Είστε εδώ

Ναός Νεοπυθαγορείων έρχεται στο φως μετά από 2.000 χρόνια

Αψίδα με ανάγλυφα - Photo: Chris Warde-Jones/The Telegraph Κρυφή παγανιστική βασιλική της Ρώμης βγαίνει στο φως μετά από 2.000 χρόνια.
Η υπόγεια αίθουσα, που ήταν τόπος τελετών για μια μυστηριακή λατρεία πριν από 2.000 χρόνια, άνοιξε για το κοινό για πρώτη φορά.

Μια μυστηριώδης ρωμαϊκή βασιλική που εξυπηρετούσε τις ανάγκες μιας εσωτεριστικής παγανιστικής λατρείας και που τώρα βρίσκεται κρυμμένο περισσότερο από 13 μέτρα κάτω από το επίπεδο του δρόμου άνοιξε για το κοινό για πρώτη φορά.

Η βασιλική, η μοναδική στο είδος της στον κόσμο, είναι υπόσκαφη σε μασίφ ηφαιστειακό βράχο, στις παρυφές της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ..

Πλούσια διακοσμημένη, με ανάγλυφες αναπαραστάσεις από θεούς, θεές φτερωτά χερουβείμ και πυγμαίους, ανακαλύφθηκε τυχαία το 1917 κατά τη διάρκεια της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Ρώμη στο Cassino, μια πόλη στα νότια. Η κατασκευή μιας υπόγειας διάβασης αποκάλυψε την είσοδο στο κρυφό θάλαμο.

Μετά από μια επίπονη διαδικασία αποκατάστασης, που έχει αρχίσει εδώ και χρόνια, η βασιλική μπορεί να ανοίξει για τους επισκέπτες.

Η υπόγεια βασιλική, η οποία προηγείται του Χριστιανισμού, χτίστηκε από μια πλούσια ρωμαϊκή οικογένεια της οποίας τα μέλη ήταν πιστοί οπαδοί της ελάχιστα γνωστής θρησκευτικής ομάδας των Νεοπυθαγορείων.

Ξεκινώντας κατά τον πρώτο αιώνα π.Χ., ήταν μια μυστικιστική σχολή της ελληνιστικής φιλοσοφία που κήρυξε τον ασκητισμό και βασίστηκε στα γραπτά του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα.

«Υπήρχαν πολλές διαφορετικές λατρείες εκείνη την εποχή και η αυτοκρατορία ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά ανεκτική απέναντί ​​τους," είπε η Δρ Giovanna Bandini, η διευθύντρια του αρχαιολογικού χώρου. "Αλλά η συγκεκριμένη θεωρήθηκε ως απειλή, επειδή υποβάθμιζε την ιδέα του αυτοκράτορα ως θείου μεσολαβητή μεταξύ θνητών και θεών. "

Η βασιλική θεωρείται ότι έχει κατασκευαστεί από την οικογένεια των Στατιλίων, μια οικογένεια με σπουδαία επιρροή.

Κατηγορήθηκαν όμως για άσκηση μαύρης μαγείας και παράνομες τελετές από την Αγριππίνα, την αδίστακτη και μηχανορράφο μητέρα του αυτοκράτορα Νέρωνα.

Ο αρχηγός της οικογένειας, ο Τίτος Στατίλιος Ταύρος, ανακρίθηκε από τη Σύγκλητο για αυτό που ο Τάκιτος στα χρονικά του ονομάζει «εθισμό στις δεισιδαιμονίες». Υποστήριξε την αθωότητά του, αλλά αυτοκτόνησε το 53.

Η βασιλική τελικά παρήκμασε και σφραγίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Κλαύδιου, ώσπου ξεχάστηκε.

Μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων διεξάγει την αποκατάσταση στο εσωτερικό της βασιλικής, απομακρύνοντας μούχλα και την το ασβέστιο που έχει επικαθήσει με χημικές ουσίες, ειδικά εργαλεία και λέιζερ.

Οι σκαλωσιές έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε οι συντηρητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θολωτή οροφή, η οποία καλύπτεται από ανάγλυφα, κάποιοι κατεστραμμένα και κάποια πολύ αξιόλογα διατηρημένα..

Οι συντηρητές αφαιρούν παχιά στρώματα ιζημάτων ασβεστίου πρώτα με το χέρι, με σμίλες, και στη συνέχεια χρησιμοποιούν μικρά τρυπάνια.

«Μοιάζουν με αυτά που βλέπετε στην επέμβαση ενός οδοντιάτρου," δήλωσε ο Riccardo Mancinelli, ο τεχνικός διευθυντής του έργου.

Η βασιλική αποτελείται από τρία κλίτη με επένδυση από έξι πέτρινους πυλώνες και μια αψίδα, όλα διακοσμημένα με όμορφα φιλοτεχνημένες εικόνες των κενταύρων, γρυπών και σατύρων.

Υπάρχουν απεικονίσεις κλασικών ηρώων, όπως του Αχιλλέα, του Ορφέα, του Ηρακλή και του Πάρη.

Η κεφαλή της Μέδουσας φυλάει την είσοδο του θαλάμου, ενώ τα κατώτερα τμήματα των τοίχων είναι βαμμένα σε ένα βαθύ κόκκινο του αίματος, με παραστάσεις  άγριων πτηνών και τηβεννοφόρων γυναικών.

Η βασιλική, η οποία είναι εντελώς αόρατη από τον έξω κόσμο και είναι προσβάσιμη μέσω μιας πόρτας που κρύβεται από το δρόμο, βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Τα τρένα προκαλούν συνεχώς θόρυβο.

"Ήταν σκαμμένο μέσα σε ηφαιστειακή τέφρα, η οποία είναι ένα υλικό που είναι εύκολο να ανασκαφεί. Είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσες πολλές κατακόμβες κάτω από τη Ρώμη », δήλωσε ο Μάριο Μπελίνι, ένας μηχανικός που συμμετέχουν στο σχέδιο.

Παρά το γεγονός ότι η αποκατάσταση είναι ακόμη σε εξέλιξη, οι τουρίστες μπορούν πλέον να επισκέπτονται τη βασιλική, αλλά σε μικρές ομάδες λόγω της αστάθειας του μνημείου.

«Η θερμοκρασία και η υγρασία πρέπει να διατηρείται σταθερή," είπε η Δρ Bandini. «Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβεί τους 18C και η υγρασία δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από 92 τοις εκατό. "Αλλά ούτε να πέσει κάτω από 87 τοις εκατό, είτε, διαφορετικά ο στόκος αρχίζει να στεγνώνει και να ραγίζει.

"Αυτό το μέρος είναι μοναδικό στο ρωμαϊκό κόσμο όσον αφορά την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό της. Ήταν ένας πρόδρομος για τις βασιλικές που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της χριστιανικής εποχής, αιώνες αργότερα. "

Πηγή: Daily Telegraph

Post to twitter: