Είστε εδώ

Διεθνή

Πέντε χρόνια για την αποκατάσταση των μνημείων στην Παλμύρα

Πέντε χρόνια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μνημείων στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, την οποία είχε καταλάβει επί 10 μήνες η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό κράτος.

Εικόνες θλίψης και ντροπής αντίκρισαν χθες οι Σύροι στρατιώτες και οι σύμμαχοί τους, έπειτα από σφοδρές μάχες 20 ημερών.

Μία μέρα μετά την ανακατάληψη της «Νύμφης της Ερήμου», η οποία θα γίνει βάση για νέες επιθέσεις κατά των εξτρεμιστών, ο επικεφαλής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας, Μααμούν Αμπντελκαρίμ, δήλωσε:

Οι πρώτες εικόνες από την Παλμύρα μετά την εκδίωξη της ISIS

O καθεστωτικός στρατός στη Συρία έχει εκδιώξει τους τζιχαντιστές της ISIS από μεγάλο τμήμα της Παλμύρας, την οποία είχαν καταλάβει από τον περασμένο Μάιο. Η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων άνοιξε το δρόμο και για τους «ενσωματωμένους» φωτογράφους, που έδωσαν τις πρώτες εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο -μνημεία του οποίου είχαν καταστρέψει οι τζιχαντιστές.

Δείτε εδώ

Πού κρύβεται η Νεφερτίτη

Δύο θαλάμους πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών δείχνει το σκάνερ

Η αξιοσημείωτη αναγέννηση του Ζωροαστρισμού στο ιρακινό Κουρδιστάν

Αντιμέτωποι με τις βάρβαρες ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) στο κατώφλι τους, ένας αυξανόμενος αριθμός Κούρδων, και ιδιαίτερα νέοι, παύουν να έχουν αυταπάτες ως προς τις διάφορες ερμηνείες του Ισλάμ που προσφέρονται στην περιοχή.

Υπάρχει ένα πανάρχαιο μάντρα του Ζωροαστρισμού : "Καλά λόγια, καλές σκέψεις και καλές ενέργειες."

Το μάντρα αυτό εξακολουθεί να ισχύει για το μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό των Ζωροαστριστών που ζουν στην ημι-αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Ενώ μερικοί στρέφονται προς τα κοσμικά, Δυτικά πολιτιστικά ιδεώδη, κάποιοι άλλοι κοιτούν προς το παρελθόν και ερευνούν τις αρχαίες κουρδικές θρησκείες. Μέχρι τις ισλαμικές κατακτήσεις του έβδομου αιώνα , οι Κούρδοι της περιοχής ακολουθούσαν διάφορες προ-Αβρααμικές θρησκείες, όπως ο Ζωροαστρισμός και ο Γιεζιντισμός.

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) αναγνώρισε επίσημα το Ζωροαστρισμό ως θρησκεία. Μια κίνηση που προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις.

Αίγυπτος: Κρυφό θάλαμο στον τάφο του Τουταγχαμών έδειξε το σκάνερ

Κάιρο, Αίγυπτος

Την ύπαρξη μυστικού θαλάμου αποκάλυψαν οι έρευνες με ραντάρ υψηλής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών στο Λούξορ.

Η είδηση προήλθε διά στόματος του υπουργού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μαχμούντ αλ-Νταμάτι και δίνει συνέχεια στη θεωρία του βρετανού αρχαιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ποιος είναι ο ισπανός ιεραπόστολος, η αγιοποίηση του οποίου διχάζει

Δραστήριος ιεραπόστολος με ευαγείς σκοπούς ή ακόμη ένας ιερωμένος που με αποικιοκρατικούς όρους επιχείρησε να προσηλυτίσει πολλές χιλιάδες Ινδιάνους, φτάνοντας στο σημείο να διαπράξει μέχρι και γενοκτονία;

Τι ακριβώς ήταν ο Χουνίπερο Σέρα, ο ισπανός ιεραπόστολος και μοναχός που αγιοποιήθηκε πριν λίγα 24ωρα από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο σε μια λειτουργία που τελέστηκε στα ισπανικά μέσα στην εκκλησία Εθνικός Ναός της Αμώμου Συλλήψεως στο Καρμέλ της Καλιφόρνια;

Η απόφαση του ποντίφικα να προχωρήσει στην αγιοποίηση του Σέρα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις αυτοχθόνων Ινδιάνων στις ΗΠΑ που κατηγορούν τον προκαθήμενο της Καθολικής εκκλησίας πως αγνοεί συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα προκειμένου να κάνει… δημόσιες σχέσεις με την πολυάριθμη ισπανόφωνη κοινότητα της χώρας.

Συγκεκριμένα ιστορικοί, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί θεωρούν πως ο Ποντίφικας κάνει τα «στραβά μάτια» στο γεγονός πως ο Σέρα φυλάκιζε και θανάτωνε όσους ντόπιους αντιστέκονταν τότε σθεναρά στα σχέδια προσηλυτισμού της Καθολικής εκκλησίας.

Η συνέχεια στο in.gr

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον ιστορικό ναό Βάαλ στην Παλμύρα

Τον Ναό του Βάαλ, ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, ανατίναξαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο διευθυντής αρχαιοτήτων και μουσείων της Συρίας Μααμούν Αμντούλ Καρίμ. Συνεχίζοντας την καταστροφική τους μανία σε αρχαιότητες και έργα τέχνης σε όλη την επικράτεια, οι τζιχαντιστές ανατινάζουν για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο -οπότε κατέλαβαν την Παλμύρα- ναό της ρωμαϊκής εποχής.

in.gr

Δείτε ακόμα

Φωτογραφίες της καταστροφής του Ναού Βάαλ δημοσιοποίησαν οι τζιχαντιστές

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο ΟΗΕ για τη βαρβαρότητα στην Παλμύρα

Αίγυπτος: Αρχαιολόγος υποστηρίζει πως βρήκε τον τάφο της Νεφερτίτης

Μπροστά σε μία απρόσμενη ανακάλυψη δηλώνει ότι βρέθηκε ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Νίκολας Ριβς. Όπως υποστηρίζει, ερευνώντας τον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στην Αίγυπτο, εντόπισε δύο άγνωστες και σφραγισμένες πύλες, εκ των οποίων η μία οδηγεί στον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Η συνέχεια στο in.gr

Μαραθώνια διαδικτυακή περφόρμανς η Ιλιάδα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ιλιάδα του Ομήρου πρόκειται να αποκτήσει νέα πνοή. Το καλοκαίρι, σε φεστιβάλ του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, θα ανέβει ως μαραθώνια περφόρμανς, η οποία θα μεταδοθεί μέσω Διαδικτύου.

Σε αυτή θα συμμετέχουν άνθρωποι από τον κόσμο της τέχνης, της πολιτικής, αλλά και ακαδημαϊκοί.

Η περφόρμανς θα ξεκινήσει στο Βρετανικό Μουσείο στις 14 Αυγούστου και θα συνεχιστεί στη διάρκεια της νύχτας στο θέατρο Αλμέιντα. Στη διάρκεια της περφόρμανς θα ακουστεί κάθε λέξη του 15.000 στίχων ομηρικού ποιήματος για την πτώση της Τροίας.

Μάλιστα, η περφόρμανς θα μεταδίδεται διαδικτυακά επί 15 ώρες.

Η συνέχεια στο in.gr

Ἅλλο μόρφωσις, ἄλλο ἐκπαίδευσις ὅμως σημαντικὰ ἐστόν

Κανένας δεν πρόκειται να χαρίσει δικαιώματα σε μια περιθωριοποιημένη ομάδα εκτός από τους συνεχείς αγώνες που κάνουν τα μέλη της ομάδας αυτής. Υπήρξαν φωτισμένοι βιομήχανοι τον 19ο αιώνα που έβλεπαν τη χρησιμότητα των εργατικών δικαιωμάτων αλλά αν οι ίδιοι οι εργάτες δεν έδιναν τις ζωές τους σε αιματηρούς αγώνες, τίποτα δεν θα είχαν κατακτήσει. Τους αφροαμερικανούς στην Αμερική η Ρόζα τους ξεσήκωσε, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τους καθοδήγησε, ο Μάλκομ Χ τους έδειξε τον μαχητικό δρόμο κι ακόμα και τώρα τα μαύρα πτώματα-θύματα της λευκής εξουσίας ανοίγουν το δρόμο για την ουδέποτε επιτευχθείσα ισότητα. Προοδευτικοί λευκοί βοήθησαν, φυσικά, αλλά αν τα μαύρα κορμιά δεν έπεφταν ποτέ δεν θα είχε γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα. Το ίδιο έγινε και με τις γυναίκες. Οι πρώτες γυναίκες που αγωνίστηκαν για ίσα δικαιώματα είχαν πατέρες και συζύγους που πίστευαν στην ισότητα και τους επέτρεψαν να βγουν στον αγώνα. Αν όμως δεν αποφάσιζαν αυτές οι ίδιες να εξευτελιστούν, να περιθωριοποιηθούν και να επιμείνουν, αν δεν έφταναν κάποιες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, η νομοθεσία και η κοινωνία ποτέ δεν θα άλλαζε. Μετά τη χούντα, οι λίγες γυναίκες που κατόρθωναν να φτάσουν στη Βουλή και στην κυβέρνηση, αυτές βελτίωναν την κατάσταση στη συνέχεια, ανοίγοντας τον δρόμο για τις επόμενες. Ακριβώς γι' αυτό οι Ρομά λ.χ. είναι στη χειρότερη θέση όλων. Όχι μόνον δεν διαθέτουν ακόμα ανθρώπους σε κέντρα εξουσίας, αλλά δεν έχουν τα βασικά όπλα (μόρφωση) για να φτάσουν σύντομα εκεί.

Αυτά τα ολίγα αφιερωμένα σε όσους εκπλήσσονται που στους τωρινούς σκοτεινούς καιρούς τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θεωρούσαν αιώνια και αυτονόητα, εξαφανίζονται σταδιακά το ένα μετά το άλλο. Οι γυναίκες σπρώχτηκαν πρώτες στην ανεργία, οι μαύροι δολοφονούνται από αστυνομικούς, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι πάλι σε δραματική κατάσταση, τα λίγα προγράμματα για τους Ρομά εξαφανίστηκαν. Δυστυχώς, χωρίς διαρκή εγρήγορση και καθημερινό αγώνα θα εξαφανιστούν και τα εναπομείναντα.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Σελίδες

Εγγραφή στο Διεθνή