Είστε εδώ

Δέκα χρόνια 12830.gr

Σύμφωνα με τα αρχεία, η πρώτη είδηση που δημοσιεύτηκε από τον παρόντα ιστότοπο, έχει χρονολογία 25 Αυγούστου 2005. Η είδηση αυτή ήταν μέρος μιας πρώτης δέσμης ειδήσεων που μπήκε για να εξυπηρετήσει την επίσημη πρώτη του νέου - τότε - ιστοτόπου.

Κι όπως βλέπω στα αρχεία, ο ιστότοπος τέθηκε online την Τρίτη, 30 Αυγούστου. Το οποίο σημαίνει πως, την Κυριακή, κλείνουμε τα 10 χρόνια λειτουργίας, κάτι που μας κάνει έναν από τους αρχαιότερους ιστοτόπους για την Ελληνική Θρησκεία.

Βγήκαμε λοιπόν το 2005 με τον τολμηρό τίτλο "το Portal της Ελληνικής Θρησκείας" και, μπορώ να το καυχηθώ, ήμασταν μπροστά από την εποχή μας. Πέντε ολόκληρα χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα "ειδησεογραφικά μπλογκς", κάναμε την αρχή καλύπτοντας το χώρο της Ελληνικής Θρησκείας κι ένα μέρος της "γειτονιάς" του. Κι είμαστε από τους ελάχιστους που τηρήσαμε στο ακέραιο δεοντολογικούς κανόνες που θα έπρεπε να είναι αυτονόητοι: φροντίζαμε πάντα να αναφέρουμε την πηγή της είδησης· πάντα διαχωρίζαμε την είδηση από την άποψη· και δεν κάναμε εκπτώσεις στην αξιοπιστία των ειδήσεων για να κερδίσουμε κλικ.

Τεχνολογικά, εκείνη την εποχή, βρισκόμασταν επίσης στην αιχμή, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών: ειδικευμένη αναζήτηση στα sites του χώρου, συνερανισμός των ιστολογίων που αναφέρονται στο χώρο, κατάλογο συνδέσμων, photo gallery κι άλλα πολλά.

Στα δέκα αυτά χρόνια, φυσικά, πολλά αλλάξανε.

Άλλαξε ο "χώρος". Οργανώσεις διαλύθηκαν, άλλες οργανώσεις συστάθηκαν.

Άλλαξε η αντιμετώπιση του κόσμου. Πλέον δεν είμαστε τα περίεργα εκείνα πλάσματα με τα τρία χέρια και τα δυο κεφάλια και, που και που, πετυχαίνει κανείς κι ένα ουδέτερο ρεπορτάζ στην τιβί.

Άλλαξε το ίντερνετ. Σήμερα, καθένας μπορεί να ανοίξει ένα "ειδησεογραφικό μπλογκ" τζάμπα και να κάνει την ίδια δουλειά με πολύ μικρότερο κόπο. Ως αποτέλεσμα, έχουμε πήξει σε ειδησεογραφικούς ιστοτόπους με τελείως αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

Άλλαξαν οι σύνδεσμοι. Την εποχή που ξεκινήσαμε, θεωρήσαμε σωστό πως δεν έπρεπε να αντιγράφουμε ολόκληρο το άρθρο, αλλά μόνο ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα και να παραπέμπουμε στην πηγή. Δε θεωρούσαμε σωστό να κλέβουμε τον κόπο των άλλων. Η επέλαση των ειδησεογραφικών μπλογκ κατήργησε, στην πράξη, αυτόν τον κανόνα. Αλλά και οι ίδιοι οι σύνδεσμοι, στο μεσοδιάστημα, έπαψαν να ισχύουν. Δεν έχουμε ξεχάσει ακόμα την περίπτωση της εφημερίδας "Τα Νέα" η οποία, σε μια στιγμή, πέταξε 11.000 συνδέσμους στο καλάθι των αχρήστων, αχρηστεύοντας κάθε παραπομπή προς αυτούς.

Άλλαξε η τεχνολογία. Πλέον, οι υπηρεσίες που προσφέραμε κι ήταν πρωτοπορία το 2005, σήμερα είναι μουσειακές. Παρένθεση, ας μου επιτραπεί εδώ να εκφράσω το μεγάλο θυμό μου για την πλατφόρμα που επιλέξαμε, το Joomla. Τότε φαινόταν η άριστη επιλογή. Έλα όμως που, κάθε φορά που ανανεωνόταν, έκανε τόσο χοντρές αλλαγές που, για να ανανεώσω τον ιστότοπο έπρεπε, πρακτικά, να τον στήσω από την αρχή. Και πάλι, δε θα λειτουργούσαν όλα μετά την ανανέωση. Τέλος παρένθεσης.

Τέλος, άλλαξαν κι οι υποχρεώσεις μας. Το 12830 ήταν ένα έργο το οποίο ξεκίνησε από δυο ανθρώπους με λίγες υποχρεώσεις και μπόλικη ανεμελιά. Δέκα χρόνια μετά, οι όροι έχουν αντιστραφεί.

Λίγο μετά τα δέκατα γενέθλιά του, το 12830.gr θα κλείσει.

Για λίγο.

Χρόνια τώρα, ο ιστότοπος χρειάζεται στήσιμο από την αρχή. Κι ήρθε η ώρα για να γίνει. Θέλουμε να μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε μια νέα πλατφόρμα, με καλύτερη διασυνδεσιμότητα σ' αυτά τα καινούργια, τα πως τα λένε, α, ναι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με νέους τρόπους αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας. Με καινούργιες υπηρεσίες. Τι στην ευχή, θα βγάλουμε ακόμα και app για κινητό αν μπορούμε. Χρειάζεται το χρόνο του. Και θα γίνει.

Τα άσχημα νέα έρχονται για το Άλσος. Τα φόρουμ στο ελληνικό ίντερνετ βρίσκονται γενικότερα σε πτώση. Το Άλσος, φαίνεται να έχει κάνει τον κύκλο του. Θα συνεχίσει να λειτουργεί για λίγες μέρες ακόμα (η τελευταία ημέρα λειτουργίας θα ανακοινωθεί έγκαιρα) και, μετά, θα κλειδώσει η δυνατότητα δημοσίευσης και θα παραμείνει ως αρχείο, αφού είναι κι αυτό ένα μικρό μέρος της ιστορίας του χώρου.

Τα καλά νέα είναι ότι η αλληλεπίδραση, η ζωτική δύναμη που κινούσε τον ιστότοπο, θα παραμείνει και θα αναζωογονηθεί. Με τη νέα πλατφόρμα θα είναι ανοιχτά τα σχόλια, και οι συζητήσεις που θα γεννηθούν από την ανταλλαγή κόσμιων, ευχόμαστε σχολίων. Ένας κύκλος κλείνει λοιπόν, ένας νέος ανοίγει.

Ευχαριστούμε τους καλούς φίλους που παραμείνανε στην παρέα μας ακόμα και σήμερα. Κι υποσχόμαστε πως η φάση της αναμονής για τον νέο ιστότοπο θα είναι σύντομη.

Δέκα χρόνια και συνεχίζουμε!