτερα νέοι, παύουν να έχουν αυταπάτες ως προς τις διάφορες ερμηνείες του Ισλάμ που προσφέρονται στην περιοχή.

Υπάρχει ένα πανάρχαιο μάντρα του Ζωροαστρισμού : "Καλά λόγια, καλές σκέψεις και καλές ενέργειες."

Το μάντρα αυτό εξακολουθεί να ισχύει για το μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό των Ζωροαστριστών που ζουν στην ημι-αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Ενώ μερικοί στρέφονται προς τα κοσμικά, Δυτικά πολιτιστικά ιδεώδη, κάποιοι άλλοι κοιτούν προς το παρελθόν και ερευνούν τις αρχαίες κουρδικές θρησκείες. Μέχρι τις ισλαμικές κατακτήσεις του έβδομου αιώνα , οι Κούρδοι της περιοχής ακολουθούσαν διάφορες προ-Αβρααμικές θρησκείες, όπως ο Ζωροαστρισμός και ο Γιεζιντισμός.

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) αναγνώρισε επίσημα το Ζωροαστρισμό ως θρησκεία. Μια κίνηση που προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις.