Είστε εδώ

Πέντε χρόνια για την αποκατάσταση των μνημείων στην Παλμύρα

Category: 

Πέντε χρόνια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μνημείων στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, την οποία είχε καταλάβει επί 10 μήνες η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό κράτος.

Εικόνες θλίψης και ντροπής αντίκρισαν χθες οι Σύροι στρατιώτες και οι σύμμαχοί τους, έπειτα από σφοδρές μάχες 20 ημερών.

Μία μέρα μετά την ανακατάληψη της «Νύμφης της Ερήμου», η οποία θα γίνει βάση για νέες επιθέσεις κατά των εξτρεμιστών, ο επικεφαλής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας, Μααμούν Αμπντελκαρίμ, δήλωσε:

"Έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό, έχουμε την τεχνογνωσία και τις μελέτες. Χρειάζεται βέβαια η έγκριση της Unesco και θα μπορούμε να αρχίσουμε τις εργασίες σε έναν χρόνο."

 

Εκτός από το κάστρο του 8ου αιώνα που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της πόλης, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τους υπέροχους ναούς του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν, την Αψίδα του Θριάμβου, ταφικά μνημεία καθώς και το Λιοντάρι της αλ-Λατ.

Η αρχαία πόλη, ηλικίας 2.000 και πλέον ετών που περιλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco, έπεσε στα χέρια του ISIS τον Μάιο του 2015.

Bασικoί στόχοι πλέον της στρατιωτικής ηγεσίας της Δαμασκού αποτελούν η πετρελαιοπαραγωγό επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ και η de facto «πρωτεύουσα» του αυτοαποκαλούμενου «Χαλιφάτου», η Ράκα, την οποία προετοιμάζονται να απελευθερώσουν και οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», με κύριο κορμό Κούρδους της Συρίας και ένοπλες ομάδες Αράβων και Ασσύριων χριστιανών.

Ικανοποίηση από Ιράν

«Αξιοθαύμαστη» χαρακτήρισε τη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων στην Παλμύρα, το Ιράν, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, που επικαλείται μήνυμα προς τον πρόεδρο 'Ασαντ του Αλί Σαμχανί, γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσέιν Τζαμπέρ Ανσαρί δήλωσε ότι «η Συρία προχωρά αποφασιστικά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας η οποία οριστικά πλέον δεν θα έχει θέση στην περιοχή» και διαβεβαίωσε πως «το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία, στο Ιράκ και στις (άλλες) χώρες που εκτίθενται στην απειλή αυτή».

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ καλή στη Συρία».

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν το καθεστώς Ασαντ με την αποστολή «στρατιωτικών συμβούλων», που είναι επίσης παρόντες στο Ιράκ στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Δεν συμμετείχαν ρωσικές χερσαίες δυνάμεις»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις δεν έλαβαν μέρος στην επιχείρηση του συριακού στρατού για την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη της Παλμύρας.

Αναφέρθηκε μόνο σε «αεροπορική υποστήριξη με τα αεροσκάφη μας. Οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις εκεί», είπε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μετά την αποχώρηση μέρους των στρατευμάτων μας από τη Συρία, οι μονάδες της πολεμικής αεροπορίας παραμένουν σε δύο βάσεις, στη Χμέιμιμ και την Ταρτούς, και θα συνεχίσουν να πολεμούν τρομοκρατικές οργανώσεις, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την επιχείρηση του συριακού στρατού».

Στη Μόσχα ο Μπρέναν

Τη Μόσχα επισκέφθηκε στις αρχές Μαρτίου ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Interfax και Sputnik.

Επικαλούμενα δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας αρμόδιου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας 'Ολεγκ Σιρομολότοφ, μεταδίδουν ότι ο Τζον Μπρέναν είχε συναντήσεις στη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) και η επίσκεψή του δεν είχε σχέση με την απόφαση της Μόσχας να αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία.

Ωστόσο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα ο Μπρέναν δεν είχε επαφές με το Κρεμλίνο.

Εφημερίδα των Συντακτών

Post to twitter: